www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

27/4/24

"Αετοί" εναντίον "καναρινιών"


Μπεσίκτας και Φενερμπαχτσέ δεν είναι μόνο δύο απο τις κορυφαίες ομάδες της Τουρκίας αφού μαζί με την Γαλατασαράι αποτελούν τους Big Three του τουρκικού ποδοσφαίρου και της Κωνσταντινούπολης. Οι "μαυρόασπροι" βρίσκονται στην ομώνυμη περιοχή στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η Φενερμπαχτσέ στην περιοχή Καντικιόι στην ασιατική πλευρά.


Οι "αετοί" που ιδρύθηκαν το 1903, αντιμετώπισαν τα "καναρίνια" που ιδρύθηκαν το 1907 για πρώτη φορά σε φιλικό παιχνίδι στις 28 Νοεμβρίου του 1924 με την Φενέρ να επικρατεί με 4-0. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι για το Πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολης διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 1926 με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 0-0.

Την περίοδο 1988-1989 αναμετρήθηκα στους διπλούς τελικούς με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο γήπεδο της Φενέρ και την Μπεσίκτας να παίρνει την νίκη χάρις στο γκολ του Λες Φέρντιναντ στο 15'. Στην ρεβάνς στο "Ινονού" ο Τσετίν άνοιξε το σκόρ στο 46' αλλά στο 76' ο Γκιουλτικέν και στο 86' ο Ουτσάρ εδωσαν την νίκη και το τρόπαιο στην Μπεσίκτας.

Την περίοδο 2005-2006 στην Σμύρνη Τουμέρ Μετίν και Γκιουλέτς έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων αλλά στο 54' ο Άλεξ και στο 80' ο Γιοζγκατλί έφεραν το παιχνίδι στα ίσια και έστειλαν το μάτς στην παράταση, όπου στο 115' ο Τουμέρ Μετίν έδωσε το τρόπαιο στους "ασπρόμαυρους" της Κωνσταντινούπολης.

Την περίοδο 2008-2009 πάλι στην Σμύρνη Σιμσέκ στο 6', Μπόμπο στο 56' και στο 74' και Χολόσκο στο 80' πέτυχαν τα τέσσερα τέρματα της Μπεσίκτας, ενώ για τα "καναρίνια" είχε ισοφαρίσει στο 29' ο Γκουίθα ενώ στο 90' ο Άλεξ με πέναλντι απλώς μείωσε στο τελικό 4-2

Σε 299 παιχνίδια η  Μπεσίκτας έχει 110 νίκες, η Φενέρ 106 και 83 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα, με τα γκολ να είναι 380-376 υπέρ της Φενέρ. Οι μεγαλύτερες νίκες της Φενερμπαχτσέ είναι το 7-0 την περίοδο 1958-1959, το 5-0 την περίοδο 1929-1930, και το 6-2 την περίοδο 1959-1960, ενώ για την Μπεσίκτας είναι το 7-1 την περίοδο 1940-1941 και το 5-1 την περίοδο 1989-1990.

Για το Κύπελλο Τουρκίας της περιόδου 2017-2018 στα ημιτελικά στην ρεβάνς του 2-2, στο 57ο λεπτό ο προπονητής της Μπεσίκτας δέχτηκε αντικείμενο στο κεφάλι με συνέπεια το παιχνίδι να διακοπεί οριστικά.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να συνεχιστεί ο αγώνας απο το σημείο που διακόπηκε χωρίς οπαδούς, όμως η διοίκηση των "ασπρόμαυρων" με ανακοίνωση της ανέφερε ότι δεν θα κατέβει στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι το παιχνίδι κατοχυρώθηκε στην Φενέρ με 3-0 με την Μπεσίκτας να μην έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στο Κύπελλο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Πρώτος σκόρερ των αναμετρήσεων ο Χακί Γιετέν της Μπεσίκτας με 24, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τσεμίλ Τουράν(Φενέρμπαχτσέ) και Φειγιάζ Ουτσάρ(Μπεσίκτας) με 15, και ακολουθούν οι  Αλεξάνδρο Ντε Σόουζα(Βραζιλία/Φενερμπαχτσέ) με 13, Μετίν Τεκίν(Μπεσίκτας) με 11, Ναστί Μπαστοντσού(Φενερμπαχτσέ) και Λευτέρης Κουτσουκαντωνιάδης(Φενέρμπαχτσέ) με 10, Φικρέτ Αρικάν(Φενερμπαχτσέ), Σερέφ Γκερκόι(Μπεσίκτας), Μελίχ Κοτάντσα(Φενερμπαχτσέ), Αχμέτ Οζατσάρ(Μπεσίκτας) και Μεχμέτ Οζντιλέκ(Μπεσίκτας) με 9, Κεμάλ Γκιουλτσελίκ(Μπεσίκτας), Σουκρού Γκιουλεσίν(Μπεσίκτας), Μπουρχάν Σαργκούν(Φενερμπαχτσέ) και Μούσα Σο(Σενεγάλη/Φενερμπαχτσέ) με 8.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Ριζά Τσαλιμπάι της Μπεσίκτας με 62, στην δεύτερη θέση βρίσκoνται οι Μουιντάτ Γιετκινέρ(Φενερμπαχτσέ) και Ούλβι Γκιουβενέρογλου(Μπεσίκτας) με 54, και ακολουθούν οι Σερίφ Γκορκέι (Μπεσίκτας) με 48, Χακί Γετέν(Μπεσίκτας) με 47, Μετίν Τεκίν(Μπεσίκτας) με 44, Καντίρ Ακμπουλούτ(Μπεσίκτας), Φειγιάζ Ουτσάρ(Μπεσίκτας 39/Φενερμπαχτσέ 4) και Τσέμ Παμίρογλου(Φενερμπαχτσέ) με 43, Μεχμέτ Οζντιλέκ(Μπεσίκτας) με 41, Σαμέτ Αιμπάμπα(Μπεσίκτας) με 40, Ναστί Μπαστοντσού(Φενερμπαχτσέ) με 39, Φικρέτ Κιρτσάν(Φενερμπαχτσέ) με 38, Χουσείν Σαιγκούν(Μπεσίκτας) με 37, Γκοκχάν Κεσκίν(Μπεσίκτας) και Ισμαίλ Καρτάλ(Φενερμπαχτσέ) με 36.

Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων ξεκινώντας απο τους Ρεφίκ Οσμάν Τοπ, Σααντέτ Τοκτσάν, Τατσί Εκέ, Χαλίλ Κοκσαλάν, Οζκάν Αρκότς, Αλί Σοιντάν, Μουσταφά Γκιουβέν, Γκιουρτσάν Μπέρκ, Γκιουράι Ερντεμίρ, Σελίμ Σοιντάν, Σενόλ Μπιρόλ, Μπιρόλ Πεκέλ, Αλί Κεμάλ Ντενιζτσί, Αντέμ Ιμπραχίμογλου, Εντζίν Ιπέκογλου.

Στα νεότερα χρόνια οι Ταιφούρ Χαβουτσού, Φειγιάζ Ουτσάρ, Σαφέτ Σαντσακλί, Σεργκέν Γιαλτσίν, Αχμέτ Γιλντιρίμ, Αλπάι Οζαλάν, Οκτάι Ντερελίογλου, Εμρέ Ασίκ, Αλί Γκιουνές, Μουράτ Σαχίν, Μουσταφά Ντογκάν(Γερμανία), Ταιφούν Κορκούτ, Φαχρι Τατάν, Μέρτ Νόμπρε, Τουμέρ Μετίν, Μεχμέτ Γιοζγκατλί, Ρουστού Ρετσμπέρ, Μπουράκ Γιλμάζ, Γιουσούφ Σιμσέκ, Μεχμέτ Αουρέλιο(Βραζιλία/Τουρκία), Εγκεμέν Κορκμάζ, Ουγκούρ Μποράλ, Μαμαντού Νιάνγκ(Σενεγάλη), Μεχμέτ Τοπάλ, Γκιοκχάν Γκιονούλ, Ισμαέλ Κιοιμπασί, Τσανέρ Ερκίν, Ζερεμάιν Λένς(Ολλανδία), Τολγκάι Αρσλάν, Χοσέ Σόσα(Αργεντινή, Γιοσέφ Ντε Σόουζα(Βραζιλία), Σαλίχ Ουτσάν, Μερτ Γκιουνόκ, Mίτσι Μπατσουαγί(Βελγιο), Ουμούτ Ναγίρ.

Επίσης έξι προπονητές έχουν κάτσει στους δύο πάγκους οι Τσιχάτ Αρμάν, Ενβέρ Κατίπ, Αμπντουλάχ Γκέγκιτς(Σερβία), Μπράνκο Στάνκοβιτς(Σερβία), Κρίστοφ Ντάουμ(Γερμανία) και Μουσταφά Ντενιζλί. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...