www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

25/9/12

Mια "κόντρα" με μεγάλη ιστορία


Πρόκειται για μία απο τις παραδοσιακές κόντρες του ιταλικού ποδοσφαίρου με τις ρίζες να πηγαίνουν πίσω στον χρόνο και με το πέρασμα των ετών η "κόντρα" αυτή αναζοπυρώνεται. Με αφορμή ότι η  Φιορεντίνα υποδέχεται την Γιουβέντους για την εμβόλιμη 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα κάνουμε μια αναδρομή στις χρονιές-σταθμούς που ανέθρεψαν αυτή την διαμάχη.

Άν και η πρώτη τους κόντρα χρονολογείται την περίοδο 1959-1960 όταν οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας με τους "γιουβεντίνους" να επικρατούν στην παράταση με 3-2 και να κατακτούν το τροπαιο,η περίοδος 1968-1969 αποτέλεσε την αρχή της"διαμάχης"

Το καλοκαίρι του 1968 οι "βιόλα" στην θέση του Αντρεά Μπάσι έχουν στις πρώτες  τους επιλογές τον  Χελένιο Χερέρα, αλλά τελικά  καταλήγουν στον Μπρούνο Πεζάολα. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα αφού λόγω των οκονομικών δεδομένων αναγκάζονται να πουλήσουν τους Μπρουνέρα και Αλμπερτόζι στην Κάλιαρι και τον Περτίνι στην Ίντερ. Ο Πεζάολα παρόλες τις δυσκολίες δεν πτοείται και κάνει μια δήλωση που τότε ίσως φάνταζε παρακινδυνευμένη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δεν καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα με αυτή την ομάδα θα γίνει μοναχός.

Η αρχή δεν είναι εντυπωσιακή κάθε άλλο αφού Μίλαν και Κάλιαρι δείχνουν ιδιαίτερα δυνατές με την ομάδα της Φλωρεντίας όμως στην λήξη του πρώτου γύρου να βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω απο τους νησιώτες. Στον δεύτερο γύρο καταφέρνει την 21η αγωνιστική να περάσει μπροστά και στις 11 Μαίου του 1969 στην προτελευταία αγωνιστική επικρατεί στο Τορίνο της Γιουβέντους με 2-0 χάρις σε γκολ των Κιαρούτζι και  Μαράσι εξασφαλίζοντας τον δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Την περίοδο 1981-1982 οι δύο ομάδες πηγαίνουν χέρι-χέρι και την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 44 βαθμούς. Η "Μεγάλη Κυρία" ταξιδεύει στο Καταντζάρο ενώ η Φιορεντίνα αγωνίζεται στην Σαρδηνία με την Κάλιαρι. Ο Γκρατσιάνι σκοράρει για τους φιλοξενούμενους όμως το γκολ ακυρώνεται προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των "τζιλιάτι", ενώ στο Καταντζάρο οι "μπιανκονέρι" κερδίζουν αμφισβητούμενο πέναλντι το οποίο αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Λίαμ Μπρέιντι ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί ότι το καλοκαίρι θα αποτελούσε παρελθόν αφού έρχονταν οι Μπόνιεκ και Πλατινί.

Ο Ιρλανδός εκτελεί εύστοχα την εσχάτη των ποινών χαρίζει στην ομάδα του Τορίνο το 20ο πρωτάθλημα και μία κόντρα άρχιζε να αναπτύσσεται με τον σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι γνωστό οπαδό της Φιορεντίνα να κατηγορεί τον τότε πρόεδρο της Γιουβέντους Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι ως "μαφιόζο".

Εκεί όμως που τα πράγματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο ήταν το καλοκαίρι του 1990 όταν το αγαπημένο παιδί της εξέδρας Ρομπέρτο Μπάτζιο πουλήθηκε στην Γιουβέντους για το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγους μήνες πριν οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τους "μπιανκονέρι" να κατακτούν το τρόπαιο και τους "βιόλα" να έχουν έντονα παράπονα με τον αμυντικό Σελέστε Πιν να φωνάζει στα μικρόφωνα της RAI "κλέφτες".

Η μετακίνηση του "Μικρού Βούδα" προκάλεσε έντονες ταραχές στην πόλη της Βορείου Ιταλίας με τους αγριεμένους οπαδούς να έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία και αυτό είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό 50 ατόμων. Ο ίδιος ο Μπάτζιο ανέφερε στην αυτοβιογραφία του ότι δεν ήθελε να φύγει, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φλάβιο Ποντέλο ο οποίος λόγω των οκονομικών δυσκολιών ήταν αναγκασμένος να τον παραχωρήσει και εξαιτίας της αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του στην συνέχεια πούλησε τον σύλλογο στον Μάριο Τσέκι Γκόρι.

Η επιστροφή του στο "Αρτέμιο Φράνκι" στις 6 Απριλίου του 1991 ήταν "ηλεκτρισμένη". Η αποστολή της Γιουβέντους κατέλυσε στο προπονητικό κέντρο Κοβερτσιάνο και φυλασσόταν συνεχώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό αποτελούσε πως θα υποδέχονταν οι οπαδοί το πρώην δικό τους παιδί.

Ο κόσμος παρά την αγάπη που του είχε τον αποδοκίμασε έντονα, ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει το πέναλντι που κέρδισε η Γιουβέντους, αλλά η μεγάλη σκηνή έγινε προς το τέλος του παιχνιδιού όταν έγινε αλλαγή. Απο την εξέδρα του πέταξαν ένα κασκόλ των "βιόλα" ο Μπάτζιο το πήρε και μπροστά απο τον πάγκο της νυν ομάδας του το φίλησε θέλοντας να δείξει την αγάπη που είχε προς τον σύλλογο.

Τα τελευταία χρόνια αν και υπήρξαν επεισόδια παρόλα αυτά δεν υπήρχε η ένταση των προηγούμενων ετών. Μάλιστα υπήρξαν και αγοραπωλησίες μεταξύ των δύο ομάδων όπως η μεταπήδηση των Κιελίνι,Μούτου και Φελίπε Μέλο που πήγαν στο Τορίνο. Φέτος το καλοκαίρι πάντως δημιουργήθηκε  εκ νέου  ένταση ανάμεσα στις δύο ομάδες  εξαιτίας της υπόθεσης του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ με τον πρόεδρο της Φιορεντίνα Αντρέα Ντελαβάλε να κατηγορεί την Γιουβέντους για παρέμβαση στην μετακίνηση χαρακτηριζοντάς τους μάλιστα "αισχρούς και ερασιτέχνες"   









 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...