www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

18/10/12

Τύποι για... κλοτσιές!



Λουίς Σουάρες. Σταρ, ηγέτης, γκολτζής. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τα ποδοσφαιρικά χαρίσματα του επιθετικού της Λίβερπουλ. Όμως, με τη συμπεριφορά του έχει μπει στο «μάτι» αρκετών ποδοσφαιριστών με τελευταίο… θαυμαστή τον Λοράν Κοσιελνί της Άρσεναλ που ούτε λίγο, ούτε πολύ τον χαρακτήρισε ως «τύπο που θες συνέχεια να κλοτσάς»! Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο «κακό παιδί» των αγγλικών γηπέδων…


Ανέκαθεν στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ ή της Ά Κατηγορίας όπως ονομάζονταν παλαιότερα, δέσποζαν μορφές που δεν τους περίσσευε μόνο το ταλέντο αλλά και η επιθετική συμπεριφορά. Οι προπονητές τους έφταναν σε σημείο να μην ξέρουν αν θα πρέπει να χαίρονται που διαθέτουν παίκτες υψηλών στάνταρ, ή να φοβούνται μήπως αποβληθούν χωρίς λόγο και αιτία, «κρεμώντας» εκείνον και τους υπόλοιπους 10 μέσα στο χορτάρι.


Ο Ουρουγουανός στην παρούσα φάση αποτελεί το Νο1 «κακό» της λίγκας, αλλά μέχρι πέρυσι τα πρωτεία άνηκαν ξεκάθαρα στον Τζόι Μπάρτον πριν η ΚΠΡ τον δώσει δανεικό το καλοκαίρι στη Μαρσέιγ, μήπως και το μεσογειακό κλίμα της Μασσαλίας του αλλάξει τα μυαλά. Έχει «πλακωθεί» με πολλούς. Πότε με τον Ζερβίνιο, πότε με τον Τόρες, πότε ρίχνει και καμιά γροθιά στο στομάχι του Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν! Κορυφαίο περιστατικό ήταν στην αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι όπου αποβάλλεται για αγκωνιά στον Τέβες και μετά την κόκκινη κάρτα του διαιτητή, ξεσπάει με κλοτσιά στον Κουν Αγκουέρο!


Στις αρχές της Πρέμιερ Λιγκ το… καράτε μπήκε στη γηπεδική ζωή των ποδοσφαιριστών της, με «σενσέι» τον αγαπημένο επιθετικό των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά! Ο Γάλλος –τότε- φορ επιτέθηκε με κλωτσιά που θα ζήλευε και ο Μπρους Λι, στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, Μάθιου Σίμονς! Εννοείται πως δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό…


Ο Πάολο Ντι Κάνιο ξεχείλιζε από μεσογειακό ταμπεραμέντο. Ίσως και κάτι παραπάνω. Ο λατρεμένος στράικερ των φανατικών φίλων της Λάτσιο, λόγω πολιτικών του πεποιθήσεων, προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα με τους τρόπους του στις ομάδες όπου έπαιζε, αποτρέποντας στον εαυτό του να εξελιχθεί περισσότερο από όσο θα μπορούσε (έφτασε κοντά σε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Χαρακτηριστικό ήταν με την αποβολή του στο ματς με την Άρσεναλ, όπου μόλις αντίκρισε την κόκκινη κάρτα από τον Πολ Άλκοκ, εκείνος με τη σειρά του τον έσπρωξε με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με έντεκα αγωνιστικές από την ομοσπονδία.


Στη συνέχεια παίρνει σειρά ο Βίνι Τζόουνς, που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τρομοκρατούσε όποιον έστεκε δίπλα του. Με δώδεκα αποβολές στο ενεργητικό του, είναι κάτοχος του ρεκόρ για την πιο γρήγορη κίτρινη κάρτα που έχει αντικρίσει ποτέ ποδοσφαιριστής, καθώς ως μπακ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ την είδε στο τρίτο μόλις δευτερόλεπτο (!) της συνάντησης για μαρκάρισμά στον Ντέιν Ουαϊτχάους της Τσέλσι! Οι μέθοδοι εξουδετέρωσης του Ουαλού μέσου άλλοτε ήταν… πολεμικοί, άλλοτε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άκρως επιεικώς … ευρηματικοί. Όπως όταν φορούσε τη φανέλα της Γουίμπλεντον και σε ματς κόντρα στη Νιουκάσλ, μάρκαρε τον Πολ Γκασκόιν από τους… όρχεις! Στις ημέρες μας συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο ως ηθοποιός πάντως υποδυόμενος πότε τον Τζάγκερνατ στους "X-men", διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά του ή Μπιγκ Κρις στο "Δύο καπνισμένες κάνες"!


Η προαναφερόμενη ενέργεια του πάλαι ποτέ σκληροτράχηλου χαφ είχε περισσότερο ρίσκο αν σκεφτεί κανείς πως ο Γκασκόιν θεωρείται από τους συμπατριώτες του ως το πιο «κακό παιδί» όλων των εποχών! Πολλά ανέκδοτα για τον αλκοολισμό του, θεωρήθηκε άξιος συνεχιστής του (σε όλα τα επίπεδα) Τζορτζ Μπεστ. Ίσως ο πιο ταλαντούχος Άγγλος τα τελευταία τριάντα χρόνια, κατέστρεψε ουσιαστικά την πολλά υποσχόμενη καριέρα του με το άμυαλο και τρελό κεφάλι του! Βέβαια τις περισσότερες φορές αντιδρούσε ως μικρό παιδί πειράζοντας συμπαίκτες και τεχνικό επιτελείο ή και ακόμη αντίπαλους. Όμως στις κακές του μέρες που μερικές φορές εισέρχονταν στο αγωνιστικό χώρο πιωμένος, έβλεπε νωρίτερα του προκαθορισμένου την άγουσα για τα αποδυτήρια…


 Το αγγλικό πρωτάθλημα πάντα είχε τους «καμικάζι» του και δεν είναι μόνο αυτοί. Ρόι Κιν, Τζερμέιν Πέναντ, Λι Μπόγιερ και πολλοί άλλοι. Είναι και ο βασικός λόγος που έχει τόσο μεγάλες συμπάθειες και αντιπάθειες. Οι υποστηριχτές του εκτός από γρήγορο και αμφίρροπο, το θεωρούν πιο «αντρικό» από τα υπόλοιπα, ενώ οι πολέμιοί του το κατακρίνουν ως άτεχνο! Όποια και να είναι η άποψη του οποιουδήποτε, η Πρέμιερ Λιγκ έχει σαν αλατοπίπερο τους θερμοκέφαλους πρωταγωνιστές της!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...