www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

6/1/15

Derby d'Italia


Οι μονομαχίες τους τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων έχουν γράψει ιστορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και ο όρος "Derby d'Italia" που δόθηκε για να περιγράψει τις μονομαχίες ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Ίντερ."Νονός" του συγκεκριμένου όρου ήταν ο δημοσιογράφος της Gazzetta dello Sport  Τζιάνι Μπρέρα το 1967 θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει την "κόντρα" μεταξύ των δυο κορυφαίων ομάδων της χώρας.


Η πρώτη τους αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1909 με τους "μπιανκονέρι" να επικρατούν με 2-0. Την περίοδο 1960-1961 κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οπαδοί της "Κυρίας" εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο διακόπτοντας το παιχνίδι και δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η ιταλική ομοσπονδία αρχικά κατακυρώνει το παιχνίδι υπέρ της Ίντερ, στην συνέχεια όμως παίρνει πίσω την απόφαση και αποφασίζει την επανάληψη του παιχνιδιού.

Ο τότε πρόεδρος της Ίντερ Άντζελο Μοράτι κατηγορεί την ομοσπονδία ότι ενέδωσε στις πιέσεις της οικογένειας Ανιέλι και ως διαμαρτυρία κατεβάζει την ομάδα νέων του συλλόγου στον αγωνιστικό χώρο. Η Γιουβέντους επικρατεί με 9-1 χάρις σε έξι γκολ του Όμαρ Σίβορι, η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα,κατακτάει τον τίτλο και ουσιαστικά μπαίνουν τα θεμέλια για μια μεγάλη κόντρα. Δύο χρόνια αργότερα οι "μπενεαμάτα" θα πάρουν το "αίμα τους πίσω" κερδίζοντας την μεγάλη της αντίπαλο τόσο εντός όσο και εκτός έδρας παίρνοντας το "σκουντέτο" του 1963.

Οι δύο ομάδες δέκα φορές έχουν διεκδικήσει το πρωτάθλημα με την ομάδα του Τορίνο να το έχει καταφέρει έξι φορές και η αντίστοιχη του Μιλάνο τέσσερις. Μία από αυτές τον Απρίλιο του 1998 πήρε ακόμα και πολιτικές διαστάσεις, φτάνοντας μέχρι και να γίνει επερώτηση στην ιταλική βουλή. Η απόφαση του διαιτητή Πιέρο Τσεκαρίνι να μην καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Ρονάλντο από τον Μάρκ Ιουλιάνο. Τελικά η Γιουβέντους θα επικρατήσει με 1-0 και στο τέλος θα φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Το καλοκαίρι του 2006 ξεσπάει το σκάνδαλο "Calciopoli" με τους Λουτσιάνο Μότζι και Αντόνιο Τζιραούντο να είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι καιi την Γιουβέντους να υποβιβάζεται στην SERIE B χάνοντας τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006. Σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την ιστορία έπαιξαν οι καταγγελίες του προέδρου της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι αν και υπήρξαν καταγγελίες ότι και ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με διαιτητές για να τους επηρεάσει ειδικά απο την πλευρά της Γιουβέντους.   

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε 223 επίσημα παιχνίδια με την "Γηραιά Κυρία" να έχει το πάνω χέρι έχοντας 100 νίκες, 54 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, 69 νίκες για την Ίντερ με τα γκολ να είναι 320 για την Γιουβέντους και 280 για τους "νερατζούρι".

Άρκετοι ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει την φανέλα των δύο συλλόγων όπως οι Τζιουζέπε Μεάτσα, Τζιοβάνι Φερράρι, Ρομπέρτο Μπονινσένια, Φράνκο Καούζιο, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Αντρέα Πίρλο Φάμπιο Καναβάρο, Πατρίκ Βιειρά, Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς αλλά και προπονητές όπως οι Άλντο Ολιβιέρι, Αλφρέντο Φόνι που έπαιξε στην Γιουβέντους και ανέλαβε προπονητής της Ίντερ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Αλμπέρτο Τζακερόνι και Μαρτσέλο Λίπι
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...