www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

14/4/24

Σαπεκοένσε η ιστορία και η τραγωδία


Το Σαπέκο είναι μια βραζιλιάνικη πόλη στην περιοχή της Σάντα Καταρίνα με πληθυσμό κοντά στους 209.553 κατοίκους. Παρότι υπήρχαν δύο ομάδες στην πόλη η Atlético Chapecoense και η Independente το ποδόσφαιρο στην πόλη κινούταν σε ερασιτεχνικά επίπεδα.

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση μια παρέα που αγαπούσε το ποδόσφαιρο, οπαδοί των δύο ομάδων αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και στις 10 Μαΐου του 1973 οι δύο αυτές ομάδες αποφάσισαν να συγχωνευθούν δημιουργώντας την Associação Chapecoense de Futebol. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1977 η ομάδα πέτυχε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία την κατάκτηση του Πολιτειακού Πρωταθλήματος επικρατώντας στον τελικό της  Αβαΐ με 1-0, παίρνοντας το εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία όπου αγωνίστηκε δύο χρόνια το 1978 και το 1979.

Το 1978 έχασε τον τίτλο απο την Τζόινβιλ, ενώ τόσο το 1991 όσο και το 1995 ηττήθηκε στον τελικό απο την Κρισιούμα. Το 1996 πήρε το "αίμα" της πίσω απο ην Τζόινβιλ κατακτώντας το πολιτειακό Πρωτάθλημα όμως τα επόμενα χρόνια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και το 2002 μετονομάστηκε σε  Associação Chapecoense Kindermann/Mastervet.

Εκμεταλλεύομενη ένα "παραθυράκι" στον βραζιλιάνικο νόμο, η αλλαγή του νομικού προσώπου ως εταιρία μάρκετινγκ διατηρώντας την ποδοσφαιρική της ταυτότητα, καταφέρνοντας να "ξεφορτωθεί" απο τα δυσβάσταχτα χρέη που είχαν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή η συνεργασία κράτησε μέχρι το 2004, και το 2006 επανήρθε στην αρχική της ονομασία και ταυτόχρονα κατέκτησε το Copa Santa Catarina. To 2007 κατέκτησε το πολιτειακό Πρωτάθλημα, ενώ το 2009 ήταν φιναλίστ.


To 2011 ήρθε ο τέταρτος τίτλος στην Σάντα Καταρίνα, ενώ το 2013 προβιβάστηκε στην SERIE B. Εκείνη την χρονιά κατάφερε να πετύχει την άνοδο καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση με 72 βαθμούς εφτά βαθμούς πίσω απο την πρωτοπόρο Παλμέιρας.

Στην πρώτη της χρονιά στην μεγάλη κατηγορία το 2015 πέτυχε τον στόχο της παραμονής, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο του Copa Sudamericana. Απέκλεισε την Πόντε Πρέτα με νίκη 3-0 και ισοπαλία 1-1, ενώ στην φάση των 16 στα πέναλντι με 5-3 απέκλεισε την Λιμπερτάδ απο την Παραγουάη(1-1 ισόπαλα και τα δύο παιχνίδια).

Στα προημιτελικά βρήκε απέναντι της την Ρίβερ Πλέιτ, με το πρώτο παιχνίδι στο Μπουένος Άιρες να λήγει με 3-1 υπέρ των "μιλιονάριος", και στην ρεβάνς στην "Αρένα Κόντα" παρά την νίκη της με 2-1 δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πήρε το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο του Copa Sudamericana, όπου απέκλεισε την επίσης βραζιλιάνικη Κουιάμπα ανατρέποντας την ήττα με 1-0 του "Αρένα Παντανάλ", επικρατώντας στο Τσαπέκο με 3-1.

Στον επόμενο γύρο μεγάλη πρόκληση η παρουσία της Ιντεπεντιέντε, με το πρώτο παιχνίδι στο Αβεγιανέδα να λήγει χωρίς τέρματα. Ίδιο σκόρ και στην ρεβάνς με την πρόκριση να κρίνεται στα πέναλντι.

Τιέγκο Γουίλιαν(δοκάρι), Μπενίτες(απόκρουση Ντανίλο), Κλέμπερ Σαντάνα(απόκρουση Καμπάνια), Ριγκόνι(απόκρουση Ντανίλο), Ζίλ(απόκρουση Καμπάνια), Σάντσες Μίνιο(απόκρουση Ντανίλο) έφεραν την διαδικασία στο 4-4.  Ο Τιαγκίνιο ευστόχησε, ο Ταλιαφίκο "νικήθηκε" απο τον Ντανίλο δίνοντας την πρόκριση στην "σάπε".

Στα προημιτελικά απέναντι στην Τζούνιορ στην Μπαρανκίγια ηττήθηκε με 1-0, αλλά στην ρεβάνς ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ και με 3-0 πέρασε στα ημιτελικά όπου θα αντιμετώπιζε μία ακόμα αργεντίνικη ομάδα την Σαν Λορέντσο.

Στο "Πέδρο Μπίντεγκαιν" οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Κατερούτσιο στο 29' έχασαν ευκαιρίες να διευρύνουν το προβάδισμα τους αλλά στο 61' οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Ανανίας. Στην ρεβάνς καμία απο τις δύο ομάδες δεν σκόραρε και έτσι χάρις στο εκτός έδρας γκολ για πρώτη φορά στην ιστορία της πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό μιας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Λατινική Αμερική.

Είχε ήδη κατακτήσει το πολιτειακό Πρωτάθλημα και στο Πρωτάθλημα που απέμενε μία αγωνιστική βρισκόταν στην 9η θέση με 52 βαθμούς έχοντας εξασφαλίσει θέση για το επόμενο Copa Sudamericana.

Ο πρώτος τελικός κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης στο "Εστάντιο Ατανάσιο Ζιραρντό" στο Μεντεγίν. Τα ξημερώματα της Τρίτης το αεροπλάνο των βολιβιανών αερογραμμών "Lamiα" που εκτελούσε την πτήση Σάντα Κρούζ-Μεντεγίν και μετέφερε την αποστολή της Σαπεκοένσε στην Κολομβία κατέπεσε στην περιοχή El Cerro Gordo και ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Ολάγια Ερέρα".

77 άτομα επέβαιναν στην πτήση  απο τα οποία δυστυχώς έχασαν την ζωή τους 71 άτομα και ανάμεσά τους οι 19 απο τους 22 ποδοσφαιριστές, το προπονητικό τιμ, οκτώ μέλη της διοίκησης, 21 δημοσιογράφοι και τρείς φιλοξενούμενοι. Μοναδικοί διασωθέντες οι Τζάκσον Φόλμαν, Άλαν Ρασελ, Χέλιο Ζαμπιέρ Νέτο, ενώ ο Ντανίλο που ανασύρθηκε ζωντανός δεν άντεξε και "έσβησε" λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο του Μεντεγίν.

Μέχρι και τα μέσα Δεκέμβρη δεν είχε εξακριβωθεί πλήρως η ακριβής αιτία της πτώσης αν και αναφέρθηκαν δύο πιθανά σενάρια για την τραγωδία. Η πρώτη έκανε λόγο για εξάντληση των καυσίμων, η δε δεύτερη έκανε λόγο για τεχνικό-ηλεκτρολογικό πρόβλημα.

Στις 21 Δεκέμβρη η κυβέρνηση της Κολομβίας μετά απο δική της έρευνα υπέδειξε ως κύριο υπαίτιο τον πιλότο Μιγκέλ Κιρόγκα. Σύμφωνα με την έρευνα ο Κιρόγκα δεν εξέπεμψε άμεσα σήμα κινδύνου προς τον Πύργο Ελέγχου, ζητώντας απλά προτεραιότητα για αναγκαστική προσγείωση στο Μεδεγίν, χωρίς να αναφέρει την απώλεια καυσίμων, φοβούμενος σε περίπτωση που δεν έκρινε σωστά την κατάσταση την επιβολή βαρύτατου προστίμου

Όπως ήταν φυσικό η CONMEBOL ματαίωσε τους τελικούς, η Ατλέτικο Νασιονάλ ζήτησε απο την διοργανώτρια αρχή να απονεμηθεί το τρόπαιο στην βραζιλιάνικη ομάδα ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη των αδικοχαμένων ποδοσφαιριστών της Σαπεκοένσε, ενώ η προσωρινή βραζιλιάνικη κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Πράγματι στις 5 Δεκεμβρίου η CONMEBOL κατοχύρωσε το τρόπαιο στην "Σαπέ" η οποία έπρεπε να αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι του Πρωταθλήματος κόντρα στην Ατλέτικο Μινέιρο ύστερα απο απαίτηση της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας. Εν τέλει καμία απο τις δύο δεν κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο χάνοντας στα χαρτιά 3-0.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Βάγκνερ Μαντσίνι συμφώνησε με την διοίκηση της ομάδας για να αναλάβει τις τύχες της έχοντας το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της. Σε αυτό βοήθησαν και οι υπόλοιπες βραζιλιάνικες ομάδες που προσφέρθηκαν να της δώσουν δανεικούς ποδοσφαιριστές, ενώ το υπόλοιπο ρόστερ θα αποτελούταν απο παιδιά της ακαδημίας.

Με την τιμής ένεκεν κατάκτηση του Copa Sudamericana κέρδισε εισιτήριο για τους ομίλους του Copa Libertadores όπου αντιμετώπισε τις Λανούς, Νασιονάλ Μοντεβιδέο και Ζούλια απο την Βενεζουέλα καταλαμβάνοντας τελικά την 3η θέση, θέση που της έδωσε το εισιτήριο για το Copa Sudamericana.

Μάλιστα η "Σάπε" έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει στην δεύτερη φάση εξαιτίας του γεγονότος ότι παρότι κέρδισε την Λανούς με 3-0, έχασε το ματς στα χαρτιά λόγω αντικανονικής συμμετοχής τιμωρημένου ποδοσφαιριστή της του Λουίς Οτάβιο.

Τον Απρίλιο του 2017 Ατλέτικο και Σαπεκοένσε θα διασταύρωναν τα ξίφη τους για την ανάδειξη του υπερπρωταθλητή Νοτίου Αμερικής. Στην "Αρένα Κόντα" εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές ειδικά όταν οι επιζήσαντες παίκτες κατευθύνθηκαν μαζί με τους παίκτες της Ατλέτικο στην σέντρα, ενώ οι οπαδοί της Σαπεκοένσε κουνούσαν σημαίες της Κολομβίας, αποθεώνοντας τους αντιπάλους.

Στον αγωνιστικό τομέα οι Βραζιλιάνοι πήραν την νίκη με 2-1 παίρνοντας ένα μικρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς χάρις στα γκολ των Ρεινάλντο και Οταβιο Λούις, ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Τόρες για τους φιλοξενούμενους.

Ενδιάμεσα των δύο αγώνων η "Σαπέ"κατέκτησε το Campeonato Catarinense για έκτη φορά στην ιστορία της, ενώ στην ρεβάνς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί την νίκη του πρώτου αγώνα γνωρίζοντας την ήττα με 4-1.

Επίσης στο Κύπελλο Βραζιλίας αποκλείστηκε απο την Κρουζέιρο στην φάση των "16" με ήττα 1-0 και "λευκή" ισοπαλία. Τον Ιούλιο ο Μαντσίνι απολύθηκε μετά την ισοπαλία με την Φλουμινένσε, έχοντας παίξει και το πρώτο παιχνίδι στον 2ο γύρο του Copa Sudamericana κόντρα στην Ντιφένσια Χουστίσια γνωρίζοντας την ήττα με 1-0

Στην θέση του ανέλαβε ο Βινίσιους Εουτρόπιο, στην ρεβάνς επικράτησε με 1-0, οδηγώντας το ματς στην διαδικασία των πέναλντι πήρε την πρόκριση με 4-2. Στον επόμενο γύρο αποκλείστηκε απο την Φλαμένγκο όπου στο πρώτο παιχνίδι αναδείχθησαν ισόπαλες χωρίς τέρματα, αλλά στην ρεβάνς γνώρισε την ήττα με 4-0.

Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε ο Ζίλσον Κλέινα, οδήγησε την Σάπε στην 8η θέση και την έξοδο στον δεύτερο γύρο του Copa Libertadores. Τον Απρίλιο του 2018 δεν κατάφερε να κατακτήσει τον πολιτειακό τίτλο αφού ηττήθηκε στον τελικό απο την Φιγκειρένσε με 2-0, ενώ στο Libertadores βρήκε απέναντι της την Νασιονάλ η οποία με δύο νίκες με το ίδιο σκορ 1-0 την απέκλεισε.

Στο Πρωτάθλημα δεν τα πήγαινε καθόλου καλά, τον Αύγουστο απολύθηκε ο Κλέινα και στην θέση του προσελήφθη ο Γκούτο Φερέιρα ο οποίος και αυτός μετά απο δύο μήνες απολύθηκε για να έρθει στην θέση του ο Κλαουντινέι Ολιβέιρα.

Εν τέλει κατάφερε να "σώσει" την παρτίδα με την 14η θέση που κατέλαβε, μόλις δύο βαθμούς μπροστά απο την Σπόρτ που ήταν η τελευταία που υποβιβάστηκε. Την επόμενη χρονιά στο πολιτειακό Πρωτάθλημα ηττήθηκε στον τελικό απο την Αβαί και στο Copa Sudamericana αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο την χιλιανή Ουνιόν Ντε Καλέρα.

Τον Μάρτιο του 2019 ο Νέι Φράνκο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο όταν και απολύθηκε "πληρώνοντας" την άσχημη πορεία στο Πρωτάθλημα. Ανέλαβε ως προσωρινός ο Έμερσον Κρις αλλά και αυτός δεν μακροημέρευσε και στις 16 Σεπτεμβρίου ανέλαβε ο Μαρκίνιος Σάντος.

Ούτε όμως και αυτή η αλλαγή μπόρεσε να μεταβάλλει την πορεία της Σαπέκο και η ήττα απο την Μποταφόγκο εντός έδρας την 35η αγωνιστική αποτέλεσε τον οριστικό της υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία.

Το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 αφού λόγω του κορονοϊου πήγε πίσω και ενώ θα ξεκινούσε τον Μάιο. Κατέλαβε την 1η θέση και κατέκτησε το Πρωτάθλημα παρότι ισοβάθμησε με την Αμέρικα Μινέιρο στους 73 βαθμούς, αλλά λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων +21 έναντι +20 ήταν αυτή που πανηγύρισε.

Τον Σεπτέμβριο κατέκτησε το πολιτειακό πρωτάθλημα με δύο νίκες κόντρα στην Μπρούσκε με 2-0 και 1-0 αντίστοιχα.  Νωρίτερα τον Φεβρουάριο στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο απο την Σαο Ζοσέ στην διαδικασία των πέναλντι.

Παρα την κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, ο Ουμπέρτο Λουρένσο Λούζερ Φίλιο παραιτήθηκε και στην θέση του ανέλαβε ο Μότσαρτ Σάντος Μπατίστα Τζούνιορ.  Τον Μάιο όμως απολύθηκε λόγω της απώλειας του Campeonato Catarinense απο την Αβαί και ανέλαβε ο Ζαίρ Βεντούρα.

Τον Ιούνιο ήρθε ο αποκλεισμός στο Κύπελλο στον τρίτο γύρο απο την ABC, στο Πρωτάθλημα τα πράγματα πήγαιναν απο το κακό στο χειρότερο με συνέπεια να απολυθεί ο Βεντούρα τον Αυγουστο.
Ανέλαβε ο Λουις Κάρλος Ντε Ολιβέιρα Πρέτο , αλλά ούτε και αυτός μπόρεσε να αλλάξει την μοίρα της ομάδας.

Τον Οκτώβριο κοινή συναινέση λύθηκε το συμβόλαιο του και ανέλαβε ο Φελίπε Έντρες, αλλά ο υποβιβασμός ήρθε αναπόφευκτα τερματίζοντας στην τελευταία θέση, πολύ μακριά απο τον προτελευταίο. 

O Έντρες αποχώρησε και ανέλαβε ο Φελίπε Κονσεισάο ο οποίος όμως τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε για να αποδεχθεί την πρόταση της Ναούτικο. Στο πολιτειακό πρωτάθλημα παρότι στα προημιτελικά έφερε δύο ισοπαλίες με την Κονκόρντια 2-2 και 1-1 εντούτοις αποκλείστηκε απο την συνέχεια.

Ο λόγος ήταν ότι εάν και τα δύο ματς έληγαν ισόπαλα το επόμενο κριτήριο θα ήταν πια ομάδα θα είχε την καλύτερη θέση στην κανονική περίοδο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η Κονκόρντια η οποία είχε καταλάβει την τέταρτη θέση μία ακριβώς πιο πάνω απο την Σαπεκοένσε.

Επίσης στο Κύπελλο αποκλείστηκε απο τον πρώτο κιόλας γύρο απο την Moto Club de San Luis ομάδα της SERIE D. Ήδη στην θέση του Κονσεισάο ανέλαβε ο Φαμπιαν Γκέδες ως προσωρινός και τον Μάρτιο η Σαπέκο προσέλαβε έναν παλιό της γνώριμο απο την διετία 2017-2018 τον Ζίλσον Κλέινα  ο οποίος όμως ούτε και αυτός μπόρεσε να αλλάξει το κλίμα στην ομάδα.

Μία ακόμη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία τον Ιούλιο ο Μαρτσέλο Κάμπο με μοναδικό στόχο να αποφύγει τον υποβιβασμό στην SERIE C. Δεν κράτησε όμως πολύ το πέρασμα του Κάμπο και μετά απο ενάμισι μήνα απολύθηκε και στην θέση του ήρθε ο Ζιλμάρ Νταλ Πότσο.

Κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό καταλαμβάνοντας την 14η θέση με 45 βαθμούς, τρείς μπροστά απο την CSA, την τελευταία ομάδα που υποβιβάστηκε. O Nταλ Πότσο απο κοινού με την διοίκηση αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους και στην θέση του ήρθε ο Μπρούνο Πιβέτι.

Τον Φεβρουάριο η Σαπεκοένσε είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό στο Κύπελλο Βραζιλίας μετά την ήττα με 1-0 απο την Μαρσίλιο Ντίας ομάδας της τέταρτης κατηγορίας. Ο Πιβέτι τον Μάρτιο παραιτήθηκε μετά την ήττα στον πρώτο προημιτελικό του πολιτειακού πρωταθλήματος απο την Μπάρα. 

Στην θέση του ήρθε ο Αρτζέλ Φούκς αλλά η Σαπεκοένσε αποκλείστηκε απο την συνέχεια με δεύτερη ήττα. Ούτε όμως και αυτός μπόρεσε να κάτσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ύστερα απο 11 παιχνίδια αποτέλεσε και αυτός παρελθόν για να επανέρθει στις 30 Μάϊου ο Νταλ Πότσο για τρίτη φορά.

Το πίνγκ-πόνγκ στην θέση του προπονητή, αφού στις 7 Αυγούστου ο Νταλ Πότσο απολύθηκε και στην θέση του ήρθε ο Κλαουντινέι Ολιβέιρα με μοναδικό σκοπό την αποφυγή του υποβιβασμού στην SERIE C.

Ο υποβιβασμός αποφεύχθηκε, όμως τον Φεβρουάριο του 2024 απολύθηκε ύστερα απο μια ήττα απο την Τζοινβιλ στο Campeonato Catarinense εκεί όπου δεν μπόρεσε να προκριθεί στην τελική φάση αφού κατέλαβε την 9η θέση. Στην θέση του Ολιβέιρα ήρθε ο Ουμπέρτο Λουνσέρο Λούζερ Φίλιο στην δεύτερη θητεία του στην ομάδα


 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...