www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

18/12/23

Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε Οι "μαυρομπλέ" του Εκουαδόρ


Μέχρι πρότινος η Λίγκα Ντε Κίτο ήταν η πιο τακτική εκπρόσωπος του Εκουαδόρ σε διασυλλογικό επίπεδο(Copa Libertadores και Copa Sudamericana). Πλέον ένα ακόμα όνομα έρχεται να προστεθεί, με την Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε η οποία δεν έχει κατακτήσει κάποιον εθνικό τίτλο, έφτασε όμως στην κατάκτηση του Copa Sudamericana του 2019.



Η ιστορία ξεκινάει την 1η Μαρτίου του 1958 όταν μια παρέα φίλων προεξάρχοντος των Χοσέ Τεράν, Χοσέ Ντιας, Χόρχε Αταπούμα, Νέγκρο Σανγκουάνο, Τόμας Ζαλντουμπίντε και Μαρίνο Γκουαγιασαμίν αποφασίζουν στην πόλη Σανγκόλκι να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο.  

Το όνομα αυτού Ιντεπεντιέντε και χρώματα το κόκκινο με το άσπρο, εμπνευσμένα απο την αργεντίνικη Ιντεπεντιέντε. Το 1975 ο Τεράν "έφυγε" απο την ζωή και το 1977 μετονομάστηκε σε Club Social y Deportivo Independiente José Terán όπως είναι το ολοκληρωμένο όνομα της προς τιμήν του ιδρυτή της.

Απο το 1978 έως το 2007 βρισκόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το 2006 άλλαξε το όνομα σε Independente del Valle για εμπορικούς λόγους και υιοθέτησε τα τωρινά της χρώματα το μπλε και το μαύρο.

Προβιβάστηκε στην SERIE B το 2007, και το 2009 θα ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην μεγάλη κατηγορία κατακτώντας το Πρωτάθλημα. Στην πρώτη φάση κατέλαβε την 7η θέση, στην δεύτερη την 12η και στην γενική βαθμολογία την δέκατη αποφεύγοντας τον υποβιβασμό.

Την επόμενη περίοδο στην γενική βαθμολογία πάλι κατέλαβε την 10η θέση και γλύτωσε τον υποβιβασμό για δύο βαθμούς, το 2012 την 4η θέση εξασφαλίζοντας θέση στο Copa Sudamericana του 2013.

Στην πρώτη φάση απέκλεισε την βενεζουελανική Ντεπορτίβο Ανζοτέγκι αλλά στην δεύτερη αποκλείστηκε απο την Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε. στο Πρωτάθλημα έκανε ένα βήμα παραπάνω φτάνοντας στην δεύτερη θέση και κερδίζοντας το εισιτήριο για τους ομίλους του Copa Libertadores του 2014.

Ισοβάθμησε στην δεύτερη θέση μαζί με την Σαν Λορέντζο με 8 βαθμούς πίσω απο την Ουνιόν Εσπανιόλα αλλά λόγω της διαφοράς τερμάτων αποκλείστηκε απο την συνέχεια. Στο Πρωτάθλημα to 2014, πάλι κατέλαβε την δεύτερη θέση στην γενική βαθμολογία πίσω απο την Έμελεκ στο Copa Sudamericana απέκλεισε την βενεζουελάνικη Τρουχιγιάνος αλλά στην συνέχεια η Σέρο Πορτένιο την "σταμάτησε".

Το 2015 στο Copa Libertadores αποκλείστηκε στην προκριματική φάση απο την Εστουντιάντες, ενώ στο Πρωτάθλημα στην γενική βαθμολογία κατέλαβε την 3η θέση. Το 2016 στο Copa Libertadores έκανε γνωστό το όνομά της στο ευρύ κοινό φτάνοντας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Στην προκριματική φάση άφησε εκτός την παραγουανική Γκουαρανί, στους ομίλους πήρε την πρόκριση πίσω απο την Ατλέτικο Μινέιρο, και στην συνέχεια απέκελισε την Ρίβερ Πλέιτ, την UNAM και την Μπόκα Τζούνιορς.

Στον τελικό βρήκε απέναντί της την Ατλέτικο Νασιονάλ, το πρώτο παιχνίδι που έγινε στο Κίτο ήρθε 1-1, και στην ρεβάνς η Ατλέτικο πήρε την νίκη και το τρόπαιο χάρις στο γκολ του Μπόρχα. Προπονητής ο Ουρουγουανός Πάμπλο Ρεπέτο και παίκτες τους Κρίστιαν Νούνιες(Ουρουγουάη), Ντάνιελ Ασκόνα, Αρτούρο Μίνα, Λούις Καισέδο, Εμιλιάνο Τεγιετσέα(Ουρουγουάη), Τζέφερσον Ορεχουέλα, Μάριο Ριζότο(Ουρουγουάη), Μπράιαν Καμπέσας, Τζούνιορ Σορνόζα.

Στο Πρωτάθλημα ήταν 5η και 4η αντίστοιχα, το 2017 3η στην γενική, το 2018 7η στην γενική, το 2019 5η περνώντας στα πλει-οφ.

Στο Copa Libertadores του 2017 στην πρώτη προκριματική φάση απέκλεισε την περουβιανή Ντεπορτίβο Μιουνισιπάλ, αλλά στην δεύτερη η Ολίμπια της "εκοψε τον δρόμο" για τους ομίλους.
Την επόμενη χρονιά έμεινε εκτός ένα γύρο νωρίτερα απο την Μπάνφιλντ, αλλά το 2019 ήταν η χρονιά της όσον αφορά τις διασυλλογικές διοργανώσεις και μέχρι τώρα κορυφαία στην ιστορία της.

Στο Copa Sudamericana απέκλεισε τις Ουνιόν Σαντα Φε, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, Καράκας, Ιντεπεντιέντε και Κορίνθιανς για να φτάσει στον τελικό κόντρα στην Λανούς. Για πρώτη φορά ο τελικός θα ήταν μόνος με τόπο διεξαγωγής το "Estadio General Pablo Rojas" της Ασουνσιόν.

Οι "νεγκριαθούλες" πήραν την νίκη και το τρόπαιο με 3-1 χάρις στα γκολ των Λουίς Φερνάντο Λεόν, Ζίον Σάντσες και Κρίστιαν Νταχόμε πετυχαίνοντας μια ιστορική επιτυχία τόσο για το ποδόσφαιρο του Εκουαδόρ όσο και της ίδιας της ομάδας αφού είναι ο πρώτος της μεγάλος τίτλος.

Προπονητής ο Ισπανός Μιγκέλ Άνχελ Ραμίρεθ και ρόστερ τους Χόρχε Πίνος, Ρίτσαρντ Σούνκε(Αργεντινή), Λούις Σεγκόβια, Κριστιάν Πεγιεράνο(Αργεντινή), Άλαν Φράνκο, Εφρέν Μέρα, Γκάμπριελ Τόρες(Παναμάς), Ρομπέρτο Γκάρσες, Ντάνι Νιέτο(Ισπανία), Γουάσινγκτον Κορόσο, Άνχελο Πρεσιάδο και Αλεχάντρο Καμπέσα.

Στα προημιτελικά όμως του Πρωταθλήματος αποκλείστηκε απο την Ντελφίν παρα το γεγονός ότι και τα δύο ματς ήρθαν ισόπαλα 0-0 και 2-2, αλλά επειδή η Ντελφίν είχε καλύτερη κατάταξη 4η έναντι της 5ης της Ιντεπεντιέντε και μόλις 1 βαθμό παραπάνω 53 έναντι 52 πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. 

Την νέα σεζόν στο Πρωτάθλημα στην πρώτη φάση κατέλαβε την δεύτερη θέση, στην δεύτερη φάση την έκτη, στο Libertadores αφού πέρασε απο την φάση των ομίλων ως δεύτερη, στους "16"  αποκλείστηκε απο την Νασιονάλ στα πέναλντι μετά απο δύο συναντήσεις που ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα.

Τον Φεβρουάριο του 2020 διεξήχθη το Recopa Sudamericana κόντρα στην Φλαμένγκο, με το πρώτο παιχνίδι στο Κίτο να μένει στο 2-2, αλλά στον επαναληπτικό στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ηττήθηκε με 3-0. Πριν το ξεκίνημα της νέας σεζόν ο Μίγκελ Άνχελ Ραμίρεθ αποχώρησε για να αναλάβει την Ιντερνασιονάλ και στην θέση του ανέλαβε ο Πορτογάλος Ρενάτο Πάιβα.

Στο Libertadores ξεκίνησε απο τους προκριματικούς γύρους αποκλείοντας Ουνιόν Εσπανιόλα και Γκρέμιο και στους ομίλους κατέλαβε την τρίτη θέση που την έστειλε στο Sudamericana, ούτε και εκεί προχώρησε αφού στους "16" αποκλείστηκε απο την Μπραγκαντίνο. 

Στο Πρωτάθλημα στην πρώτη φάση κατέλαβε την τρίτη θέση, στην δεύτερη την πρώτη θέση κερδίζοντας το εισιτήριο για τους τελικούς  και θα αντιμετώπιζε την Έμελεκ. Στο πρώτο παιχνίδι με δύο γκολ του Σορνόζα και ένα του Μπάουμαν επικράτησε με 3-1 και στην ρεβάνς πήρε ισοπαλία "σφραγίζοντας" έτσι τον παρθενικό τίτλο του Πρωταθλήματος.

Mόισες Ραμίρες, Ρίτσαρντ Σούνκε(Αργεντινή), Λουίς Σεγκόβια, Ματέο Καραμπαχάλ(Αργεντινή), Χοσέ Ουρτάδο, Γιοάνερ Τσάβες, Κριστιάν Πεγιεράνο(Αργεντινή), Λορέντσο Φαραβέλι(Αργεντινή), Τζούνιορ Σορνόζα, Νίκολας Πρεβιτάλι(Αργεντινή), Τζόναθαν Μπάουμαν(Αργεντινή), Άντονι Λανταθούρι, Στίβεν Πλάσα, Φερνάντο Γκερέρο, Φερνάντο Γκαιμπόρ, Μπράιαν Γκαρσία, Λουίς Ορτίς και ο αρχηγός της ομάδας Εφρέν Μέρα ήταν στο ρόστερ της ιστορικής αυτής επιτυχίας για τον σύλλογο.

Για την νέα σεζόν συνέχισε με τον Πάιβα στον πάγκο ενώ και στο μετεγγραφικό τομέα οι κυριότερες κίνησεις ήταν αυτές των Πέδρο Περλάσα, Χάιμε Αγιόβι και Μπίλι Άρσε. Στο Libertadores διεκδίκησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική διεκδικούσε την πρόκριση, όμως έμεινε τελικά τρίτη παρά την νίκη επί της Αμέρικα Μινέιρο αφού την ίδια ώρα η Ντεπόρτες Τολίμα περνούσε νικηφόρα απο το Μπέλο Οριζόντε.

O Πάιβα ο οποίος δεν καθόταν στον πάγκο στους αγώνες του Libertadores μιας και δεν αναγνωριζόταν το δίπλωμα του απο την Conmebol δέχτηκε δελεαστική πρόταση απο την μεξικάνικη Λεόν την οποία την αποδέχτηκε, με τους "νεγκριαθούλες" να μην χάνουν χρόνο και να έρχονται σε συμφωνία με ένα παλιό τους γνώριμο τον Αργενtίνο Μάριο Ανσέλμι ο οποίος ήταν στο προπονητικό τιμ του Ραμίρεθ όταν κατέκτησε το Sudamericana το 2019.

Στο Sudamericana στην φάση των "16" απέκλεισε την αργεντίνικη Λανούς, στα προημιτελικά την Ντεπορτίβο Τατσίρα και στα ημιτελικά με δύο νίκες την περουβιανή Μελγκάρ. Στον τελικό της 1ης Οκτωβρίου στο "Μάριο Κέμπες" της Κόρδοβα αντιμετώπισε την Σάο Πάολο επικρατώντας με 2-0 χάρις στα γκολ δύο Αργεντίνων των Λαουτάρο Ντίας στο 13' και Λορέντσο Φαραβέλι στο 73'.

Μόρσες Ραμίρες, Ματίας Φερνάντες(Χιλή), Ματέο Καραμπαχάλ(Αεγεντινή), Ρίτσαρντ Σούνκε(Αργεντινή), Λουίς Σεγκόβια, Χοανίρ Τσάβες, Μάρκο Ανγκούλο, Κριστιάν Πεγεράνο(Αργεντινή), Τζιούνιορ Σορμόζα, Μπέντερ Καϊσέδο, Φερνάντο Γκαϊμπόρ, Ματέο Ορτίς, Χούλιο Χοάο Ορτίς, Χαιμέ Αγιόβι αγωνίστηκαν στον τελικό της διοργάνωσης.

Σούνκε, Σεγκόβια και Πεγεράνο είχαν αγωνιστεί και στον τελικό του 2019 όταν η Ιντεπεντιέντε είχε κατακτήσει το πρώτο Sudamericana, και την νέα σεζόν λόγω της κατάκτησης θα αγωνιστεί στους ομίλους του Copa Libertadores

Στο Κύπελλο απέκλεισε τις Ατλέτικο Σαμποροντόν, Λα Ουνιόν, Ιμπαμπούρα, στα ημιτελικά κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο και πέρασε στον τελικό στο Κίτο όπου και αντιμετώπισε την 9 de Octubre την οποία και νίκησε με 3-1 με τα γκολ των Καραμπαχάλ στο 1', Σούνκε στο 30 και Αγιόβι στο 58'.

Στο πρωτάθλημα στην πρώτη φάση κατέλαβε την τέταρτη θέση τρείς βαθμούς πίσω απο την πρώτη Μπαρτσελόνα, στην δεύτερη φάση ήρθε δεύτερη τέσσερις βαθμούς πίσω απο την Αούκας και δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για τους τελικούς.

Eνοψει της νέας χρονιάς είχαμε αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ αφού έφυγαν οι Σεγόβια, Τσάβες, Ανγκούλο, Γκαϊμπορ και Μπάουμαν, ενώ ήρθαν οι Άντονι Λαντασούρι, Γκουστάβο Κορτές, Ζόρντι Αλσίβαρ, Λαουτάρο Ντίας, Κέβιν Ροντρίγκες, και Μάικλ Όγιος.

Τον Φεβρουάριο αντιμετώπισε την Φλαμένγκο στους διπλούς τελικούς του Recopa Sudamericana. Στον πρώτο τελικό στο Κίτο πήρε την νίκη με 1-0 χάρις στο γκολ του Καραμπαχάλ στο 69', ενώ στην ρεβάνς γνώρισε την ήττα επίσης με 1-0 με το γκολ του Ντε Αρασκαέτα στις καθυστερήσεις στο 90+6'.

Ο τίτλος θα κρινόταν στην διαδικασία των πέναλντι όπου o Ραμίρες απέκρουσε το πέναλντι του Ντε Αρασκαέτα και με 5-4 οι "νεγκριαθούλες" πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου. Στο Copa Libertadores κατέκτησε την πρώτη θέση ένα βαθμό μπροστά απο την Αρχεντίνος Τζούνιορς και στους "16" αντιμετώπισε την Ντεπορτίβο Περέιρα απο την Κολομβία.

Στο πρώτο παιχνίδι στην Περέιρα γνώρισε την ήττα με 1-0 και στην ρεβάνς στο Κίτο αν και προηγήθηκε νωρίς στο 6' με τον Χόγιος ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Ανγκούλο, το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος και γνώρισε τον αποκλεισμό.

Στο Πρωτάθλημα στην πρώτη φάση πήρε την πρώτη θέση όπου εξασφάλισε την είσοδο της στους τελικούς και στο επόμενο Copa Libertadores στους ομίλους, στην δεύτερη ήταν μόλις 8η, Κόντρα στην Λίγκα Ντε Κίτο οι δύο άγωνες έληξαν ισόπαλοι 0-0 και 1-1 και τα πάντα κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλντι, όπου όμως με 3-0 γνώρισε την ήττα 

 





      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...