www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

7/4/24

Mια "κόντρα" με μεγάλη ιστορία


Πρόκειται για μία απο τις παραδοσιακές κόντρες του ιταλικού ποδοσφαίρου με τις ρίζες να πηγαίνουν πίσω στον χρόνο και με το πέρασμα των ετών η "κόντρα" αυτή αναζοπυρώνεται, και υπάρχουν χρονιές-σταθμοί που ανέθρεψαν αυτή την διαμάχη.


Η πρώτη τους κόντρα χρονολογείται την περίοδο 1935-1936 όταν και οι "βιόλα" πήραν την πρόκριση για τους ημιτελικούς επικρατώντας στο Τορίνο της Γιουβέντους με 3-1. Την χρόνια 1959-1960 οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας στο "Τζιουζέπε Μεάτσα" στο Μιλάνο

Οι "μπιανκονέρι" προηγήθηκαν με τον Τσάρλς στο 10', ο Μοντουόρι στο 45' και ο Ντα Κόστα στο 60' έκαναν το 2-1, μάλιστα στο ίδο λεπτό αποβλήθηκε ο Σίβορι. Ο Τσάρλς στο 73' έκανε το 2-2 στέλνοντας το ματς στην παράταση όπου στο 97' ο Ορζάν με αυτογκόλ έδωσετο τρόπαιο στην Γιουβέντους. 

Η περίοδος 1968-1969 ήταν αυτή που αποτέλεσε την αρχή της "διαμάχης" των δυο πλευρών. Το καλοκαίρι του 1968 οι "βιόλα" στην θέση του Αντρεά Μπάσι έχουν στις πρώτες  τους επιλογές τον  Χελένιο Χερέρα, αλλά τελικά  καταλήγουν στον Μπρούνο Πεζάολα. 

Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα αφού λόγω των οικονομικών δεδομένων αναγκάζονται να πουλήσουν τους Μπρουνέρα και Αλμπερτόζι στην Κάλιαρι και τον Περτίνι στην Ίντερ. Ο Πεζάολα παρ'όλες τις δυσκολίες δεν πτοείται και κάνει μια δήλωση που τότε ίσως φάνταζε παρακινδυνευμένη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δεν καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα με αυτή την ομάδα θα γίνει μοναχός.

Η αρχή δεν είναι εντυπωσιακή κάθε άλλο αφού Μίλαν και Κάλιαρι δείχνουν ιδιαίτερα δυνατές με την ομάδα της Φλωρεντίας όμως στην λήξη του πρώτου γύρου να βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω απο τους νησιώτες.

Στον δεύτερο γύρο καταφέρνει την 21η αγωνιστική να περάσει μπροστά και στις 11 Μαΐου του 1969 στην προτελευταία αγωνιστική επικρατεί στο Τορίνο της Γιουβέντους με 2-0 χάρις σε γκολ των Κιαρούτζι και  Μαράσι εξασφαλίζοντας τον δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Την περίοδο 1981-1982 οι δύο ομάδες πηγαίνουν χέρι-χέρι και την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 44 βαθμούς. Η "Μεγάλη Κυρία" ταξιδεύει στο Καταντζάρο ενώ η Φιορεντίνα αγωνίζεται στην Σαρδηνία με την Κάλιαρι.

Ο Γκρατσιάνι σκοράρει για τους φιλοξενούμενους όμως το γκολ ακυρώνεται προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των "τζιλιάτι", ενώ στο Καταντζάρο οι "μπιανκονέρι" κερδίζουν αμφισβητούμενο πέναλντι το οποίο αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Λίαμ Μπρέιντι ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί ότι το καλοκαίρι θα αποτελούσε παρελθόν αφού έρχονταν οι Μπόνιεκ και Πλατινί.

Ο Ιρλανδός εκτελεί εύστοχα την εσχάτη των ποινών χαρίζει στην ομάδα του Τορίνο το 20ο πρωτάθλημα και μία κόντρα άρχιζε να αναπτύσσεται με τον σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι γνωστό οπαδό της Φιορεντίνα να κατηγορεί τον τότε πρόεδρο της Γιουβέντους Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι ως "μαφιόζο".

Εκεί όμως που τα πράγματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο ήταν το καλοκαίρι του 1990 όταν το αγαπημένο παιδί της εξέδρας Ρομπέρτο Μπάτζιο πουλήθηκε στην Γιουβέντους για το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Λίγους μήνες πριν οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τους "μπιανκονέρι" να κατακτούν το τρόπαιο και τους "βιόλα" να έχουν έντονα παράπονα με τον αμυντικό Σελέστε Πιν να φωνάζει στα μικρόφωνα της RAI "κλέφτες".

Στο πρώτο παιχνίδι στο Τορίνο Γκάλια στο 3', Καζιράγκι στο 59' και Ντε Αγκοστίνι στο 73' πέτυχαν τα τρία τέρματα της Γιουβέντους, ενώ στο 10' ο Μπούζο είχε ισοφαρίσει προσωρινά, ενώ στην ρεβάνς στο "Αρτέμιο Φράνκι" το ματς έληξε χωρίς τέρματα. 

Η μετακίνηση του "Μικρού Βούδα" προκάλεσε έντονες ταραχές στην πόλη της Βορείου Ιταλίας με τους αγριεμένους οπαδούς να έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία και αυτό είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό 50 ατόμων.

Ο ίδιος ο Μπάτζιο ανέφερε στην αυτοβιογραφία του ότι δεν ήθελε να φύγει, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φλάβιο Ποντέλο ο οποίος λόγω των οικονομικών δυσκολιών ήταν αναγκασμένος να τον παραχωρήσει και εξαιτίας της αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του στην συνέχεια πούλησε τον σύλλογο στον Μάριο Τσέκι Γκόρι.

Η επιστροφή του στο "Αρτέμιο Φράνκι" στις 6 Απριλίου του 1991 ήταν "ηλεκτρισμένη". Η αποστολή της Γιουβέντους κατέλυσε στο προπονητικό κέντρο Κοβερτσιάνο και φυλασσόταν συνεχώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό αποτελούσε πως θα υποδέχονταν οι οπαδοί το πρώην δικό τους παιδί.

Ο κόσμος παρά την αγάπη που του είχε τον αποδοκίμασε έντονα, ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει το πέναλντι που κέρδισε η Γιουβέντους, αλλά η μεγάλη σκηνή έγινε προς το τέλος του παιχνιδιού όταν έγινε αλλαγή.

Απο την εξέδρα του πέταξαν ένα κασκόλ των "βιόλα" ο Μπάτζιο το πήρε και μπροστά απο τον πάγκο της νυν ομάδας του το φίλησε θέλοντας να δείξει την αγάπη που είχε προς τον σύλλογο.

Την περίοδο 2013-2014 στο πλαίσιο της φάσης των "16" του Europa League στην "Γιουβέντους Αρίνα" η Φιορεντίνα απέσπασε ισοπαλία 1-1 με το γκολ του Γκόμεζ στο 79' να ισοφαρίζει αυτό του Βιδάλ στο 3'.

Όμως στην ρεβάνς στο "Αρτέμιο Φράνκι" ο Πίρλο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 71' έδωσε στην "Γηραιά Κυρία" την πρόκριση για την συνέχεια της διοργάνωσης, με τους γηπεδούχους να παίζουν απο το 69' με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Ροντρίγκες με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Στις 10 Ιουλίου του 1928 η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων αποδείχθηκε εφιάλτης για τους Τοσκανέζους αφού η Γιουβέντους την διέλυσε με 11-0. Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 192 φορές με τους "μπιανκονέρι" να έχουν 92 νίκες, 41 η Φιορεντίνα, 59 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 318-204 υπέρ των "μπιανκονέρι".

Πέρα απο το 11-0 το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο σκόρ της Γιουβέντους είναι το 5-0 τις περιόδους 1940-1941 και 2011-2012, ενώ αντίστοιχα για τους "βιόλα" είναι το 5-0 την περίοδο 1940-1941 και το 4-0 την περίοδο 1955-1956.

Πρώτος σκόρερ ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο της Γιουβέντους με 11, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι της Γιουβέντους με 10 και ακολουθούν οι Τζον Χάνσεν(Δανία/Γιουβέντους) και Φελίτσε Μπορέλ(Γιουβέντους) με 9, Ρομπέρτο Μπέτεγκα(Γιουβέντους) με 8, Ρίζα Λούστα(Αλβανία/Γιουβέντους), Τζόρτζ Τσάρλς(Ουαλία/Γιουβέντους) και Μικελάντζελο Μοντουόρι(Φιορεντίνα) με 6, Φράνκο Καούζιο(Γιουβέντους), Τζιοβάνι Βαρλιέν(Γιουβέντους), Κούρτ Χάμριν(Σουηδία/Φιορεντίνα 5/Γιουβέντους), Πιέτρο Αναστάσι(Γιουβέντους), Τζιουζέπε Βιργκίλι(Φιορεντίνα), Ομάρ Σίβορι(Γιουβέντους) και Ρομπέρτο Μπάτζιο(Φιορεντίνα 3/Γιουβέντους 2) με 5.

Πρώτοι σε συμμετοχές είναι οι Γκαετάνο Σιρέα και Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι της Γιουβέντους με 30, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κλαούντιο Τζεντίλε(Γιουβέντους 21/Φιορεντίνα 7) με 28 και ακολουθούν οι Τζιανλουίτζι Μπουφόν(Γιουβέντους) με 26, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο(Γιουβέντους) με 25, Αντόνιο Καμπρίνι(Γιουβέντους) και Τζιόρτζιο Κιελίνι(Φιορεντίνα 2/Γιουβέντους 22) με 24, Αντόνιο Κουκουρέντου(Γιουβέντους), Τζιανκάρλο Αντονιόνι(Φιορεντίνα), Άντζελο Τσερβάτο(Φιορεντίνα 19/Γιουβέντους 4) και Λεονάρντο Μπονούτσι(Γιουβέντους) με 23, Τζιοβάνι Βαρλιέν(Γιουβέντους), Ρομπέρτο Μπέτεγκα(Γιουβέντους), Ντίνο Τζόφ(Γιουβέντους), Κούρτ Χάμριν(Σουηδία/Φιορεντίνα 21/Γιουβέντους 1)  με 22.

Άλντο Μπορέλ, Αλμπέρτο Μερτσιάι, Ούγκο Αμορέτι, Σίντσιο Σκαλιότι, Γκαστόνε Πεντράτο, Ντίνο Ντα Κόστα, Σέρτζιο Τσερβάτο, Άμος Μαριάνι, Κουρτ Χάμριν(Σουηδία), Έντσο Ρομπότι, Tζιουλιάνο Σάρτι, Τζιουζέπε Γκαλούτσι, Πιέτρο Καρμινιάνι, Αντονέλο Κουκουρέντου, Κλαούντιο Τζεντίλε,  Ρενάτο Μπούζο, Πιέτρο Βιέρκογουντ, Πασκουάλε Μπρούνο, Τζιανλούκα Λούπι, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Στέφανο Πιόλι, Αλεσάντρο Ορλάντο, Μορένο Τοριτσέλι, Άντζελο Ντι Λίβιο, Έντσο Μαρέσκα, Εμιλιάνο Μορέτι, Φαμπρίτσιο Μίκολι, Τζιόρτζιο Κιελίνι, Αμάουρι(Βραζιλία), Άντριαν Μούτου(Ρουμανία), Κριστιάνο Ζανέτι, Φελίπε Μέλο(Βραζιλία), Άλεξ Μάνιγκερ(Αυστρία), Ενρίκο Φαντίνι, Μικέλε Σερένα, Kριστιάν Βιερι, Μάρκο Μαρκιόνι, Πάμπλο Οσβάλδο, Αλεσάντρο Μάτρι, Σέρχιο Αλμιρόν(Αργεντινή), Μικέλε Πατσιέντσα, Φαμπιο Κουαλιαρέλα, Φεντερίκο Μπαλτσαρέτι, Λούκα Τόνι, Αλμπέρτο Ακουιλάνι, Μάρκο Στοράρι, Ρόμουλο(Βραζιλία), Μοχάμεντ Σισοκό(Μάλι), Νέτο(Βραζιλία), Χουάν Κουαδράδο(Κολομβία), Ματία Κασιάνι, Φεντερίκο Μπερναρντέσκι, Βαλερί Μποζίνοφ(Βουλγαρία), Ρούμπεν Ολιβερα(Ουρουγουάη), Μάρκο Πιάτσα(Κροατία), Μάρτιν Κάσερες(Ουρουγουάη), Φεντερίκο Κιέζα, Ντούσαν Βλάχοβιτς(Σερβία), Ρολάντο Μαντραγκόρα, Αρτούρ Μέλο(Βραζιλία) είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες.

Λουίς Καρνίλια, Τζιοβάνι Τραπατόνι,  Ντίνο Τζόφ, Κλαούντιο Ρανιέρι,  έχουν κάτσει στους πάγκους των δύο ομάδων. Ο Λουίτζι Φερέρο αγωνίστηκε στην Γιουβέντους την περίοδο 1921-1925 και ανέλαβε την Φιορεντίνα σε δύο περιόδους την τετραετία 1947-1951 και την περίοδο 1958-1959.

Ο Ρίνο Μαρκέζι αγωνίστηκε στην Φιορεντίνα την εξαετία 1960-1966 και την διετία 1986-1988 ανέλαβε τον πάγκο των "μπιανκονέρι". O Εουγκένιο Φασέτι ήταν παίκτης της Γιουβέντους την περίοδο 1960-1961 ενώ τον Ιούνιο του 2002 είχε συμφωνήσει να αναλάβει τους "βιόλα" αλλά λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ο υποβιβασμός σε χαμηλότερη κατηγορία "χάλασε" την συμφωνία.

Ο Τσέζαρε Πραντέλι αγωνίστηκε στην Γιουβέντους τη εξαετία 1979-1985 και ανέλαβε την Φιορεντίνα σε δύο περιόδους την πενταετία 2005-2010 και απο τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Επίσης ο Πάολο Σόουζα(Πορτογαλία) αγωνίστηκε στην Γιουβέντους την διετία 1994-1996 και την διετία 2015-2017 έκατσε στον πάγκο της Φιορεντίνα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...