www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/7/23

Τα ντέρμπι του Ρίο Ντε Τζανέιρο


Φλαμένγκο, Βάσκο Ντα Γκάμα, Φλουμινένσε και Μποταφόγκο οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες του Ρίο Ντε Τζανέιρο αποδεικνύοντας ότι το να κατακτήσεις το πολιτειακό Πρωτάθλημα δεν είναι και κάτι εύκολο. Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο "Φλα-Φλού" οπότε ήρθε η ώρα να γίνει αναφορά στα υπόλοιπα.


"Classico dos milhoes"

Το Classico dos milhoes αναφέρεται στην κόντρα ανάμεσα στην Φλαμένγκο και την Βάσκο Ντα Γκάμα. Οι δύο ομάδες πέρα απο την αντιπαλότητα και την κόντρα έχοντας μια μεγάλη βάση οπαδών και πέρα απο το Ρίο,έχουν και κάτι κοινό. Τόσο η Φλαμένγκο το 1895, όσο και η Βάσκο το 1898 ιδρύθηκαν αρχικά ως κωπηλατικοί σύλλογοι ενώ οι μονομαχίες τους δεν περιορίζονται μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα σπορ.

Στις 29 Απριλίου του 1923 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά με την Βάσκο να επικρατεί με 3-1. Τον Απρίλιο του 1931 οι "ναυτικοί" πέτυχαν την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους με 7-0 για το Campeonato Carioca , ενώ η αντίστοιχη της "Φλά" ήταν τον Οκτώβριο του 1943 επίσης για το Carioca με 8-2.

Συνολικά σε 419 επίσημα παιχνίδια η Φλαμένγκο μετράει 162 νίκες, η Βάσκο 139 νίκες, 118 ισοπαλίες, με τα τέρματα να είναι 555-526 υπέρ της Φλαμένγκο.

Πρώτος σκόρερ για την Φλαμένγκο είναι ο Ζίκο με 19 τέρματα, για την δε Βάσκο ο Ρομπέρτο Ντιναμίτε με 27 τέρματα.    

Λεονίντας, Φαούστο Ντος Σάντος, Αλφρέδο Ντος Σάντος, Μπρίτο, Αντράντε, Φρανσίσκο Αραμπούρου, Αμαρίλντο, Γιούστριτς, Κλαούντιο Αντάο, Αντόνιο Ροντινέλι, Ζανάτα, Έντου Κοίμπρα Ζούλιο Σέζαρ Ντα Σίλβα, Ζε Μάριο, Ζαίρ Περέιρα, Φελίπε, Τίτα, Μόισες Ντε Αντράντε, Ζορζίνιο, Φάμπιο Μπαιάνο, Λεάντρο Αμαράλ, Ζαμίρ Γκόμες, Ρικάρντο Ρότσα, Ντέγιαν Πέτκοβιτς(Σερβία), Λουίς Εντμούντο Κορέα(Κοκάντα), Μαρτσέλο Καριόκα, Μαρτσέλο Λουίς Πιμεντέλ, Μπεμπέτο, Μάρκες Μπατίστα Ντε Αμπρέου, Ρομάριο, Εντμούντο, Λουιζάο, Φαμπιάνο Έλερ, Βαλντενίρ Ντα Σίλβα, Γιαν Ραζέρα, Αλεκσάντρο Μπαρμπόσα Φελισμπίνο, Έλτον, Φαμπρίτσιο Σίλβα, Εντίλσον Ντα Σίλβα Φερέιρα, Ζιλμπέρτο Ντα Σίλβα Μέλο, Αντρεζίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Μπέτο, Μαρτσίνιο, Λέο Λίμα, Ραμόν Μότα, Ντιέγκο Σόουζα, Έμερσον Σέικ είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Φλάβιο Κόστα, Έλμπα Ντε Παδούα Λίμα, Γιούστριτς, Εβαρίστο Ντε Μασέδο Φιλιο, Σεμπαστιάο Λαζαρόνι, Βαλδίρ Εσπινόσα, Ζαίρ Περέιρα, Αντόνιο Λόπες, Ζοέλ Σαντάνα, Πάολο Αουτουόρι. Οσβάλδο Ντε Ολιβέιρα, Άμπελ Μπράγκα, Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο, Ρικάρδο Γκόμες, Χούλιο Σέζαρ Λεάλ, Σέλσο Ρόθ, Ντοριβάλ Ζούνιορ, Ζορζίνιο, Κριστοβάο Μπόρχες, Ζε Ρικάρντο, Μαουρίτσιο Σόουζα είναι οι προπονητές που έχουν περάσει και απο τις δύο ομάδες.

Ειδικές περιπτώσεις ο Ροζέριο Λουρένσο, Σίλας που αγωνίστηκε στην Βάσκο και προπόνησε την  Φλαμένγκο και ο Έλιο Ντος Άνος που αγωνίστηκε στην Φλαμένγκο και προπόνησε την Βάσκο.

"Classico alvinegro"

"Classico alvinegro" το ματς των ασπρόμαυρων μιας και η Βάσκο αλλά και η Μποταφόγκο φοράνε ασπρόμαυρες εμφανίσεις ενώ σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κόντρες δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αντιπαλότητα. Το πρώτο τους παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου του 1923, με την Βάσκο να επικρατεί με 3-1.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Μποταφόγκο είναι το 1958 με 5-0, και το 2009 με 4-0, ενώ αντίστοιχα της Βάσκο είναι το 7-0 το 2001 και το 6-0 το 2010.

Συνολικά σε 351 παιχνίδια  158 νίκες έχει η Βάσκο, 101 η Μποταφόγκο, 105 ματς έχουν λήξει ισόπαλα και τα τέρματα είναι 507-444 υπέρ της Βάσκο. Πρώτος σκόρερ για την Μποταφόγκο είναι ο Κουαρεντίνια με 17, και απο την Βάσκο ο Ρομπέρτο Ντιναμίτε με 25. 

Ελένο Ντε Φρέιτας, Λεονίντας, Ρουσίνιο, Αμαρίλντο, Άμπελ Μπράγκα, Κλαούντιο Αντάο, Μάρκο Αντόνιο, Μοίσες Ντε Αντράντε, Νέι, Ντε Αράνια, Ντιρσέου, Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο, Κάρλος Αλμπέρτο, Ζαμίρ Γκόμες, Μάουρο Γκαλβάο, Ραμόν Μενέσες, Μπεμπέτο, Λουιζάο, Βαλδίρ Μπιγκόντε, Ζορζίνιο Παουλίστα, Ντιέγκο Σόουζα, Μπέτο, Αντρεζίνιο, Έμερσον Σέικ, Ντιόγκο Μπαρμπόσα, Λεονάρντο Μόουρα έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Οντίνο Βιέρα(Ουρουγουάη), Έλμπα Ντε Πάδουα Λίμα, Ότο Γκλόρια, Πάουλο Αμαράλ, Ορλάντο Φαντόνι, Παουλίνιο Ντε Αλμέιντα, Αντμίλντο Τσιρόλ, Μάριο Ζάγκαλο, Ζεζέ Μορέιρα, Σεμπαστιάο Λαζαρόνι, Βαλδίρ Εσπινόσα, Έντου Κοίμπρα, Ζαίρ Περέιρα, Ζενίνιο, Μάουρο Γκαλβάο, Ζόελ Σαντάνα, Πάολο Αουτουόρι, Οσβαλδο Ντε Ολιβέιρα, Άμπελ Μπράγκα, Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο, Ρικάρδο Γκόμες, Σέλσο Ρόθ, Ζε Ρικάρντο, Βάγκνερ Μαντσίνι έχουν κάτσει στον πάγκο των δύο ομάδων

Ειδική περίπτωση o Μαρτσέλο Ολιβέιρα που αγωνίστηκε στην Μποταφόγκο και προπόνησε την Βάσκο Ντα Γκάμ,

"Classico dos gigantes"

"Classico dos gigantes" ονομάζεται η κόντρα ανάμεσα στην Βάσκο και την Φλουμινένσε, με τις δύο ομάδες να συναντώνται για πρώτη φορά για το Campeonato Carioca στις 20 Μαΐου του 1923 με την Βάσκο να επικρατεί με 1-0

Οι μεγαλύτερες νίκες της Βάσκο είναι το 6-0 το 1930 και το 4-0 το 1991 και το 2004, ενώ οι μεγαλύτερες νίκες της Φλουμινένσε  είναι το 6-2 το 1941, και το 5-1 το 1925 και το 1974.

Συνολικά σε 389 παιχνίδια 152 νίκες έχει η Βάσκο, 123 η Φλουμινένσε, 114 ματς έχουν λήξει ισόπαλα με τα τέρματα να είναι 556-513 υπέρ της Βάσκο. Πρώτος σκόρερ απο πλευράς Βάσκο είναι ο Ρομπέρτο Ντιναμίτε με 36 τέρματα, για την Φλουμινένσε με 12 γκολ ο Λούλα. 

Αντεμίρ, Άμπελ Μπράγκα, Ζε Μάριο, Ζίλσον Νούνιες, Μάρκο Αντόνιο, Κλαούντιο Αντάο, Ντιρσέου, Μόισες Ντε Αντράντε, Φελίπε, Τέλε Σαντάνα, Ζορζίνιο, Κάρλος Αλμπέρτο, Ραμόν Μενέσες, Ρικάρντο Ρότσα, Ρομάριο, Ντέγιαν Πέτκοβιτς(Σερβία), Φαμπιάνο Έλερ, Λεάντρο Αμαράλ, Μπρούνο Πάουλο, Μπίσμαρκ, Ροζέριο Λουρένσο, Γιαν Ραζέρα, Φελίπε Ζόρζ Λουρέιρο, Εντμούντο, Άλεξ Ντίας, Μπέτο, Πάουλο Σέζαρ, Έμερσον Σέικ, Ντιέγκο Σόουζα είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Όντινο Βιέρα(Ουρουγουάη), Έλμπα Ντε Πάδουα Λίμα, Αντμίλντο Τσιρόλ, Εβαρίστο Ντε Μασέδο Φίλιο, Ζεζέ Μορέιρα, Βαλδίρ Εσπινόσα, Μάριο Τραβαλίνι, Ζαίρ Περέιρα, Ζόελ Σαντάνα, Οσβαλδο Ντε Ολιβέιρα, Άμπελ Μπράγκα, Αντόνιο Λόπες, Έντου Κοίμπρα, Νελσίνιο Ρόσα, Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο, Ρικάρδο Γκόμες, Χούλιο Σέζαρ Λεάλ, Ρενάτο Γκαούτσο, Ντοριβάλ Ζούνιορ, Φαμπρίτσιο Σίλβα, Κριστοβάο Μπόρχες είναι οι προπονητές που έχουν περάσει απο τους πάγκους των δύο ομάδων.

Ειδική περίπτωση ο Φερνάντο Ντινίζ που αγωνίστηκε στην Φλουμινένσε και προπόνησε την Βάσκο 

"Classico da Rivalidade"

"Classico da Rivalidade" ονομάζεται το ντέρμπι ανάμεσα στην Φλαμένγκο και στην Μποταφόγκο αφού πρόκειται για μια απο τις κλασσικές μονομαχίες στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, Η πρώτη τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαίου του 1913 με την "φογκάο" να επικρατεί με 1-0.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Φλαμένγκο στην ιστορία της είναι το 8-1 τον Αύγουστο του 1906, και το 6-0 τον Αύγουστο  του 1981, ενώ οι αντίστοιχες της Μποταφόγκο είναι το 9-2 τον Μάιο του 1927, και το 6-0 τον Νοέμβριο του 1972. 

Πρώτος σκόρερ με 22 τέρματα είναι ο Ελένο της Μποταφόγκο με 22, και απο την πλευρά της Φλαμένγκο ο Ζίκο με 16. Συνολικά σε 379 παιχνίδια η Φλαμένγκο μετράει 141 νίκες, η Μποταφόγκο 114, 124 ματς έχουν λήξει ισόπαλα με τα τέρματα να είναι 579-521 υπέρ της "Φλά".

Ζοέλ, Χουμπέρτο Μπενεβενούτο, Ζοσε Περάσιο, Σίλβιο Πιρίγιο, Λεονίντας, Ζεζέ Μορέιρα, Πάουλο Αμαράλ Γκαρίντσα, Αμαρίλντο, Ζέρσον Ντε Ολιβέιρα Νούνιες, Ρομπέρτο Μιράντα, Κλοαυντιομίρο, Κλαούντιο Αντάο, Μόισες Ντε Αντράντε, Μπαλτάσαρ Μοράις Βαντερλέι Λουξεμπούργκο, Μάριο Ζάγκαλο, Γκούγκα, Μαρίνιο, Ρενάτο Γκαούτσο, Ζαμίρ Γκόμες, Γουίλσον Γκοτάρντο Πίνγκο, Πάολο Ενρίκε, Kάιο Ριμπέιρο, Ιρανίλντο, Μπεμπέτο, Αντρεζίνιο, Λουιζάο, Ρεινάλντο, Ντιέγκο Σόουζα, Έμερσον Σέικ, Μπέτο, Λεονάρντο Μόουρα, Τζαίρ είναι αυτοί που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων

Τσάρλι Γουίλιαμς(Αγγλία), Ιζίντορ Κούρσνερ(Ουγγαρία), Τέλε Σαντάνα, Μάριο Ζάγκαλο, Έλμπα Ντε Πάδουα Λίμα, Κάρλος Αλμπέρτο, Σεμπαστιάο Λαζαρόνι, Βαλδίρ Εσπινόσα, Ζαίρ Περέιρα, Ζόελ Σαντάνα, Κάιο Ζούνιορ, Πάολο Αουτουόρι, Οσβάλδο Ντε Ολιβέιρα, Άμπελ Μπράγκα, Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο, Ρικάρδο Γκόμες, Κούκα, Σέλσο Ρόθ, Νέι Φράνκο, Ζε Ρικάρντο, Κάιο Ζούνιορ είναι οι προπονητές που έχουν περάσει απο τους πάγκους και των δύο.

"Classico Vovo"

"Classico Vovo" η αλλιώς το "The Grandpa Derby" όπως ονομάζεται το ντέρμπι ανάμεσα στην Φλουμινένσε και την Μποταφόγκο μιας και θεωρείται το αρχαιότερο ντέρμπι στην Βραζιλία γενικότερα.

Το πρώτο ματς των δύο ομάδων πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1905 σε φιλικό παιχνίδι με την Φλουμινένσε να διαλύει την αντίπαλο της με 6-0. Συνολικά σε  388 παιχνίδια η Φλουμινένσε έχει 143 νίκες, η Μποταφόγκο 127 νίκες, 118 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 574-521 υπέρ της "Φλού".

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες και για την πρώτη φάση του Copa Sudamericana του 2006, με την "Φλού" να παίρνει την πρόκριση στα πέναλντι με 4-2, αφού οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με 1-1 και στα δύο ματς.

Στις 16 Μαΐου του 1906 ήταν η μεγαλύτερη νίκη της Φλουμινένσε με 8-0, και της Μποταφόγκο το 6-1 τον Σεπτέμβριο του 1910. Πρώτοι σκόρερ με 16 τέρματα είναι ο Ελένο της Μποταφόγκο και ο Βάλντο της Φλουμινένσε, και ακολουθούν οι Φρέντ και Χάρι Γουελφέιρ(Αγγλία) της Φλουμινένσε και με 11 ο Ντινο Ντα Κόστα της Μποταφόγκο. 

Νίλο, Παμπλόνα, Έλμπα Ντε Παδούα Λίμα, Ζέρσον Ντε Ολιβέιρα Νούνιες, Ντίντι, Κάρλος Ρομπέρτο, Έντου Κοίμπρα, Μάριο Σέρχιο, Ζιλμπέρτο Άλβες, Μάρκο Αντόνιο, Μαρίνιο, Μόισες Ντε Αντράντε, Κλαούντιο Αντάο, Ντιρσέου, Ρενάτο Γκαούτσο, Τούλιο, Εντεβάλντο Ντε Φρέιτας, Ραμόν Μενέσες, Γουίλσον Γκοτάρντο, Κάιο Ριμπέιρο, Γουάσιγκντον Σέζαρ Σάντος, Ντελέι, Άμπελ Μπράγκα, Κάρλος Αλμπέρτο, Κλέμπερ Γκουέρα, Τζαίρ Μπέτο, Ντιέγκο Σόουζα έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομαδων.

Τσάρλι Γουίλιαμς(Αγγλία), Έλμπα Ντε Πάδουα Λίμα, Σίλβιο Πιρίγιο, Αντμίλντο Τσιρόλ, Πάουλο Αμαράλ, Ζίλσον Νούνιες, Ζεζέ Μορέιρα, Κάρλος Αλμπέρτο,Ντίντι, Τέλε Σαντάνα, Βαλδίρ Εσπινόσα, Εντίνιο, Ζόελ Σαντάνα, Άμπελ Μπράγκα, Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο, Ρικάρδο Γκόμες, Κούκα, Ρενέ Σιμόες,  Έντερσον Μορέιρα, Λέβιρ Κούλπι είναι αυτοί που έχουν περάσει απο τους πάγκους των δύο ομάδων.

Ειδικές περιπτώσεις ο Φέλιξ Μέλι που αγωνίστηκε στην Φλουμινένσε και προπόνησε την  Μποταφόγκο και ο Μαρτσέλο Ολιβέιρα που αγωνίστηκε στην Μποταφόγκο και προπόνησε την  Φλουμινένσε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...