www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

3/12/12

Χαμός στο ίσιωμα!



Μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στον κόσμο. Μπορεί να μη διαθέτει των παγκοσμίου φήμης «αστέρια» της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Οι αγώνες της δεν έχουν τον… τρελό  ρυθμό της Πρέμιερ Λιγκ. Ούτε το δυναμισμό της Bundesliga ή της Serie A. Αλλά κανένα πρωτάθλημα δεν έχει την ανταγωνιστικότητα της Ligue 1, όταν ο πρώτος με τον έβδομο έχουν διαφορά μόλις έξι πόντων!

Η γαλλική λίγκα έχει πλουραλισμό σε πρωταθλητές, όπως είναι η ποικιλία στην… κουζίνα της.  Από το 1894 που ξεκίνησε ο θεσμός μέχρι σήμερα 30 διαφορετικοί σύλλογοι έχουν καθίσει στο «θρόνο» του πρωταθλητή και 20 εξ’ αυτών από το 1932 και έπειτα, οπότε έγινε επαγγελματική η κατηγορία!


Η παρούσα αγωνιστική περίοδος ξεκινούσε κατά πολλούς με ένα μεγάλο φαβορί. Την Παρί Σεντ Ζερμέν. Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά το Σαμπιονά ξέρουν πως ακλόνητα φαβορί δεν υπάρχουν και δε χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς πίσω στο χρόνο για να το αντιληφθεί. Μόλις πέρυσι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα η Μονπελιέ!
  
Ύστερα από 15 αγωνιστικές, μόλις τέσσερις πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, γίνεται πραγματική μάχη για το πολυπόθητο κύπελλο. Σίγουρα τις περισσότερες πιθανότητες έχουν οι τέσσερις πρωτοπόροι, Λιόν, Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν και οι Παριζιάνοι ακολούθως βαθμολογικά. Οι τρεις έχουν «βαριά» φανέλα αν και οι «πράσινοι» παρά τα δέκα τους πρωταθλήματα το τελευταίο το σήκωσαν το μακρινό 1981. Οι πρωτευουσιάνοι διαθέτουν μακράν το καλύτερο ρόστερ της διοργάνωσης, ωστόσο παρά την πληθώρα φιλάθλων, πρεστίζ και χρημάτων μόλις δυο φορές στέφθηκαν τροπαιούχοι.


Από κοντά τους βρίσκονται οι Βαλενσιέν, Μπορντό και Ρεν. Εκ των τριών μονάχα η μεσαία διαθέτει τη γνώση της πορείας προς την κατάκτηση της κορυφής, στην οποία ανέβηκε έξι φορές έως τώρα, με έσχατη εκείνη του 2009. Όχι πολύ μακριά… Από την άλλη έχει πιθανότητες ακόμη και να μείνει εκτός Ευρώπης!

Κοντολογίς, «χαμός στο ίσιωμα» όπως έλεγαν οι παππούδες μας. Κάθε αγωνιστική έχει διαφορετικό ένοικο στο «ρετιρέ» του πίνακα και κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο τελικός «ιδιοκτήτης» της. Όποιος και να είναι σημασία έχει ότι προσφέρει πολύ όμορφο θέαμα, ατέλειωτες συγκινήσεις και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Δηλαδή η πεμπτουσία του αθλήματος. Οι βασικοί λόγοι να κάθεσαι μπροστά στην οθόνη σου και να απολαμβάνεις μπάλα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...