www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

26/11/23

Οι "αιώνιοι" της Ρουμανίας


Αποτελούν τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ρουμανίας και αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός ότι τόσο η Στεάουα όσο και η Ντινάμο διαθέτουν το 45% των πρωταθλημάτων της χώρας. Παράλληλα είναι και αυτές που έχουν καταφέρει διεθνείς διακρίσεις με την Στεάουα να έχει στην κατοχή της το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1986 και ένα ακόμα τελικό το 1989, η δε Ντινάμο έφτασε στην ημιτελική φάση το 1984 στο Πρωταθλητριών και το 1990 στο Κυπελλούχων αντίστοιχα.


H πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν στις 21 Νοεμβρίου του 1948 στην έδρα της CSCA(Στεάουα) με την Ντινάμο να παίρνει την νίκη με 1-0. Συνολικά σε 184 παιχνίδια η Στεάουα έχει 67 νίκες, η Ντινάμο 60 νίκες, 57 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 272-249 υπέρ της Στεάουα.

Oi μεγαλύτερες νίκες της Στεάουα είναι το 5-0 τις περιόδους 1984-1985(Κύπελλο) και 1997-1998, και το 4-0 την περίοδο 1955-1956, ενώ για την Ντινάμο είναι το 6-2 την περίοδο 1951-1952, το 4-1 την περίοδο 2016-2017(Λίγκ Καπ) και το 3-0 την περίοδο 2002-2003(Κύπελλο).

Στις 26 Ιουνίου του 1988 οι δύο αντίπαλοι τέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου. Λάκατους στο 27' και Ραντουτσόιου στο 87' είχαν διαμορφώσει το 1-1, όταν στο 90' ο Μπάλιντ έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα της Ντινάμο Μοράρου.

Το γκολ όμως ακυρώθηκε ως οφσάιντ και αυτό είχε ως συνέπεια ο Βαλεντίν Τσαουσέσκου γιος του προέδρου της χώρας Νικολάε να ζητήσει να αποχωρήσει η Στεάουα ως διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο σφύριγμα, και έτσι το ματς κατακυρώθηκε στην Ντινάμο με 3-0.

 Δύο ημέρες όμως αργότερα ύστερα απο συνεχιζόμενες πιέσεις του Βαλεντίν η Ομοσπονδία άλλαξε την απόφαση και έδωσε το τρόπαιο στην Στεάουα με σκορ 2-1, αφού σύμφωνα με τα πλάνα απο την ρουμανική τηλεόραση ο Μπαλίντ καλυπτόταν άρα θα έπρεπε να μετρήσει κανονικά το γκολ.

Το παράδοξο είναι ότι μετά την πτώση του καθεστώτος το 1989 η Στεάουα πρόσφερε το κύπελλο στην αντίπαλο της αλλά εκείνη δεν το δέχτηκε.  

Πρώτοι σκόρερ οι Φλορέα Βοινέα(Στεάουα) και Ίον Νταντσιουλέσκου(Ντινάμο 5/Στεάουα 8) με 13 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γκιόργκε Κονσταντίν της Στεάουα με 12 και ακολουθούν οι Ίον Αλεκσαντρέσκου (Στεάουα) και Μιρτσέα Λουτσέσκου(Ντινάμο) με 11.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Ίον Νταντσιουλέσκου(Ντινάμο/Στεάουα) με 35, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κορνέλ Ντίνου(Ντινάμο) με 32, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τουντορέλ Στόικα(Στεάουα) και Μάριους Λάκατους(Στεάουα) με 30 και ακολουθούν οι Ίον Νουνβάιλερ(Ντινάμο) με 23, Βασίλε Ζάβοδα(Στεάουα) με 22, Έμεριχ Γένει(Στεάουα) με 21 

Πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές βρέθηκαν και στις δύο ομάδες ξεκινώντας απο τους Γκιόργκε Λαζαρεάνου, Αλεξάντρου Φλορέα και ακολούθησαν οι  Κονσταντίν Ποπέσκου, Ιοσίφ Μπουκόσι, Ντουμίτρου Μοράρου, Νάρσις Κόμαν, Μαρίν Αντρέι, Ντόρου Νικολάε, Αντρέι Τομά, Ράντου Τρόι, Στέρε Σέρτοφ, Φλόριαν Ντουμιτρέσκου, Μαρίν Αντρέι, Γκιόργκε Τσαουσίλα, Άντον Ντόμπος, Ντάμιαν Μιλιτάρου, Μπογκντάν Μπουκούρ, Ίον Βλαντόιου, Βίορελ Τούρκου, Άντριαν Μπουμπέσκου, Γκιόργκε Ποπέσκου, Γκιόργκε Πένα, Ίον Σμπουρλέα, Φλόριαν Σίμιον, Μπογκντάν Στελέα, Κρίστιαν Πούσκας, Αουγκουστίν Τσάλιν, Ντένις Σέρμπαν, Φόριν Τενέ, Κορνέλ Μιρέα, Ντορινέλ Μουντεάνου, Καταλίν Μουντεάνου, Άντριαν Πίτου, Άντριαν Ματέι, Ιονέλ Φούλγκα, Άντριαν Κριστέα, Ράντου Νικολεσκου, Ντάνιελ Οπρίτα, Μάριους Κοποράν, Ντορέλ Στόικα, Βαλέριου Μπορντεάνου, Γκάμπριελ Μπόστινα, Αλεξάντρου Πακουράρ, Ιονέλ Νταντσιουλέσκου, Αλεξάντρου Τουντόσε, Τιμπέριου Κούρτ, Σαμπίν Ίλιε, Μιχάιτα Πλεσάν, Γκιόργκε Τουκουντεάν, Κοσμίν Ματέι, Άντριαν Κριστέα, Γκάμπριελ Ταμάς, Βαλεντίν Λεμνάρου, Σρντγιάν Λουσέν, Τσίπριαν Μαρικά, Ταρίκ Μπαγουάμπ(Ιορδανία), Χαρλέμ Γκνοχέρ(Γαλλία), Αντρέι Μάρκ, Βλάντ Άκιμ, Tσάταλι Στράτον

Δέκα προπονητές έχουν περάσει και απο τους δύο ξεκινώντας απο τον Κολομάν Μπράουν-Μπογκντάν για να ακολουθήσουν οι Τσολέα Βάλκοφ, Άντζελο Νικολέσκου, Βαλεντίν Στανέσκου, Κονσταντίν Τσερναιάνου, Φλορίν Χαλαγκιάν, Τραιάν Ιονέσκου, Βάλτερ Ζένγκα(Ιταλία), Ντορινέλ Μουντεάνου, Μιχάι Στοικίτα.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...