www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

28/2/24

Τσέλσι vs Λίντς σχέσεις "στοργής"


H κόντρα ανάμεσα στην Τσέλσι και την Λίντς ξεκινάει απο την δεκαετία του '60 που άρχιζαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγγλική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Τα επεισόδια βέβαια δεν περιορίζονταν μόνο εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά και μέσα στις τέσσερις γραμμές, με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδες να συμμετέχουν σε μερικά απο τα πιο σκληρά παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στα βρετανικά γήπεδα.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Official Chelsea Biography, η Λίντς έχει καταχωρηθεί ως ένας απο τους πιο σημαντικούς αντιπάλους, οι δε οπαδοί της Λίντς το 2003 στο Football Fans Census θεωρούσαν την Τσέλσι ως τον δεύτερο μεγαλύτερο αντίπαλο τους, μετά απο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Η πρώτη μεγάλη κόντρα πραγματοποιήθηκε το 1952 για τον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας όπου χρειάστηκαν τρία παιχνίδια για να υπάρξει νικητής. Ήταν δε τόσο έντονη η όλη διαδικασία που η Τσέλσι για το επόμενο παιχνίδι χρειάστηκε να προβεί σε επτά αλλαγές στην ενδεκάδα της για το επόμενο παιχνίδι.

Την περίοδο 1966-1967 συναντήθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Μπέρμιγχαμ με τον Γκάρι Σπρέικ να χτυπάει στο πρόσωπο τον Τζον Μπόιλ, σε ένα ματς που η Τσέλσι κέρδισε με 1-0, με την Λίντς να διαμαρτύρεται για δύο ακυρωμένα γκόλ.

Η πιο επεισοδιακή χρονιά ήταν αναμφίβολα αυτή του 1969-1970 όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ έξι φορές. Στο Πρωτάθλημα η Λίντς κέρδισε και τα δύο παιχνίδια, στο δε ματς του Σεπτεμβρίου έξι παίκτες των δύο ομάδων τραυματίστηκαν χάνοντας τα μεταγενέστερα παιχνίδια των ομάδων τους.

Η ομάδα του Λονδίνου πήρε την εκδίκηση της αποκλείοντας την ομάδα απο το Γιορκσάιρ απο την συνέχεια του Λίγκ Καπ μετά απο δύο παιχνίδια, και τον Απρίλιο οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.

Στο Γουέμπλει η ομάδα του Ντον Ρέβι προηγήθηκε με 2-1, όμως οι Λονδρέζοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 2-2 στο τέλος με τον Χάτσιντσον και έτσι ο τίτλος θα κρινόταν σε επαναληπτικό παιχνίδι στο "Όλντ Τράφορντ" ο πρώτος μετά το 1912, με την Τσέλσι να παίρνει τελικά την κούπα με 2-1.

Ο επαναληπτικός θεωρείται ως ένα απο τα πιο "αντιαθλητικά" παιχνίδια όλων των εποχών αφού σύμφωνα με τον Άγγλο διαιτητή Ντέιβιντ Έλερει θα είχε βγάλει έξι κόκκινες κάρτες και τουλάχιστον είκοσι κίτρινες κάρτες. Αντιθέτως ο διαιτητής της αναμέτρησης Έρικ Τζένινγκς έβγαλε σε δύο παιχνίδια μόνο μία κίτρινη κάρτα στον Χάτσιντσον.

Στην έναρξη της περιόδου 1972-1973, στο "Στάμφορντ Μπρίτζ" η παράδοση συνεχίστηκε με τους Τσέρι, Γκάρλαντ και Γιόραθ να παρατηρούνται και τους Χάρβει και Τζόουνς να βγαίνουν εκτός αγωνιστικών χώρου λόγω τραυματισμών. Η εισβολή οπαδών και τα επεισόδια που επακολούθησαν ανάγκασε την διοίκηση να τοποθετήσει συρματοπλέγματα γύρω απο τις κερκίδες.

Στην δεκαετία του '80 οι δύο ομάδες πέρασαν αρκετά χρόνια στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, αλλά όποτε βρέθηκαν δεν έλειψαν τα επεισόδια. Όπως την περίοδο 1982-1983 όταν 153 οπαδοί των δύο ομάδων συνελήφθησαν στο Μετρό του Λονδίνου και άλλοι 60 κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Τον Απρίλιο του 1984 η νίκη της Τσέλσι με 5-0 έδωσε στους "μπλέ" το εισιτήριο για την άνοδο με τους οπαδούς της Τσέλσι να εισβάλουν στο γήπεδο αρκετές φορές, οι δε της Λίντς "έσπασαν" το γήπεδο με συνέπεια η αστυνομία να προβεί σε 41 συλλήψεις.

Στην δεκαετία του '90 τα πιο αξιοσημείωτα ματς ήταν αυτά του Δεκεμβρίου του 1997 όταν οκτώ παίκτες παρατηρήθηκαν με κάρτα και τους Γκάρι Κέλι και Άλφ-Ίνγκε Χάαλαντ να αποβάλλονται, τον Οκτώβριο του 1998 δώδεκα παίκτες παρατηρήθηκαν με κίτρινη κάρτα και τον Φράνκ Λεμπέφ να αποβάλλεται.

Τον Δεκέμβριο του 1999 ο Μπόγιερ πήρε κίτρινη κάρτα ένα λεπτό αφότου μπήκε στο γήπεδο, με τον Λεμπέφ να αποβάλλεται, ενώ τον Νοέμβριο του 2001 ο Γκρέιαμ Λε Σο χτυπήθηκε στο πρόσωπο απο τον Άλαν Σμίθ.

Το 2006 ο πρώην πρόεδρος της Τσέλσι Κεν Μπέιτς ανέλαβε τις τύχες της Λίντς προσλαμβάνοντας στην τεχνική ηγεσία τους Ντένις Γουάιζ και Γκουστάβο Πόγιετ αμφότεροι παλιοί παίκτες της Τσέλσι. Όπως ήταν φυσικό οι οπαδοί των "παγωνιών" δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση και φρόντισαν αυτή την αντίθεση τους να την διατρανώσουν με κάθε τρόπο.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1927 με την Λίντς να "διαλύει" την Τσέλσι με 5-0. Συνολικά σε 109 παιχνίδια η Λίντς έχει 40 νίκες, 39 η Τσέλσι, 30 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 152-147 υπέρ της ομάδας απο το Γιόρκσαιρ.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Λίντς είναι το 7-0 την περίοδο 1967-1968, το 5-0 την περίοδο 1927-1928, και το 4-0 την περίοδο 1958-1959, ενώ για την Τσέλσι είναι το 7-1 την περίοδο 1934-1935, το 6-0 την περίοδο 1932-1933 και το 5-0 την περίοδο 1983-1984.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Ρον Χάρις της Τσέλσι με 31, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζάκι Τσάρλτον της Λίντς με 29, και ακολουθούν οι Τζον Χόλινς(Τσέλσι) και Μπίλι Μπρέμνερ(Σκωτία/Λίντς) με 28, Πόλ Μάντλει(Λίντς), Νόρμαν Χάντερ(Λίντς), Πόλ Ρίνει(Λίντς), Πίτερ Λόριμερ (Σκωτία/Λίντς) και Πίτερ Μπονέτι(Τσέλσι) με 27, Τζόνι Τζάιλς(Ιρλανδία/Λίντς) με 23 και Ντένις Γουάιζ(Τσέλσι) με 21.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Τζόρτζ Μίλς της Τσέλσι με 9, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ντίκι Σπένς(Τσέλσι) με 8 και ακολουθούν οι Πίτερ Λόριμερ(Σκωτία/Λίντς) και Πίτερ Όσγκουντ(Τσέλσι) με 7, Μίκ Τζόουνς(Λίντς) με 6, Άρθουρ Χάιντς(Λίντς) και Κέρι Ντίξον(Τσέλσι) με 5, Τόμ Τζένινγκς(Λίντς), Τζόε Μπάμπρικ(Τσέλσι), Μπόμπι Σμίθ(Τσέλσι), Τζον Σπένσερ(Σκωτία/Τσέλσι) και Έιντουρ Γκουντγιόνσεν(Ισλανδία/Τσέλσι) με 4.

Μπίλι Τζάκσον, Ντάνκαν Μακ Κένζι, Μίκι Τόμας, Βίνι Τζόουνς, Τόνι Ντορίγκο, Τέρι Φίλαν(Ιρλανδία), Ντέιβιντ Ροκάστλ, Ντέιβιντ Χόπκιν, Νίλ Σάλιβαν(Σκωτία), Ντάνι Γκράνβιλ, Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαιν(Ολλανδία), Τόρε Άντρε Φλο(Νορβηγία), Ίζι Μπράουν, Μάικλ Ντιούμπερι, Τζόντι Μόρις, Μίκαελ Φορσέλ(Φινλανδία), Ρόμπερτ Γκρίν, Ίθαν Αμπαντού(Ουαλία) έχουν αγωνιστεί στις δύο ομάδες.

Ο Τζόρτζ Γκρέιαμ αγωνίστηκε στην Τσέλσι την διετία 1964-1966 και ήταν προπονητής της Λίντς την διετία 1996-1998. Ο Τερι Βέναμπλς αγωνίστηκε στην Τσέλσι για έξι χρόνια απο το 1960 έως το 1966 και ήταν προπονητής της Λίντς απο τον Ιούνιο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2003.

Eπίσης ο Ντένις Γουάιζ αγωνίστηκε στους "μπλέ" για 11 χρόνια απο το 1990 έως το 2001 και μαζί με τον Γκουστάβο Πογιέτ(Ουρουγουάη) ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λίντς τον Οκτώβριο του 2006 και παρέμεινε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2008

Επίσης ο Γκουίν Γουίλιαμς ήταν ασίσταντ κόουτς στην Τσέλσι επι Ρανιέρι και ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην Λίντς, ενώ έκατσε και στον πάγκο των "παγωνιών" για ένα παιχνίδι τον Ιανουάριο του  2008 κόντρα στην Σάουθεντ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...