www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

14/2/22

Χάνς Κράνκλ "Goleador"

Δεν είναι σύνηθες ένας ποδοσφαιριστής αλλά και προπονητής να κάνει επιτυχία και στο μουσικό στερέωμα. Ο Χάνς Κράνκλ ένας απο τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το αυστριακό ποδόσφαιρο και δεινός σέντερ φορ είχε και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1953 στην Βιέννη και τα πρώτα του ερεθίσματα για το ποδόσφαιρο τα πήρε απο τον πατέρα του που ήταν προπονητής στα τμήματα υποδομής της  SC Team Wiener Linien. 

Δεν πέρασε απαρατήρητος απο τους σκάουτερ της Ραπίντ και σε ηλικία 12 ετών θα ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της. Η πρόοδος του αποτυπώθηκε και σε ηλικία 18 ετών τον Μαρτιο του 1971 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα

Στην πρώτη του χρονιά είχε μόλις 4 συμμετοχές και κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί δανεικός ούτως ώστε να "ψηθεί περισσότερο στην Wiener Athletiksport Club στην δεύτερη κατηγορία. Τα νούμερα του είναι εντυπωσιακά αφού σε 26 παιχνίδια θα πετύχει 27 γκολ.

Η έλευση του Άρνοστ Χλόζεκ ο οποίος εμπιστεύονταν τους νεαρούς παίκτες θα φέρει τον Κράνκλ πίσω στην Ραπίντ και αυτός θα τους βγάλει "ασπροπρόσωπους". Θα  αναδειχθεί πρώτος σκόρερ το 1974, το 1977 και το 1978 χρόνια στην οποία με τα 41 τέρματα θα κατακτήσει το Χρυσό Παπούτσι, ενώ θα κατακτήσει το Κύπελλο του 1976.

Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 και η δεύτερη θέση στην Χρυσή Μπάλα πίσω μόνο απο τον Κέβιν Κίγκαν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων με την Βαλένθια να είναι η πρώτη που να αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

Κάπου εκεί όμως θα μπει στο παιχνίδι η Μπαρτσελόνα η οποία έβλεπε τον Γιόχαν Κρόιφ να αποχωρεί απο τους Καταλανούς και παρότι οι δύο παίκτες είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά θα κινηθούν για την απόκτηση του.

Θα προσφέρει όπως φημολογούταν το ποσό των 700.000 δολαρίων ήτοι 1.5 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα αν και λίγο αργότερα το ποσό αυτό ανέβηκε στα 1.9 γερμανικά μάρκα. Όταν ανακοινώθηκε η μετακίνηση του στην Μπαρτσελόνα, η Βαλένθια παρενέβη και έκανε λόγο για δική της συμφωνία με την Ραπίντ με την υπογραφή συμβολαίου 

Απο την πλευρά τους οι ιθύνοντες της Ραπίντ απάντησαν ότι αυτό ήταν ένα προσύμφωνο το οποίο έληγε στις 3 Ιουνίου με την σύμφωνη γνώμη και του ίδιου του Κράνκλ. Οι "νυχτερίδες" ανταπάντησαν ότι η Μπαρτσελόνα δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της UEFA και ζητούσε την επιβολή προστίμου για την παρέμβαση τρίτου μέρους.

Στην πρώτη του χρονιά θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της κατηγορίας έχοντας πετύχει 29 γκολ σε 30 παιχνίδια. Η κακή πορεία σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο έστρεψε το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Κυπελλούχων όπου λίγο πριν τον τελικό όμως θα συμβεί ένα περιστατικό που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την ζωή.

Στις 5 Μάϊου του 1979 θα εμπλακεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όπου τόσο αυτός όσο και η γυναικά του θα τραυματιστούν άσχημα. Η δε γυναίκα του θα υποστεί σοβαρή ηπατική βλάβη και χρειαζόταν μετάγγιση αίματος για να επιβιώσει. 

Καθώς οι εκκλήσεις για αιμοδότες θα εξαπλωθούν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οπαδοί της Βαρκελώνης θα μεταβούν στο νοσοκομείο κατά κύματα και τελικά η γυναίκα του θα σωθεί. Ο Κράνκλ θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για 11 ημέρες και θα επιστρέψει για τον τελικό της Βασιλείας κόντρα στην Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Στο "Ζάνκτ Γιάκομπ" ο ίδιος θα "σφραγίσει" ουσιαστικά τον τίτλο με το τέταρτο γκολ αφού η Φορτούνα απλά θα μειώσει στο τελικό 4-3. Την επόμενη σεζόν θα έρθει σε κόντρα με τον Ρίφε τον προπονητή της ομάδας και αυτό είχε ως συνέπεια να παραχωρηθεί ως δανεικός στο χειμερινό μετεγγραφικό παράθυρο.

Η πρώην του ομάδα η Ραπίντ θα δείξει ενδιαφέρον αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτούταν και τελικά θα ενταχθεί στην Φέρστ Βιένα με την οποία θα επανέρθει στις καλές εμφανίσεις πετυχαίνοντας 13 γκολ σε 17 παιχνίδια.

Οι απανωτές αλλαγές στον πάγκο της Μπαρτσελόνα θα φέρουν και πάλι τον Κράνκλ πίσω στο "Καμπ Νου". Όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και σαν να μην έφτανε αυτό η απόλυση του Κουμπάλα και η πρόσληψη του Ερέρα ο οποίος δεν υπολόγιζε τον Κράνκλ θέλοντας να φέρει στην Βαρκελώνη τον Μπέρντ Σούστερ.

45 γκολ σε 60 παιχνίδια και το Κύπελλο το 1981 θα αποχωρήσει απο τους  "μπλαουγκράνα"  και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς θα επιστρέψει στην Ραπίντ το καλοκαίρι του 1981. Θα κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα το 1982 και το 1983 και τρία Κύπελλα το 1983, το 1984 και το 1985, ενώ το 1983 θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ.

Το 1985 θα φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπελλούχων στο "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ κόντρα στην Έβερτον όπου οι "πράσινοι" θα ηττηθούν με 3-1 με τον Κράνκλ να πετυχαίνει το γκολ των Βιεννέζων.

Το καλοκαίρι του 1986 ύστερα απο 350 παιχνίδια και 267 τέρματα συνολικό απολογισμό και στα δύο περάσματα θα αποχαιρετήσει την Ραπίντ και θα αγωνιστεί για δύο χρόνια στην Βίενερ όπου σε 60 παιχνίδια θα πετύχει 40 γκολ, μία χρονιά στην Κρέμσερ με 5 συμμετοχές και 1 γκολ  και θα κλείσει την καριέρα του στην Αουστρια Σάλτσμπουργκ έχοντας 14 συμμετοχές και 10 γκολ.

Είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Ραπίντ στο Πρωτάθλημα με τα 217 τέρματα και ο κορυφαίος σκόρερ της Αυστριακής Μπουντεσλίγκα με 270 γκολ σε 361 παιχνίδια. Έχει πετύχει 20 γκολ σε ντέρμπι της Βιέννης δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών, ενώ τα 17 γκολ σε 33 παιχνίδια στο Κύπελλο Κυπελλούχων τον φέρνουν στην πέμπτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών. 

Στις 13 Ιανουαρίου 1973 στο "Πράτερ" της Βιέννης σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Βραζιλία θα κάνει ντεμπούτο με την εθνική. Θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 όπου θα αγωνιστεί και στα έξι παιχνίδια θα πετύχει γκολ απέναντι σε Ισπανία και Σουηδία, αλλά για αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι το νικητήριο γκολ, το ένα απο τα δύο που πέτυχε κόντρα στην Γερμανία στην Κόρδοβα.

Θα πάρει μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982 όπου θα αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια και θα πετύχει ένα γκολ απέναντι στην Αλγερία. Στις 17 Απριλίου του 1985 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 κόντρα στην Ουγγαρία στην Βιέννη θα πραγματοποιήσει την 69η και τελευταία του παρουσία πετυχαίνοντας 34 γκολ όπου για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ο αρχισκόρερ της μέχρι να τον ξεπεράσει ο Τόνι Πόλστερ.

Την προπονητική του καριέρα θα την ξεκινήσει στην Βίενερ όταν θα την αναλάβει προσωρινά απο τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 1987 για ένα παιχνίδι και απο τον Αύγουστο του 1987 έως τον Ιούνιο του 1988.

Τον Ιούλιο του 1989 θα αναλάβει την Ραπίντ την οποία θα την καθοδηγήσει μέχρι τον Ιούνιο του 1992 σε 131 παιχνίδια έχοντας 68 νίκες, 24 ισοπαλίες και 39 ήττες. Θα ακολουθήσει η Μόντλινγκ σε δύο περάσματα, η Τιρόλ Ίνσμπρουνκ την περίοδο 1994-1995,  η Γκέρασντορφ και η Σάλτσμπουργκ την περίοδο 1998-1999 σε 81 παιχνίδια μετρώντας 43 νίκες, 24 ισοπαλίες και 28 ήττες).

Τον Ιανουάριο του 2000 θα αναλάβει την Φορτούνα Κολονίας για να επανέρθει και πάλι σε αυστριακό πάγκο αυτόν της Αντμίρα Βάκερ  απο τον Σεπτέμβριο του 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2001. Στις 23 Ιανουαρίου του 2002 θα αναλάβει την εθνική ομάδα της Αυστρίας στην οποία θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2005 όταν και θα παραιτηθεί μιας και δεν θα ανανεωνόταν το συμβόλαιο του, έχοντας σε 31 παιχνίδια, 10 νίκες, 10 ισοπαλίες και 11 ήττες.

Ο τελευταίος προπονητικός σταθμός η ΛΑΣΚ Λίντς απο τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2009 σε 9 παιχνίδια(3 νίκες, 1 ισοπαλία και 5 ήττες), αφού η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στις δύο πλευρές προκάλεσε και το "διαζύγιο" αναμεσά τους.   

Η πρώτη του απόπειρα στο τραγούδι ήρθε το 1974 όταν κυκλοφόρησε δύο τραγούδια το Ohne Ball'n and ohne Netz και το Vor, vor another goal χωρίς όμως επιτυχία. Δέκα χρόνια αργότερα δεύτερη μουσική προσπάθεια με το τραγούδι Rusty Wings σε συνεργασία με το συγκρότημα Kottan's Kapelle.

Η πρώτη του ολοκληρωμένη προσπάθεια ήρθε το 1986 όταν με το ψευδώνυμο "Johann K."  κυκλοφόρησε ο δίσκος με τον τίτλο Des was it all. Την ίδια περίοδο το σινγκλ Lonely Boy ανέβηκε στην δεύτερη θέση στα αυστριακά τσάρτς.

Το 1989 κυκλοφόρησε το τραγούδι με τον τίτλο  Der Bätmän bin i, το 2002 και το 2003 κυκλοφόρησε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια Jingle Bells και Rudi, ενώ την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε τον δίσκο A scheena Bua.

Το 2006 μαζί με τους Monti Beton τραγούδησε την διασκευή του I bins ned του Βόλφγκανγκ Άμπρος. Το 2008  κυκλοφόρησε μια συλλογή τραγουδιών με τίτλο Wo san nur die Zeiten, ενώ με την ευκαιρία του EURO 2008 τραγούδησε σε μια σολντ-άουτ συναυλία για λογαριασμό της footballverbindet.at campaign.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο "Krankl", αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Austria. ενώ συμμετείχε και σε εκπομπές στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ORF(Österreichischer Rundfunk).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...