www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

2/11/22

Παγκόσμιο Κύπελλο 1934 Πολιτική και ποδόσφαιρο


Τον Μάιο του 1932 Ιταλία και Σουηδία ήταν οι δύο χώρες που διεκδικούσαν την διοργάνωση του δεύτερου παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Σκανδιναβούς τελευταία στιγμή να αποσύρονται και έτσι η Ιταλία ανέλαβε την διοργάνωση.


Εν αντιθέσει με την πρώτη διοργάνωση αυτή την φορά 32 χώρες δήλωσαν συμμετοχή και χρειάστηκε να διεξαχθεί προκριματική φάση για να αναδειχθούν οι 16 που θα λάμβαναν μέρος στην τελική φάση.

Μάλιστα οι Ιταλοί παρότι διοργανωτές έδωσαν κανονικά αγώνα πρόκρισης απέναντι στην Ελλάδα την οποία νίκησαν με 4-0 στο Μιλάνο με την ρεβάνς να μην διεξάγεται ποτέ, ενώ για πρώτη φορά έλαβε μέρος χώρα εκτός Ευρώπης και Αμερικής η Αίγυπτος.

Έξι ομάδες απο τις 13 της προηγούμενης διοργάνωσης πήραν μέρος και στην δεύτερη, όμως υπήρχε μια μεγάλη απουσία αυτής της Ουρουγουάης. Άν και η επίσημη θέση της "σελέστε" ήταν η αντίδραση της προς τις "ιταλοποίησεις" Λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών που την χαρακτήρισαν αθέμιτη, εντούτοις η αποχή θεωρήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός της απουσίας των Ευρωπαϊκών ομάδων απο την διοργάνωση του 1930 χαρακτηριζοντάς την ως έλλειψη σεβασμού απέναντι τους.

Απο την άλλη Αργεντινή και Βραζιλία και αυτές διαμαρτυρήθηκαν για την συγκεκριμένη κίνηση, με την "αλμπισελέστε" να παίρνει κανονικά μέρος στους αγώνες κατεβαίνοντας όμως με την αναπληρωματική της ομάδα, και ως αντίδραση για την κίνηση της Ιταλίας, συν του ότι υπήρχε κόντρα της Ομοσπονδίας με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Η τελική φάση πραγματοποιήθηκε σε οκτώ πόλεις Μπολόνια, Φλωρεντία, Γένοβα, Μιλάνο, Τορίνο, Νάπολι, Ρώμη και Τεργέστη απο τις 27 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι να δείξει την ισχύ του κατασκευάζοντας καινούρια γήπεδα και εκσυγχρονίζοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Άλλωστε και ο ίδιος συνήθιζε να δίνει το παρών ενώ τόσο οι παίκτες της "σκουάντρα ατζούρα" χαιρετούσαν φασιστικά κάτι που έκαναν και οι διαιτητές του αγώνα. Ακόμα και ο ίδιος ο προεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας το απέδωσε εύγλωττα: "Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει το Μουντιάλ, είναι διαταγή".

Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και οι περίφημες "ιταλοποίησεις" με τους περίφημους "οριούντι" Γκουαρίζι, Μόντι, Γκουάιτα, Ντεμαρία, Όρσι να τίθενται στην διάθεση του Βιτόριο Πότσο,με τους τέσσερις τελευταίους να βοηθούν τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου.

Στην φάση των "16" Γερμανία που νίκησε το Βέλγιο 5-2, Αυστρία που νίκησε την Γαλλία με 3-2 στην παράταση, Ουγγαρία την Αίγυπτο με 4-2, Ισπανία την Βραζιλία με 3-1, Ιταλία με 7-1 τις Ηνωμένες Πολιτείες, Σουηδία με 3-2 την Αργεντινή, Ελβετία με 3-2 την Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία με 2-1 την Ρουμανία πέρασαν στα προημιτελικά που ήταν καθαρά υπόθεση της Ευρώπης.

Αυστρία(2-1 την Ουγγαρία), Ιταλία που πέρασε σε δεύτερο αγώνα το εμπόδιο της Ισπανίας με το γκολ του Μεάτσα και με αρκετή διαιτητική βοήθεια τόσο στο ισόπαλο 1-1 όσο και στον δεύτερο αγώνα, Γερμανία(2-1 την Σουηδία) και Τσεχοσλοβακία(3-1 την Ελβετία) πέρασαν στην ημιτελική φάση. Εκεί οι οικοδεσπότες με το γκολ του Γκουάιτα στο 21' απο θέση οφσάιντ, νίκησαν τους Αυστριακούς, ενώ στο άλλο ζευγάρι η Τσεχοσλοβακία νίκησε την Γερμανία με 3-1.

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί και μικρός τελικός με την Γερμανία να επικρατεί της Αυστρίας με 3-2 στο "Stadio Giorgio Ascarelli" της Νάπολι. Λεπτομέρεια επειδή οι δύο ομάδες φορούσαν τα ίδια χρώματα έγινε κλήρωση και η Αυστρία αγωνίστηκε με τις φανέλες της Νάπολι.

Ο τελικός θα πραγματοποιούνταν στο "Stadio Nazionale PNF" της Ρώμης παρουσία 55.000 θεατών, με τους Τσεχοσλοβάκους να ανοίγουν το σκόρ στο 71' με τον Πούτς, αλλά στο 81' ο Όρσι ισοφάρισε κάνοντας όμως φάουλ πάνω στον Πλανίτσκα. Τα πάντα θα κρίνονταν στην παράταση εκεί όπου ο Σκιάβιο στο 95' θα "χαρίσει" στην "σκουάντρα ατζούρα" το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Τσεχοσλοβάκος Όλντριχ Νέγεντλι με 5 τέρματα και καλύτερος παίκτης ο Ιταλός Τζιουζέπε Μεάτσα. Την καλύτερη ενδεκάδα αποτελούσαν οι Ρικάρντο Θαμόρα(Ισπανία), Χασίντο Κουινκόσες(Ισπανία), Εράλντο Μοντσέλιο(Ιταλία), Λούις Μόντι(Ιταλία), Ατίλιο Φεράρις(Ιταλία), Λεονάρντο Θιλαουρέν(Ισπανία), Τζιουζέπε Μεάτσα(Ιταλία), Ραιμούντο Όρσι(Ιταλία), Ενρίκε Γκουάιτα(Ιταλία)  Ματίας Ζίντελαρ(Αυστρία) και Όλντριχ Νέγεντλι(Τσεχοσλοβακία).





   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...