www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

23/7/23

Η "Μεγάλη Κυρία" της Ιταλίας και του κόσμου


Όταν την 1η Νοεμβρίου του 1897 μια παρέα φοιτητών από το λύκειο "Massimi D'Azeglio" της πόλης του Τορίνο αποφάσιζε να προχωρήσει στην ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου δεν θα μπορούσε να φανταστεί την απήχηση που θα γνώριζε εντός και εκτός Ιταλίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Γιουβέντους έχει την πολυπληθέστερη βάση φιλάθλων στην γείτονα χώρα και όχι μόνο.


Το αρχικό πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές ήταν η εύρεση ενός χώρου όπου θα γίνονταν οι συναντήσεις τους και αυτό βρέθηκε στο πίσω δωμάτιο του καταστήματος ποδηλάτων που διατηρούσαν τα αδέρφια Εουτζένιο και Eνρίκο Κανφάρι. Το δεύτερο ζήτημα ήταν το όνομα που θα έδιναν στον νεοσύστατο σύλλογο.

Τρία ήταν τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, το "Company Street Fort", το "Sports Club Massimo D'Azeglio", και το "Sport Club Juventus". Τελικά κατέληξαν στην τρίτη περίπτωση που ήταν μια μίξη της Αγγλοσαξωνικής γλώσσας και της λατινικής, θέλοντας να ενθαρρύνουν την διάδοση του νέου αθλήματος αλλά και να δείξουν την διάθεσή τους για να γίνει ευρύτερα γνωστή και στην Ιταλία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το 1899 άλλαξαν το όνομα περιορίζοντάς το στο ποδόσφαιρο μετατρέποντάς το στο "Foot-Ball Club Juventus"  και την πρώτη της εμφάνιση την πραγματοποίησε στις 11 Μαρτίου του 1900 γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από την FBC Torinese. To 1903 αποφάσισε να αντικαταστήσει την ρόζ φανέλα με τις ασπρόμαυρες ρίγες εμπνεόμενη από την αγγλική Νότς Κάουντι, και το 1905 με πρόεδρο τον Ελβετό Άλφρεντ Ντίκ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Η ημερομηνία όμως που αναμφίβολα άλλαξε τον ρου της ιστορίας της Γιουβέντους δεν ήταν άλλη από την 24η Ιουλίου του 1923. Η οικογένεια Ανιέλι οι ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT αναλαμβάνουν την ηγεσία της με πρώτο πρόεδρο τον Εντουάρντο Ανιέλι που παρέμεινε στον προεδρικό θώκο μέχρι και το 1935 όταν και έχασε την ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα. 

Την περίοδο 1925-1926 υπό την καθοδήγηση του Ούγγρου Γένο Κάρολυ κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο του Βορρά όμως λίγο πριν την διαδικασία των πλει-οφ με αντίπαλο την Μπολόνια  ο Κάρολυ πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Παρόλα αυτά οι "μπιανκονέρι" επικράτησαν των "ροσομπλού" και στον τελικό γύρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Άλμπα Ρόμα όπου με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Βόγιακ και με συνολικό σκόρ 12-1 κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της.  Η δεκαετία του '30 και ειδικά το πρώτο μισό της χαρακτηρίζεται ως η πρώτη χρυσή περίοδο στην ιστορία της η "Quinquennio Gold" όπως έχει μείνει στην ιστορία.

Με προπονητές τους Κάρλο Καρκάνο μέχρι το 1935 και τους Κάρλο Μπιγκάτο, Μπενεντέτο Γκόλα ως προσωρινές λύσεις το 1935, έχοντας παίκτες στην σύνθεσή τους όπως οι Τζιανπιέρο Κόμπι, Λουίς Μόντι(Αργεντινή), Ραιμούντο Όρσι, Ουμπέρτο Καλιγκάρις, Βιρτζίνιο Ροσέτα, Μάριο Βαρλιέν, Λουίτζι Μπερτολίνι, Ρενάτο Τσεζαρίνι, Πίτερ Σερνατζιότο, Φελίτσε Μπορέλ και Τζιοβάνι Φεράρι κατέκτησαν τα πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1931 έως το 1935.

Στα τέλη της δεκαετίας του '30 και στις αρχές του '40 μπορεί να μην έφτασε στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος(5η τις περιόδους 1935-1936 και 1936-1937,2η την περίοδο 1937-1938 πίσω απο την Ίντερ, 8η την περίοδο 1938-1939 και 3η την περίοδο 1939-1940), όμως έφτασε στην κατάκτηση των πρώτων δύο κυπέλλων της ιστορίας της το 1938 σε διπλούς τελικούς απέναντι στην συμπολίτισσα Τορίνο με προπονητή τον Βιρτζίνιο Ροζέτα και το 1942 απέναντι στην Μίλαν με προπονητή τον Λουίς Μόντι.

Το 1945 η εταιρία υπό την προεδρία του Πιέτρο Ντούσιο αποφασίζει  να τροποποιήσει το όνομα σε Juventus Football Club που είναι μέχρι και τις ημέρες μας, ενώ το 1947 και ύστερα από 12 χρόνια ένας Ανιέλι ο Τζιοβάνι αναλαμβάνει και πάλι την προεδρία 

Στον αγωνιστικό τομέα η "Γηραιά Κυρία" έφτανε κόντα στον στόχο όμως δεν τα κατάφερνε με εξαίρεση τις σεζόν 1946-1947 και 1947-1948 τερματίζοντας στην δεύτερη θέση πίσω απο την Τορίνο και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα την σεζόν 1947-1948 ισοβάθμησε στην δεύτερη θέση με 49 βαθμούς μαζί με τις Τριεστίνα και Μίλαν αντίστοιχα.

Είχαν περάσει 15 χρόνια απο την τελευταία κατάκτηση και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε την σεζόν 1949-1950 όταν υπό την καθοδήγηση του Άγγλου Τζέσε Κάρβερ με προεξάρχοντα την εμβληματική φυσιογνωμία του συλλόγου Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι συνεπικουρούμενος από τους Τσάρλς Γουόρντ, Έρμες Μουτσινέλι, τον Δανό Κάρλ Άαγκε Πράεστ και τον Τζον Χάνσεν, κατέκτησε τον τίτλο. Το 1952 πάλι ένας Ούγγρος ο Γκιόργκι Σάροσι την φέρνει στην κορυφή του καμπιονάτο φτάνοντας τα 9 και πιάνοντας την Τζένοα στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα πρωταθλήματα.

Η έλευση του Ουμπέρτο Ανιέλι στον προεδρικό θώκο κάνοντας τον ως τον νεαρότερο πρόεδρο στην ιστορία του συλλόγου έφερε άλλον αέρα που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την έλευση του Ουαλού Τζόν Τσάρλς και του Αργεντίνου Ομάρ Σίβορι. Αυτοί οι δύο μαζί με τον Μπονιπέρτι συνέθεσαν το "Magical Trio" και κατέκτησαν το πρωτάθλημα του 1958, το πρωτάθλημα και το κύπελλο του  1960 το πρώτο ντάμπλ της ιστορία της,  και το πρωτάθλημα του  1961.

Την περίοδο 1964-1965 με προπονητή τον Χελένιο Χερέρα έφτασε στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας στο Κύπελλο Εκθέσεων, όπου αποκλείοντας τις Ουνιόν Γκιλουάζ(Βέλγιο), Στάντ Φράνς(Γαλλία), Λοκομοτίβ Πλόβντιβ(Βουλγαρία) και Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά, αλλά στον τελικό ηττήθηκε από την Φερεντσβάρος. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση ενός ακόμα κύπελλο κόντρα στην Ίντερ.

Δύο χρόνια αργότερα το 1967 επανήρθε στην κορυφή με προπονητή τον Ισπανόπαραγουανό Χεριμπέρτο Χερέρα, ενώ το 1971 έφτασε και πάλι  στον τελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων αποκλείοντας κατά σειρά τις Ρουμελάνζ(Λουξεμβούργο), Μπαρτσελόνα, Πέκς(Ουγγαρία), Τβέντε(Ολλανδία) και Κολωνία(Γερμανία) στα ημιτελικά.

Στον τελικό τέθηκε αντιμέτωπη με την Λίντς όπου όμως στάθηκε άτυχη αφού με δύο ισοπαλίες 2-2 στο "Κομουνάλε"  και 1-1 στο "Έλαντ Ρόουντ" είδε τα "παγώνια" να κατακτούν τον τίτλο, εξαιτίας των εκτός έδρας γκολ.

Η δεύτερη σημαδιακή ημερομηνία για τον σύλλογο του Πιεμόντε είναι η 13η Ιουλίου του 1971 όταν ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι αναλαμβάνει την προεδρία του συλλόγου όπου και θα παραμείνει μέχρι και το 1990. Με τις ευλογίες του αναλαμβάνει προπονητής ο Τσέστμιρ Βιτσπάλεκ πρώην παίκτης του συλλόγου την περίοδο 1946-1947 που θα την οδηγήσει σε δύο πρωταθλήματα το 1972 και το 1973

Μάλιστα το 1973 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποκλείοντας τις Ολιμπίκ Μαρσέιγ(Γαλλία), Μαγδεμβούργο(Ανατολική Γερμανία), Ουίπεστ(Ουγγαρία), στα ημιτελικά την Ντέρμπι Κάουντι και στον τελικό στο Βελιγράδι θα γνωρίσει την ήττα από τον Άγιαξ με 1-0.

Μετά από την άρνηση των Ολλανδών η Γιουβέντους κλήθηκε να αγωνιστεί στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου αντιμετωπίζοντας την Ιντεπεντιέντε  όπου και θα γνωρίσει την ήττα επίσης με 1-0. Θα έρθει ένα ακόμα πρωτάθλημα το 1975 με προπονητή τον Κάρλο Παρόλα και το 1976 αναλαμβάνει την τεχνική της ηγεσία ο Τζιοβάνι Τραπατόνι.

Ο "Τράπ" έκατσε στον πάγκο της μέχρι και το 1986 και κατέκτησε τα πάντα τόσο στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Στα εγχώρια κατέκτησε 6 Πρωταθλήματα Ιταλίας(1977,1978,1981,1982,1984,1986) και 2 Κύπελλα Ιταλίας το 1979 και το 1983.

Η μεγαλύτερη του όμως συνεισφορά δεν ήταν άλλη από το ότι επιτέλους οι "ζέβρες" έφτασαν στην κατάκτηση ευρωπαϊκών τροπαίων με μόνη εξαίρεση το 1983 όταν και έφτασε στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών αποκλείοντας Χβιντόβρε(Δανία), Σταντάρ Λιέγης, Άστον Βίλα και Βίτζεβ Λότζ(Πολωνία) στον ημιτελικό, αλλά στον τελικό που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας γνώρισε την ήττα από το Αμβούργο με 1-0.

Το ξεκίνημα έγινε από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1976-1977 αποκλείοντας Μάντεστερ Σίτι, Μάντεστερ Γιουνάιτεντ, Σαχτάρ Ντόνετσκ και ΑΕΚ στα ημιτελικά, στους διπλούς τελικούς αντιμετώπισε την Αθλέτικ Μπιλμπάο, την οποία νίκησε με 1-0 στο Ντελε Άλπι και γνώρισε την ήττα με 2-1 στο Σαν Μαμές. 

Την περίοδο 1983-1984 έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων αποκλείοντας κατά σειρά τις Λέχια Γκντάνσκ(Πολωνία), Παρί Σεν Ζερμέν, Χάκα(Φινλανδία) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό όπου και αντιμετώπισε την Πόρτο στην Βασιλεία επικρατώντας με 2-1 ενώ την ίδια περίοδο κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στην Λίβερπουλ με 2-0.

Στις 29 Μαΐου του 1985 οι δύο αυτές ομάδες Γιουβέντους και Λίβερπουλ ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στο "Χέιζελ" των Βρυξελλών στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι "Γιουβεντίνοι" που στους προηγούμενους γύρους είχαν αποκλείσει τις Ίλβες Τάμπερε(Φινλανδία), Γκρασχόπερ(Ελβετία), Σπάρτα Πράγας(Τσεχία) και Μπορντό στον ημιτελικό κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Κύπελλο Πρωταθλητριών, όμως τα πάντα επισκιάστηκαν από τα μεγάλα επεισόδια που διαδραματίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα 39 νεκρούς από την πλευρά της Γιουβέντους και 600 τραυματίες.

Τελευταίος μεγάλος τίτλος της εποχής Τραπατόνι ήταν το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1985 απέναντι στην Αρχεντίνος Τζούνιορς στην διαδικασία των πέναλτι με 4-2 και ενώ το παιχνίδι είχε λήξει 2-2 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Η μεγάλη μαεστρία του ήταν το γεγονός ότι μπόρεσε μέσα σε αυτόν τον γαλαξία αστέρων όχι μόνο να επιβληθεί αλλά να καταφέρει να πάρει από όλους το μάξιμουμ της απόδοσης τους.

Ντίνο Τζόφ, Στέφανο Τακόνι, Γκαετάνο Σιρέα, Αντόνιο Καμπρίνι, Μάρκο Ταρντέλι, Φράνκο Καούζιο, Ρομπέρτο Μπέτεγκα, Τζιουζέπε Φουρίνο, Κλαούντιο Τζεντίλε, Πάολο Ρόσι, Αντονέλο Κουκουρέντου, Ρομπέρτο Μπονισένια, Σέρτζιο Μπρίο και Ρομέο Μπενέτι αποτελούσαν την αφρόκρμα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Πίσω όμως δεν πήγαιναν και οι ξένοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της όπως οι Μισέλ Πλατινί(Γαλλία), Ζμπίγκνιου Μπόνιεκ(Πολωνία), Λίαμ Μπρέιντι(Ιρλανδία), Μάσιμο Μπονίνι(Σαν Μαρίνο) και  Μίκαελ Λάουντρουπ(Δανία).

H μετάβαση στην μετά-Τραπατόνι εποχή δεν ήταν εύκολη και αυτό αποδείχθηκε από τα γεγονότα αφού έπρεπε να περάσουν εννιά χρόνια για να επανέρθει στην κορυφή της Ιταλίας. 2η την περίοδο 1986-1987, 6η την περίοδο 1987-1988, 4η τις περιόδους 1988-1989 και 1989-1990.

Την περίοδο 1989-1990 με προπονητή τον Ντίνο Τζόφ κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας απέναντι στην Μίλαν και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις Γκόρνικ Ζαμπρζέ(Πολωνία), Παρί Σεν Ζερμέν(Γαλλία), Κάρλ Μάρξ Στάντ(Ανατολική Γερμανία), Αμβούργο και στα ημιτελικά άλλη μια γερμανική ομάδα την Κολωνία. Στους διπλούς τελικούς επικράτησε της Φιορεντίνα με νίκη 3-1 στο Τορίνο και "λευκή" ισοπαλία στην Φλωρεντία.

Ακολούθησε η 7η θέση την περίοδο 1990-1991, η ήττα στο ιταλικό Σούπερ Καπ απο την Νάπολι, και το καλοκαίρι του 1991 επανήρθε ο Τραπατόνι. Κατέλαβε την 2η θέση την σεζόν 1991-1992 ενώ ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου κόντρα στην Πάρμα.

Την περίοδο 1992-1993 τερμάτισε 4η στο Πρωτάθλημα, ενώ έφτασε στην κατάκτηση του 3ου Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην ιστορία της. Ανόρθωση, Παναθηναϊκός, Σίγκμα Όλομουτς(Τσεχία), Μπενφίκα και Παρί Σεν Ζερμέν τα εμπόδια που ξεπέρασε και στον τελικό επικράτησε της Μπορούσια Ντόρτμουντ με δύο νίκες 3-1 και 3-0

Μετεγγραφές έγιναν αρκετές αποκτήθηκαν σημαντικοί παίκτες όπως οι Αντρεάς Μέλερ(Γερμανία), Τόμας Χέσλερ(Γερμανία), Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ζούλιο Σέζαρ(Βραζιλία), Πάολο Ντι Κάνιο, Αλεξαντερ Ζαβάροφ(Ουκρανία), Σεργκέι Αλείνικοφ(Λευκορωσία), Ντίνο Μπάτζιο και Πιερλουίτζι Καζιράγκι, όμως ούτε και η σεζόν 1993-1994 έφερε το πολυπόθητο Πρωτάθλημα τερματίζοντας στην 2η θέση πίσω απο την Μίλαν. 

Το καλοκαίρι του 1994 η τριάδα Μότζι, Τζιράουντο και Μπέτεγκα αποφασίζει να αναθέσει την τεχνική ηγεσία στον Μαρτσέλο Λίπι και η χρονιά 1994-1995 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ονειρική αφού παρά την απώλεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την Πάρμα η κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από εννιά χρόνια παράλληλα με την κατάκτηση του Κυπέλλου της έδινε το δεύτερο ντάμπλ της ιστορίας της μετά το 1960. 

Η αποχώρηση του Ρομπέρτο Μπάτζιο έδωσε την ευκαιρία στον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο να πάρει την φανέλα με το νούμερο 10 και να χριστεί αυτός διάδοχος του. Ο "πιντουρίκιο" δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων της Γιουβέντους  φορώντας την φανέλα της για 19 χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με 705 και παράλληλα πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 289.

Η "Γηραιά Κυρία" κατακτούσε το ιταλικό Σούπερ Καπ κόντρα στην Πάρμα, αλλά έχασε το πρωτάθλημα του 1996 απο την Μίλαν, όμως κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ. Κατέλαβε την 1η θέση στον όμιλό της, στα προημιτελικά απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης και στα ημιτελικά την γαλλική Νάντ.

Στο "Ολίμπικο" της Ρώμης θα αντιμετώπιζε τον Άγιαξ, η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξε 1-1 και τα πάντα θα κρίνονταν στα πέναλντι. Εκεί όπου ο Περούτσι απέκρουσε αυτά των Ντάβιντς και Σιλόοι, ο Γιούγκοβιτς ευστοχούσε "στέλνοντας" στον έβδομο ουρανό τους τιφόζι των "μπιανκονέρι". Λίγους μήνες αργότερα έφτασε και στην κατάκτηση του δεύτερου Διηπειρωτικού Κυπέλλου απέναντι στην Ρίβερ Πλέιτ.

Ο Λίπι είχε φτιάξει μια καλοδουλεμένη μηχανή που ξεκίναγε από τον Άντζελο Περούτσι στους κεντρικούς αμυντικούς Μορένο Τοριτσέλι, Πιέτρο Βιέρκοβουντ, τον Τσίρο Φερράρα, τους κεντρικούς μέσους Βλάντιμιρ Γιούγκοβιτς(Σερβία), Πάολο Σόουζα(Πορτογαλία), Ντιντιέ Ντεσάν(Γαλλία), τον Αντόνιο Κόντε, τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ενώ μπροστά στην επίθεση διέθετε τους Τζιανλούκα Βιάλι και Φαμπρίτσιο Ραβανέλι. 

Το καλοκαίρι του 1996 θέλοντας να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ευρώπη προχώρησε σε μια πολυδάπανη μετεγγραφή αποκτώντας από την Μπορντό τον Ζινεντίν Ζιντάν(Γαλλία) αλλά και τον Άλεν Μπόκσιτς(Κροατία) από την Λάτσιο.

Η αρχή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν όμως στο τέλος ήρθε η απότομη προσγείωση αφού στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου όντας φαβορί από πολλούς ηττήθηκε απο την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 3-1. 

Μοναδική παρηγοριά είναι ότι επέστρεψε στην κορυφή της SERIE A, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και την χρονιά 1997-1998 που ξεκίνησε με την κατάκτηση του Ιταλικού Σούπερ Καπ κόντρα στην Βιτσέντζα. Στην συνέχεια κατέκτησε το 25ο Πρωτάθλημα της ιστορίας της, έφτασε στον τρίτο συνεχόμενο τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ αλλά γνώρισε εκ νέου την ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στο "Άμστερνταμ Αρίνα" με 1-0.

Στα μέσα της χρονιάς 1998-1999 ο Λίπι απολύθηκε και στην θέση του ανέλαβε ο Κάρλο Αντσελότι με την Γιουβέντους τελικά να καταλήγει έβδομη και να παίρνει το εισιτήριο για το Intertoto, ενώ στην Ευρώπη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League όπου και αποκλείστηκε απο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι δύο επόμενες χρονιές την φέρνουν στην δεύτερη θέση πίσω απο τις ομάδες της Ρώμης, ενώ στο Κύπελλο απο την Λάτσιο αποκλείστηκε στην φάση των "8" την περίοδο 1999-2000 και απο την Μπρέσια την περίοδο 2000-2001 στην φάση των "16".

Αλλά και στην Ευρώπη τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα αφού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1999-2000 όπου εισήλθε μέσω του Intertoto  έφτασε μέχρι τον 4ο γύρο, στο δε Champions League της περιόδου 2000-2001 τερμάτισε τελευταία στον όμιλο

Το καλοκαίρι του 2001 η διοίκηση συμφωνεί με τον Λίπι για να επιστρέψει στο Τορίνο. Παράλληλα αποδέχεται την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης και πουλάει τον Ζιντάν  με ποσό-ρεκόρ για την εποχή εκείνη.

Κατακτάει το Πρωτάθλημα το 2002 με βραχεία κεφαλή έναντι της Ρόμα, στο Κύπελλο φτάνει στον τελικό όπου η Πάρμα αναδεικνύεται Κυπελλούχος, στην δε Ευρώπη σταματάει στην δεύτερη φάση των ομίλων.

Την χρονιά 2002-2003 κατακτάει το Πρωτάθλημα αφήνοντας δεύτερη την Ίντερ, το ιταλικό Σούπερ Καπ κόντρα στην Πάρμα, στο δε Κύπελλο αποκλείεται στα προημιτελικά απο την Περούτζια. Όμως αυτό που μένει απο την συγκεκριμένη σεζόν είναι ότι συμμετέχει σε έναν ακόμα τελικό Champions League.

Έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά την κάτοχο Ρεάλ Μαδρίτης, θα ταξιδέψει στο Μάντσεστερ όπου βρίσκει αντίπαλο τον πρώην προπονητή της Κάρλο Αντσελότι και την συμπατριώτισα της Μίλαν. Σε ένα μέτριο παιχνίδι οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι με τους "ροσονέρι" να αναδεικνύονται νικητές.

Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Πάολο Μοντέρο, Νταβίντ Τρεζεκέ(Γαλλία), Έντγκαρ Ντάβιντς(Ολλανδία), Λιλιάν Τιράμ(Γαλλία), Μάουρο Καμορανέζι και Πάβελ Νέντβεντ(Τσεχία) μαζί με τους παλιούς Ντελ Πιέρο και Φεράρα θα βρίσκονται και την νέα σεζόν

Η περίοδος 2003-2004 θα είναι η τελευταία του Λίπι στο δεύτερο πέρασμα του απο τους "μπιανκονέρι" που θα θα ξεκινήσουν την σεζόν με το ιταλικό Σούπερ Καπ κόντρα στην Μίλαν στα πέναλντι, στο Κύπελλο θα ηττηθεί στους διπλούς τελικούς απο την Λάτσιο, ενώ στο Champions League θα αποκλειστεί στην φάση των "16" απο την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Στο Πρωτάθλημα θα βρεθεί στην τρίτη θέση πίσω απο Μίλαν και Ρόμα αντίστοιχα, με τους διοικούντες να φέρνουν στο Τορίνο τον Φάμπιο Καπέλο και με νέες προσθήκες τους Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς(Σουηδία), Φάμπιο Καναβάρο, Τζιανλούκα Ζαμπρότα, Πατρίκ Βιειρά(Γαλλία).

Με τον "δον Φάμπιο" θα φτάσει στην κατάκτηση άλλων  δύο πρωταθλημάτων το 2005 και το 2006, στο Κύπελλο Ιταλίας θα αποκλειστεί απο την Αταλάντα στην φάση των "16" και στα προημιτελικά απο την Ρόμα αντίστοιχα, ενώ στο Champions League και τις δύο χρονιές θα αποκλειστεί στα προημιτελικά απο την Λίβερπουλ και την Άρσεναλ αντίστοιχα.

Τον Μάιο του 2006 η Γιουβέντους μέσω του μανατζέρ της Λουτσιπανο Μότζι εμπλέκεται σε σκάνδαλο στημένων αγώνων με το όνομα "calciopoli" μαζί και με άλλες πέντε ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Η αρχική απόφαση του συνηγόρου Στέφανο Παλάτσι ήταν ο υποβιβασμός στην SERIE C1, μείον 17 βαθμούς από την νέα σεζόν και χρηματικά πρόστιμα. Ύστερα από έφεση που κατατέθηκε η τελική απόφαση ήταν ο υποβιβασμός στην SERIE B, ξεκινώντας το πρωτάθλημα με μείον 9 βαθμούς  και τρεις αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, να της αφαιρεθούν οι τίτλοι του 2005 και του 2006, και να χάσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λίγκ της περιόδου 2006-2007, 

Αρκετοί σημαντικοί παίκτες όπως και ο Καπέλο αποχώρησαν από το Τορίνο και το δύσκολο έργο της επαναφοράς ανέλαβε ο Ντιντιέ Ντεσάν ενώ από τους πρωτοκλασάτους παίκτες παρέμειναν οι Μπουφόν, Τρεζεκέ, Καμορανέσι, Νέντβεντ και Ντελ Πιέρο. Η παραμονή στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία κράτησε μόλις ένα χρόνο, αλλά η επιστροφή στους τίτλους θα αργούσε.

Την σεζόν 2007-2008 με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι θα τερματίσει στην 3η θέση, στο Κύπελλο θα αποκλειστεί στα προημιτελικά απο την Ίντερ, την επόμενη 2008-2009 θα βρεθεί 2η πίσω απο την Ίντερ, στο Κύπελλο θα αποκλειστεί στα ημιτελικά απο την Λάτσιο, ενώ η επιστροφή της στο Champions League θα την φέρει μέχρι τους "16" όπου θα αποκλειστεί απο την Τσέλσι.

Ο Ρανιέρι θα μείνει στην Γιούβε μέχρι και τον Μάιο του 2009, όταν και θα αναλάβει ο Τσίρο Φεράρα. Ο Φεράρα θα ξεκινήσει την σεζόν, όμως τον Ιανουάριο του 2010 θα απολυθεί για να έρθει στην θέση του ο Αλμπέρτο Τζακερόνι.

Μία μέτρια χρονιά αφού στο Πρωτάθλημα θα τερματίσει μόλις στην 7η θέση, στο Κύπελλο θα αποκλειστεί στα προημιτελικά απο την Ίντερ, στο δε Champions League θα μείνει τρίτη στον όμιλό της, θα "υποβιβαστεί" στο Europa League όπου θα αποκλειστεί στους "16" απο την Φούλαμ.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Λουίτζι Ντελ Νέρι θα αναλάβει τις τύχες της όμως ούτε και αυτός μπόρεσε να την επαναφέρει στους τίτλους. Στο Πρωτάθλημα θα τερματίσει 7η και δεν θα κερδίσει εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση, στο Κύπελλο θα αποκλειστεί απο την Ρόμα στα προημιτελικά, ενώ και στο Europa League θα αποκλειστεί απο την φάση των ομίλων

Ο Αντρέα Ανιέλι που ανέλαβε την προεδρία από το 2010 το καλοκαίρι του 2011 θα αναθέσει την τεχνική ηγεσία στον Αντόνιο Κόντε. Με προεξάρχοντα τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν, στην άμυνα τους Λεονάρντο Μπονούτσι, Τζιόρτζιο Κιελίνι, Αντρεά Μπαρτσάλι, Στέφαν Λιχτστάινερ(Ελβετία), Μάρτιν Κάσερες(Ουρουγουάη) στο κέντρο τον Αντρέα Πίρλο που ήρθε με μετεγγραφή απο την Μίλαν, τον Κλαούντιο Μαρκίζιο, τον Αρτούρο Βιδάλ(Χιλή), τον Πόλ Πογκμπά(Γαλλία) και στην επίθεση τον Κάρλος Τέβες(Αργεντινή) και τον Φερνάντο Γιορέντε(Ισπανία) φτάνει στην κατάκτηση τριών ακόμα πρωταθλημάτων το 2012, το 2013, και το 2014 και 2  ιταλικών Σούπερ Καπ.

Στην Ευρώπη θα φτάσει την περίοδο 2012-2013 στα προημιτελικά όπου θα αποκλειστεί απο την Μπάγερν, και την περίοδο 2013-2014 απο το Champions League θα "πέσει" στο Europa League όπου θα αποκλειστεί απο την Μπενφίκα στα ημιτελικά χάνοντας την ευκαιρία να παίξει στον τελικό που θα γινόταν "σπίτι" της 

Το "σπίτι" της το "Γιουβέντους Στάντιουμ" αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα που διαθέτει σε σχέση με τους παραδοσιακούς της αντιπάλους αφού είναι άλλο το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδο ομάδας στην Ιταλία. Το γήπεδο που διαθέτει πάρα πολλές ανέσεις έχει χωρητικότητα 41.000 θεατών και έκανε εγκαίνια στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011 σε φιλικό ματς απέναντι στην Νότς Κάουντι.

Το καλοκαίρι του 2014 οι δρόμοι του Κόντε με την Γιουβέντους χώρισαν λόγω του γεγονότος ότι για να κάνει την υπέρβαση στην Ευρώπη χρειάζονταν να ανέβει το μπάτζετ, με τον Ιταλό τεχνικό να θεωρεί ότι δεν υπήρχε αυτή η διάθεση.

Αντικαταστάτης του ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, μια επιλογή που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις λόγω του παρελθόντος του στην Μίλαν, αλλά και κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ως προπονητής των Μιλανέζων για την διαιτησία.

Στο ήδη υπάρχον υλικό προστίθενται οι Πατρίς Εβρά(Γαλλία) και Άλβαρο Μοράτα)Ισπανία), φτάνει άνετα στην κατάκτηση του 31ου Πρωταθλήματος της ιστορίας της και τέταρτου συνεχόμενου, ενώ επικρατώντας στον τελικό του Κυπέλλου της Λάτσιο με 2-1, έφτασε στο ντάμπλ κάτι που είχε να κάνει απο το 1995.

Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως ήταν η επιστροφή σε έναν τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά το 2003 και μάλιστα του Champions League. Οι "γιουβεντίνοι" προκρίθηκαν απο τον όμιλο με Ατλέτικο Μαδρίτης, Ολυμπιακό και Μάλμε ως δεύτεροι και στην φάση των "16" κληρώθηκαν με την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Με δύο νίκες 2-1 και 3-0, κατάφερε να αποκλείσει την ομάδα του Γιούργκεν Κλόπ, στα προημιτελικά απέκλεισε την Μονακό με νίκη 1-0 και ισοπαλία 0-0, και στα ημιτελικά βρήκε στο δρόμο της το μεγαθήριο Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο "Γιουβέντους Αρίνα" επικράτησε με 2-1 με τα γκολ των Μοράτα και Τέβες(ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Ρονάλντο) και στην ρεβάνς στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό με τον Άλβαρο Μοράτα να πετυχαίνει το "χρυσό γκολ" στο 57'.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, με τους "μπλαουγκράνα" να ανοίγουν το σκόρ μόλις στο 4' με τον Ράκιτιτς, αλλά στο 55' ο συνήθης ύποπτος Μοράτα ισοφάρισε σε 1-1. Όμως στο 68' ο Σουάρες και στο 90+7' ο Νειμάρ  διαμόρφωσε το τελικό 3-1

Η νέα περίοδος ξεκίνησε με αρκετές αλλαγές αφού αποχώρησαν οι Κάρλος Τέβες για την Μπόκα Τζούνιορς, Αντρέα Πίρλο για την Αμερική και ο Αρτούρο Βιδάλ, ενώ απέκτησε τους Μάριο Μάντζουκιτς(Κροατία) απο την Ατλέτικο Μαδρίτης, Χουάν Κουαδράδο(Κολομβία) απο την  Τσέλσι, Πάολο Ντιμπάλα(Αργεντινή) απο την Παλέρμο ενώ επέστρεψε απο τον δανεισμό του ο Σιμόνε Ζάζα.

Τον Αύγουστο κατέκτησε ένα ακόμα τίτλο το Σούπερ Καπ επικρατώντας της Λάτσιο με 2-0. αλλά στο Πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καθόλου καλά αφού μετά απο 10 αγωνιστικές είχε ήδη κάνει τέσσερις ήττες και βρισκόταν 11 βαθμούς μακριά απο την Ρόμα πραγματοποιώντας το χειρότερο ξεκίνημα εδώ και δεκαετίες.

Έκτοτε δεν κοίταξε πίσω και κάνοντας ένα εκπληκτικό σερί 25 νικών έφτασε στο πέμπτο κατά σειρά σκουντέτο της νέας εποχής και φτάνοντας συνολικά τα 31 Πρωταθλήματα. Παράλληλα έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου αποκλείοντας στα ημιτελικά την Ίντερ στην διαδικασία των πέναλντι και με γκολ του Μοράτα στην παράταση επικράτησε της Μίλαν με 1-0 στο "Ολίμπικο" πραγματοποιώντας ένα ακόμα ρεκόρ κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο ντάμπλ

Στο Champions League πήρε την πρόκριση απο έναν δύσκολο όμιλο στον οποίο συμμετείχαν οι Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, η Σεβίλλη και η Μάντσεστερ Σίτι. Τελικά οι "μπιανκονέρί" πήραν την πρόκριση ως δεύτεροι και στους "16" αντιμετώπισαν την Μπάγερν Μονάχου με το πρώτο παιχνίδι στο "Γιουβέντους Στάντιουμ" να λήγει 2-2.

Στην ρεβάνς στην "Αλιάνζ Αρίνα" η ομάδα του Αλέγκρι αιφνιδίασε τους Βαυαρούς προηγούμενη με 0-2 με τα γκολ των Πογκμπά και Κουαδράδο. Όμως η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα κατάφερε με τους Λεβαντόφσκι και Μίλερ έστειλε το ματς στην παράταση εκεί όπου οι Αλκάνταρα και Κόμαν διαμόρφωσαν το τελικό 4-2, δίνοντας την πρόκριση στην Μπάγερν.

To καλοκαίρι οι κυριότερες μετεγγραφές των "μπιανκονέρι" ήταν οι Μίραλεμ Πιάνιτς(Βοσνία), Χουάν Κουαδράδο(Κολομβία) με κανονική μετεγγραφή, Ντάνι Άλβες(Βραζιλία) και Γκονζάλο Ιγκουαίν(Αργεντινή) και στον εγχώριο χώρο δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα κατακτώντας το Πρωτάθλημα το έκτο συνεχόμενο που αποτελεί ρεκόρ για την Ιταλία, και το Κύπελλο(στον τελικό επικράτησε της Λάτσιο στο "Ολίμπικο"), κάνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ντάμπλ, που αποτελεί ρεκόρ ενώ έχασε το Σούπερ Καπ απο την Μίλαν.

Στο Champions League  όπως και το 2015 έτσι και το 2017 έφτασε στον τελικό του "Μιλένιουμ" στο Κάρντιφ αντιμετώπισε και πάλι ισπανική ομάδα αυτή την φορά την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "μερένγκες" ήταν αυτοί που πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου επικρατώντας με 4-1 με την Γιούβε να μετράει 7 ήττες σε 9 τελικούς. Νωρίτερα στην φάση των ομίλων τερμάτισε στην πρώτη θέση, ενώ στα νοκ-άουτ απέκλεισε τις Πόρτο, Μπαρτσελόνα και Μονακό στα ημιτελικά.

Άν και η σεζόν 2017-2018 ξεκίνησε με την ήττα στο Σούπερ Καπ απο την Λάτσιο, εντός των συνόρων κατέκτησε το ντάμπλ, στο Κύπελλο επικράτησε άνετα της Μίλαν στο "Ολίμπικο" της Ρώμης. Στο Champions League τερμάτισε στην δεύτερη θέση του ομίλου πίσω απο την Μπαρτσελόνα και στην φάση των "16" απέκλεισε την Τότεναμ, αλλά στα προημιτελικά η Ρεάλ Μαδρίτης την άφησε εκτός συνέχειας.

Το καλοκαίρι του 2018 στις 10 Ιουλίου οι "μπιανκονέρι" προχώρησαν στην απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο πληρώνοντας το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ απο την Ρεάλ Μαδρίτης με στόχο κυρίως την ευρωπαϊκή κούπα, ενώ αποχώρησε ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Σουπερ Καπ κόντρα στην Μίλαν, στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά απο την Αταλάντα και στο Champions League κατέλαβε την πρώτη θέση τον όμιλο, στους "16" απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε απο τον Άγιαξ.

Την περίοδο 2019-2020 ο Αλέγκρι αποχώρησε και στην θέση του ήρθε ο Μαουρίτσιο Σάρι, κατέκτησε εκ νέου το Πρωτάθλημα κόντρα στην Ίντερ με μόλις ένα βαθμό, έχασε στον τελικό του Σούπερ Καπ απο την Λάτσιο, στο Κύπελλο ηττήθηκε στα πέναλντι απο την Νάπολι στην Ρώμη.

Για μία όμως ακόμη χρονιά το Champions League την "πλήγωσε"  αφού αν και πάλι βγήκε πρώτη στον όμιλο, στους "16" η Λυών την απέκλεισε με το εκτός έδρας γκολ. Την χρονιά 2020-2021 ο Μπουφόν επέστρεψε στο Τορίνο μετά την γαλλική παρένθεση και την θέση του Σάρι ήρθε ο Αντρέα Πίρλο.

Μετά απο 9 χρόνια ήρθε το πλήρωμα του χρόνου πέφτοντας απο την πρώτη θέση και χρειάστηκε την τελευταία αγωνιστική για να εξασφαλίσει την τέταρτη θέση και την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

Κατέκτησε το Σούπερ Καπ κόντρα στην Νάπολι και το Κύπελλο κόντρα στην Αταλάντα και στο Champions League όπως και την προηγούμενη χρονιά αποκλείστηκε στους "16" απο την Πόρτο

Το καλοκαίρι του 2021 ο Αλέγκρι επανήρθε στον πάγκο της και την τελευταία ημέρα των μετεγγραφών παραχώρησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Πρωτάθλημα κατέλαβε την 4η θέση, ενώ η Ίντερ την νίκησε στους τελικούς του Σούπερ Καπ και του Κυπέλλου στην παράταση με 2-1 και 4-2 αντίστοιχα. Στην Ευρώπη πρώτη θέση στον όμιλο αλλά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλείστηκε στους "16" απο την Βιγιαρεάλ με εντός έδρας ήττα με 3-0. 

Η περίοδος 2022-23 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη σε πάρα πολλούς τομείς, ξεκινώντας απο τον Ιανουάριο του 2023, όταν το Ομοσπονδιακό Εφετείο αποφάσισε την ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών για οικονομικές παραβιάσεις σχετικά με την υπόθεση για ψευδή λογιστικά στοιχεία και την κίνηση κεφαλαίων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον Νοέμβριο του 2021.

Η έρευνα αφορούσε τους ισολογισμούς των ετών  2019, 2020 και 2021, με την εισαγγελία του Τορίνο  να κατηγορεί τους ιθύνοντες πως δεν έκανε μειώσεις στους παίκτες λόγω κορονοϊού, αλλά απέκρυψε τις πληρωμές προς αυτούς μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών.

Επίσης εκτός από ψευδή λογιστικά στοιχεία, ο σύλλογος ελεγχόταν και για ψευδείς ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένος. Δεν έμεινε όμως εκεί αφού επέβαλε 2,5 χρόνια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Φάμπιο Παρατίτσι, δύο χρόνια στους Ανιέλι και Αριβαμπένε, οκτώ μήνες στον Νέντβεντ και έναν χρόνο και τέσσερις μήνες στον Κερουμπίνι.

Τον Απρίλιο η έφεση που έκαναν οι "μπιανκονέρι" έγινε δεκτή και της επιστράφηκαν οι βαθμοί, όμως είχαμε νέα ανατροπή το Μάϊο όταν της επιβλήθηκε ποινή 10 βαθμών για την υπόθεση «plusvalenza». . Από την άλλη πλευρά, αθωώθηκε ο Παβέλ Νέντβεντ, στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ μηνών, όπως και τα υπόλοιπα επτά μέλη της ομάδας.

Μετά απο όλες αυτές τις ανακατατάξεις βρέθηκε στην 7η θέση, στο Κύπελλο αποκλείστηκε τα ημιτελικά απο την Ίντερ, στην Ευρώπη τερμάτισε τρίτη στον όμιλο της με μόλις 3 βαθμούς, 1 νίκη κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα με την οποία ισοβάθμησε αλλά λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων "υποβιβάστηκε" στο Europa League.

Eκεί τα πήγε καλύτερα αποκλείοντας Νάντ, Φράιμπουργκ και Σπόρτιγκ Λισαβόνας και στα ημιτελικά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σεβίλλης χάνοντας στην παράταση. 

Την νέα σεζόν παρότι είχε ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Conference League ήρθε σε συμφωνία με την UEFA να μην αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μάλιστα αποσύρθηκε απο το εγχείρημα της European Super League, ώστε να "καθαρίσει" από τα βάρη των παραβάσεων της προηγούμενης διοίκησης και να διεκδικήσει κανονικά θέση στο αναμορφωμένο Champions League του 2024-2025.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...