www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

1/2/22

Το Νταντί στα δύο


Μπορεί όταν αναφερόμαστε στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στο ντέρμπι της Γλασκόβης και κατά δεύτερον σε αυτό του Εδιμβούργου, όμως υπάρχει ένα ακόμα τοπικό ντέρμπι αυτό του Νταντί ανάμεσα στην Νταντί Γιουνάιτεντ και την Νταντί FC των οποίων τα γήπεδα είναι τα πιο κοντινά σε απόσταση όχι μόνο στην Σκωτία αλλά και σε ολόκληρη την Βρετανία.


H FC ιδρύθηκε το 1893, ενώ η Γιουνάιτεντ το 1909 προερχόμενη απο την Dundee Ηarp που την είχαν ιδρύσει Ιρλανδοί μετανάστες. Τα πρώτα χρόνια οι "Ντις" ήταν αυτοί που έμπαιναν σφήνα στις παραδοσιακές ομάδες της χώρας, κάτι που ανατράπηκε στις δεκαετίες του '70 και του '80 και οι "Άραβες" απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια και οι δύο ομάδες απέχουν πολύ απο την παλιά τους αίγλη όντας ομάδες-ασανσέρ μεταξύ Πρέμιερ και πρώτης κατηγορίας.

Την περίοδο 1980-1981 στο "Ντένς Πάρκ" αναμετρήθηκαν στον τελικό του Λιγκ Καπ με την Γιουνάιτεντ να επικρατεί με 3-0, με τον Ντόντς να ανοίγει το σκόρ στο 44' και τον Στάροκ με δύο δικά του τέρματα στο 59' και στο 82' να "γράφει" το τελικό σκόρ.  

Πρώτη συνάντηση στις 21 Νοεμβρίου του 1925 στο Ντενς Πάρκ για το Πρωτάθλημα με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χωρίς τέρματα. Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 172 φορές με την Γιουνάιτεντ να έχει την μερίδα του λέοντος με 81 νίκες, 49 η Νταντί, 42 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 278-218 υπέρ της Γιουνάιτεντ. 

Οι μεγαλύτερες νίκες της Νταντί είναι το 5-0 την περίοδο 1926-1927, το 7-3 την περίοδο 1956-1957(Λιγκ Καπ) και το 4-1 για την περίοδο 1964-1965, ενώ αντίστοιχα για την Γιουνάιτεντ είναι το 5-0 την περίοδο 1965-1966, το 4-0 την περίοδο 1992-1993 και το 3-0 τις περιόδους 1938-1939, 1979-1980 και 1980-1981(τελικός Λιγκ Καπ).

Πρώτος σκόρερ είναι ο Πολ Στάροκ(Νταντί Γιουνάιτεντ) με 14 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ίεν Φέργκιουσον(Νταντί 7/Γιουνάιτεντ 5) με 12 και ακολουθούν οι Κένι Κάμερον(Γιουνάιτεντ 6/Νταντί 4) με 10, Ίαν Μίτσελ(Γιουνάιτεντ) και Ίμον Μπάνον(Γιουνάιτεντ) με 9, Άντι Κάμπελ(Νταντί), Τζόκυ Σκοτ(Νταντί), Ράλφ Μάιλν(Γιουνάιτεντ), Μπίλι Ντόντς(Γιουνάιτεντ 5/Νταντί 3) με 8 και Κιθ Ράιτ(Νταντί) με 7.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν περάσει απο το "Ντένς" και το Τανάντις" αντίστοιχα αλλά εικοσιένα έχουν κάνει το απευθείας δρομολόγιο, ξεκινώντας απο τους  Τίμ Ντέιλι, Τόμας Φλούντ, Κόλι Μάρτιν, Φρέντε Στόεσελ, Τζέιμς Άγκνους Μούνρο, Τζίμι Ντίκσον και Τζόρτζ Μακάι.

Κίνερντ Ουχτερλόνι, Μπόμπι Χέντερσον, Τζακ Κούρτ(Ουαλία),  Άλεξ Στούαρτ, Ίαν Σκότ, Ντάνκαν Μακ Λέοντ, Μπόμπι Ρόμπινσον, Μπίλι Γουίλιαμσον, Ίεν Φίλιπ, Τόμι Κόιν(Ιρλανδία), Ρόι Νακ Μπεν, Νίλ Ντάφι, Τζίμι Μακ Ίναλι, Σκότ Ρόμπερτσον και Πολ Ντίξον είναι οι τελευταίοι που έχουν πάει απευθείας απο την μία ομάδα στην άλλη.

Α΄λμπερτ Γιούλιουσεν(Αγγλία), Χάρι Σμίθ, Κόλι Μάρτιν, Άλεξ Στιούαρτ, Κένι Κάμερον, Γκόρντον Γουάλας, Τζον Χόλτ, Άλαν Γκόρντον, Ιαίν Φέργκιουσον, Μπίλι Κίρκγουντ, Μπίλι Ντόντς, Ίαν Ρέντφορντ, Στιούαρτ Μακ Κίμι, Γκόρντον Μακ Λίοντ, Στιούαρτ Μπίντι, Άαρον Κόνγουει, Μπέρτ Ντάιντι(Αγγλία), Ράμπ Σάνον, Ντέιβιντ Γουόρελ(Ιρλανδία), Ντράγκουτιν Ρίστιτς(Γιουγκοσλαβία/Κροατία), Ντάνι Γκρίφιν(Βόρειος Ιρλανδία), Μπίλι Τόμσον, Μάρκ Φόδεριγχαμ, Ρόι Μακ Μπέιν, Τζον Μακ Κουίγιαν, Μπέτο Ναβέδα(Αργεντινή), Τζέιμς Γκρέιντι, Τζίμ Χάμιλτον, Άντι Μακ Λάρεν, Λι Γουίλκι, Μάρκ Κέρ, Κέβιν Σμίθ, Τζίμ Λάχλαν, Λι Μάιρ, Στίβεν Ο' Ντόνελ, Στίβ Ρόμπ, Κρέγκ Σάμσον, Λιούις Τόσνει, Σκοτ Άλαν, Οσμάν Σόου(Σουηδία), Κρεγκ Κούραν, Ράιαν ΜακΓκάουαν(Αυστραλία) Πολ ΜακΜιούλαν είναι οι υπόλοιποι.

Ειδικές περιπτώσεις είναι οι Ντον Μακέι που ήταν παίκτης της Γιουνάιτεντ αλλά την περίοδο 1980-1984 ήταν προπονητής της Νταντί, ο Άρτσι Νόξ που ήταν και αυτός παίκτης της Γιουνάιτεντ καιανέλαβε τηνΝταντί απο το 1983 εώς το 1986, Ίεν Μουνρό(παίκτης Νταντί Γιουνάιτεντ,προπονητής Νταντί) και Γκόρντον Τσίσχολμ που ήταν προπονητής και στις δύο ομάδες. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...