www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

4/6/23

"Μπλουτσερκιάτι" εναντίον "παρτενοπέι"

Περίοδος 1988-1989 και στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου Ιταλίας Νάπολι και Σαμπντόρια διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στο "Σαν Πάολο" και οι 'παρτενοπέι" επικρατούν με 1-0 με το τέρμα του Ρένικα στο 55'.

Στην ρεβάνς όμως οι "μπλουτσερκιάτι" ήταν καταιγιστικοί και με 4-0 χάρις στα τέρματα των Βιάλι στο 32', Σερεζό στο 38', Βιέρκογουντ στο 47' και Μαντσίνι με πέναλντι στο 59'  έφτασαν στην 3η κατάκτηση Κυπέλλου στην ιστορία τους.

Σε οπαδικό επίπεδο οι τιφόζι της Νάπολι έχουν φιλικές σχέσεις με τους αντίστοιχους της Τζένοα της "αιώνιας" αντιπάλου στην πόλη, και όπως είναι λογικό οι "μπλουτσερκιάτι" δεν τρέφουν ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς την ομάδα απο την Καμπανία.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις δύο ομάδες καταγράφεται στις 26 Ιανουαρίου του 1947 στην Γένοβα με την Νάπολι να επικρατεί με 1-0. Συνολικά σε 130 αναμετρήσεις η Νάπολι έχει 54 νίκες, 34 η Σαμπντόρια και 42 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 167-143 υπέρ των "παρτενοπέι".

Οι μεγαλύτερες νίκες της Νάπολι είναι το 4-0 τις περιόδους 1950-1951, 2010-2011 και 2021-2022, και το 3-0 τις περιόδους 1974-1975(Κύπελλο), 1985-1986 και 2018-2019, ενώ της Σαμπντόρια είναι το 4-0 την  περίοδο 1988-1989(Κύπελλο), το 6-3 την περίοδο 1997-1998 και το 4-1 τις περιόδους 1990-1991(εις διπλούν) και 1993-1994    

Πρώτος σκόρερ είναι ο Ρομπέρτο Μαντσίνι της Σαμπντόρια με 9 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζιανλούκα Βιάλι(Σαμπντόρια) με 8, και ακολουθούν οι Ντιέγκο Μαραντόνα(Αργεντινή/Νάπολι), Mάρεκ Χάμσικ(Σλοβακία/Νάπολι) και Ντρίς Μέρτενς(Βέλγιο/Νάπολι) με 7, Λορέντσο Ινσίνιε(Νάπολι) με 6, Ολιβιέρο Κόντι(Σαμπντόρια), Έντινσον Καβάνι(Ουρουγουάη/Νάπολι), Γκονζάλο Ιγκουαίν(Αργεντινή/Νάπολι), Έντερ(Σαμπντόρια) και Βίκτορ Οσιμέν(Νιγηρία/Νάπολι) με 5, Ατίλιο Λομπάρντο(Σαμπντόρια) και Φάμπιο Κουαλιαρέλα(Σαμπντόρια) με 4.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Ρομπέρτο Μαντσίνι(Σαμπντόρια) με 32, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Πιέτρο Βιέρκογουντ(Σαμπντόρια) με 27  και ακολουθούν οι Φαούστο Πάρι(Σαμπντόρια 21/Νάπολι 5) με 26, Μορένο Μανίνι(Σαμπντόρια) με 23, Αντόνιο Τζουλιάνο(Νάπολι), Τζιανλούκα Βιάλι(Σαμπντόρια), Μάρεκ Χάμσικ(Σλοβακία/Νάπολι) και Λορέντσο Ινσίνιε(Νάπολι) με 19, Αλεσάντρο Ρένικα(Σαμπντόρια 6/Νάπολι 11), Λούκα Πελεγκρίνι(Σαμπντόρια), Τζιοβάνι Φραντσίνι(Νάπολι), Τζιανλούκα Παλιούκα(Σαμπντόρια) με 17, Τζιανκάρλο Σάλβι(Σαμπντόρια), Φαούστο Σάλσανο(Σαμπντόρια) με 16, Τζιουζέπε Μπρουσκολότι(Νάπολι), Οτάβιο Μπουγκάτι(Νάπολι), Γκαουντένσιο Μπερνασκόνι(Σαμπντόρια), Λουτσιάνο Κομάσκι(Νάπολι), Αντόνιο Καρέκα(Βραζιλία/Νάπολι), Ντιέγκο Μαραντόνα(Αργεντινή/Νάπολι) και Αντρέα Παλόμπο(Σαμπντόρια) με 15.

Πελεγκρίνο Βαλέντε, Χουμπέρτο Ρόσα(Αργεντινή), Μπρούνο Γκραμάλια, Ντιονίσιο Άρτσε(Παραγουάη), Πάολο Μπαρισόν, Πιερλουίτζι Ρονζόν, Χάραλντ Νίλσεν(Δανία), Άντζελο Σορμάνι, Κλαούντιο Μπαντόνι, Τζιοβάνι Ιμπρότα, Ρομπέρτο Μπαντιάνι, Τζιοβάνι Μπολτσόνι, Μάρκο Ζαμπόνι, Τζιανπιέρο Γκίο, Κλαούντιο Γκαρέλα, Ενρίκο Νικολίνι, Λουτσιάνο Κιαρούτζι, Λούκα Φούζι, Φάμπιο Πέκια, Αλέσαντρο Ρένικα, Φαούστο Πάρι, Ρενάτο Μπούζο, Γκουλιέλμο Στεντάρντο, Εουτζένιο Κορίνι, Κλαούντιο Μπελούτσι, Νικόλα Αμορούζο, Μίρκο Κόντε, Αλέν Μπογκοσιάν(Γαλλία), Έντσο Γκαμπάρο, Αντρέα Μπερνίνι, Εμανουέλε Πεσαρέσι, Ντάριο Μαρκολίν, Μάρκο Ντοναντέλ, Μαουρίτσιο Ντομίτσι, Ιγκνάσιο Αμπάτε.

Φάμπιο Κουαλιαρέλα, Σαμιουέλε Νταλα Μπόνα, Ούγκο Καμπανιάρο(Αργεντινή), Σαλβατόρε Μιτσέλι, Νταβιντε Ντιονίτζι, Λούκα Μοντίνι, Κριστιάν Μάτζιο, Νικόλα Ζανίνι, Ντανιέλε Μανίνι, Βιτόριο Τόστο, Μάρκο Στοράρι, Ρούμπεν Ολιβέρα(Ουρουγουάη), Αντόνιο Φλόρο Φλόρες, Νίκολα Πότσι, Μανόλο Γκαμπιαντίνι, Βάσκο Ρετζίνι, Ντουβάν Ζαπάτα(Κολομβία), Ιβάν Στρίνιτς(Κροατία), Ραφαέλ Καμπράλ(Βραζιλία), Λορέντσο Τονέλι, Αντρέα Πετάνια, Λούκα Τσιγκαρίνι, Μπαρτόζ Μπερεζίνσκι(Πολωνία), Αλεσάντρο Ζανόλι είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Αντόλφο Μπαλοντσιέρι, Εράλντο Μοντσέλιο, Ρομπέρτο Λερίτσι, Βουγιαντίν Μπόσκοφ(Σερβία),  Ρέντσο Ουλιβιέρι, Βάλτερ Νοβελίνο, Τζιαμπιέρο Βεντούρα, Βάλτερ Ματσάρι,  Κλαούντιο Ρανιέρι, Λουτσιάνο Σπαλέτι, είναι οι προπονητές που έχουν κάτσει στους πάγκους των δύο ομάδων.

Eπίσης ο Μαρτσέλο Λίπι αγωνίστηκε στην Σαμπντόρια και κοούτσαρε την Νάπολι), ενώ ο Τσίρο Φεράρα αγωνίστηκε στην Νάπολι και προπόνησε την Σαμπντόρια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...