www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/5/24

Defensa y Justicia Τα "γεράκια" του Μπουένος Άιρες

 

Περνώντας απο όλες τις χαμηλότερες κατηγορίες, η Ντιφενσα y Xουστίσια άργησε να φτάσει στην υψηλότερη κατηγορία, όμως απο το 2014 άρχισε να κάνει εμφανή την παρουσία της φτάνοντας ήδη στην κατάκτηση των δύο πρώτων της μεγάλων τίτλων στην Λατινική Αμερική, το Copa Sudamericana και το Recopa Sudamericana.

Ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1935 στην περιοχή Φλορέντσιο Βαρέλα στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες, απο μια παρέα φίλων που ήταν φανατικοί με το ποδόσφαιρο και ένας απο την παρέα έριξε την ιδέα να ονομαστεί ο σύλλογος τους Defensa y Justicia.

Το σήμα της ομάδας να το σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας Φραντσίσκο Μπατσάνο ενώ τα πρώτα χρώματα του συλλόγου ήταν το μπλέ και το άσπρο, αλλά αργότερα για οικονομικούς και για διαφημιστικούς λόγους άλλαξαν στο πράσινο και το κίτρινο.

Στις αρχές του 1977 με προεξάρχοντα τον πρόεδρο Νορμπέρτο Τομαχέλο κατατέθηκε η αίτηση για να ενταχθεί στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Για την δημιουργία της ομάδας πραγματοποιήθηκε ένα φεστιβάλ με στόχο την οικονομική ενίσχυση, ενώ μέσω της ομοσπονδίας έγινε η αναζήτηση για το έμψυχο δυναμικό.

Επίσης δόθηκε και ένας χώρος στην περιοχή Gobernador Costa και στις 26 Φεβρουαρίου του 1978 εγκαινιάστηκε κόντρα στην τρίτη ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς και στις 4 Μαρτίου του ίδιου έτους έκανε ντεμπούτο στην τέταρτη κατηγορία κερδίζοντας την Κανιουέλς με 2-1 με σκόρερ τους Έκτορ Καρντόσο και Χόρχε Γκιάκε.

Πέραν τους Καρντόσο κια Γκιάκε την ομάδα αποτελούσαν οι Ραμόν Κορέα, Μπενίτο Λόπες, Ρομπέρτο Λουκαρίνι, Ραούλ Μπούστος, Αλμπέρτο Κορτές, Οράσιο Ροσέλι, Σέζαρ Ετσεβερί, Λουίς Μπριέγκα, Όσκαρ Μπρούνο, Χοσέ Αλόνσο, Εντουάρντο Ντε Βιτσέντζι, Βισέντε Πριέτο και προπονητής ο Χόρχε Γκαρσία.

Το 1982 προβιβάστηκε στην Primera C Metropolitana και τρία χρόνια αργότερα το 1985 στην Primera B με προπονητή τον Ούγκο Γκαρσία. Τον Ιούνιο του 1986 προβιβάστηκε στην Primera Metropolitana B.

Διεκδίκησε αρκετές φορές την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία κάτι που κατάφερε το 2014 με προπονητή τον Ντιέγκο Κόκα και παίκτες τους Φερνάντο Πελεγκρίνο, Εμίρ Φακιόλι, Χουάν Τεχέρα, Εμανουέλ Αγκιλέρα, Μαρτσέλο Μπενίτες, Βάλτερ Μπούσε, Νέλσον Ασεβέδο, Ουάσιγκντον Καμάτσο, Γκονσάλο Μπουσταμάντε, Χουάν Μαρτίν Λουσέρο και Κλαούντιο Γκουέρα.

Στις 9 Αυγούστου του 2014 κόντρα στην Ρασίγκ στο γήπεδό της που είχε μετονομαστεί απο τις 15 Δεκεμβρίου του 1990 σε "Estadio Norberto Tomaghello" γνωρίζοντας την ήττα με 3-1, ενώ μερικές ημέρες στις 16 του μηνός αργότερα κόντρα στην Μπάνφιλντ με 3-2 γεύτηκε την χαρά της νίκης για πρώτη φορά.

Τερμάτισε τελικά στην 18η θέση και την επόμενη χρονιά όταν και έγινε η αύξηση των ομάδων στις 30 ήρθε 21η. Το 2016 κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να κερδίσει θέση σε διασυλλογική διοργάνωση για τον πρώτο γύρο του  Copa Sudamericana της επόμενης χρονιάς όπου μάλιστα απέκλεισε την Σάο Πάολο για να αποκλειστεί στον επόμενο γύρο απο μια άλλη βραζιλιάνικη την Σαπεκοένσε.

Την περίοδο 2016-2017 κατέλαβε την υψηλότερη μέχρι τότε θέση στο Πρωτάθλημα την 10η με εκ νέου έξοδο στο Copa Sudamericana όπου απέκλεισε τις Αμέρικα Κάλι, Έλ Νασιονάλ, Μπάνφιλντ και στα προημιτελικά αποκλείστηκε απο την κολομβιανή Τζούνιορ. 9η θέση και τρίτη συνεχόμενη έξοδο στο Copa Sudamericana αλλά ήρθε ο αποκλεισμός απο τον πρώτο κιόλας γύρο απο την Μποταφόγκο. 

Την περίοδο 2018-2019 πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία αφού κατέλαβε την δεύτερη θέση τέσσερις βαθμούς πίσω απο την Ράσιγκ Κλούμπ και εξασφάλισε εισιτήριο για τους ομίλους του Copa Libertadores, ενώ στο Κύπελλο έφτασε μέχρι την φάση των "16" όπου αποκλείστηκε απο την Ιντεπεντιέντε 

Σε μια δύσκολη σεζόν λόγω covid, έμεινε στην τρίτη θέση πίσω απο την Σάντος και την Ντελφίν και υποβιβάστηκε στο Copa Sudamericana. Εκεί απέκλεισε την παραγουανική Σπορτίβο Λουκένιο,  την Βάσκο Ντα Γκάμα, την Μπαχία στα προημιτελικά και στα ημιτελικά την χιλιανή Κοκιμπο Ουνίδο.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2021 στο "Μάριο Κέμπες" της Κόρδοβα τέθηκε αντιμέτωπη με μια άλλη αργεντίνικη ομάδα την Λανούς. Άντονις Φρίας, Μπράιαν Ρομέρο και Ουάσιγκντον Καμάτσο πέτυχαν τα τέρματα των "γερακιών" κατακτώντας τον πρώτο της μεγάλο τίτλο.

Προπονητής ο Ερνάν Κρέσπο και στο ρόστερ βρίσκονταν ακόμα οι Εζέκιελ Ουνσάιν, Νταβίντ Μαρτίνες, Ραφαέλ Ντελγκάδο, Έντσο Φερνάντες, Φράνκο Παρέδες, Φραντσίσκο Πιτσίνι, Βαλεντίν Λαράλδε, Εουχενιο Ινσάλδο, Βάλτερ Μπου, Μαρτσέλο Μπενίτες, Εμάνουελ Μπρίτες και Μιγκέλ Μερεντιέλ(Ουρουγουάη).

Στο Κύπελλο και πάλι αποκλείστηκε στους "16" απο την Τίγκρε στην διαδικασία των πέναλντι, ενώ στην νεοσύστατη διοργάνωση Copa de la Liga Profesional και στις δύο εκδόσεις δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι τους νοκ-άουτ γύρους. 

Τον Απρίλιο του 2021 αντιμετώπισε την Παλμέιρας για το Recopa Sudamericana με νέο προπονητή τον Σεμπάστιαν Μπεκασέσε που διαδέχτηκε τον Κρέσπο που παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο και στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 1-2(16' Ρόνι, 58' Ρομέρο, 75' Γκουστάβο Σκάρπα). 

Στην ρεβάνς που διεξήχθη  στο "Μανέ Γκαρίντσα" της Μπραζίλια αντί για το Σάο Πάολο αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Βέιγκα στο 22', κατάφερε να γυρίσει το ματς χάρις στα γκολ των Ρομέρο στο 30' και  Μπενίτες στο 90+3' και με 1-2 να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί αγωνίστηκε με αριθμητικό μειονέκτημα απο το 98' όταν και αποβλήθηκε ο Ρομέρο με απευθείας κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία όταν ο Ουρουγουανός διαιτητής Λεοδάν Γκονζάλες καταλόγισε πέναλντι σε ανατροπή του Ρόνι απο τον Ουνσαίν ύστερα απο έλεγχο μέσω VAR.

O Ουνσάιν όμως νίκησε τον Γκουστάβο Γκόμες και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλντι. Στην "ρώσικη ρουλέτα" ο Λουίζ Αντριάνο έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Γουεβέρτον πάνω απο το οριζόντιο δοκάρι και με 5-3 η Ντιφένσα κατέκτησε το τρόπαιο.  

Στο Copa Libertadores του 2021 στην φάση των ομίλων τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω απο την Παλμέιρας και στην φάση των "16" αποκλείστηκε απο την Φλαμένγκο, στο Πρωτάθλημα βρίσκεται στην τρίτη θέση και με βάση την συνολική βαθμολογία εξασφάλισε θέση για τους ομίλους του Sudamericana.

Στο Copa de la Liga Profesional κατέκτησε την τρίτη θέση στην Ζώνη Α, στα προημιτελικά όμως την "φρέναρε" η Μπόκα Τζούνιορς. Στο δε Sudamericana τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της με συνέπεια να μείνει εκτός συνέχειας.

Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τους "16" όπου αποκλείστηκε απο την Ρίβερ Πλέιτ με "βαριά" ήττα με 4-0, και στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μπεκασέσε παραιτήθηκε παρότι είχε δηλώσει ότι θα παρέμενε μέχρι το τέλος του Πρωταθλήματος.

Στην θέση του ανέλαβε ο Χούλιο Βακάρι πρώην προπονητής της Βελέζ, με την Ντεφένσα να τερματίζει στην 7η θέση στο Πρωτάθλημα εξασφαλίζοντας θέση στους ομίλους του Copa Sudamericana.

Στο Copa Sudamericana τερμάτισε πρώτη στον ομιλό της και προκρίθηκε στην φάση των "16". Απέκλεισε την Έμελεκ με δύο νίκες 2-1 και 1-0, στα προημιτελικά την Μποταφόγκο και στα ημιτελικά αντιμετώπισε την Λίγκα Ντε Κίτο.

Στο πρώτο παιχνίδι γνώρισε την ήττα με 3-0, στην ρεβάνς στο Λανούς έμεινε στην "λευκή ισοπαλία" και ως αποτέλεσμα έμεινε εκτός τελικού.

Στο Kύπελλο Αργεντινής απέκλεισε τις Ιτουθαίνγκο, Σέντρο Εσπανιόλ, Εστουντιάντες Ρίο Κουάτρο και Τσάκο και στον ημιτελικό στην Λανούς απέκλεισε την Σαν Λορέντσο. Στον τρίτο τελικό της ιστορίας της απο το 2020 και μετά, αντιμετώπισε την Εστουντάντες όπου γνώρισε την ήττα, χάνοντας την ευκαιρία να πάρει το πρώτο της τρόπαιο εντός των συνόρων.

Στο Πρωτάθλημα τερμάτισε στην 9η θέση εξασφαλίζοντας εισιτήριο για τους ομίλους του Sudamericana, ενώ στο Copa de la Liga τερμάτισε στην 12η θέση στην ζώνη της και έμεινε εκτός συνέχειας.

Ο Βακάρι παρέμεινε και για την νέα σεζόν και στο μετεγγραφικό παζάρι απέκτησε τους Κέβιν Λοπες απο την Ιντεπεντιέντε, Λεονάρντο Γοδόι απο την Μπερόε, Λουτσιάνο Ερέρα απο την Μαιπού, Φράνκο Ρομέρο απο την Εστουντιάντες Β' .

Στο Copa de la Liga προκρίθηκε στην επόμενη φάση αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε στην διαδικασία των πέναλντι απο την Αρχεντίνος Τζούνιορς. Στο Copa Sudamericana αποκλείστηκε απο την συνέχεια της διοργάνωσης και αυτό είχε ως συνέπεια να παραιτηθεί ο Χούλιο Βακάρι ύστερα απο 90 παιχνίδια όπου είχε 42 νίκες, 25 ισοπαλίες και 23 ήττες




   



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...