www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/7/23

«Superclásico del fútbol colombiano»


Πέρα απο το ότι θεωρείται το μεγαλύτερο ντέρμπι στην ιστορία του κολομβιανού ποδοσφαίρου η αναμέτρηση της Ατλέτικο Νασιονάλ με τους Μιγιονάριος είναι απο τα πιο πολυπαιγμένα γενικότερα στο ποδόσφαιρο της χώρας αφού οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες και σε διασυλλογικές διοργανώσεις.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1948 στο πλαίσιο του πρώτου Πρωταθλήματος της χώρας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με την Ατλέτικο να επικρατούσε με 4-3. Συνολικά σε 287 παιχνίδια η Μιγιονάριος έχει το προβάδισμα με 108 νίκες, 83 έχει η Ατλέτικο ενώ 96 ματς έχουν λήξει ισόπαλα και τα τέρματα είναι 422-352 υπέρ της Μιγιονάριος 

Οι μεγαλύτερες νίκες της Μιγιονάριος είναι το 7-0 το 1951, το 6-0 το 1949, το 6-1 το 1966, το 5-0 το 1962 και το 4-0 το 1997, ενώ αντίστοιχα για την Ατλέτικο είναι το 5-0 το  2014 και το 4-0 το 1957 και το 1995.

Όσον αφορά τις διασυλλογικές διοργανώσεις οι δύο ομάδες βρέθηκαν στην φάση των ομίλων του Copa Libertadores το 1974, το 1989, το 1995, στην ημιτελική φάση του Copa Merconorte το 1998, με την Ατλέτικο να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό

Στους τελικούς του Copa Merconorte το 2000, όπου η Ατλέτικο Νασιονάλ κατέκτησε τον τίτλο με ισοπαλία 0-0 και νίκη με 2-1, και στην πρώτη φάση του Copa Sudamericana το 2007 με την Μιγιονάριος να παίρνει την πρόκριση.

Πρώτος σκόρερ με 15 τέρματα είναι ο Αργεντίνος Οσβάλδο Μαρσιάλ Παλαβεσίνο(Ατλέτικο/Μιγιονάριος), ενώ πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Αλέξις Γκαρσία της Ατλέτικο με 50. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Φρανσίσκο Ζουλουάγκα που τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής πέρασε και απο τους δύο συλλόγους 

Ερνάν Τόρες Ολιβέρος, Κάρλος Αράνγκο, Γκάμπριελ Χάιμε Γκόμεζ, Οτόνιελ Κιντάνα, Νορμπέρτο Πελούφο, Χουάν Χάιρο Γκαλεάνο, Οσβάλδο Μαρσιάλ Παλαβεσίνο(Αργεντινή), Ρενέ Χιγκίτα, Κάρλος Αλμπέρτο Κάστρο, Χόρχε Ερέρα, Ραφέλ Ρομπάγιο, Χένρι Ροχας, Ντέιβερ Μασάδο, Άντρες Εσκομπάρ, Έλκιν Μπλάνκο, Σέρμαν Καρδένας, Ορλάντο Μπέριο, Χάρισον Οταλβάρο, Ιβάν Ουρτάδο(Εκουαδόρ), Κάρλος Βιγιάγκρα(Παραγουάη), Χοσέ Αντόνιο Αμάγια, Χεράρδο Μπεντόγια, Λεόν Ντάριο Μουνιός, Ραφαέλ Καστίγιο, Φερναντο Ουρίμπε, Ρούμπεν Μπούστος, Χαρόλ Μαρτίνες, Καρμέλο Βαλένσια, Ρομάν Τόρες, Άντρες Ραμίρο Εσκομπάρ, Μίκαελ Ρανγκέλ, Ντάιρον Ασπρίγια έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Χουάν Χόχμπεργκ(Ουρουγουάη), Χουάν Μουχίκα(Ουρουγουάη), Βλάντιμιρ Πόποβιτς(Σερβία), Χοσέ Εουγκένιο Ερνάντες, Φρανσίσκο Ματουράνα, Όσκαρ Έκτορ Κινταμπάνι, Χουάν Κάρλος Οσόριο έχουν κάτσει στους πάγκους των δύο ομάδων.

Επίσης οι Όσκαρ Ράμος και Εντουάρντο Χουλιάν Ρετάτ αγωνίστηκαν στην Ατλέτικο και στην συνέχεια προπόνησαν την Μιγιονάριος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...