Βραζιλία, Μαρόκο, Ηνωμένες Πολιτείες και Χιλή αρχικά εκδήλωσαν την πρόθεση να αναλάβουν την διοργάνωση του 15ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Χιλιανοί μετά την τιμωρία που της επεβλήθη και την αποβολή απο τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποσύρθηκαν απο την διεκδίκηση.
Στις 4 Ιουλίου του 1988 στην Ζυρίχη οι Ηνωμένες Πολιτείες με 10 ψήφους έναντι 7 του Μαρόκου και 2 της Βραζιλίας κέρδισαν την κούρσα και μετά το Μεξικό θα γίνουν η δεύτερη χώρα απο την Βόρεια Αμερική που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι γεωπολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ευρώπη με την πτώση του ανατολικού μπλοκ επηρέασαν και τα προκριματικά για την τελική φάση. Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία διασπάστηκαν με την Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής να παίρνουν κανονικά μέρος στα προκριματικά αφού οι υπόλοιπες δεν είχαν αναγνωριστεί απο την FIFA.
Κάτι ανάλογο έγινε και με την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία λόγω του εμφυλίου, η Τσεχοσλοβακία παρότι χωρίστηκε σε Τσεχία και Σλοβακία, στα προκριματικά αγωνίστηκε ως ενιαία, ενώ Ανατολική και Δυτική Γερμανία ενώθηκαν σε μία χώρα.
Γαλλία, Αγγλία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1992 Δανία, Ουρουγουάη, Τσεχοσλοβακία έμειναν εκτός, ενώ Ελλάδα, Νιγηρία και Σαουδική Αραβία έκαναν ντεμπούτο σε τελική φάση. Η Αργεντινή έμπλεξε στην διαδικασία των μπαράζ απέναντι στην Αυστραλία αλλά κατάφερε να πάρει την πρόκριση με ισοπαλία 1-1 και νίκη 1-0.
Πασαντίνα(περιοχή Λος Άντζελες), Στάνφορντ(περιοχή Σαν Φραντσίσκο), Πόντιακ(περιοχή Ντιτρόιτ), Νιου Τζέρσει(Νέα Υόρκη), Ντάλας, Σικάγο, Ορλάντο, Βοστόνη και Ουάσινγκτον φιλοξένησαν τους 24 φιναλίστ απο τις 17 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου.
Άν και οι Αμερικάνοι δεν είχαν καθόλου ιδέα περί το τι είναι το ποδόσφαιρο η το soccer όπως το αναφέρουν, εντούτοις επιτεύχθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών 3.5 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τους 52 αγώνες.
Σε αυτό σίγουρα ρόλο έπαιξαν οι μειονότητες όπως οι Ιταλοί, οι Ιρλανδοί, οι Έλληνες αλλά και οι ισπανόφωνοι. Στα αγωνιστικά οι βαθμοί της νίκης απο δύο αυξήθηκε στους τρεις, σε μια προσπάθεια να ανέβει η ποιότητα του θεάματος, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους προπονητές να πραγματοποιούν τρεις αλλαγές.
Άν και οι Αμερικάνοι δεν είχαν καθόλου ιδέα περί το τι είναι το ποδόσφαιρο η το soccer όπως το αναφέρουν, εντούτοις επιτεύχθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών 3.5 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τους 52 αγώνες.
Σε αυτό σίγουρα ρόλο έπαιξαν οι μειονότητες όπως οι Ιταλοί, οι Ιρλανδοί, οι Έλληνες αλλά και οι ισπανόφωνοι. Στα αγωνιστικά οι βαθμοί της νίκης απο δύο αυξήθηκε στους τρεις, σε μια προσπάθεια να ανέβει η ποιότητα του θεάματος, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους προπονητές να πραγματοποιούν τρεις αλλαγές.
Στον 1ο όμιλο Ρουμανία και Ελβετία, στον 2ο Βραζιλία και Σουηδία, στον 3ο Γερμανία και Ισπανία, στον 4ο Νιγηρία και Βουλγαρία, στον 5ο Μεξικό και Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στον 6ο Ολλανδία και Σαουδική Αραβία πήραν απευθείας την πρόκριση, ενώ ΗΠΑ, Αργεντινή, Ιταλία και Βέλγιο ήταν οι τέσσερις καλύτερες τρίτες και πήραν την πρόκριση.
Στην φάση των "16" η Γερμανία απέκλεισε το Βέλγιο με 3-2, η Ισπανία την Ελβετία με 3-0, η Σουηδία την Σαουδική Αραβία με 3-1, η Ολλανδία την Δημοκρατία της Ιρλανδίας με 2-0, η Βραζιλία τις Ηνωμένες Πολιτείες με 1-0 χάρις στο γκολ του Μπεμπέτο στο 72' αν και απο το 43' έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Λεονάρντο, η Ιταλία στην παράταση την Νιγηρία με 2-1 χάρις στα δύο γκολ του Ρομπέρτο Μπάτζιο.
Μεξικό και Βουλγαρία έλυσαν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι αφού τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση έληξε 1-1. Εκεί ο Γκαρσία Άσπε που στην κανονική διάρκεια είχε ισοφαρίσει με πέναλντι σε 1-1, έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια, ο Μιχαίλοφ απέκρουσε αυτά του Μπερνάλ και Ροντρίγκες και με 3-1 η Βουλγαρία πέρασε στα "προημιτελικά".
Η μεγάλη όμως έκπληξη έγινε απο μια άλλη βαλκανική ομάδα την Ρουμανία που απέκλεισε την Αργεντινή. Η "αλμπισελέστε" η οποία είχε ξεκινήσει με 2 στα 2, όμως μετά το παιχνίδι με την Νιγηρία στο ντόπινγκ κοντρόλ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε θετικός σε εφεδρίνη. Ο "Ντιεγκίτο" αποβλήθηκε απο την διοργάνωση και του επεβλήθη αποκλεισμός 15 μηνών απο κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Όμως όλη αυτή η ανακατωσούρα επηρέασε τους υπόλοιπους οι οποίοι έχασαν απο την Βουλγαρία την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ενώ κόντρα στην Ρουμανία βρέθηκε πίσω στο σκόρ μόλις στο 11' απο τον Ντουμιτρέσκου, στο 16' ο Μπατιστούτα ισοφάρισε αλλά στο 18' πάλι ο Ντουμιτρέσκου και στο 58' ο Χάτζι έκαναν το 3-1. Ο Μπάλμπο μείωσε στο 75' σε 3-2 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα και έτσι η ομάδα που αγωνίστηκε στους δύο τελευταίους τελικούς το 1986 και το 1990 αποκλείστηκε.
Στα προημιτελικά η Ιταλία που είχε περάσει αγκομαχώντας με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρομπέρτο Μπάτζιο πέρασε και το εμπόδιο της Ισπανίας με 2-1, με τον "Μικρό Βούδα" να σκοράρει όπως και με την Νιγηρία στο 88'.
Στον συγκεκριμένο αγώνα είχαμε και την πρώτη τιμωρία ποδοσφαιριστή απο βίντεο τον Μάουρο Τασότι που του επιβλήθηκε ποινή οκτώ αγωνιστικών απο την Ομοσπονδία, ο οποίος έριξε αγκωνιά στον Λούις Ενρίκε, αλλά ο Ούγγρος Σάναορ Πούλ δεν αντιλήφθηκε την φάση και δεν απέβαλλε τον παίκτη της Μίλαν.
Βραζιλία και Ολλανδία αναμετρήθηκαν στο Ντάλας, με την "σελεσάο" να προηγείται με 2-0 με τα γκολ των Ρομάριο και Μπεμπέτο(ο περίφημος πανηγυρισμός με το μωρό), αλλά οι "οράνιε" ισοφάρισαν με τον Μπέργκαμπ και τον Βίντερ. Την λύση και την πρόκριση για την Βραζιλία με 3-2, έδωσε ο Μπράνκο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 81'.
Μία ακόμα έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γερμανίας απο την Βουλγαρία παρα το γεγονός ότι η ομάδα του Μπέρτι Φόγκτς προηγήθηκε με πέναλντι του Ματέους στο 47'. Όμως Στοίτσκοφ στο 75' και Λέτσκοφ στο 78' ανέτρεψαν την κατάσταση και με το 2-1 άφησαν εκτός "νυμφωνος" τα "πάντσερ".
Σουηδία και Ρουμανία έλυσαν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι μετά το 2-2 σε κανονικό αγώνα και παράταση, με τους Σκανδιναβούς να μένουν με παίκτη λιγότερο απο το 101' λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας του Σβάρτς.
Στο πρώτο πέναλντι ο Μίλντ αστοχεί, ο Ραβέλι θα αποκρούσει αυτά των Πετρέσκου και Μπελοντέντιτσι και με 5-4 θα στειλει την Σουηδία στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1958.
Στα ημιτελικά ως άλλος Πάολο Ρόσι ο Μπάτζιο θα στείλει την "σκουάντρα ατζούρα" στον τελικό με δύο δικά του γκολ στο 21' και στο 25' κόντρα στην Βουλγαρία, ενώ ο Στόιτσκοφ θα μειώσει με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι στο 44' στο τελικό 2-1.
Στον έτερο ημιτελικό οι "καριόκας" θα πάρουν την νίκη με 1-0 χάρις στο γκολ του Ρομάριο στο 80' και θα επιστρέφουν σε τελικό για πρώτη φορά μετά το 1970 όταν και τότε είχαν αντιμετωπίσει την Ιταλία.
Στον μικρό τελικό η Σουηδία θα κερδίσει άνετα την Βουλγαρία με 4-0 και θα καταλάβει την τρίτη θέση. Στον μεγάλο τελικό στο "Ρόουζ Μπόουλ" της Πασαντίνα παρουσία 94.194 θεατών το θέαμα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό το 0-0 έμεινε και στα 120 λεπτά και ο τελικός για πρώτη φορά θα κρινόταν στην διαδικασία των πέναλντι.
Στα δύο πρώτα πέναλντι ο Μπαρέζι έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια και αυτό του Μάρτσιο Σάντος το απέκρουσε ο Παλιούκα. Αλμπερτίνι, Ρομάριο, Εβάνι, Μπράνκο ευστόχησαν, με τον Ταφαρέλ να αποκρούει αυτό του Μασάρο. Ο Ντούνγκα δεν λάθεψε και ήταν η σειρά του Μπάτζιο να εκτελέσει.
Ο άνθρωπος που πήρε στις πλάτες του μετά την πρώτη φάση το συγκρότημα του Αρίγκο Σάκι θα στείλει την μπάλα ψηλά πάνω απο τα δοκάρια και με 3-2 η Βραζιλία για τέταρτη φορά θα στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Όλοι στο στρατόπεδο της "σελεσάο" θα αφιερώσουν το Κύπελλο στην μνήμη του Άιρτον Σένα που είχε φύγει απο την ζωή την Πρωτομαγιά του 1994, ενώ το χαμένο πέναλντι θα "στοιχειώσει" τον Μπάτζιο που λίγα χρόνια αργότερα θα γυριστεί και διαφημιστικό σποτάκι.
Το παιχνίδι της Ρωσίας με το Καμερούν ήταν αδιάφορο αφού και οι δύο ομάδες είχαν αποκλειστεί όμως το τελικό 6-1 δημιούργησε δύο ρεκόρ. Το πρώτο τα πέντε γκολ του Όλεγκ Σαλένκο ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε ένα αγώνα, ενώ ο Ροζέ Μιλά σε ηλικία 42 ετών έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Επίσης ο Βολιβιανός Μάρκο Ετσεβερί στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κόντρα στην Γερμανία, δέχτηκε απευθείας κόκκινη κάρτα στο 83' και ενώ ένα λεπτό νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή.
Πρώτοι σκόρερς οι Χρίστο Στόιτσκοφ(Βουλγαρία) και Όλεγκ Σαλένκο(Ρωσία) με 6 τέρματα, ο Βραζιλιάνος Ρομάριο αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης του τουρνουά, καλύτερος νέος παίκτης ο Ολλανδός Μάρκ Όφερμαρς ενώ το βραβείο Fair Play απονεμήθηκε στην Βραζιλία.
Την καλύτερη ενδεκάδα αποτελούσαν οι Μισέλ Πρεντόμ(Βέλγιο), Ζορζίνιο(Βραζιλία), Μάρτσιο Σάντος(Βραζιλία), Πάολο Μαλντίνι(Ιταλία), Kάρλος Ντούνγκα(Βραζιλία), Κράσιμιρ Μπαλάκοφ(Βουλγαρία), Γκιόργκε Χάτζι(Ρουμανία), Τόμας Μπρολίν(Σουηδία), Ρομάριο(Βραζιλία), Χρίστο Στόιτσκοφ(Βουλγαρία) και Ρομπέρτο Μπάτζιο(Ιταλία).