www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/11/16

Το ευρωπαικό "classico"


Γερμανία και Ιταλία έχουν κατακτήσει μαζί οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα καθιστώντας τους τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές ομάδες στον συγκεκριμένο θεσμό. Η "σκουάντρα ατζούρα" πάντα έβρισκε τον τρόπο της να επικρατεί των Γερμανών και αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός ότι σε 35 παιχνίδια η Ιταλία μετράει 15 νίκες, 8 η Γερμανία, 12 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 50-41 υπέρ των Ιταλών.



Η πρώτη τους αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1923 στο Μιλάνο όπου σε φιλική αναμέτρηση η Ιταλία επικράτησε με 3-1. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής του 1962 τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε επίσημο παιχνίδι με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Οκτώ χρόνια αργότερα και πάλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν στις 17 Ιουνίου στο στάδιο "Αζτέκα" της πόλης του Μεξικού το 1970, Ιταλία και Γερμανία διεκδικούσαν την είσοδό τους στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.   Η ομάδα του Φερούτσιο Βαλκαρέτζι προηγήθηκε μόλις στο 8' με τον Μπονινσένια, αλλά τα πεισματάρικα "πάντσερ" δεν το έβαλαν κάτω με τον Φράντς Μπεκενμπάουερ να αγωνίζεται με δεμένο χέρι και τον Σνέλιγκερ να ισοφαρίζει στο 90' και να στέλνει το παιχνίδι στην παράταση.

Ο Γκέρντ Μίλερ στο 94' έβαλε τους Γερμανούς για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με τους Ιταλούς να αντεπιτίθενται αφού στο 98' ο Μπούρνιτς αρχικά ισοφάρισε και στο 104' ο Ρίβα έδωσε εκ νέου προβάδισμα με 3-2. Στο 110' η ομάδα του Χέλμουτ Σεν ισοφάρισε με τον "μπόμπερ" της Μπάγερν Μονάχου αλλά στο 111' ο Ριβέρα έγραψε το τελικό 4-3, με το συγκεκριμένο παιχνίδι να χαρακτηρίζεται ως το "παιχνίδι του αιώνα" με τα πέντε απο τα εφτά γκολ να επιτυγχάνονται στο έξτρα μισάωρο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα και τέσσερα χρόνια αργότερα το 1982 στην Ισπανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την κατάκτηση της διοργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι ο Καμπρίνι αστόχησε σε πέναλντι στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Έντσο Μπέαρζοτ ήταν καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο και με τα τέρματα των Ρόσι στο 57', Ταρντέλι στο 69' και Αλτομπέλι στο 81' προηγήθηκαν με 3-0, και το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Γιούπ Ντέρβαλ ήταν να μειώσει στο 83' με τον Μπράιτνερ στο τελικό 3-1, και τον Ντινο Τζόφ να σηκώνει στον ουρανό της Μαδρίτης το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο για τους Ιταλούς.

Απο τις υπόλοιπες τέσσερις επίσημες αναμετρήσεις τους οι τρείς πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος  πρώτα το 1988 στο Ντίσελντορφ, στην συνέχεια το 1996 στο Λονδίνο όπου οι δύο χώρες έμειναν στην ισοπαλία 1-1 και 0-0. αντίστοιχα. H συνάντηση του "Όλντ Τράφορντ" "στιγματίστηκε" απο το χαμένο πέναλντι του Τζόλα το οποίο μπλόκαρε ο Κέπκε με την "λευκή" ισοπαλία να είναι καταδικαστική για την Ιταλία αφού αποκλείστηκε απο την επόμενη φάση αποτελώντας ουσιαστικά το "κύκνειο άσμα" του Αρίγκο Σάκι στον πάγκο της Ιταλίας.

Δέκα χρόνια μετά την απογοήτευση του Μάντσεστερ οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο "Βεστφάλεν Στάντιον" του Ντόρτμουντ στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου οι Φάμπιο Γκρόσο και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο με τα δικά τους γκολ με 2-0 έστειλαν την Ιταλία στον τελικό του Βερολίνου όπου και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία τους απέναντι στην Γαλλία στα πέναλντι 

Η τρίτη και τελευταία μέχρι τώρα αναμέτρηση στο πλαίσιο του Euro ήταν το 2012 στην Βαρσοβία στην ημιτελική φάση όπου ο Μάριο Μπαλοτέλι με δύο γκολ αναδείχτηκε το πρόσωπο της συνάντησης  οδηγώντας την στην πρόκριση για τον τελικό του Κιέβου αφού το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ ήταν να μειώσει με πέναλντι του Οζίλ σε 2-1.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μπορντό για την προημιτελική φάση του Euro 2016 οι Γερμανοί θα "σπάσουν" την κατάρα που τους ήθελε να αποκλείονται απο τους Ιταλούς στις μεγάλες διοργανώσεις και στην διαδικασία των πέναλντι με 6-5 πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 1-1 χάρις στα τέρματα των Οζίλ και Μπονούτσι, και στην "ρώσικη ρουλέτα", Τζάτζα, Πέλε και Μπονούτσι απο την πλευρά των Ιταλών και οι Μίλερ, Οζίλ, Σβαινστάιγκερ απο ατή των Γερμανών ήταν άστοχοι και χρειάστηκε δεύτερος γύρος.

Εκεί ο Μάνουελ Νόιερ απέκρουσε το πέναλντι του Ματέο Νταρμιάν, ο Γιόνας Έκτορ νίκησε τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν στέλνοντας τα "πάντσερ" στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. 

Πρώτος σκόρερ με πέντε τέρματα είναι ο Φράντς Μπίντερ, στην δεύτερη θέση με τρία τέρματα είναι ο Μεσούτ Οζίλ, ενώ εννιά ποδοσφαιριστές οι Αμεντέο Μπαβιάτι, Ότο Σίφλινγκ, Τζίνο Κολαούσι, Σίλβιο Πιόλα, Τζιουζέπε Μεάτσα, Γκέρντ Μίλερ, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Μάριο Μπαλοτέλι έχουν πετύχει απο 2 τέρματα, Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με 9, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Λόταρ Ματέους, Γκουίντο Μπούχβαλντ, Μάτς Χούμελς, Λεονάρντο Μπονούτσι και Τόμας Μίλερ σε 6 παιχνίδια και ακολουθούν οι Τζιουζέπε Μπέργκομι, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε,  Αλεσάντρο Αλτομπέλι, Ρομπέρτο Ντοναντόνι, Μίροσλαβ Κλόζε, Φίλιπ Λαμ και Μεσούτ Οζίλ με 5.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...