www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

30/4/22

Derby della Lanterna


"Στην Γενόβα μετράει μόνο το ντέρμπι. Εάν δεν νικήσεις είναι σαν να έχεις κάνει ληστεία, και να συνειδητοποιείς ότι έχεις κλέψει μια βαλίτσα γεμάτη κουρέλια". Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο περιγράφεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Πίνο Φλαμίνι με τον τίτλο "Το ντέρμπι των λέξεων" για το πως βιώνει στην πόλη της Λιγουρίας το "Derby della Lanterna".


O Torre della Lanterna ειναι ο φάρος της πόλης ύψους 76 μέτρων, που δεσπόζει στο λιμάνι και έδωσε το όνομα του στο τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στην Τζένοα και την Σαμπντόρια. Οι "γκριφόνι" ιδρύθηκαν το 1893 και πολύ πριν υπάρξει η Σαμπντόρια αντιμετώπιζαν άλλες ομάδες όπως την Andre Doria, την Sampierdarenese, και την Liguria.

Τον Αύγουστο του 1946 η Andre Doria και η Sampierdarenese ενώνονται και δημιουργούν την Σαμπντόρια. Στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους οι δύο ομάδες συναντιούνται για πρώτη φορά με τους "μπλουτσερκιάτι" να επικρατούν με 3-0.

Συνολικά σε 107 επίσημες αναμετρήσεις η Σαμπντόρια έχει 42 νίκες, 26 νίκες η Τζένοα, 39 ματς έχουν λήξει ισόπαλα,  με τα τέρματα να είναι 125-104 υπέρ της Σαμπντόρια. Οι μεγαλύτερες νίκες της Σαμπντόρια είναι το 5-1 την περίοδο 1948-1949 και το 3-0 την περίοδο 1946-1947, ενώ αντίστοιχα για την Τζένοα είναι το 3-0 τις περιόδους 2009-2010, 2013-2014 και 2015-2016.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Τζιουζέπε Μπαλντίνι(Σαμπντόρια) με 6, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Αντριάνο Μπασέτο(Σαμπντόρια) και Γουίλιαμ Τρεβιζάν(Τζένοα) με 5 και ακολουθούν οι Ντιέγκο Μιλίτο(Αργεντινή/Τζένοα), Μπρούνο Ισπίρο(Τζένοα), Ρομπέρτο Μαντσίνι(Σαμπντόρια) και Μανόλο Γκαμπιαντίνι(Σαμπντόρια)με 4, Πάολο Μπαρισόν(Τζένοα 2/Σαμπντόρια 1), Ολιβιέρο Κόντι(Σαμπντόρια), Τζιουζέπε Νταμιάνι(Τζένοα), Ζοσέ Ρικάρντο Ντα Σίλβα(Βραζιλία/Σαμπντόρια), Τζιόρτζιο Ροσέλι(Σαμπντόρια), Μάριο Τορτούλ(Σαμπντόρια), Τζιανλούκα Βιάλι(Σαμπντόρια), Έντερ Μάρτινς(Βραζιλία/Ιταλία/Σαμπντόρια), Λεονάρντο Παβολέτι(Τζένοα), Φάμπιο Κουαλιαρέλα(Σαμπντόρια), Τζιανλούκα Σκαμάκα(Τζένοα) με 3.

Πρώτοι σε συμμετοχές είναι οι Φόσκο Μπεκατίνι(Τζένοα), Ρομπέρτο Μαντσίνι(Σαμπντόρια) και Τζενάρο Ρουότολο(Τζένοα) με 19, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο  Άντζελο Παλόμπο(Σαμπντόρια) με 17 και ακολουθούν οι Γκαουντέντσιο Μπερνασκόνι(Σαμπντόρια), Ατίλιο Λομπάρντο(Σαμπντόρια) και Ντομένικο Κρισίτο(Τζένοα) με 15, Ρίνο Καρλίνι(Τζένοα), Γκουίντο Βιτσέντσι(Τζένοα), Πιέτρο Βιέρκοβουντ(Σαμπντόρια) και Βιτσέντσο Τορέντε(Τζένοα) με 14, Τζιοβάνι Ινβερνίτσι(Σαμπντόρια) με 13, Τζιοβάνι Ντελφίνο(Σαμπντόρια), Mάριο Μπορτολάτσι(Τζένοα) και Φάμπιο Κουαλιαρέλα(Σαμπντόρια), με 12, Τζιουζέπε Μπαλντίνι(Σαμπντόρια), Αμεντέο Κατάνι(Τζένοα), Μπενεντέτο Ντε Αντζέλις(Τζένοα), Τζιανλούκα Παλιούκα(Σαμπντόρια), Τζιανλούκα Σινιορίνι(Τζένοα),  Ματία Περίν(Τζένοα)  με 11.

Ματέο Πότζι, Τζιουζέπε Μπαλντίνι, Πιέτρο Μπονέτι, Ένγκελμπερτ Κόνινγκ(Αυστρία), Βιτόριο Μπέργκαμο, Έντβινγκ Ρόλαντ Φιρμάνι(Νότιος Αφρική/Αγγλία), Ροζάριο Ντι Βιτσέντσο, Πάολο Μπαρισόν, Τζιόρτζιο Μπαρσάντι, Τζιοβάνι Μπαλτσάνι, Ιβάνο Μπονέτι, Μάρκο Καρπαρέλι, Ρομπέρτο Μπρέντα, Ντάριο Μαρκολίν, Βιτσέντσο Μοντέλα, Μάρκο Μποριέλο, Αντρέα Γκασμπαρόνι, Αντρέα Καράτσιολο, Ρούμπεν Ολιβέρα(Ουρουγουάη), Εζέκιελ Μουνιόζ(Αργεντινή), Αντόνιο Φλόρο Φλόρες, Ματία Κασάνι, Λούκα Αντονίνι, Αντρέα Ρανόκια, Έρβιν Ζουκάνοβιτς(Βοσνία) και Πέδρο Περέιρα(Πορτογαλία), Ρικάρντο Σαπονάρα, Αντρέα Μπερτολάτσι, Τόμας Ρινκόν(Βενεζουέλα) είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Πάολο Ταμπανέλι, Ματέο Πότζι, Ρενάτο Χέι, Ρομπέρτο Λερίτσι, Γκουίντο Βιτσέντσι, Λουίτζι Κάνι, Λουίτζι Ντελ Νέρι, Ντέλιο Ρόσι είναι οι προπονητές που έχουν κάτσει στους πάγκους των δύο ομάδων.


  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...