www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

26/12/12

Η ημέρα των «κουτιών»


Τελείωσαν τα Χριστούγεννα και εορτάστηκε από όλο τον χριστιανικό κόσμο ανάλογα με το τι επιτάσσει η παράδοση του καθενός. Η 26η Δεκεμβρίου είναι η πιο ποδοσφαιρική μέρα του χρόνου ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας καθώς είναι… κατακλυσμένη από αγώνες, ή εν συντομία, «boxing day». Η ημέρα όπου οι ποδοσφαιριστές δίνουν ως δώρο το πλούσιο θέαμα στους υπόλοιπους που απολαμβάνουν την αργία.

Η «boxing day» πρωταρχικά δεν αφορούσε το ποδόσφαιρο και ούτε είναι καινούριο έθιμο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ξεκίνησε τον 17ο αιώνα. Εκείνη την εποχή την ημέρα των Χριστουγέννων οι υπηρέτες δεν κάθονταν, καθώς προετοίμαζαν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως και αργότερα σέρβιραν στους καλεσμένους. Δεν είχαν τη δυνατότητα να γιορτάσουν με τους δικούς τους. Επομένως, μερικοί από τους εύπορους αποφάσισαν να τους δώσουν ρεπό την επομένη ώστε να δουν τους συγγενείς τους. Παράλληλα, τους έδιναν και δώρο μέσα σε κουτιά τόσο για τις άγιες ημέρες όσο και για να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν όλο το χρόνο.


Στον αθλητισμό ανήμερα του Αγίου Στεφάνου όπου συμπίπτει και η παραπάνω ημερομηνία, οι πλούσιοι συνήθιζαν να διοργανώνουν κυνήγι αλεπούδων. Αυτό συνέβαινε μέχρι την απαγόρευση του «σπορ». Από εκείνο το σημείο και έπειτα στη θέση του μπήκε το ποδόσφαιρο όπως και άλλα αθλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η αγωνιστική των γειτονικών ντέρμπι, ώστε να οι φίλαθλοι να μην ταξιδεύουν μακριά και να μένουν κοντά στις οικογένειές τους. Το παραπάνω χαρακτηριστικό συναντάται ακόμη και σήμερα στο μέτρο του δυνατού όσον αφορά την απόσταση μεταξύ των ομάδων. 

Ένα είναι σίγουρο. Ότι παρά την έναρξη των εκπτώσεων στην Αγγλία, οι ομάδες δεν δείχνουν διατεθειμένες να ρίξουν την απόδοσή τους, ούτε να χαρίσουν βαθμούς. Επομένως, ώρα για «άρτο και θεάματα»!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...