www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

2/6/21

1989: Επιστροφή στους τίτλους για την Βραζιλία σαράντα χρόνια μετά


Την προηγούμενη φορά που οι Βραζιλιάνοι πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου ήταν το μακρινό 1949 όταν ακόμα ονομαζόταν Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής, όταν και πάλι είχε αναλάβει την διοργάνωση. 

Σαράντα χρόνια αργότερα το 1989 και πάλι η διοργάνωση ανατέθηκε στην Βραζιλία απο την 1η Ιουλίου έως τις 16 του ίδιου μήνα σε τέσσερις πόλεις στο Ρίο Ντε Τζανέιρο( "Μαρακανά"), στην Γκοιανία στο Ρεσίφε και στο Σαλβαδόρ.


Σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής αφού πλέον σχηματίζονταν δύο γκρουπ των πέντε ομάδων, με τις δύο πρώτες του κάθε ομίλου να έπαιρναν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Εκεί οι τέσσερις ομάδες σχημάτιζαν ένα νέο όμιλο όπου όλοι έπαιζαν με όλους για να αναδειχθεί ο Πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής.

Στον 1ο όμιλο  συμμετείχαν Παραγουάη, Βραζιλία, Κολομβία, Περού και Βενεζουέλα, στο δε δεύτερο Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα. Η "αλμπιρόχα" ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τους "καριόκας" με 6 βαθμούς παρότι οι οικοδεσπότες επικράτησαν στο μεταξύ τους παιχνίδι με 2-0 με τα δύο γκολ του Μπεμπέτο στο 47' και στο 82', που ήταν και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ, μιας και παραχώρησαν δύο ισοπαλίες κόντρα σε Περού και Κολομβία αντίστοιχα.

Στον άλλο όμιλο η "αλμπισελέστε" ήταν αήττητη με 2 νίκες και 2 ισοπαλίες, παίρνοντας την πρώτη θέση, ενώ για την δεύτερη θέση που οδηγούσε στον επόμενο γύρο την πήρε η "σελέστε" λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων απο Χιλή και Εκουαδόρ που είχαν ισοβαθμήσει με τέσσερις βαθμούς.

Στον τελικό γύρο Αργεντινή και Παραγουάη έμειναν πολύ πίσω, με τις Βραζιλία και Ουρουγουάη να ήταν αυτές που θα διεκδικούσαν μέχρι τέλους το τρόπαιο. Στις 16 Ιουλίου στο "Μαρακανά" παρουσία 148.068 θεατές θα διασταύρωναν τα ξίφη τους για την κούπα.

Σε ένα ματς χωρίς πολλές φάσεις όπου δεν έλειψαν οι αψιμαχίες και τα δυνατά μαρκαρίσματα, το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στο 49' με κεφαλιά του Ρομάριο δίνοντας στους συμπατριώτες του την ευκαιρία να πανηγυρίσουν για τον 4ο τίτλο ο οποίος ήρθε μετά απο αναμονή 40 ετών. 







   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...