www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

24/9/12

Είναι τρελοί αυτοί οι Μασσαλοί!


Άνετα θα μπορούσε να το πει αυτό ο… Οβελίξ για τους παίχτες της Μαρσέιγ, καθώς πάνε «τρένο» στο γαλλικό πρωτάθλημα! Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στη λίγκα (10 όπως και η Σεντ Ετιέν) επέστρεψε για τα καλά και με το 6 στα 6 δείχνει αποφασισμένη να κόψει πρώτη το νήμα της Λιγκ 1, στεναχωρώντας ταυτόχρονα τη μισητή Παρί Σεντ Ζερμέν που ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τα σκήπτρα μετά από 18 ολόκληρα χρόνια!

Οι ποδοσφαιριστές του Ελί Μπο παρουσιάζουν ένα άριστα αμυντικό πρόσωπο. Πώς άλλωστε να εξηγηθεί το γεγονός ότι μετά από μισή ντουζίνα αγωνιστικές έχει δεχτεί μόνο ένα τέρμα; Αλλά και επιθετικά δεν τα πάει καθόλου άσχημα με εννιά γκολ μέχρι στιγμής. Σοβαρό σύνολο που ξέρει τι ζητάει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και με τον κάθε παίκτη να έχει συγκεκριμένο ρόλο. Το ξεκίνημα που έχουν κάνει είναι το καλύτερο στα 113 έτη ύπαρξης της! Σίγουρα ο καλύτερος οιωνός για τη συνέχεια.

Την περασμένη σεζόν έμοιαζε σκιά του ένδοξου παρελθόντος της. Τερμάτισε 10η στο βαθμολογικό πίνακα και τίποτε δεν προμήνυε το φετινό άθλο! Όμως είναι φτιαγμένη για τις μεγάλες επιστροφές. Πόλη με έντονο ελληνικό «άρωμα» όπως και οι οπαδοί αν και Γάλλοι σηκώνουν τεράστια πανό με ελληνικά γράμματα, και γενικότερα η διαδρομή της θυμίζει κάτι από «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» αλά… Μασσαλιώτικα! Έχει υποβιβαστεί τέσσερις φορές συνολικά από καταβολής επαγγελματισμού, αλλά κατά ένα μαγικό τρόπο πάντα κατόρθωνε να ορθοποδήσει και να γράψει με χρυσά γράμματα τις σελίδες της Ιστορίας της.

Βέβαια από την άλλη είχε και μια μελανή. Λίγο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1993 –τη μεγαλύτερη επιτυχία της έως σήμερα- ξέσπασε σκάνδαλο όπου τόσο η ομάδα όσο και ο πρόεδρός της, Μπερνάρ Ταπί, ενεπλάκησαν σε στήσιμο αγώνα με τη Βαλενσιέν για το Σαμπιονά που ήταν ουσιαστικά και η «πρόβα τζενεράλε» του μεγάλου τελικού με τη Μίλαν στο «Ολυμπιαστάντιον» του Μονάχου. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβιβαστούν οι «γαλάζιοι» στη Λιγκ 2, να της αφαιρεθεί το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου ‘92-’93, όπως και της απαγορεύτηκε να λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, το διηπειρωτικό κύπελλο και στους ομίλους της αγωνιστικής περιόδου ‘93-’94 για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δύο χρόνια αργότερα ξανανέβηκε στα γαλλικά «σαλόνια» και μέσα σε έξι χρόνια από το σκάνδαλο κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (πλέον Γιουρόπα Λιγκ)!

Το τελευταίο πρωτάθλημα που κέρδισε ήταν πριν από δύο χρόνια και η θέση που τερμάτισε την περασμένη σεζόν δείχνουν ότι είναι ομάδα-ασανσέρ. Φέτος φαίνεται ικανή να ξανανέβει στην κορυφή. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να αντέξει το κυνήγι της «αιώνιας» Παρί Σεντ Ζερμέν και της κορυφαίας γαλλικής ομάδας της περασμένης δεκαετίας, Λιόν, που την καταδιώκουν!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...