www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

11/6/21

Copa America Centenario 2016: Δύο στα δύο για την Χιλή


Στις 2 Ιουλίου του 1916 στην Αργεντινή και πιο συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες Ουρουγουάη και Χιλή έδιναν τον πρώτο αγώνα για το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής, που μετέπειτα ονομάστηκε σε Copa America. Έκτοτε πέρασαν 43 διοργανώσεις με διάφορους τρόπους διεξαγωγής και έτσι φτάσαμε στο 2016 και στα εκατόχρονα της αρχαιότερης διοργάνωσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων.


Για αυτό τον λόγο η Conmebol αποφάσισε σε συνεργασία με την CONCACAF τον Μάιο του 2014 να πραγματοποιηθεί το Copa America Centenario στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών απο τις 3 έως τις 26 Ιουνίου του 2016. Μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρα εκτός Λατινικής Αμερικής.

Η άλλη σημαντική διαφορά με τις προηγούμενες διοργανώσεις είναι ότι πέραν των 10 ομάδων της Λατινικής Αμερικής(Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Χιλή) έλαβαν μέρος και οι 6 ομάδες απο την ζώνη της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραιβικής(ΗΠΑ, Μεξικό, Κόστα Ρίκα ως κατόχου του Copa Centroamericana του 2014, Τζαμάικα ως νικήτρια του Caribbean Cup του 2014, Αϊτή και Παναμάς απο τα μπαράζ).

Σιάτλ, Σικάγο, Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Φιλαδέλφεια, Φοίνιξ , Χιούστον και Ορλάντο ήταν οι πόλεις που υποδέχτηκαν τις 16 ομάδες, με τις ομάδες να χωρίζονται σε τέσσερα γκρούπ των τεσσάρων ομάδων.

ΗΠΑ και Κολομβία απο τον πρώτο όμιλο, στον δεύτερο όμιλο είχαμε την μεγάλη έκπληξη τον αποκλεισμό της Βραζιλίας μετά την ήττα της τελευταίας αγωνιστικής απο το Περού, με το Περού και το Εκουαδόρ να προκρίνονται.

Στον τρίτο όμιλο επίσης είχαμε τον αποκλεισμό της Ουρουγουάης απο την συνέχεια αφού ηττήθηκε απο Μεξικό και Βενεζουέλα, με τις προαναφερθείσες χώρες να παίρνουν την πρόκριση, ενώ στον τέταρτο όμιλο Αργεντινή και Χιλή πήραν το εισιτήριο για τους "8".

Στα προημιτελικά ΗΠΑ που απέκλεισε το Εκουαδόρ, Αργεντινή και Χιλή προκρίθηκαν στα ημιτελικά, ενώ Περού και Κολομβία έλυσαν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι. Εκεί όπου o Οσπίνα απέκρουσε το πέναλντι του Τράουκο, ο Κουέβα έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια και με 4-2 η Κολομβία προκρίθηκε.

Στα ημιτελικά η Αργεντινή δεν είχε πρόβλημα απέναντι στις ΗΠΑ με 4-0, ενώ στον έτερο ημιτελικό η Χιλή επικράτησε με 2-0 της Κολομβίας και προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό.

Στον αγώνα της τρίτης θέσης η Κολομβία νίκησε με 1-0 με γκολ του Μπάκα στο 31', και στον μεγάλο τελικό όπως και το 2015 τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλντι. Το 0-0 "σφράγισε" τις προσπάθειες και των δύο ομάδων σε κανονική διάρκεια και παράταση

Στην "ρώσικη ρουλέτα" ο Μέσι έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια του Μπράβο, με τον τερματοφύλακα της "ρόχα" να αποκρούσει  αυτό του Μπίλια, ενώ ο Ρομέρο απέκρουσε αυτό του Βιδάλ και με 4-2 οι Χιλιανοί πήραν τον τίτλο.

Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Αλέξις Σάντσες της Χιλής, πρώτος σκόρερ ο Εντουάρντο Βάργκας της Χιλής με 6 τέρματα και καλύτερος τερματοφύλακας ο Κλαούντιο Μπράβο της Χιλής.

Μπράβο, Σάντσες και Βάργκας συμπεριλήφθησαν στην κορυφαία εντεκάδα του τουρνουά μαζί με τους Μαουρίσιο Ίσλα(Χιλή), Νικόλας Οταμέντι(Αργεντινή), Γκάρι Μεδέλ(Χιλή), Γιαν Μποσεζούρ(Χιλή), Χαβιέ Μαστσεράνο(Αργεντινή), Αρτούρο Βιδάλ(Χιλή), Τσάρλες Αρανγκίς(Χιλή) και Λιονέλ Μέσι(Αργεντινή) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...