www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

27/12/20

Γκιούλα Σζένγκελερ Ο "θρύλος" της Ουίπεστ


Ήταν ένας παγκόσμιας κλάσης στράικερ, τεχνικά, τακτικά ήταν έξυπνος παίκτης, μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε θέση στην επίθεση. Ο Γκιούλα Σζένγκελερ απέφευγε τις μονομαχίες αλλά ταυτόχρονα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια.

Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1915 στο Σέγκλεντ και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της πόλης του μέχρι και το 130 όταν και μετακόμισε στην Βουδαπέστη λόγω και του ότι ο αδερφός του ήταν στρατιώτης.

Η πρώτη του ομάδα στην πρωτεύουσα θα είναι η Σαλγκοταριάν με την οποία θα κατακτήσει δύο ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα το 1933 και το 1935. Την περίοδο 1935-1936 στην ανώτερη κατηγορία θα πετύχει 19 γκολ σε 24 ματς. 

Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ουίπεστ η οποία θα του προσφέρει ένα πολύ καλό ποσό για την εποχή για αυτό μάλιστα δεν τον άφησε να πάει στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Στα 11 χρόνια που παρέμεινε στον σύλλογο της Βουδαπέστης κατέκτησε  4 Πρωταθλήματα το 1939, το 1945, το 1946 και το 1947, και το Μιτρόπα Καπ του 1939 όπου ήταν και ο πρώτος σκόρερ με 9 τέρματα.

Σε 303 παιχνίδια πέτυχε 368 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ πέντε φορές και το 1947 θα μετακομίσει στην Ιταλία και στην Ρόμα που θα δώσει το ποσό των 14 εκατομμυρίων λιρετών, μάλιστα ήταν ο τελευταίος Ούγγρος που θα του δοθεί άδεια για να φύγει στο εξωτερικό. 

Στους "τζιαλορόσι" θα αγωνιστεί για δύο χρόνια μέχρι το 1949 σε 34 παιχνίδια όπου πέτυχε 6 γκολ. Θα ακολουθήσει η Ανκόνα την περίοδο 1949-1950 όπου σε 30 παιχνίδια θα πετύχει 18 γκολ και θα την βοηθήσει να ανέβει στην SERIE B.

Τον Αύγουστο του 1950 μαζί με άλλους Ούγγρους θα δημιουργήσουν μια ομάδα που ονομάστηκε Hungaria FbC Roma η οποία έδινε φιλικά παιχνίδια με τον Σζένγκελερ να είναι παίκτης-προπονητής. Έκανε περιοδεία σε Γερμανία και Ισπανία και βρέθηκαν στην Κολομβία όπου έδωσαν αρκετά φιλικά παιχνίδια.

Αρκετοί παίκτες βρήκαν δουλειά στην Κολομβία με καλά συμβόλαια, αναμεσά τους και ο Σζένγκελερ ως παίκτης προπονητής στην Deportivo Samarios στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια έχοντας 37 παιχνίδια και 23 γκολ.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1936 στο Λονδίνο κόντρα στην Αγγλία θα κάνει ντεμπούτο με την εθνική Ουγγαρίας. Θα είναι στην αποστολή των Μαγυάρων για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας όπου θα φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης αλλά θα ηττηθεί απο την Ιταλία. 

Θα παίξει και στα τέσσερα παιχνίδια όπου θα πετύχει πέντε τέρματα, απο δύο κόντρα στις Ολλανδικές Ινδίες και στην Σουηδία και ένα απέναντι σε Ελβετία. Στις 20 Αυγούστου του 1947 στην Βουδαπέστη κόντρα στην Αλβανία για το Βαλκανικό Κύπελλο, θα κάνει την 39η και τελευταία παρουσία έχοντας πετύχει και 32 τέρματα που τον φέρνει στην όγδοη θέση της σχετικής λίστας.

Την προπονητική του καριέρα θα την ξεκινήσει στην Ιταλία στην Κοζέντσα(τρείς φορές) για να ακολουθήσει ένα πέρασμα απο την Σαλερνιτάνα και την Ραβένα. Το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του σταδιοδρομίας θα το περάσει στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Πεζοπορικός με τον οποίο κατέκτησε το Πρωτάθλημα την περίοδο 1953-1954, Νέα Σαλαμίνα, ΑΠΟΕΛ με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου την περίοδο 1975-1976, Ανόρθωση και ΑΠΟΠ Πάφος, Απόλλων Καλαμαριάς και Ολυμπιακός Βόλου ήταν οι ομάδες που προπόνησε σε Κύπρο και Ελλάδα.

Μάλιστα το 1956 ως προπονητής του Πεζοπορικού θα του ανατεθεί η τεχνική ηγεσία της Μικτής Κύπρου προάγγελος της Εθνικής Κύπρου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του1958, αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο νησί, η μικτή Κύπρου διαλύθηκε.

Θα φύγει απο την ζωή σε ηλικία 83 ετών στις 29 Μαρτίου του 1999 στην Λευκωσία όπου και θάφτηκε. Τον Οκτώβριο του 2013 μεταφέρθηκαν τα οστά του και θάφτηκαν στο Σέγκλεντ, ενώ το 2015 θα πάρει το ονομά του γυμναστήριο στην περιοχή Ουίπεστ.   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...