Η διοργάνωση του 2019 είχε οριστεί να διεξαχθεί στην Χιλή, ενώ αυτή του 2015 στην Βραζιλία. Επειδή όμως ήδη η Βραζιλία είχε αναλάβει το Confederations Cup του 2013, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 οι δύο ομοσπονδίες ήρθαν σε συμφωνία και αντάλλαξαν τις διοργανώσεις, το 2015 την Χιλή και το 2019 στην Βραζιλία, με την CONMEBOL να εγκρίνει αυτή την κίνηση το 2012.
Ρίο Ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Πόρτο Αλέγκρε και Σαλβαδόρ οι πέντε πόλεις που ανέλαβαν τους αγώνες. Η αρχική πρόθεση ήταν η διοργάνωση να διεξαχθεί με δεκαέξι ομάδες με πρόσκληση τριών ομάδων απο την CΟΝCACAF και τρείς απο την Ασία, όμως το 2018 τελικά παρέμεινε το format με τις 12 ομάδες, με το Κατάρ και την Ιαπωνία να παίρνουν μέρος.
Στον πρώτο όμιλο η Βραζιλία κατέλαβε την τρίτη θέση παραχωρώντας ισοπαλία στην Βενεζουέλα, η οποία ήρθε δεύτερη, ενώ το Περού πήρε την πρόκριση ως μία απο τις καλύτερες τρίτες. Στον δεύτερο όμιλο η Κολομβία έκανε το απόλυτο αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Αργεντινή, ενώ πέρασε και η Παραγουάη παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε κάποιο παιχνίδι.
Στον τρίτο όμιλο η Ουρουγουάη κατέλαβε την πρώτη θέση αφού στο ντέρμπι του ομίλου επικράτησε της Χιλής και την άφησε στην δεύτερη θέση. Στην φάση των νοκ-αουτ η Βραζιλία "κόλλησε" κόντρα στην Παραγουάη στο "στείρο" 0-0 και η πρόκριση θα κρινόταν στην διαδικασία των πέναλντι.
Εκεί ο Άλισον απέκρουσε το πέναλντι του Γκόμεζ, ο Φιρμίνο έστειλε την μπάλα άουτ, όπως και ο Ντέρλις Γκονζάλες με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς να δίνει την πρόκριση στην "σελεσάο". Η Αργεντινή με τα γκολ των Μαρτίνες και Λο Σέλσο νίκησε με 2-0 την Βενεζουέλα, ενώ οι άλλοι δύο αγώνες κρίθηκαν και αυτοί στην διαδικασία των πέναλντι.
Κολομβία και Χιλή έμειναν "άσφαιρες" και στην "ρώσικη ρουλέτα" όλοι ευστόχησαν με "μοιραίο" τον Τεσίγιο για τους "καφετέρος". Επίσης Ουρουγουάη και Περού έμειναν και αυτές στο 0-0 και στην διαδικασία των πέναλντι ο Σούαρες ήταν ο "μοιραίος" για την ομάδα του αφού είδε το πέναλντι του να αποκρούεται απο τον Γκαγιέσε.
Στα ημιτελικά η Βραζιλία επικράτησε με 2-0 της Αργεντινής χάρις στα τέρματα των Γκαμπριέλ Ζεσούς στο 17' και Φιρμίνο στο 71', ενώ στον έτερο ημιτελικό το Περού επικράτησε με 3-0 της Χιλής χάρις στα γκολ των Φλόρες στο 21', Γιοτούν στο 38' και Γκερέρο στο 90+1' παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1975.
Στον μικρό τελικό η Αργεντινή επικράτησε της Χιλής με 2-1, ενώ στον μεγάλο τελικό οι οικοδεσπότες προηγήθηκαν στο 15' με τον Εβέρτον, αλλά στο 44' ο Γκερέρο ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι.
Στις καθυστερήσεις στο 45+3' ο Γκαμπριέλ Ζεσούς έδωσε εκ νέου προβάδισμα και στο 90' ο Ρισάρλισον με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι διαμόρφωσε το τελικό 3-1, με τους Βραζιλιάνους να κατακτούν το 9ο τρόπαιο στην ιστορία τους και το πρώτο μετά το 2007.
Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύχθηκε ο Ντάνι Άλβες, πρώτος σκόρερ ο Εβέρτον της Βραζιλίας με 3 τέρματα, καλύτερος γκολκίπερ ο Άλισον επίσης της Βραζιλίας. Άλισον, Ντανι Άλβες και Εβέρτον ήταν και στην καλύτερη εντεκάδα μαζί με τους Χοσέ Χιμένες(Ουρουγουάη), Τιάγκο Σίλβα(Βραζιλία), Μιγκέλ Τράουκο(Περού), Αρτούρ(Βραζιλία), Λεάντρο Παρέδες(Αργεντινή), Αρτούρο Βιδάλ(Χιλή), Χάμες Ροντρίγκες(Κολομβία) και Πάολο Γκερέρο(Περού)