www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

13/8/23

Άρσεναλ Σαραντί η "νεότερη" πρωταθλήτρια και κυπελλούχος


Είναι μία απο τις νεώτερες ομάδες του αργεντίνικου ποδοσφαίρου αφού ιδρύθηκε μόλις το 1957. Η Άρσεναλ Σαραντί η ομάδα που δημιούργησε ο επί 35 χρόνια πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής Χούλιο Γκροντόνα που έφυγε απο την ζωή στις 30 Ιουλίου του 2014, έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί στην μεγαλύτερη κατηγορία και μάλιστα να έχει στην κατοχή της και διεθνή τίτλο.

Στις 11 Ιανουαρίου του 1957 τα αδέρφια Έκτορ και Χούλιο Γκροντόνα μαζί με τους Ρομπέρτο Εστέβες, Οράσιο Μοντέρο, Ορλάντο Ακόστα, Χουάν Ουτασούν, Ελόι Ντε Μέντιο, Χοσέ Πέρες, Φρανσίσκο Σεφερίνο, Αρνάλντο Παλντίνι, Χοσέ Μπερντία, Γκαμπριέλ Μπλάνκο, Χοσέ Μπουένο, και τα αδέρφια Αμέρικο και Χουάν Ελένα  αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύλλογο στην συνοικία Σαραντί της περιοχής Αβελανέδα του Μπουένος Άιρες.

Πολύ κοντά στο σπίτι των αδερφών Γκροντόνα βρισκόταν ένα στρατιωτικό οπλοστάσιο και αυτό τους έδωσε την έμπνευση να δώσουν το όνομα Άρσεναλ στην ομάδα τους. Παράλληλα για να τιμήσουν τις δύο μεγάλες ομάδες της περιοχής  την Ράσιγκ και την Ιντεπεντιέντε στις φανέλες χρησιμοποίησαν το μπλε(της Ρασίγκ) με μια κόκκινη(της Ιντεπεντιέντε) διαγώνια γραμμή.

Τον Μάρτιο του 1961 έγινε μέλος της ομοσπονδίας και τον Μάιο του ίδιου χρόνου έδωσε το πρώτο της παιχνίδι στην Primera D κόντρα στην Πιρίνια όπου ήρθε 1-1. Το 1962 ανέβηκε στην Primera C, το 1964 στην Primera B στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984 όταν και υποβιβάστηκε.

Το 1976 ο Γκροντόνα θα αναλάβει την προεδρία της Ιντεπεντιέντε, ενώ το 1979 θα ξεκινήσει την καριέρα του ο Χόρχε Μπουρουσάγκα μέχρι και το 1982 όταν και θα πουληθεί στην Ιντεπεντιέντε, έχοντας 49 συμμετοχές και 7 γκόλ.  

Επανήρθε αμέσως το 1986 όπου και παρέμεινε μέχρι και το 1992 όταν και ανέβηκε στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία την Primera B Nacional, και το 2002 ύστερα απο μέτριες χρονιές με μονες μόνες εξαιρέσεις τις περιόδους 1992-1993 που ήρθε 6η, 1998-1999 που ηττήθηκε στους ημιτελικούς απο την Ινστιτούτο.

Το 2002 ήρθε η μεγάλη στιγμή η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία, όταν κατάφερε στους αγώνες πλει-οφ να ξεπεράσει τα εμπόδια των Γοδόι Κρούζ, Έλ Πορβενίρ και στους διπλούς τελικούς κόντρα στην Χιμνάσια y Εσκρίμα με μία νίκη 2-1 και μία ισοπαλία 1-1 πήρε το εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία με προπονητή τον Μπουρουσάγκα.

Στο Apertura του 2002 κατέλαβε την 8η θέση, στο Clausura του 2003 14η, στο Apertura του 2003 όπως και στο Clausura του 2004 7η, στο Apertura του 2004 όπως και στο Clausura του 2005 13η. Στο Apertura του 2005 και στο Clausura του 2006 14η, ενώ στο Apertura του 2006 αλλά και στο Clausura του 2007 κατέλαβε την υψηλότερη θέση στο Πρωταθλημα την 5η

Ενδιαμεσα ήρθε και η πρώτη παρουσία σε διασυλλογική διοργάνωση το Copa Sudamericana όταν στην προκριματική φάση απέκλεισε την Μπάνφιλντ, αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε απο την Μπολιβάρ. Τρία χρόνια αργότερα το 2007 κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου αποκλείοντας στην πρώτη φάση την Σαν Λορέντσο, στην συνέχεια την Γκοιάς, την Γκουανταλαχάρα, την Ρίβερ Πλέιτ και στον τελικό αντιμετώπισε την Αμέρικα.

Στο πρώτο παιχνίδι στο "Αζτέκα" η Άρσεναλ με τα γκολ των Ανιμπάλ Ματεγιάν και του Αλεχάντρο Ντάριο Γκόμεζ που πέτυχε δύο πήρε την νίκη με 2-3. Στην δε ρεβάνς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 και κατάφερε στο 83 με τον Μάρτιν Αντρίτσι να σκοράρει και να της δώσει το τρόπαιο.

Μάριο Κουένκα, Χαβιέ Γκαντόλφι, τον Κολομβιανό Χοσιμάρ Μοσκέρα, Κριστιάν Ντίαζ,Ντιέγκο Βιγιάρ, Άντρες Σαν Μαρτίν, Κάρλος Καστελιόνε, Χαβιέ Γιακούτσι, Χοσέ Λουίς Καλντερόν, Πάμπλο Γκαρνιέ, Ισμαέλ Νταμόντε και Λεονάρντο Μπιατζίνι, μαζί με τον Ματεγιάν και τον Γκόμεζ, με προπονητή τον Γκουστάβο Άλφαρο αποτελούσαν το δυναμικό της ομάδας.

Το 2008 αντιμετώπισε την Μπόκα Τζούνιορς στους διπλούς τελικούς του Recopa Sudamericana, στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 3-1 στο"Εστάντιο Χουάν Ντομίνγκο Περόν" στην Αβελανέδα, στο "Μπομπονέρα" ήρθε ισόπαλη με 2-2 με τους "χεινέσες" να κατακτούν το τρόπαιο, ενώ κέρδισε το Suruga Bank Championship κόντρα στην Γκάμπα Οσάκα με σκόρερ τον Καστελιόνε.

Κριστιάν Καμπεστρίνι, Κριστιάν Πεγιεράνο, Φακούντο Σάβα, Σεμπάστιαν Καρέρα, Λουτσιάνο Λεγκουιζαμόν, τον Παραγουανό Κάρλος Μπαέζ και τον Μάουρο Μάτος ήταν οι νέες προσθήκες. Την ίδια χρονιά με σκόρερ τον Καστελιόνε κατέκτησε το Suruga Bank Championship κερδίζοντας στον τελικό την Γκάμπα Οσάκα.

12η στο Apertura του 2007, στο Clausura του 2008 στο Apertura του 2009, 6η στο Apertura του 2008 και στο Clausura του 2009, 18η στο Clausura του 2010 και για πρώτη φορά στο Apertura του 2010 ανέβηκε στην πρώτη τριάδα.

10η στο Clausura του 2011, 13η στο Apertura του 2011, και το 2012 ήρθε και η ώρα για τον πρώτο εγχώριο τίτλο αφού κατέκτησε το Clausura με 38 βαθμούς έναντι 36 της Τίγκρε, για να ακολουθήσει το Σούπερ Καπ κόντρα στην Μπόκα Τζούνιορς στην διαδικασία των πέναλντι με 4-3 αφού το ματς στην κανονική του διάρκεια έληξε 0-0.

Ούγκο Νέρβο, Λισάντρο Λόπες, Ντιέγκο Μπραγκιέρι, Νταμιαν Πέρες, Χοσέ Ορτίς, Ιβάν Μαρκόνε, Νικόλας Αγκίρε,τον Κολομβιανό Κάρλος Καρμπονέρο, Εμίλιο Ζελάγια, Χουάν Πάμπλο Κάφα και τον Χιλιανό Γκουστάβο Κανάλες. 

Στο Κύπελλο την πρώτη σεζόν 2011-2012, αποκλείστηκε στην φάση των "16" απο την Σαρμιέντο, στο τέταρτο γκρούπ, όμως την επόμενη 2012-2013 κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας με 3-0 της Σαν Λορέντσο με τα γκολ των Αγκίρε, Μαριάνο Ετσεβερία και Ζελάγια ενώ ακόμα υπήρχαν οι Χούλιο Φούρχ, Φαούστο Μοντέρο, Ματίας Ζαλντίβια και Μάρτιν Ρόλε.

Την σεζόν 2013-2014 αποκλείστηκε στην φάση των "32" απο την Ινστιτούτο, την σεζόν 2014-2015 αποκλείστηκε στους "64" απο την Γκουαρανί Αντόνιο Φράνκο, την σεζόν 2015-2016 αποκλείστηκε στους "16" απο την Ρίβερ Πλέιτ  

Στο Inicial του 2012 ήρθε 7η, στο Final 8, στο Inicial του 2013 τερμάτισε στην 5η θέση αλλά στο Final του 2014 κατέλαβε μόλις την 17η θέση. Στο Transicion του 2014 κατέλαβε την 9η κερδίζοντας το εισιτήριο για το Copa Sudamericana, στο ενιαίο Πρωτάθλημα του 2015 τερμάτισε μόλις στην 28η θέση.

Τα άσχημα αποτελέσματα οδήγησαν τον Άλφαρο τον Απρίλιο του 2014, να δηλώσει ότι με την ολοκλήρωση του συμβολαίου του. Όμως πριν τους αγώνες στους "16" του Libertadores απολύθηκε και στην θέση του ήρθε ο Μάρτιν Παλέρμο. 

Με τον Μάρτιν Παλέρμο έφτασε στα προημιτελικά του Copa Libertadores όπου και αποκλείστηκε απο την Νασιονάλ, ενώ στο Copa Sudamericana του 2015 αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο απο την Ιντεπεντιέντε.

Τον Απρίλιο του 2015 ο Παλέρμο παραιτήθηκε και στην θέση του ήρθε ο Ρικάρντο Καρούζο Λομπάρντι αλλά τα αποτελέσματα δεν βοήθησαν και ΄παραιτήθηκε για να αναλάβει ο Σέρχιο Ροντίνα. Στο Πρωτάθλημα τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρώτου γκρουπ χωρίς να καταφέρει να περάσει στον τελικό γύρο ενώ στην συνολική βαθμολογία βρισκόταν στην 20η θέση. 

Τα κακά αποτελέσματα στις εννιά πρώτες αγωνιστικές του νέου Πρωταθλήματος ώθησαν την διοίκηση να απολύσουν τον Ροντίνα τον Νοέμβριο του 2016 και στην θέση του να έρθει ο Λούκας Μπερνάρντι.

Ούτε όμως και ο Μπερνάντι μακροημέρευσε και ένα μήνα αργότερα παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Ουμπέρτο Γκροντόνα χωρίς όμως να μπορέσει να αλλάξει και πολλά πράγματα, τερματίζοντας στην 27η θέση, ενώ και στο Κύπελλο είχε αποκλειστεί απο την Σακακίσπας στην φάση των "64".

Τον Δεκέμβριο του 2017 το συμβόλαιο του Γκροντόνα ολοκληρώθηκε χωρίς να ανανεωθεί για να επανέρθει και πάλι ο Ροντίνα. Όμως η ίδια θέση όπως και η προηγούμενη η 27η είχε ως συνέπεια στην γενική βαθμολογία να βρεθεί στις θέσεις που οδηγούν στην Primera B Nacional της περιόδου 2018-2019, ενώ και στο Κύπελλο αποκλείστηκε στους "64" απο την Τσιπολέτι. 

Στην δεύτερη κατηγορία με την ολοκλήρωση των 24 αγωνιστικών ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με την Σαρμιέντο με 46 βαθμούς. Έτσι δόθηκε αγώνας μπαράζ ανάμεσα στις δύο ομάδες για να αναδειχθεί η ομάδα που θα έπαιρνε την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. 

Στο γήπεδο της Μπάνφιλντ η "el arse" πήρε την πολυπόθητη νίκη  και παράλληλα την επιστροφή στην πρώτη κατηγορία, χάρις σε εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Γκάρατε στο 17'. Αντίθετα στο Κύπελλο αποκλείστηκε απο την Εστουντιάντες Ντε Κασέρος στην φάση των "32".

Στην επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία κατέλαβε την 11η θέση και στην συνολική βαθμολογία κατάφερε να κερδίσει θέση στους ομίλους του Sudamericana. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε νωρίς στους "64" απο την Ουρακάν, στην νεοσύστατη Copa de la Liga Profesional κατάφερε να περάσει στην δεύτερη φάση, χωρίς όμως να μπορέσει να προκριθεί στον τελικό.

Στην δεύτερη έκδοση του Copa de la Liga Profesional  αποκλείστηκε νωρίς στην πρώτη φάση ενώ στο Copa Sudamericana πέρασε ως πρώτη απο την φάση των ομίλων, αλλά στην φάση των "16" αποκλείστηκε απο την Σπόρτιγκ Κριστάλ.  

Τον Αύγουστο του 2021 ο Ροντίνα παραιτήθηκε εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων στο Copa de la Liga Profesional και του αποκλεισμού απο το Sudamericana. Aνέλαβε ο Ισραέλ Νταμόντε, ο οποίος όμως δύο μήνες αργότερα παραιτήθηκε λόγω των κακών αποτελεσμάτων στο Πρωτάθλημα.

Ανέλαβε ο Ντάριο Εσπινόλα ο οποίος όμως ούτε και αυτός μπόρεσε να αλλάξει την μοίρα της μένοντας στον πάτο της βαθμολογίας στην 26η θέση, αλλά το κυριότερο είναι ότι στην συνολική βαθμολογία είναι πάνω απο την επικίνδυνη ζώνη, στην 22η θέση έχοντας 1098 βαθμούς έναντι της Αλντοσίβι που έχει 1085 βαθμούς και βρίσκεται στην διακεκαυμένη ζώνη.

O Εσπινόλα αποχώρησε και στην θέση του ήρθε ο Λεονάρντο Μαντελόν που είχε αποχωρήσει νωρίτερα απο την Πλατένσε. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε απο την Τσάκο στην διαδικασία των πέναλντι στο Copa de la Liga Profesional  δεν μπόρεσε να περάσει στην επόμενη φάση, και στο Πρωτάθλημα τερμάτισε στην 25η και 23η στην ειδική βαθμολογία.

Για την νέα σεζόν την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Κάρλος Ρουίς παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας μαζί του και ο Μάρτιν Τσικοτέγιο, ενώ προχώρησε και σε πολλές μετεγγραφικές προσθήκες μιας και ξεκινούσε απο την τελευταία θέση στην ειδική κατάταξη.

Στις 8 Μάϊου το δίδυμο Ρουίς και Τσικατέγιο παραιτήθηκαν και στην θέση τους ήρθε ο Φεδερίκο Βιλάρ στις 20 Μάϊου, αλλά ούτε και αυτός μπόρεσε να την ξεκολλήσει απο την τελευταία θέση, θέση που κατέχει και την ειδική βαθμολογία και μοιραία υποβιβάστηκε στην Primera Nacional

Αποκλεισμός νωρίς και απο το Κύπελλο στην φάση των "64" απο την Βίλα Μίτρε στην διαδικασία των πέναλντι με 7-6.


   
     

   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...