www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

17/3/24

"Τίγρεις" εναντίον "καναρινιών"


Οι συναντήσεις μεταξύ της Φενερμπαχτσέ και της Τραμπζονσπόρ έχουν πλούσιο παρελθόν. Την περίοδο 1975-1976 την 20η αγωνιστική η Φενέρ ήταν μπροστά με τρείς βαθμούς αλλά την 23η αγωνιστική η Τραμπζονσπόρ πέρασε μπροστά στην βαθμολογία. 
Σιγά-σιγά έχτισε μια διαφορά η οποία την 28η αγωνιστική έφτασε και τους τέσσερις και την 29η αγωνιστική "σφραγίστηκε" ο πρώτος τίτλος Πρωταθλήματος για την ομάδα απο την Τραπεζούντα που ήταν και ο πρώτος εκτός Κωνσταντινούπολης.

Για το Σούπερ Καπ τόσο το 1978 όσο και το 1979 στην Άγκυρα η Τραμπζονσπόρ ήταν η νικήτρια. Στο πρώτο παιχνίδι με 1-0 με το γκολ του Αλεμντάρογλου στο 53', στο δε δεύτερο Ακτσάι στο 14' και Τογκάι στο 15' έστειλαν το ματς στην παράταση όπου στο 107' ο Μπαμπούλ έδωσε την νίκη στην "θύελλα".

Στο Πρωτάθλημα την περίοδο 1978-1979 αν και η μάχη γινόταν μεταξύ της Τραμπζονσπόρ και της Φενερμπαχτσέ στις τελευταίες αγωνιστικές μπήκε και η Γαλατά στην μάχη φτάνοντας την 28η αγωνιστική σε απόσταση δύο βαθμών. 

Την προτελευταία αγωνιστική αυτή η διαφορά παρέμεινε αφού η Γαλατά πέρασε απο την έδρα της Γκιόζτεπε ενώ και η Τραμπζονσπόρ πέρασε νικηφόρα απο την έδρα της Ζονγκούλντασπόρ. Τελευταία αγωνιστική και η Τραμπζονσπόρ γνωρίζει ότι αν δεν χάσει στέφεται Πρωταθλήτρια ότι και αν κάνουν οι αντίπαλοι της. 

Πράγματι το 0-0 στην έδρα της Ορντουρσπόρ της δίνει αυτόν τον βαθμό τον οποίον έψαχνε για να στεφτεί Πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της, με μόλις ένα βαθμό διαφορά 42 έναντι 41. Για το Σούπερ Καπ το 1983 πάλι νικήτρια ήταν η Τραμπζονσπόρ ε 2-0 με τα γκολ των Σογιάκ στο 7' και Γκιουνέν στο 82'.

Την περίοδο 1983-1984 Γαλατά, Φενέρ και Τραμπζονσπόρ πάλευαν για τον τίτλο, την 25η αγωνιστική ανέβηκε στην πρώτη θέση, αφήνοντας στην δεύτερη θέση ισόβαθμες Γαλατά και Φενέρ. Την 30η η Φενέρ ουσιαστικά ήταν η μόνη που κυνηγούσε αφού η Γαλατά έχανε έδαφος.

Την 31η αγωνιστική η ήττα της Τραμπζονσπόρ απο την Σαριγιέρ μείωσε την διαφορά αλλά την 33η αγωνιστική επικυρώθηκε η κατάκτηση του τίτλου απο την Τραμπζονσπόρ παρά την ισοπαλία απο την Σακάριασπορ, αφού η Γαλατά έχανε εντός έδρας απο την Σαριγιέρ, ενώ η Φενέρ ερχόταν ισόπαλη με την Μπεσίκτας.

Ύστερα απο τρείς ήττες στον θεσμό του Σουπερ Καπ η Φενέρ πέτυχε την πρώτη της νίκη το 1984 χάρις στο γκολ του Τουφεκτσί στο 79'. Την περίοδο 2009-2010 για το Κύπελλο στην Σανλιούρφα Ουμούτ Μπουλούτ στο 66', Μπαιτάρ στο 80', Κόλμαν στο 90' ανέτρεψαν το γκολ του Άλεξ που είχε ανοίξει το σκορ στο 55'. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Άγκυρα το γκολ του Μούσα Σο στο 9' χώρισε τις δύο ομάδες και ανέδειξε νικήτρια την Φενέρ.

Όμως η μεγάλη κόντρα αναζωπυρώθηκε με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος 2010-2011. Οι δύο ομάδες τερμάτισαν στην πρώτη θέση με 82 βαθμούς, αλλά η Φενέρ λόγω καλύτερης διαφοράς κατέκτησε τον τίτλο.

Το καλοκαίρι όμως ξέσπασε το σκάνδαλο των στημένων αγώνων με την συμμετοχή και διοικητικών απο την πλευρά της Φενερμπαχτσέ, με τον πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ να καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών. 

Παράλληλα η ομάδα της Κωνσταντινούπολης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών απο τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA αλλά ο τίτλος δεν κατέληξε στην Τραμπζονσπόρ παρά μόνο πήρε δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του Champions League.

Τα τελευταία παιχνίδια των δύο ομάδων δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ενώ το 2014 το λεωφορείο της αποστολής της Φενερμπαχτσέ που επέστρεφε απο το Ρίζε δέχτηκε έξω απο την Τραπεζούντα επίθεση με πυροβολισμούς απο αγνώστους.

Την σεζόν 2023-24 μετά την νίκη της Φενέρ επί της Τραμπζονσπόρ στην Τραπεζούντα δεκάδες οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με ρόπαλα, σφυριά, κοντάρια και μαχαίρια και επιτέθηκαν στους παίκτες της Φενέρ που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του γηπέδου.

Δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, ο Μπράιτον Οσάγι-Σάμουελ με μία εναέρια κλοτσιά έριξε στο γρασίδι έναν οπαδό και στη συνέχεια άρχισε να τον γρονθοκοπεί, ο Τζέιντεν Οστερβόλντε έριξε κλοτσιά στο κεφάλι πεσμένου οπαδού, ενώ μια γυριστή κλοτσιά από τον Μπατσουαγί είχε ως στόχο έναν άλλον οπαδό, που έτρεχε προς το μέρος του.

Μέλη της διοίκησης της Φενέρ προέβησαν σε ανταλλαγή αντικειμένων με οπαδούς της "θύελλας" ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε άμεσα σε ταυτοποίηση κάποιων εκ των δραστών της εισβολής και συνέλαβε 12 άτομα. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τόσο ο οπαδός που έριξε αντικείμενο στον Ισμαήλ Καρτάλ, αλλά και αυτός που χτύπησε τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Μάλιστα η διοίκηση του συλλόγου ανέφερε ότι σε έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης στις 2 Απριλίου θα εξεταζόταν ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απο το Πρωτάθλημα.

H πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1974 στο "Σουκρού Σαράτσογλου" με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0. Συνολικά σε 136 παιχνίδια η Φενέρ έχει 52 νίκες, 44 η Τραμπζονσπόρ, 40 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 170-154 υπέρ της ομάδας απο την Κωνσταντινούπολη. 

Οι μεγαλύτερες νίκες της Φενέρ είναι το 5-1 την περίοδο 1988-1989, το 4-1 την περίοδο 1991-1992(εις διπλούν) και το 3-0 τις περιόδους 2001-2002, 2012-2013, 2013-2014 και 2016-2017. Αντίστοιχα για την ομάδα απο την Τραπεζούντα είναι το 4-1 την περίοδο 1992-1993, το 3-0 τις περιόδους 1976-1977, 1990-1991 και 1997-1998(Κύπελλο) .

Πρώτος σκόρερ είναι ο Χαμί Μαντιραλί της Τραμπζονσπόρ με 13 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Αικούτ Κοτσαμάν(Φενερμπαχτσέ) και Χουσείν Νούκι Τορ(Τραμπζονσπόρ) με 9 και ακολουθούν οι Τουντσάι Σανλί(Φενερμπαχτσέ) με 7, Φατίχ Τεκέ(Τραμπζονπόρ) με 6, Σουλειμάν Γιουλά(Φενερμπαχτσέ), Ριντβάν Ντιλμέν(Φενερμπαχτσέ), Ορχάν Τσικιρίκτσι(Τραμπζονσπόρ), Άλεξ(Βραζιλία/Φενερμπαχτσέ) και Μπουράκ Γιλμάζ(Τραμπζονσπόρ) με 5.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Σενόλ Γκιουνές της Τραμπζονσπόρ με 38, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τουργκάι Σεμερτσίογλου της Τραμπζονσπόρ με 36, και ακολουθούν οι  Χαμί Μαντιραλί(Τραμπζονσπόρ) με 34, Νεσάτι Οζτσαγκλαγιάν(Τραμπζονσπόρ) με 33, Μουιντάτ Γιετκινέρ(Φενερμπαχτσέ) με 32,  Αμπντουλάχ Ερκάν(Τραμπζονσπόρ 21/Φενερμπαχτσέ 8) με 29, Κεμάλ Σερντάρ(Τραμπζονσπόρ), Ορχάν Τσικιρικτσί(Τραμπζονσπόρ), Ογκούν Τεμζικάνογλου(Τραμπζονσπόρ 20/Φενερμπαχτσέ 6) με 26,  Βολκάν Ντεμιρέλ(Φενερμπαχτσέ) με 25, Αλπασλάν Ερατλί(Φενερμπαχτσέ), Τσέμ Παμίρογλου(Φενερμπαχτσέ), Ισκεντέρ Γκιουνέν(Τραμπζονσπόρ) και Γκοκχάν Γκιονούλ(Φενερμπαχτσέ) με 24, Λεμί Τσελίκ(Τραμπζονσπόρ) με 22, Σενόλ Ουσταομέρ(Τραμπζονσπόρ 14/Φενερμπαχτσέ 7),  Τσεμίλ Τουράν(Φενερμπαχτσέ), Χαμντί Ασλάν(Τραμπζονσπόρ) και Ρουστού Ρετσμπέρ(Φενερμπαχτσέ) με 21.

Αλι Κεμάλ Ντενιζτσί, Σενόλ  Ουσταομέρ, Χασάν Βεζίρ, Ερκάν Σοζερί, Οσμάν Ντενιζτσί, Ερντογάν Γιλμάζ, Αμπντουλάχ Ερκάν, Ογκούν Τεμζικάνογλου, Οκτάι Ντερελίογλου, Ερόλ Μπουλούτ, Μουράτ Μπολουκμπάς, Σεργκέν Γιαλτσίν, Σερκάν Οσζόι, Εμράχ Ερέν, Μάρκο Αουρέλιο, Φατίχ Ακιέλ, Τσειχούν Ερίς, Σερκάν Μπαλτσί, Ολτσάν Αντίν, Μπουράκ Γιλμάζ, Εγκεμέν Κορκμάζ, Οζέρ Χουρματσί, Μεχμέτ Εκιτσί, Βολκάν Σεν, Φίλιπ Νόβακ(Τσεχία), Χοσέ Σόσα(Αργεντινή), Ισμαίλ Κοιμπασί έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων

Οι Σουκρού Ερσόι, Σεμπαστιάο Λαζαρόνι(Βραζιλία) και Ερσούν Γιανάλ έχουν κάτσει στους πάγκους των δύο ομάδων.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...