www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

19/11/22

Άντρες Ινιέστα "Το μυαλό"

"El Illusionista(ο μάγος)", "Εl Cerebro(το μυαλό)", "El Caballero Pálido(χλωμός ιππότης)" και Don Andres μερικά απο τα παρατσούκλια που δόθηκαν στον Άντρες Ινιέστα, έναν απο τους πιο ολοκληρωμένους χαφ όλων των εποχών αφού διέθετε τα πάντα, απλότητα, τεχνική, έμπνευση και ιδιοφυΐα.

Γεννήθηκε στις 11 Μάϊου του 1984 στο χωριό Φουεντεαλμπίγια στην επαρχία της Αλμπαθέτε και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σάλας μιας και δεν υπήρχαν οι κατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις. Στην ηλικία των 12 ετών πήρε μέρος με την Albacete Balompie στο εθνικό πρωτάθλημα παίδων εντυπωσιάζοντας τον Αλμπέρτ Μπεναίσες υπεύθυνο ακαδημιών της Μπαρτσελόνα  

Ο Μπεναίσες επικοινώνησε με τον διευθυντή της Μασία Οριόλ Τόρτ για να τον ενημερώσει και αμέσως ο Τόρτ ήρθε σε επικοινωνία με τους γονείς του μικρού Αντρές. Το "ψηστήρι" κράτησε περίπου τέσσερις μήνες έως ότου πειστούν οι γονείς του και να αποδεχτούν την πρόσκληση της Μπαρτσελόνα. 

Επισκέφτηκε με τους γονείς του την "Μασία", δίνοντας την τελική τους συγκατάθεση, με τον ίδιο να αναφέρει πόσο πολύ έκλαιγε όταν αποχωριζόταν τους γονείς του, όντας ιδιαίτερα ντροπαλός και εσωστρεφής.

Έγινε αρχηγός της U-15 με την οποία κατέκτησε το διεθνές τουρνουά Nike Premier Cup τo 1999, όντας αυτός που πέτυχε το νικητήριο γκολ του τελικού και αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Θρυλείται ότι ο Πεπ Γουαρντιόλα σε μια συζήτηση με τον Τσάβι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "εσύ θα είσαι αυτός που θα με ξεπεράσει, αλλά αυτός(σ.σ. ο Ινιέστα) θα μας ξεπεράσει και τους δύο".

Την περίοδο 2002-2003 θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, 9 συνολικά και 17 με 2 γκολ την αμέσως επόμενη 2003-2004. Την περίοδο 2004-2005 θα ακατακτήσει το Πρωτάθλημα, την επόμενη το Ισπανικό Σούπερ Καπ, το Πρωτάθλημα και το Champions League στο "Σεντ Ντενί" του Παρισιού κόντρα στην Άρσεναλ, όπου μπήκε ως αλλαγή.

Την περίοδο 2006-2007 κατέκτησε το Ισπανικό Σουπερ Καπ για να έρθει η σεζόν όταν υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρντιόλα κατέκτησε το ντάμπλ στην Ισπανία και το Champions League στο "Ολίμπικο¨ της Ρώμης κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ινιέστα να πετυχαίνει το κρίσιμο γκολ της πρόκρισης στο "Στάμφορντ Μπρίτζ" κόντρα στην Τσέλσι.

Την περίοδο 2009-2010 κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κόντρα στην Εστουντιάντες. Την επόμενη περίοδο 2010-2011 κατέκτησε το Ισπανικό Σούπερ Καπ, το Πρωτάθλημα και το τρίτο Champions League στην καριέρα του στο "Γουέμπλει" του Λονδίνου κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την περίοδο 2011-2012 κατέκτησε το Ισπανικό Σούπερ Καπ, το Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κόντρα στην Σάντος. Ακολούθησαν τέσσερα ακόμα Πρωταθλήματα το 2013, το 2015, το 2016 και το 2018, τέσσερα συνεχόμενα Κύπελλα απο το 2015 έως το 2018, 2 Ισπανικά Σούπερ Καπ το 2013 και το 2016 και το τέταρτο Champions League της καριέρας του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου κόντρα στην Γιουβέντους. 

Η πλούσια συλλογή του σε τρόπαια εμπλουτίστηκε ακόμα με το 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2015 κόντρα στην Σεβίλλη και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2015 κόντρα στην Ρίβερ Πλέιτ. Μέσα στα χρόνια ειδικά μετά την αποχώρηση του Πουγιόλ απο την ενεργό δράση και του Τσάβι για άλλες πολιτείες τους διαδέχτηκε στην αρχηγία.

Άν και τον Οκτώβριο του 2017 είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο, μερικούς μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 2018 ανακοίνωσε την πρόθεση του να αποχωρήσει απο την Μπαρτσελόνα στο τέλος της σεζόν. Ύστερα απο 674 παιχνίδια τρίτος στην σχετική λίστα και 57 τέρματα άφηνε την Ισπανία και την Ευρώπη και τον Μάιο του 2018 συμφώνησε με την ιαπωνική Βίσελ Κόμπε με τριετές συμβόλαιο.

Κατέκτησε το Κύπελλο το 2019 και το ιαπωνικό Σούπερ Καπ το 2020, έχοντας συνολικά 77 συμμετοχές και 16 τέρματα και μάλιστα στις 11 Μάϊου την ημέρα των γενεθλίων του συμφώνησε να επεκτείνει το συμβόλαιο του για δύο ακόμη χρόνια.

Στις 27 Μάϊου του 2006 σε φιλικό παιχνίδι στο Αλμπαθέτε κόντρα στην Ρωσία έκανε ντεμπούτο με την εθνική Ισπανίας. Θα συμπεριληφθεί στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 προς έκπληξη πολλών, όπου μάλιστα θα αγωνιστεί και σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Σαουδική Αραβία στο Καιζερσλάουτερν.

Παράλληλα με την ανέλιξη του στην Μπαρτσελόνα θα έρθει και αυτή στην Ισπανία αφού μαζί με τον "διόσκουρο" του τον Τσάβι στον χώρο της μεσαίας γραμμής θα είναι οι κύριοι μοχλοί για την επιτυχημένη τετραετία που οδήγησε στην κατάκτηση 2 EURO το 2008 σε Αυστρία και Ελβετία και το 2012 σε Ουκρανία και Πολωνία αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010.

Στην καλύτερη εντεκάδα τόσο το 2008 όσο και το 2012, αλλά στην Νότια Αφρική όπου έπαιξε σε έξι παιχνίδια ήταν αυτός που με το γκολ του στο 116' κόντρα στην Ολλανδία  έστεψε τους Ισπανούς για πρώτη φορά Παγκόσμιους Πρωταθλητές και όπως ήταν φυσικό αναδείχθηκε  παίκτης του τελικού.

Μέλος της κορυφαίας εντεκάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πολύ κόσμο δικαιούταν την Χρυσή Μπάλα όπου κατέλαβε την 2η θέση, ενώ το 2011 ήταν 4ος και το 2012 3ος. Θα ακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, όπου θα παίξει και στα τρία παιχνίδια του ομίλου, το EURO της Γαλλίας το 2016 και το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας.

Θα αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια και κόντρα στην Ρωσία στην φάση των "16" στην Μόσχα την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιήσει την 131η και τελευταία του παρουσία με την "φούρια ρόχα" τέταρτος στην σχετική λίστα, έχοντας πετύχει και 13 τέρματα.

Το 2011 έδωσε 420.000 ευρώ για να πάρει το μερίδιο των μετοχών της Αλμπαθέτε. ενώ δύο χρόνια αργότερα που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό προσέφερε 240.000 ευρώ.

Το 2016 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του με τίτλο 'La jugada de mi vida"  όπου και εκμυστηρεύτηκε την μάχη που έδινε με την κατάθλιψη όταν και κατέφυγε σε ψυχολόγο. Στενός του φίλος ο αδικοχαμένος Ντάνι Χάρκε παίκτης της Εσπανιόλ που σε αυτόν αφιέρωσε το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ολλανδία και για αυτό τον λόγο οι οπαδοί της Εσπανιόλ τον Δεκέμβριο του 2010 παρότι αντίπαλος τον αποθέωσαν. 

Τον Απρίλιο του 2020 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Andrés Iniesta: The Unexpected Hero» στη διαδικτυακή πλατφόρμα Rakuten TV.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...