www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

26/10/15

Το ντέρμπι του Ροδανού


Το Σεντ Ετιέν με την Λυων απέχουν μόλις 50 χιλιόμετρα και διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στο ποδόσφαιρο στην περιοχή του Ροδανού. Οι "στεφανουά" κυριάρχησαν στην Γαλλία στις δεκαετίες του '70 και του '80, με τους "λιονέ" να  καταφέρνουν στις αρχές του 21ου αιώνα να κατακτούν συνεχόμενα Πρωταθλήματα.


Στις 28 Οκτωβρίου του 1951 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά με την Λυών να επικρατεί με 4-2. Συνολικά σε 111 παιχνίδια οι "πράσινοι" μετράνε 41 νίκες, 38 η Λυών, 32 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα με τα τέρματα να είναι 149-127 υπέρ της Σεντ Ετιέν.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 επιτεύχθησαν τα περισσότερα γκολ σε ένα παιχνίδι, 9 με την Σεντ Ετιέν να επικρατεί με 5-4. Μάλιστα οι "στεφανουά" έχουν καταφέρει να πετύχουν τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες 6 τέρματα διαφορά σε τρεις περιπτώσεις τον Οκτώβριο του 1964 τον Μάρτιο του 1970 με 6-0, και τον Οκτώβριο του 1969 με 7-1. Οι μεγαλύτερη νίκες της Λυών ήρθαν με σκόρ 4-0 δύο φορές, τον Μάρτιο του 1962 και τον Απρίλιο του 2006. 

Πρώτοι σκόρερ με 14 γκολ είναι οι Έρβ Ρεβελί της Σεντ Ετιέν και Φερί Ντι Ναλό της Λιόν, ενώ ο Σέρζ Κιεζά της Λυών με 30 παιχνίδια είναι ο πρώτος σε συμμετοχές, και τον ακολουθεί ο  Ύβ Σαρβό με 26 επίσης της Λυών. Οι Ν' Ζολά, Αντρέ, Γκομίς, Λακόμ και Σαλέν έχουν σκοράρει και με τις δύο ομάδες. 

30 ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί με την φανέλα των δύο ομάδων, με την αρχή να την κάνουν οι Γιουτζίν Ν Ζολά, Εμέ Ζακέ, Ρομπέρ Σαλέν, Γκι Λαντρέ, Μπερνάρ Λακόμπ και Ζαν Φρανσουά Λαριός. Άλλοι που έκαναν αυτό το δρομολόγιο ήταν οι Γκρεγκορί Κουπέ, Φρεντερίκ Πικιόν, Λορέν Φουρνιέ,Πατρίς Καρτερόν,Ζερεμί Κλεμάν, Στίντ Μαλμπράν, Σιλβέν Μονσορό, Φρανσουά Κλέρκ, Ματιέ Μποντμέρ, Μπαφετιμπί Γκομίς, Παπέ Ντιακατέ και Μουχαμαντού Νταμπό.

Τρεις προπονητές οι Ρομπέρ Νουζαρέ, Αλέν Περέν, Κριστόφ Γκαλτιέ έχουν πέρασμα και απο τις δύο ομάδες, ενώ ειδικές περιπτώσεις είναι οι Μανουέλ Φερνάντες που αγωνίστηκε στην Σεντ Ετιέν και κοούτσαρε στην συνέχεια την Λυών, ο Εμέ Ζακέ που ήταν και προπονητής της Λυών, και οι Ρομπέρτ Ερμπέν και Ζάκ Σαντινί που αγωνίστηκαν στην Σεντ Ετιέν και κοούτσαραν και τις δύο ομάδες,



   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...