www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

22/11/23

Έκλεισαν οι 20 ομάδες, απομένουν τρείς ακόμα


Γνωρίζοντάς ήδη τις 8 χώρες που είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση συν την διοργανώτρια Γερμανία, στο τελευταίο παράθυρο έγιναν γνωστές και οι υπόλοιπες 12 και το μόνο που απομένει είναι τον Μάρτιο μέσω του Nations League να δοθούν και τα υπόλοιπα τρία εισιτήρια για να ολοκληρωθεί το πάζλ.

Στον 1ο όμιλο τα πάντα είχαν κριθεί και το μόνο που απέμενε ήταν η πρωτιά στον όμιλο. Η Ισπανία  δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει της Κύπρου στην Λεμεσό με 3-1, την ίδια ώρα που η Σκωτία έφερνε ισοπαλία στην Τιφλίδα με σκόρ 2-2.

H "φούρια ρόχα" ήταν αυτή που πήρε τελικά την πρωτιά, αφού επικράτησε στο Βαγιαδολίδ της Γεωργίας με 3-1, ενώ στην Γλασκώβη σε ένα χορταστικό παιχνίδι Σκωτία και Νορβηγία ήρθαν ισόπαλες με 3-3.

Στον 2ο όμιλο η Ολλανδία "κεφαλαιοποίησε" την νίκη του προηγούμενου μήνα στην Ελλάδα με νίκη κόντρα στην Ιρλανδία χάρις στο γκολ του Βίγκχορστ και πήρε την πρόκρισή για την τελική φάση, αφήνοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση και στα πλει-οφ του Μαρτίου.

Την μεγαλύτερη νίκη σε προκριματική φάση πέτυχαν οι Γάλλοι οι οποίοι συνέθλιψαν το Γιβραλτάρ το οποίο έπαιζε απο το 16'  έπαιζε με παίκτη λιγότερο με 14-0 σπάζοντας το ρεκόρ που είχαν οι Γερμανοί με το 13-0 κόντρα στο Σαν Μαρίνο απο το 2006.

Στον 3ο όμιλο η Ιταλία γνώριζε ότι στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια απο τα δικά της πόδια εξαρτιόταν η υπόθεση πρόκριση. Το πρώτο βήμα έγινε κόντρα στην Βόρεια Μακεδονία στην Ρώμη, αν και πήγε να κάνει τα εύκολα δύσκολα, αφού προηγήθηκε με 3-0, αλλά οι φιλοξενούμενοι με δύο γκολ του Ατανάσοφ μείωσαν σε 3-2. 

Ρασπαντόρι και Έλ Σααράουι διαμόρφωσαν το τελικό σκόρ σε 5-2 και  την τελευταία αγωνιστική θα ταξίδευε στο Λεβερκούζεν για να αντιμετωπίσει την Ουκρανία έχοντας υπέρ της ακόμα και την ισοπαλία.

Η "σκουάντρα ατζούρα" δεν έδειξε πάντως διάθεση να επαναπαυτεί στο ότι της κάνει και η ισοπαλία χάνοντας ευκαιρίες, ενώ και οι τύποις γηπεδούχοι απείλησαν την εστία του Ντοναρούμα. Στην επανάληψη λίγες ήταν οι απειλητικές επισκέψεις στις δύο εστίες, το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος και έτσι η Ιταλία με περίσσιο άγχος θα υπερασπιστεί τον τίτλο της στα γήπεδα της Γερμανίας.

Στον 4ο όμιλο Αρμενία και Ουαλία στο Γερεβάν αλληλοεξοντώθηκαν με το 1-1, δίνοντας την ευκαιρία στην Κροατία με την νίκη επι της Λετονίας αρχικά και επι της Αρμενίας στο Ζάγκρεμπ να πάρει την δεύτερη θέση και να προκριθεί.

Στον 5ο όμιλο η Αλβανία με τον βαθμό που πήρε στο Κισινάου εξασφάλισε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την πρόκριση για την τελική φάση. Η Πολωνία κόντρα στην Τσεχία γνώριζε ότι μόνο με νίκη θα διατηρούσε ελπίδες πρόκρισης αφού την τελευταία αγωνιστική είχε ρεπό.

Το 1-1 άφησε την ομάδα του Πρόμπιερζ εκτός τελικής φάσης τουλάχιστον όσον αφορά την προκριματική φάση αφού έχει και την δεύτερη ευκαιρία μέσω Nations League. Απο την πλευρά της η Τσεχία την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Μολδαβία είχε το πλεονέκτημα των δύο βαθμών όπερ σημαίνει ότι την βόλευε και η ισοπαλία, εν αντιθέσει με τους  Μολδαβούς οι οποίοι πήγαιναν μόνο για την νίκη.

Στο Όλομουτς ο Ντούντερα έβαλε μπροστά το συγκρότημα του Γιάροσλαβ Σίλχαβι που είδε τους φιλοξενούμενους να μένουν με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Μπαμπόλιο στο 55' με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 72' ο Τσόρι με κεφαλιά έκανε το 2-0, ο Σούτσεκ διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στο 90' στέλνοντας τους για έβδομη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση.

Παρά την πρόκριση πάντως ο Σίλχαβι στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί παρά την πρόκριση. Ο λόγος η έντονη κριτική που είχε δεχτεί κατά την διάκια της προκριματικής φάσης, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε με το περιστατικό που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, με τρείς παίκτες της Εθνικής πριν το ματς να διασκεδάζουν σε νυχτερινό κλάμπ και να παραβιάζουν το ωράριο με συνέπεια να αποκλειστούν απο την αποστολή του αγώνα.

Στον 6ο όμιλο το μόνο ενδιαφέρον ήταν το ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση ανάμεσα σε Βέλγιο και Αυστρία. Στην βαθμολογία μετά και την επικύρωση του αγώνα Βέλγιο-Σουηδία στο 1-1 όπως είχε διαμορφωθεί στο πρώτο ημίχρονο λόγω της διακοπής για λόγους ασφάλειας ύστερα απο την είδηση για την δολοφονία των δύο Σουηδών οπαδών, έφερνε τους "κόκκινους διαβόλους" στην πρώτη θέση με ένα βαθμό διαφορά απο τους Αυστριακούς.

Οι Αυστριακοί επικράτησαν της Εσθονίας στο Ταλίν και την τελευταία αγωνιστική είχαν ρεπό, με την  πρωτιά να την παίρνει το Βέλγιο που δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν να επικρατήσει με 5-0.

Στον 7o όμιλο η Ουγγαρία ήθελε ένα βαθμό στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές για να εξασφάλιζε την παρουσία της στην τελική φάση για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση. Στην Σόφια κόντρα στην Βουλγαρία η οποία είχε νέο τεχνικό τον Ίλιαν Ίλιεφ προηγήθηκε στο 10' με τον Άνταμ, αλλά στο 24' ο Ντέλεφ έφερε το παιχνίδι στα ίσια.

Οι δύο ομάδες μάλιστα έπαιζαν και με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα των Άντοφ στο 37' και Κέρκεζ στο 57' αντίστοιχα. Στο 79' ο Ντεσπόντοφ με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι έκανε το 2-1, αλλά στις καθυστερήσεις στο 90+7' ο Πετκόφ με αυτογκόλ διαμόρφωσε το τελικό 2-2 στέλνοντας τους Μαγυάρους στα τελικά.

Το Μαυροβούνιο επικράτησε της Λιθουανίας στην Ποντγκόριτσα με 2-0 και στην "Πούσκας Αρίνα" κόντρα στην Ουγγαρία θα τα έπαιζε όλα για όλα, περιμένοντας παράλληλα και δώρο της Βουλγαρίας στην Σερβία.

Μάλιστα στο 36' προηγήθηκαν με τον Ρούμπεζιτς, αλλά ο Σζομποσλάι στο 66' και στο 68' ανέτρεψε την κατάσταση για τους γηπεδούχους, για να βάλει το "κερασάκι" στην τούρτα και την πρωτιά στον όμιλο στο 90+3' ο Νάγκι.

Την ίδια ώρα στο Λέσκοβατς οι "όρλοβι" οι οποίοι έπαιζαν για δύο αποτελέσματα, απο νωρίς μπήκαν στην θέση του οδηγού με τον Βελίκοβιτς στο 17'. Όμως οι αδιάφοροι Βούλγαροι που είχαν διπλό δοκάρι με τον Ντεσπόντοφ στο 28', ισοφάρισαν στο 59' με τον Ρούσεφ και στο 69' ο Ντεσπόντοφ έκανε το 1-2.

Σto 82' o Mπάμπιτς με κεφαλιά έκανε το 2-2 διώχνοντας τις κακές μνήμες απο τον προ τριετίας αποκλεισμό στα πέναλντι απο την Σκωτία στο Βελιγράδι. Έτσι για πρώτη φορά προκρίθηκε στην τελική φάση ως Σερβία αφού η προηγούμενη που ήταν το 2000 ήταν ως Γιουγκοσλαβία. 

Στον 8ο όμιλο η Δανία επικράτησε της Σλοβενίας στην Κοπεγχάγη με 2-1 και εξασφάλισε την πρόκριση για ένατη φορά στην ιστορία της. Νωρίτερα το Καζακστάν επικρατούσε με 3-1 του Σαν Μαρίνο και την τελευταία αγωνιστική θα έπαιζε τα ρέστα του στην Λιουμπλιάνα με τους Σλοβένους να έχουν και το πλεονέκτημα της ισοπαλίας αφού είχαν 19 βαθμούς έναντι 18 των Κοζάκων.

Στο "Στόζιτσε" χάθηκαν ευκαιρίες απο τις δύο πλευρές και στο 41' οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλντι με τον Σέσκο να μην λαθεύει. Στο 48' όμως το Καζακστάν ξανά μπήκε στο "κόλπο" ισοφαρίζοντας στο 48' με τον Οραζόφ, αλλά στο 86' ο Βέρμπιτς διαμόρφωσε το τελικό 2-1 που σφράγισε την επιστροφή των Βαλκάνιων σε τελική φάση EURO ύστερα απο 24 χρόνια.

Στον 9ο όμιλο το Ισραήλ έδωσε τα δύο εξ' αναβολής παιχνίδια γνωρίζοντας την ήττα στην Πρίστινα απο το Κοσοβο, ενώ στο ουδέτερο Φέλκσουτ στην Ουγγαρία αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 με την Ελβετία. Έτσι το συγκρότημα του Αλόν Χαζάν έμεινε τέσσερις βαθμούς πίσω απο Ελβετία και Ρουμανία αντίστοιχα και το παιχνίδι κόντρα στην Ρουμανία πάλι στο Φέλκσουτ είχε χαρακτήρα τελικού.

Άν και ο Ισραηλινοί προηγήθηκαν μόλις στο 2' με τον Ζάχαβι είδαν τους φιλοξενούμενους να ανατρέπουν την κατάσταση με τα γκολ των Πούσκας και Χάτζι σε 1-2 και παρότι έπαιξαν με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Μιχάιλα στο 84' κράτησαν το υπέρ τους αποτέλεσμα, παίρνοντας την πρόκριση για την τελική φάση στην οποία επιστρέφουν ύστερα απο το 2016.

Μάλιστα θα διεκδικούσαν την πρωτιά κόντρα στην Ελβετία στο Βουκουρέστι έχοντας το προβάδισμα δύο βαθμών μιας και το συγκρότημα του Μουράτ Γιακίν έμεινε στην ισοπαλία 1-1 κόντρα στο Κόσοβο στην Βασιλεία .

Κάτι που το κατάφεραν αφού με γκολ του Άλιμπεκ στο 50' πήραν την νίκη και ένα καλύτερο πλασάρισμα ενόψει της κλήρωσης της τελικής φάσης.

Στον 10ο όμιλο η Σλοβακία έψαχνε έναν βαθμό σε δύο αγώνες για να επικυρώσει την πρόκριση στην τελική φάση και παρότι στην Μπρατισλάβα αιφνιδιάστηκε απο την Ισλανδία, ανέτρεψε την κατάσταση με τον Χάρασλιν να πετυχαίνει δύο τέρματα για το τελικό 4-2 να στέλνει τους Σλοβάκους στην Γερμανία

Στην τρίτη θέση έμεινε το Λουξεμβούργο στην καλύτερη παρουσία ποτέ που είχε σε προκριματική φάση και θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσω της τρίτης κατηγορίας του Nations League όπως απο την ίδια διοργάνωση απο την δεύτερη κατηγορία θα διεκδικήσει και η Βοσνία.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...