www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

20/3/16

Tyne-Wear derby


Πολλές φορές η κόντρα μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ομάδων είναι απόρροια κάποιων άλλων γεγονότων, πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών που στην συνέχεια επεκτείνεται και στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο. Αυτό ισχύει και για την κόντρα ανάμεσα  στην Σάντερλαντ και στην Νιούκαστλ στο ντέρμπι μίσους της Βόρειας Αγγλίας.




Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πόλεις χρονολογείται από την εποχή του αγγλικού εμφύλιου πολέμου τον 17ο αιώνα, με τους μεν να υποστηρίζουν τους Βασιλόφρονες, οι δε τους Κοινοβουλευτικούς, και συνεχίστηκε στην επανάσταση των Ιακωβιτών.

Η Σάντερλαντ ιδρύθηκε το 1879, η Νιούκαστλ το 1892 όταν συνενώθηκαν οι Newcastle West End   και Newcastle East End, με την πρώτη επίσημη συνάντηση να χρονολογείται στις 5 Νοεμβρίου του 1887 για το Κύπελλο Αγγλίας με την Σάντερλαντ να επικρατεί της West End με 3-1.

Συνολικά σε 156 συναντήσεις οι δύο ομάδες έχουν από 53 νίκες, 50 μάτς έχουν λήξει ισόπαλα με τα τέρματα να είναι 231-224 υπέρ των "μαύρων γατών". Οι μεγαλύτερες νίκες της Νιουκάστλ είναι το 6-1 τις περιόδους 1920-1921 και 1955-1956, ενώ για την Σάντερλαντ είναι το 9-1 την περίοδο 1908-1909 και το 5-0 την περίοδο 1930-1931.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Τζόρτζ Χόλι της Σάντερλαντ με 15, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζάκι Μίλμπερν της Νιουκάστλ με 11 και ακολουθούν οι Σόλα Αμεόμπι(Νιγηρία/Νιουκάστλ) με 7, Πίτερ Μπίρντσλι(Νιουκάστλ), Κέβιν Νόλαν(Νιούκαστλ), Κέβιν Φίλιπς(Σάντερλαντ) και Άνταμ Τζόνσον(Σάντερλαντ) με 4.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Τζίμι Λόρενς της Νιουκάστλ με 27, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζόρτζ Χόλει της Σάντερλαντ με 22, και ακολουθούν οι Σόλα Αμεόμπι(Νιγηρία/Νιουκάστλ), Τζάκι Μίλμπερν(Νιουκάστλ) με 15, Άλαν Σίρερ(Νιουκάστλ) με 11, Μάικλ Γκρέι(Νιουκάστλ), Στίβεν Τέιλορ(Νιουκάστλ) και Τζάκ Κόλμπακ(Νιουκάστλ/Σάντερλαντ) με 10.

Τζόν Κάμπελ, Τζέιμς Λόγκαν, Τζόν Σμίθ, Τζόν Σπένς, Ντέιβιντ Λέιτι Γουίλις, Μάθιου Σκότ(Σκωτία), Τόμας Σόουερμπι Ρόλαντσον, Τζέιμς Ρέιν, Άντι Μακ Κόμπι(Σκωτία), Ρόμπερτ Τόμσον, Τόμι Ούνγουιν, Τζόν Χάρβει, Τόμας Γκρέι, Τόμας Χόλ, Τζόν Άουλντ, Ρέιμοντ Ρόμπινσον, Γουίλιαμ Άγκνιου, Άλμπερτ Μακ Ινρόι, Ρόμπερτ Μακ Κέι, Λέν Σάκλετον, Έρνι Τέιλορ, Τζόζεφ Ντιβάιν, Τζόν Ντόουσει, Χένρι Μπέντφορντ, Ρόμπερτ Ρόμπινσον, ΄Αιβορ Μπρόντις,  Σταν Άντερσον, Ρον Γκάθρι, Ντέιβιντ Έλιοτ, Ρέι Έλισον, Άλαν Φόγκον, Ντέιβιντ Γιάνγκ, Τόμι  Γκίμπ, Κόλιν Σάγκετ, Μπόμπι Μονκούρ(Σκωτία), Άλαν Μπράουν, Πόλ Μπρέσγουελ, Άλαν Κένεντι, Στίβ Χάρντγουικ, Χάουαρντ Γκέιλ, Μίκ Χάρφορντ, Τζέφ Κλάρκ, Πόπ Ρόμπσον, Μάικλ Μπρίτζες, Λι Κλάρκ, Νάιτζελ Γουόκερ, Στίβεν Κάλντγουελ, Ντέιβιντ Κέλι, Μπάρι Βένισον, Κρίς Γουόντλ, Μπίλι Γουάιτχαρστ, Άντι Κόουλ, Ρόμπι Έλιοτ, Τάιτους Μπράμπλ, Μικαελ Τσόπρα, Ντάνι Σίμπσον, Σέι Γκίβεν(Ιρλανδία), Τζάκ Κόλμπακ, Λουίς Σαχά(Γαλλία), Πάτρικ Φαν Άανχολτ(Ολλανδία), Στίβ Χάρπερ.

Όσον αφορά τους προπονητές ο Μπόμπ Στόκοου αγωνίστηκε στη Νιούκαστλ, έκανε μεγάλη καριέρα ως προπονητής στην Σάντερλαντ με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1973, και τον Σάμ Αλαρντάις να κάθεται στις άκρες και των δύο πάγκων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...