www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

12/2/23

O "πόλεμος των ρόδων"


Στα μέσα του 15ου αιώνα στην Αγγλία οι δύο οίκοι των Λάνκαστερ και του Γιόρκ μάχονταν μεταξύ του για το ποιος απο τους δύο οίκους θα επικρατήσει στην μάχη για την ανάδειξη του βασιλιά. Τέσσερις αιώνες αργότερα η μάχη αυτή μεταφέρθηκε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Λίντς Γιουνάιτεντ.

Παρότι οι δύο πόλεις(Μάντσεστερ και Λίντς) απέχουν 64 χιλιόμετρα δεν εμπόδισε ειδικά στην δεκαετία του '70 τους χούλιγκαν να δίνουν τις δικές τους "μάχες" εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Όχι ότι πήγαινε πίσω εντός αγωνιστικού χώρου με αποκορύφωμα τον επεισοδιακό ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας την περίοδο 1964-1965 στο Σέφιλντ με τους Τζάκι Τσάρλτον και Ντένις Λόου να γρονθοκοπιούνται και να παλεύουν κυριολεκτικά.

Στις δεκαετίες '60 και '70 οι δύο ομάδες έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα την περίοδο 1991-1992 η Λίντς κατέκτησε το τελευταίο Πρωτάθλημα πριν την μετονομασία σε Πρέμιερ Λίγκ με 4 βαθμούς μπροστά απο την Μάντσεστερ. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ερίκ Καντονά ο οποίος το καλοκαίρι του 1992 αγοράστηκε απο τους "μπέμπηδες" και αποτέλεσε τον καταλύτη για την αναγέννηση της ομάδας του Άλεξ Φέργκιουσον. 

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 20 Ιανουαρίου του 1923 στο "Όλντ Τράφορντ" με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χωρίς τέρματα. Συνολικά σε 115 παιχνίδια οι "κόκκινοι διάβολοι" έχουν 50 νίκες, 26 τα "παγώνια", 37 ματς έχουν λήξει ισόπαλα με τα τέρματα να είναι 166-116 υπέρ της Μάντσεστερ.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Μάντσεστερ είναι το 6-0 την περίοδο 1959-1960 και το 4-0 την περίοδο 1996-1997, ενώ για την Λίντς είναι το 5-0 την περίοδο 1930-1931 και το 5-2 την περίοδο 1931-1932.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Μπόμπι Τσάρλτον της Μάντσεστερ με 29, στην δεύτερη θέση ακολουθούν οι Τζάκι Τσάρλτον(Λίντς) και Πώλ Ρίνει(Λιντς) με 27, και ακολουθούν οι Πώλ Μάντλει(Λίντς), Έντι Γκρέι, Μπίλ Μπρέμνερ(Σκωτία/Λίντς)και Ράιαν Γκίγκς(Ουαλία/Μάντσεστερ) με 25, Άλεξ Στέπνει(Μάντσεστερ), Νόρμαν Χάντερ(Λίντς) και Πίτερ Λόριμερ(Λίντς) με 23, Ντένις Ίργουιν(Ιρλανδία/Μάντσεστερ) με 22, Τόνι Νταν(Ιρλανδία/Μάντσεστερ) και Τζον Τζάιλς(Λίντς) με 21, Γκάρι Σπρέικ(Λίντς) και Τζον Λούκιτς(Λίντς) με 20.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Μπόμπι Τσάρλτον της Μάντσεστερ με 9 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μικ Τζόουνς της Λίντς με 7, και ακολουθούν οι Ντένις Βάιολετ(Μάντσεστερ), Τσάρλι Σπένς(Μάντσεστερ) και Μπρούνο Φερνάντες(Πορτογαλία/Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με 6, Τσάρλι Κίτλι(Λίντς), Τομ Τζένινγκς(Λίντς), Μπίλι Μπρέμνερ(Λίντς), Άλαν Κλάρκ(Λίντς), Ράιαν Γκίγκς(Ουαλία/Μάντσεστερ) με 5, Ράσελ Γουέινσκοτ(Λίντς), Φράνσις Μακ Φέρσον(Μάντσεστερ), Μάρκ Βίντουκα(Αυστραλία/Λίντς) και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ(Νορβηγία/Μάντσεστερ) με 4.

Έρνι Γκόλντθρόουπ, Φράνκ Φίντλερ, Τσάρλι Χιούζ, Φρέντι Γκούτνγουιν, Τζον Τζάιλς, Τζόε Τζόρνταν, Γκόρντον Μακ Κουίν(Σκωτία), Μπράιαν Γκρίνχοφ, Πίτερ Μπάρνς, Κρις Τέρνερ, Άρθουρ Γκράχαμ, Άντι Ρίτσι, Γκόρντον Στράχαν(Σκωτία), Έρικ Καντονά(Γαλλία), Λι Σάρπ, Ρίο Φέρντιναντ, Ντένις Ίργουιν(Ιρλανδία), Ντάνι Πιού, Ντέιβιντ Χίλι, Άλαν Σμίθ, Λίαμ Μίλερ, Σκότ Γούτουν Κάμερον Μπόρθγουικ-Τζάκσον, Ντάνιελ Τζέιμς(Ουαλία) είναι οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες, ενώ ο Φράνκ Μπάκλει αγωνίστηκε στην Μάντσεστερ και ανέλαβε προπονητής στην Λίντς απο το 1948 έως το 1953.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...