www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/2/21

Ουλίσες Ντε Λα Κρούς Ο "βασιλιάς Οδυσσέας"

Στην πατρίδα του ο Ulises Hernan de la Cruz Bernardo θεωρείται ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της χώρας όχι μόνο για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο αλλά και για την πλούσια φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την απόσυρση του από τους αγωνιστικούς χώρους ασχολήθηκε με την πολιτική.

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1974 στο χωρίο Piquiucho της Valle del Chota στο νότιο Εκουαδόρ και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Sociedad Deportivo Quito για να προωθηθεί στην συνέχεια στην πρώτη ομάδα. Μετά από 86 συμμετοχές και 6 γκολ το 1995 μετακινήθηκε στην Μπαρτσελόνα Γκουαγιακίλ όπου όμως δεν είχε πολλές συμμετοχές και δόθηκε δανεικός στην Αούκας(1996) και στην LDU Quito(1997) όπου είχε 32 συμμετοχές και 3 γκολ και 34 συμμετοχές και 4 γκολ αντίστοιχα.

Το 1998 η ομάδα από το Κίτο προχώρησε στην απόκτηση του και παρότι δόθηκε δανεικός σε Κρουζέιρο και Μπαρτσελόνα Γκουαγιακίλ κατάφερε μέχρι και το 2001 να κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα Εκουαδόρ το 1998 και το 1999 έχοντας συνολικά 94 συμμετοχές και 16 γκολ. Μάλιστα παρότι αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο της άμυνας πέτυχε σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Έμελεκ τρία γκολ προκαλώντας αίσθηση.

Το καλοκαίρι του 2001 οι εμφανίσεις του με το Εκουαδόρ προκαλούν το ενδιαφέρον του προπονητή της Χιμπέρνιαν Άλεξ Μακ Λις ο οποίος θέλει να τον φέρει στο Εδιμβούργο. Πράγματι οι "χίμπς" και οι "άλμπος" έρχονται σε συμφωνία στο ποσό των 700.000 λιρών και έτσι ο "βασιλιάς Οδυσσέας" κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι.

Στην Σκωτία δεν θα παραμείνει παραπάνω από ένα χρόνο έχοντας 34 συμμετοχές αφού το 2002 μετά και τις εμφανίσεις των "τρί" στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Άστον Βίλα ύστερα από εισήγηση του Γκράχαμ Τέιλορ προχωράει στην απόκτηση του.

Στο Μπέρμιγχαμ θα αγαπηθεί από τους οπαδούς των "χωριατών" στα τέσσερα χρόνια που θα παραμείνει έχοντας 99 συμμετοχές και 2 γκολ. Τον Αύγουστο του 2006 υπογράφει ενός έτους συμβόλαιο στην Ρέντινγκ όντας ελεύθερος και εντυπωσιάζει σε σημείο που του προτείνεται εκ νέου ανανέωση για δύο ακόμα χρόνια. Ο υποβιβασμός όμως των "ρόγιαλς" στην Τσάμπιονσιπ τον Μάιο του 2008, φέρνει τα πάνω-κάτω με τις δύο πλευρές τελικά να ανακοινώνουν την μη συνέχιση της συνεργασίας τους ύστερα απο 25 συμμετοχές και 1 γκολ.

Ύστερα από μερικές εβδομάδες προπόνησης με την Μπέρμιγχαμ Σίτι τον Μάρτιο του 2009 του προτείνεται συμβόλαιο διάρκειας ενός μηνός. Παρότι η ομάδα θέλει την συνέχιση της συνεργασίας του ο ίδιος αρνείται και αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και για τρίτη φορά στην LDU Quito.

Μάλιστα ο Ντε Λα Κρούζ θα κατακτήσει το Κόπα Σουνταμερικάνα του 2009 όπου θα αγωνιστεί και στους διπλούς τελικούς απέναντι στην Φλουμινένσε, στον πρώτο τελικό μάλιστα θα σκοράρει, το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα του 2009 απέναντι στην Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε.

Το 2010 κατέκτησε το Πρωτάθλημα αλλά και το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα απέναντι στην Εστουντιάντες, και θα ολοκληρώσει την καριέρα του το 2012. Στις 28 Μαΐου του 1995 στο Τόκιο απέναντι στην Ιαπωνία στο πλαίσιο του τουρνουά Kirin Cup έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα του Εκουαδόρ.

Συμμετείχε στα Κόπα Αμέρικα του 1997, του 1999, του 2001, του 2004 και του 2007, όμως η μεγαλύτερη του στιγμή δεν ήταν άλλη από την συμμετοχή του στις τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα όπου αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων, και του 2006 στην Γερμανία όπου επίσης αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια του τουρνουά.  

Κατά την διάρκεια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 θα ασκήσει έντονη κριτική στον Λουίς Φερνάντο Σουάρεζ εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων και μαζί με τον συμπαίκτη του Ιβάν Ουρτάδο θα αποκλειστεί από τα δύο επόμενα παιχνίδια.

Θα επανέρθει στην εθνική ομάδα και στις 16 Μαΐου του 2010 σε ασιατικό έδαφος στην Σεούλ απέναντι στην Νότιο Κορέα θα πραγματοποιήσει την 101η και τελευταία του εμφάνιση τέταρτος στην σχετική λίστα, έχοντας σκοράρει και 6 γκολ. 

Παράλληλα με την ποδοσφαιρική του καριέρα ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα αφού ίδρυσε στο μέρος που γεννήθηκε το Friends of FundeCruz στο οποίο παρέδιδε το 10% του μισθού του. Μέσω αυτής της δραστηριότητας ήδη δημιουργήθηκε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, κέντρο υγείας και αθλητικό κέντρο, και για αυτό τον λόγο η UNICEF τον ονόμασε πρεσβευτή της. Στις εθνικές εκλογές του 2013 εκλέχτηκε με το Σοσιαλιστικό κόμμα μέλος της Εθνοσυνέλευσης ως αντιπρόσωπος της επαρχίας Κάρτσι.                

   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...