www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

18/7/23

"Superclasico"


Υπάρχουν πολλών ειδών ποδοσφαιρικών ντέρμπι σε ολόκληρο τον κόσμο, και αν με τα ευρωπαϊκά έχουμε μια περισσότερη εξοικείωση υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στην Λατινική Αμερική που προσελκύει τα μάτια όλου του φίλαθλου κόσμου. Αυτό δεν είναι άλλο από το "σούπερκλασικο" της Αργεντινής μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική εφημερίδα Observer τον Απρίλιο του 2004 τοποθέτησε το ντέρμπι του Μπουένος Άιρες στην κορυφή της λίστας για τα 50 αθλητικά πράγματα που πρέπει κάποιος να κάνει πριν "φύγει" από την ζωή. Επίσης σύμφωνα με έρευνα τις δύο ομάδες τις υποστηρίζει το 70% των φιλάθλων στην Αργεντινή με τους "χεινέσες" να κατέχουν την πρωτιά με 40% και τους "μιλιονάριος" να ακολουθούν με 33 %.

Παρότι στο ευρύ κοινό έχει περάσει ότι την Μπόκα που ιδρύθηκε το 1905 από τους Ιταλούς 
μετανάστες,την υποστηρίζουν άνθρωποι που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, και ότι τα ανώτερα στρώματα υποστηρίζουν αυτούς της Ρίβερ που ιδρύθηκε το 1901 δεν είναι απόλυτα ακριβές,αφού και οι δύο σύλλογοι έχουν κοινή καταγωγή από την γειτονιά La Boca, με τους "ασπροκόκκινους" πάντως να μεταφέρονται το 1925 στα νότια της πόλης στην γειτονιά Nunez.

Η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν σε φιλικό παιχνίδι στις 2 Αυγούστου του 1908 με την Μπόκα να επικρατεί της Ρίβερ με 2-1, ενώ το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 24 Αυγούστου του 1913 με την Ρίβερ να επικρατεί με 2-1.

Οι δύο "κολοσσοί" του αργεντίνικου αλλά και του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες και σε διασυλλογικές διοργανώσεις 28 φορές απο τις οποίες 10 νίκες έχουν οι "χεινέσες", 9 ισοπαλίες και 7 νίκες οι "μιλιονάριος".

Η πλειοψηφία των αγώνων είναι για το Copa Libertadores, με την πρώτη τους συνάντηση να πραγματοποιείται στον πρώτο γύρο στις 10 Φεβρουαρίου και στις 24 Μαρτίου του 1966, με την Ρίβερ να επικρατεί με 2-1 χάρις στα γκολ των Σαρνάρι και Μπάγιο, ενώ για την Μπόκα σκόραρε ο Ρόχας. Στην ρεβάνς στο "Μπομπονέρα" η Μπόκα ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση με 2-0 με τα γκολ του Ρόχας.

Σε τρεις περιπτώσεις οι δύο ομάδες βρέθηκαν σε προχωρημένο στάδιο της διοργάνωσης, στον ημιτελικό του 1978, στον προημιτελικό του 2000 και στον ημιτελικό του 2004, όπου και τις τρεις την πρόκριση την πήρε η Μπόκα Τζούνιορς.

To 2015 οι δύο ομάδες ξαναβρέθηκαν στο Copa Libertadores με την Ρίβερ να επικρατεί στο πρώτο παιχνίδι με 1-0, στον επαναληπτικό και ενώ οι παίκτες της Ρίβερ ετοιμάζονταν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο δέχτηκαν επίθεση με σπρέι πιπεριού, με συνέπεια η Μπόκα να τιμωρηθεί με αποκλεισμό απο την συνέχεια της διοργάνωσης.

Το 2018 οι δύο ομάδες τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης και δη του Copa Libertadores. Ο πρώτος τελικός ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου στο "Μπομπονέρα" αλλά λόγω έντονης βροχόπτωσης ανεβλήθη για την επόμενη ημέρα όπου διεξήχθη κανονικά με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες με 2-2.

Δύο εβδομάδες αργότερα η ρεβάνς στο "Μονουμεντάλ" δεν ξεκίνησε ποτέ. Το πούλμαν της Μπόκα δέχτηκε επίθεση απο τους οπαδούς της Ρίβερ και αυτό είχε ως συνέπεια δύο παίκτες των "χεινέσες" να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Η Conmebol αφού μετακίνησε την ώρα έναρξης κατά δύο ώρες ανακοίνωσε την αναβολή του αγώνα για την επόμενη ημέρα, με την αστυνομία να μην εγγυάται την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού. Η λύση δόθηκε με τον ορισμό του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" στην Μαδρίτη παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των δύο συλλόγων.

Η Μπόκα προηγήθηκε με τον Μπενεντέτο στο 44', στο 68' όμως ο Πράτο ισοφάρισε σε 1-1. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου η Ρίβερ ήταν πιο φρέσκια και με τα γκολ των Κιντέρο στο 109' και Γκονσάλο Μαρτίνες στο 12+2' επικράτησε με 3-1 και κατέκτησε τον τίτλο για 4η φορά στην ιστορία της.

Ένα χρόνο αργότερα οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωπες αυτή την φορά στα ημιτελικά, όπου στον πρώτο αγώνα επικράτησε η Ρίβερ με 2-0 με τέρματα των Μπορέ και Ιγκνάσιο Φερνάντες. Στην ρεβάνς η Μπόκα πήρε την νίκη μεν με 1-0 χάρις στο γκολ του Ουρτάδο, όμως δεν ήταν αρκετό για να στερήσει την πρόκριση απο τους "εκατομμυριούχους".

Για το Supercopa Sudamericana τον Ιούνιο του 1994, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες και στους δύο αγώνες, 0-0 και 1-1 και στην διαδικασία των πέναλντι η Μπόκα πήρε το τρόπαιο με 5-4. Το 2014 στο Copa Sudamericana το πρώτο παιχνίδι στο "Μπομπονέρα"έληξε 0-0, και στην ρεβάνς με το γκολ του Πισκουλίτσι η Ρίβερ πήρε την πρόκριση.   

Συνολικά οι δύο σύλλογοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε επίσημα παιχνίδια 259 φορές με τους "χρυσομπλέ" να έχουν το προβάδισμα με 91 νίκες, 85 νίκες για την Ρίβερ, 83 ματς έχουν λήξει ισόπαλα,  ενώ τα γκολ είναι 334-315 υπέρ της Μπόκα.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Μπόκα είναι το 6-0 τον Δεκέμβριο του 1928 και το 5-1 τον Μάιο του 1959 και τον Μάρτιο του 1982, ενώ αντίστοιχα για την Ρίβερ είναι το 5-1 τον Οκτώβριο του 1941 και το 4-0 τον Ιούλιο του 1942.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Άνχελ Λαμπρούνα της Ρίβερ Πλέιτ με 16 γκολ, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Όσκαρ Μας επίσης της Ρίβερ Πλέιτ  με 12 και ακολουθούν οι  Πάολο Βαλεντίμ(Βραζιλία/Μπόκα Τζούνιορς) με 10, Κάρλος Εμανουέλ Μορέτε (Ρίβερ Πλέιτ) και Μάρτιν Παλέρμο(Μπόκα Τζούνιορς) με 9, Μπερνάμπε Φερέιρα(Ρίβερ Πλέιτ) και Ρομπέρτο Τσέρο(Μπόκα Τζούνιορς) με 8, Λουίς Μαρία Ρόνγκο(Ρίβερ Πλέιτ), Ούγκο Κουριόνι(Μπόκα Τζούνιορς), Νορμπέρτο Μενέντες(Μπόκα/Ρίβερ), Ερνέστο Μαστράντζελο(Μπόκα/Ρίβερ) και Οσβάλντο Ποτέντε(Μπόκα Τζούνιορς) με 7, Νορμπέρτο Αλόνσο(Ρίβερ Πλέιτ), Ντιέγκο Λατόρε(Μπόκα Τζούνιορς), Αλφρέντο Ρόχας(Μπόκα Τζούνιορς), Ντέλφιν Κάσερες(Παραγουάη/Μπόκα Τζούνιορς), Φέλιξ Λουστάου(Ρίβερ Πλέιτ), Χουάν Χοσέ Λόπες(Μπόκα/Ρίβερ), Φρανσίσκο Βαράγιο(Μπόκα Τζούνιορς) με 6, Έντσο Φραντσέσκολι(Ουρουγουάη/Ρίβερ Πλέιτ), Ντιέγκο Μαραντόνα(Μπόκα Τζούνιορς), Σεβερίνο Βαρέλα(Μπόκα Τζούνιορς) και Γκιγιέρμο Μπάρος Σκελότο(Μπόκα) με 5.

Πρώτος στις συμμετοχές είναι ο Ρεινάλντο Μέρλο της Ρίβερ με 42, ακολουθεί ο Χιούγκο Γκάτι(Ρίβερ 9/Μπόκα 29) με 38, ο Σίλβιο Ματσορλίνι της Μπόκα με 37, Άνχελ Λαμπρούνα(Ρίβερ Πλέιτ) με 36, Αμαντέο Καρίσο(Ρίβερ Πλέιτ) και Ρομπέρτο Μούτσο(Μπόκα Τζούνιορς) με 35, Ουμπάλδο Φιλιόλ(Ρίβερ Πλέιτ) με 32, Ρούμπεν Σούνε(Μπόκα Τζούνιορς) και Βισέντε Περνία(Μπόκα Τζούνιορς) με 31 και Όσκαρ Μας(Ρίβερ Πλέιτ) με 30.

Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι περί τους 100 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο ομάδων, ενώ έντεκα προπονητές οι Ρενάτο Τσεζαρίνι, Φέρεντς Πλάτκο(Ουγγαρία), Χοσέ Ντ' Αμίκο, Βλαντισλάο Κάπ, Νέστορ Ρόσι, Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Άνχελ Κάπα, Χοσέ Βαράτσκα, Χουάν Κάρλος Λορένσο, Έκτορ Βέιρα και Λουίς Σέζαρ Μενότι έχουν κάτσει στον πάγκο των "άσπονδων" φίλων.

Επίσης οι Ροχέλιο Ντομίνγκεζ, Αντόλφο Πεντερνέρα, Μιγκέλ Άνχελ Λόπες και Κλαούντιο Μπόργκι αγωνίστηκαν στους "εκατομμυριούχους" και στην συνέχεια βρέθηκαν στον πάγκο των "χεινέσες", οι Χοσέ Μανουέλ Μορένο και Φρανσίσκο Σα έπαιξαν και στις δύο ομάδες αλλά κοούτσαραν την Μπόκα Τζούνιορς, ενώ ο Χουάν Χοσέ Λόπες αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες αλλά κοούτσαρε την Ρίβερ Πλέιτ.    

Η "μελανότερη" στιγμή στην ιστορία των αναμετρήσεων εκτυλίχθηκε στις 23 Ιουνίου του 1968 στο "Μονουμεντάλ"  όταν  71 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η θύρα 12 του σταδίου κατέρρευσε. Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου αφού η πλειοψηφία των νεκρών ήταν μικροί σε ηλικία με τον μέσο όρο να μην ξεπερνάει τα 19 έτη.

Υπήρξαν διάφορες ερμηνείες για το ποια ήταν η αιτία της τραγωδίας από το γεγονός ότι η θύρα ήταν κλειστή, μέχρι και το ότι οπαδοί της Ρίβερ προσπάθησαν να επιτεθούν στους αντίστοιχους της Μπόκα.

Ύστερα από τρία χρόνια ερευνών το πόρισμα της τότε κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κάποιος ένοχος για αυτή την τραγωδία, προκαλώντας την απογοήτευση στις οικογένειες των θυμάτων. Από εκείνη την ημέρα στο "Μονουμεντάλ" οι θύρες δεν αναγνωρίζονται από αριθμούς αλλά από γράμματα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...