www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

7/7/21

"Ατζούρι" εναντίον "φούρια ρόχα"


Πρόκειται για ένα απο τα κορυφαία ντέρμπι των ευρωπαϊκών γηπέδων και δεν είναι τυχαίο ότι Ιταλία και Ισπανία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες συνολικά 38 φορές, έχοντας κοντραριστεί και σε Παγκόσμιο Κύπελλο και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ακόμα και στο Κύπελλο Συνομοσποονδιών.


Μάλιστα η πρώτη τους συνάντηση ήταν στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας το 1920 όπου η Ισπανία είχε επικρατήσει με 2-0. Το 1924 στο Παρίσι στον πρώτο γύρο η Ιταλία πήρε την νίκη με 1-0 με αυτογκόλ του Βαγιάνα, ενώ το 1928 στο Άμστερνταμ στην προημιτελική φάση με το πρώτο ματς να μένει στο 1-1 με συνέπεια να χρειαστεί και δεύτερο παιχνίδι στο οποίο οι Ιταλοί διέσυραν τους Ίβηρες με 7-1. 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 στα γήπεδα της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στην Φλωρεντία, οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στα προημιτελικά με το πρώτο παιχνίδι να λήγει 1-1 με τα γκολ των Ρεγκέιρο και Φεράρι, αλλά στον επαναληπτικό ο Τζιουζέπε Μεάτσα χάρισε την νίκη στην "σκουάντρα ατζούρα" με τους Ισπανούς να έχουν αρκετές απουσίες λόγω τραυματισμών.

Χρειάστηκε να περάσουν 46 χρόνια για να βρεθούν οι δύο ομάδες σε επίσημη διοργάνωση στο Euro του 1980 που διεξάγονταν στα ιταλικά γήπεδα. Στο "Σαν Σίρο" στο Μιλάνο οι δύο ομάδες για τον δεύτερο όμιλο αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα, με τους δύο πάντως να μένουν εκτός τελικού μιας και το Βέλγιο έκανε την έκπληξη.

Στα γερμανικά γήπεδα το 1988 για το Euro η Ιταλία πήρε την νίκη με 1-0 στην Φρανκφούρτη με το γκολ του Τζιανλούκα Βιάλι με τους "ατζούρι" να παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά. Έξι χρόνια αργότερα και εξήντα μετά την πρώτη τους μονομαχία σε Παγκόσμιο Κύπελλο οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες με έπαθλο την πρόκριση στην ημιτελική φάση.

Στο Φόξμπορο της Μασαχουσέτης ο Ντίνο Μπάτζιο έδωσε προβάδισμα στους Ιταλούς,ο Καμινέρο ισοφάρισε με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο στο 88' να χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του Αρίγκο Σάκι. Μάλιστα στις καθυστερήσεις ο Λουίς Ενρίκε στην προσπάθεια του να διεκδικήσει την μπάλα δέχτηκε αγκωνιά απο τον Τασότι χωρις όμως ο Σάντορ Πουλ να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών.

Στο Euro του 2008 στην Βιέννη Ιταλία και Ισπανία  τέθηκαν αντιμέτωπες στην προημιτελική φάση σε ένα ματς χωρίς μεγάλες φάσεις μένοντας στο 0-0 και στα 120 λεπτά που παίχθηκαν ποδόσφαιρο και τα πάντα θα "λύνονταν" στην "ρώσικη ρουλέτα". Εκεί όπου ο Κασίγιας απέκρουσε αυτά του Ντε Ρόσι και του Ντι Νατάλε, ο Μπουφόν του Γκουίθα και με 4-2 η Ισπανία προκρίθηκε στα ημιτελικά. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας τοποθετήθηκαν στον ίδιο όμιλο και στην πρεμιέρα στο Γκντάνσκ. ήρθαν ισόπαλες 1-1 με τα τέρματα των Ντι Νατάλε και Φάμπρεγκας.

Οι δύο ομάδες την 1η Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε τελικό Euro. Η "ρόχα" μπήκε δυνατά και προηγήθηκε στο 14' με τον Σίλβα ενώ στο 41' ο Άλμπα έκανε το 2-0. Ο τραυματισμός του Μότα στο 62' ανάγκασε την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι να παίξει με δέκα παίκτες αφού είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές.

Στο 84' ο Τόρες που είχε περάσει ως αλλαγή στο 75' έκανε το 3-0 και στο 88' ο Μάτα διαμόρφωσε το τελικό 4-0 που ήταν η ευρύτερη νίκη σε τελικό.

Ένα χρόνο αργότερα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στην Φορταλέζα συναντήθηκαν στα ημιτελικά με το ματς να οδηγείται στην διαδικασία των πέναλντι μετά το "άσφαιρο" 0-0 εκεί όπου ο Μπονούτσι αστόχησε, ο Νάβας ευστόχησε και με 7-6 η "φούρια ρόχα" προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης.

Για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιταλία και Ισπανία βρέθηκαν ξανά αυτή την φορά για την φάση των "16" στο Παρίσι με τους "ατζούρι" να επικρατούν με 2-0 με τα γκολ των Κιελίνι και Πέλε παίρνοντας έτσι την ρεβάνς τόσο για τον αποκλεισμό του 2008 αλλά και την ήττα στον τελικό του 2012.

Πέντε χρόνια αργότερα και πάλι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο "Γουέμπλει" στο Λονδίνο για τα ημιτελικά. Ο Κιέζα έβαλε μπροστά την Ιταλία στο σκορ στο 60' αλλά είκοσι λεπτά αργότερα στο 80' ο Μοράτα έφερε το παιχνίδι στα ίσια στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Το έξτρα τριαντάλεπτο δεν άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού και τα πάντα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλντι. Λοκατέλι(απέκρουσε ο Σιμόν), Όλμο έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια, Μοράτα(απέκρουσε ο Ντοναρούμα) και ο Ζορζίνιο ευστοχώντας έστειλε την ¨σκουάντρα ατζούρα" στον τελικό με 4-2.      

Συνολικά σε 38 παιχνίδια η ισοπαλία είναι αυτή που κυριαρχεί ως αποτέλεσμα αφού έχει εμφανιστεί 16 φορές, η Ιταλία έχει 11 νίκες, η Ισπανία 10 με τα τέρματα να είναι 42-36 υπέρ των Ιταλών.

Πρώτοι σκόρερ με 3 τέρματα είναι οι Αντόλφο Μπαλοντσιέρι και Λουίς Ρεγκέιρο, ενώ με 2 τέρματα ακολουθούν οι Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Βιρτζίλιο Λεβράτο, Φραντσίσκο Λοχακόνο, Ραφαέλε Κονσταντίνο, Πίρι, Φίλιππο Ιντζάγκι, Φερνάντο Τόρες, Ίσκο, Άλβαρο Μοράτα.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με 13, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νταβίντ Σίλβα με 11 και ακολουθούν οι Άντρες Ινιέστα και Σέρχιο Ράμος με 10, Λεονάρντο Μπονούτσι, Σέρχιο Μπούσκετς, Ντανιέλε Ντε Ρόσι, Τζόρντι Άλμπα με 9, Ζεράρ Πικέ και Ίκερ Κασίγιας με 8.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...