www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

25/10/15

Derby de Lisboa


Πολλά απο τα τοπικά ντέρμπι έχουν ως κυρία αιτία την αποχώρηση μελών του ενός συλλόγου με σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο. Εκεί εδράζεται και η κόντρα της Μπενφίκα με την Σπόρτιγκ όταν το 1907 οκτώ μέλη της Μπενφίκα αποφασίζουν να φύγουν και να δημιουργήσουν τον σικό τους σύλλογο.



Λίγους μήνες αργότερα οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωποι την 1η Δεκεμβρίου του 1907 στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος της πόλης η Σπόρτιγκ επικράτησε της Μπενφίκα με 2-1. Συνολικά οι δύο ομάδες έδωσαν 296 επίσημα παιχνίδια με τους "αετούς" να μετράνε 128 νίκες,  τα "λιοντάρια" 107, 61 ισοπαλίες και τα γκολ 502-458 υπέρ της Μπενφίκα.

Τον Απρίλιο του 1948 η Μπενφίκα πέτυχε την μεγαλύτερη σε εύρος νίκη της επί της Σπόρτιγκ με 7-2, ενώ έχει κερδίσει και άλλες τρεις φορές με 5-0, τον Δεκέμβριο του 1939, τον Νοέμβριο του 1978 και τον Μάρτιο του 1986. Απο την πλευρά της η μεγαλύτερη νίκη της Σπόρτιγκ ήρθε με 7-1 τον Δεκέμβριο του 1986 ενώ έχει κερδίσει δύο φορές με 5-0 εκτός έδρας μάλιστα, τον Οκτώβριο του 1936 και τον Δεκέμβριο του 1941.  

Πρώτος σκόρερ των ντέρμπι ο Φερνάντο Μπαπτίστα Πειροτέο της Σπόρτιγκ με 48, για να ακολουθήσουν οι Εουσέμπιο της Μπενφίκα με 27, Αλφρέντο Βαλάδας(Μπενφίκα/Σπόρτιγκ Λιαβόνας) με 24, Αδόλφο Μουράο(Σπόρτιγκ) με 18, Νενέ της Μπενφίκα με 17, Εσπίριτο Σάντος(Μπενφίκα), Ζοσέ Άγκουας της Μπενφίκα και Μανουέλ Σοέιρο(Σπόρτιγκ) με 16, Ζορντάο(Σπόρτιγκ/Μπενφίκα) με 15, και με 14 οι Αρσένιο(Μπενφίκα) και Αλμπάνο(Σπόρτιγκ).

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Φρανσίσκο Αλμπίνο(Σπόρτιγκ) με 56 και ακολουθούν οι Ζοάο Αζεβέδο και Αδόλφο Μουράο της Σπόρτιγκ με 55, Μανέσας(Σπόρτιγκ) και Γκασπάρ Πίντο(Μπενφίκα) με 51, Φρανσίσκο Φερέιρα(Μπενφίκα) με 46, Ζοάο Κρούζ(Σπόρτιγκ) και Φερνάντο Πειροτέο(Σπόρτιγκ) με 45, Αλφρέντο Βαλάδας(Μπενφίκα/Σπόρτιγκ Λισαβόνας) με 43 και με 41 ο Ρούι Αραούζο της Σπόρτιγκ. 

34 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων με τους Αλφρέντο Βαλάδας και Αντόνιο Μαρτίνς να κάνουν την αρχή, Αντόνιο Μποτέγιο, Κάρλος Αιλίνιο, Κάρλος Μάρτινς, Κάρλος Εμανουέλ, Ντάνι, Ντιμάς, Φερνάντο Μέντες, Ζοάο Πίντο, Ζόρζε Καντέτε, Μανίς, Μάρκο Κανέιρα, ΠάολοΜπέντο, Πάολο Φούτρε, Πάολο Σόουζα, Ντερλέι, Σιμάο Σαμπρόσα και Γιανίκ Ντιαλό είναι μερικοί απο αυτούς που αγωνίστηκαν σε "Ντα Λούζ"και "Ζόσε Αλβαλάδε"αντίστοιχα.

10 είναι οι προπονητές που πέρασαν και απο τους δύο πάγκους, συγκεκριμένα οι Άρθουρ Τζον(Αγγλία), Ότο Γκλόρια(Βραζιλία), Φερνάντο Ριέρα(Χιλή), Φερνάντο Καιάδο, Τζίμι Χάγκαν(Αγγλία), Μίλοραντ Πάβιτς(Γιουγκοσλαβία), Μανουέλ Ζοσέ, Φερνάντο Σάντος, Ζεσουάλδο Φερέιρα και ο Ζορζέ Ζέσους ο πιο πρόσφατος στην λίστα. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...