www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

17/2/24

Νάπολι εναντίον Τζένοα


Επρόκειτo για μια απο τις παλιότερες φιλικές σχέσεις μεταξύ οπαδών στην Ιταλία αυτή ανάμεσα στην Νάπολι και την Τζένοα, με την ιστορία να ξεκινάει απο το 1982 όταν ο "χρυσός" βαθμός που πήρε η Τζένοα στο "Σαν Πάολο" της έδωσε την δυνατότητα να παραμείνει στην κατηγορία έναντι της Μίλαν.

Οι οπαδοί των "παρτενοπέι" πανηγύρισαν με τους αντίστοιχους της Τζένοα την παραμονή των "γκριφόνι" στην μεγάλη κατηγορία και έτσι γεννήθηκε μια αδελφοποίηση μεταξύ των οπαδών. Κάτι που επαναλήφθηκε και την τελευταία αγωνιστική της SERIE B της περιόδου 2006-2007, οι δύο ομάδες πανηγύρισαν μαζί την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.

Aπο το 2019 η αδελφοποίηση αυτή δεν υφίσταται και οι σχέσεις τους δεν είναι πλέον φιλικές και έτσι την προτελευταία αγωνιστική της περιόδου 2021-2022, οι Γενοβέζοι που "καίγονταν" για βαθμούς παραμονής ηττήθηκαν απο την Νάπολι με 3-0 και έρχονταν ένα βήμα πιο κοντά στον υποβιβασμό.

Πρώτο ματς στις 17 Οκτωβρίου του 1926 στην Γένοβα με την Τζένοα να επικρατεί με 4-1. Συνολικά σε 125 παιχνίδια η Νάπολι έχει 47 νίκες, 36 η Τζένοα, 42 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 174-156 υπέρ των Ναπολιτάνων.

Οι μεγαλύτερες νίκες των "παρτενοπέι" είναι το 6-0 την περίοδο 2020-2021, το 6-1 την περίοδο 2011-2012 και το 4-0 την περίοδο 1957-1958, ενώ για την Τζένοα είναι το 4-1 την περίοδο 2009-2010 και το 3-0 τις περιόδους 1927-1928 και 1940-1941.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Ατίλα Σαλούστρο της Νάπολι με 8 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Έλβιο Μπανκέρο(Τζένοα) και Γκόραν Πάντεφ(Σκόπια/Νάπολι 4/Τζένοα 2) με 6 και ακολουθούν οι Τόμας Σκούχραβι(Τσεχία/Τζένοα), Μάρεκ Χάμσικ(Σλοβακία/Νάπολι), Γκονσάλο Ιγκουαίν(Αργεντινή/Νάπολι) και Ντρίς Μέρτενς(Βέλγιο/Νάπολι) με 5, Βιρτζίλιο Λεβράτο(Τζένοα), Χούλιο Αμπάντιε(Ουρουγουάη/Τζένοα), Τζιουζέπε Σαβόλντι(Νάπολι) και Έντινσον Καβάνι(Ουρουγουάη/Νάπολι)  με 4.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Μάρεκ Χάμσικ(Σλοβακία/Νάπολι) με 22, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Φόσκο Μπεκατίνι(Τζένοα) και Λορέντσο Ινσίνιε(Νάπολι)με 19, και ακολουθούν οι Ατίλα Σαλούστρο(Νάπολι) και Γκόραν Πάντεφ(Σκόπια/Νάπολι 6/Τζένοα 10) με 16, Κάρλο Μπουσκάλια(Νάπολι)  με 15, Καλιντού Κουλιμπαλί(Γαλλία/Νάπολι) και Ντρίς Μέρτενς(Βέλγιο/Νάπολι) με 14, Μάριο Τζέντα(Τζένοα), Μάριο Περάτσολο(Τζένοα), Οτάβιο Μπουγκάτι(Νάπολι), Πάολο Καναβάρο(Νάπολι), Ρίνο Καρλίνι(Τζένοα), Κριστιάν Μάτζιο(Νάπολι) και Ντομένικο Κρισίτο(Τζένοα) με 13, Τζιοβάνι Βεντίτο(Ναπολι), Αρνάλντο Σεντιμέντι(Νάπολι), Μπρούνο Πεζάολα(Νάπολι), Αντόνιο Μπρουσκολότι(Νάπολι), Χοσέ Μαρία Καγιεχόν(Ισπανία/Νάπολι)  και Πιότρ Ζιελίνσκι(Πολωνία/Νάπολι) με 12.

Πιέτρο Αρκάρι, Αντρέα Βιερίνα, Γκιγιέρμο Στάμπιλε(Αργεντινή), Αντόνιο Βόγιακ, Ίστβαν Nάγιερ(Ουγγαρία), Ίστβαν Μίκε(Ουγγαρία), Μπρούνο Πεζάολα, Φλάβιο Έμολι, Τζιοβάνι Μπολτσόνι, Πάολο Μπαρισόν, Μάριο Ντα Πότσο, Όσκαρ Νταμιάνι, Κλαούντιο Σάλα, Φαούστο Πίτσι, Αντρέα Αγκοστινέλι, Σεμπαστιάνο Νέλα, Ρομπέρτο Πολικάνο, Μικέλε Παντοβάνο, Τζιανκάρλο Βιτάλι, Φιορεντίνο Τόστο, Ματέο Βίγια, Ραφαέλε Λόνγκο, Ρομπέρτο Στελόνε, Βιτόριο Πουσκεντού, Καρμέλο Ιμπριάνι, Νικόλα Ζανίνι, Στέφανο Λομπάρντι, Ντάριο Μαρκολίν, Ραφαέλε Αμετράνο, Τζιανκάρλο Κοραντίνι, Μάριο Τσβιτάνοβιτς (Κροατία), Φραντσέσκο Μπαλντίνι, Εμανουέλε Καλάιο, Ντανιέλε Πορτανόβα, Ματουζάλεμ(Βραζιλία), Τζιουζέπε Μάσκαρα, Αντόνιο Φλόρο Φλόρες, Νικόλα Κάτσια, Γκαετάνο Ντε Ρόσα, Τζιαντομένικο Μέστο, Γκόραν Πάντεφ(Σκόπια), Μπλέριμ Ντζεμαιλί(Ελβετία), Βαλόν Μπεχράμι(Ελβετία), Ρουμπέν Ολιβέρα(Ουρουγουάη), Λεονάρντο Παβολέτι, Nικόλα Μαξιμοβιτς(Σερβία), Σαλβατόρε Σιρίγκου και Τζιοβάνι Σιμεόνε(Αργεντινή) έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Γουίλιαμ Γκάρμπατ(Αγγλία), Ανιμπάλε Φρόσι, Ρομπέρτο Λερίτσι, Λουίτζι Σιμόνι, Έντι Ρέγια, Λουίτζι Ντε Κάνιο είναι οι προπονητές που έχουν περάσει απο τους πάγκους και των δύο ομάδων. Επίσης ο Τζιοβάνι Βαβασόρι αγωνίστηκε στην Νάπολι την πενταετία 1972-1977 και προπόνησε την Τζένοα την περίοδο 2005-2006.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...