Ίσως αποτελεί σχήμα οξύμωρο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην 41η διοργάνωση του Copa America Αργεντινή και Βραζιλία βρέθηκαν σε τελικό να διεκδικούν την κούπα. Ήταν τέτοια η δομή της διοργάνωσης που ειδικά στις πρώτες διοργανώσεις όλοι έπαιζαν με όλους και δεν υπήρχε μονός αγώνας. Μόνη εξαίρεση η διοργάνωση του 1937, όπου οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν και χρειάστηκε αγώνας μπαράζ για να αναδειχθεί ο νικητής.
Από τις 6 έως τις 25 Ιουλίου στο Περού στις πόλεις Αρεκίπα, Κούσκο, Πιούρα, Τρουχίφιο, Τσικλάγιο, Τάκνα και Λίμα οι 12 ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους με το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα να είναι οι προσκεκλημένες.
Στον 1ο όμιλο Κολομβία και Περού, στον 2ο όμιλο Μεξικό, Αργεντινή και Ουρουγουάη και στον 3ο όμιλο Παραγουάη, Βραζιλία και Κόστα Ρίκα συνέθεσαν το παζλ της προημιτελικής φάσης. Στα προημιτελικά η Αργεντινή με το γκολ του Τέβες στο 60' απέκλεισε το Περού, η Κολομβία την Κόστα Ρίκα με 2-0(41' Αγκουιλάρ,45' Μορένο), η Ουρουγουάη την Παραγουάη με 3-1(15' Γκαμάρα, 40' (πεν.), 65',88' Σίλβα) και η Βραζιλία το Μεξικό με 4-0(26' (πεν.) Άλεξ, 65',78' Αντριάνο, 87' Ολιβέιρα).
Στα ημιτελικά η Αργεντινή "διέλυσε" την Κολομβία με 3-0 με τα τέρματα των Τέβες στο 33', Λούτσο Γκονζάλεζ στο 50' και Σορίν στο 80', ενώ στον έτερο ημιτελικό Ουρουγουάη και Βραζιλία έμειναν στο 1-1(22' Σόσα, 46' Αντριάνο) και έλυσαν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι.
Οι "καριόκας" με 5-3 πήραν την πρόκριση αφού ο Ζούλιο Σέζαρ απέκρουσε το πέναλντι του Σάντσεζ και ο Άλεξ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλντι. Στον μικρό τελικό η Ουρουγουάη πήρε την τρίτη θέση επικρατώντας της Κολομβίας με 2-1 με τα γκολ των Εστογιανόφ στο 2' και Σάντσεζ στο 80' ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά με πέναλντι του Ερέρα στο 70'
Στον μεγάλο τελικό οι "γκαούτσος" προηγήθηκαν δύο φορές με πέναλντι του Κίλι Γκονζάλεζ στο 20' και Σέζαρ Ντελγκάδο στο 87' αλλά η Βραζιλία ισάριθμες φορές ισοφάρισε με τον Λουιζάο στο 45' και με τον Αντριάνο στο 90+3'.
Στα πέναλντι ο Ντ'Αλεσάντρο νικήθηκε απο τον Ζούλιο Σέζαρ, ο Χάιντσε έστειλε την μπάλα πάνω απο το οριζόντιο δοκάρι και η ομάδα του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα με 4-2 κατέκτησε τον τίτλο, με τον Αντριανο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 τέρματα, καλύτερος παίκτης και στην κορυφαία εντεκάδα του τουρνουά.
Ζούλιο Σέζαρ(Βραζιλία), Χαβιέ Ζανέτι(Αργεντινή), Ρομπέρτο Αγιάλα(Αργεντινή), Ζουάν(Βραζιλια), Ντάριο Ροντρίγκες(Ουρουγουάη), Λούτσο Γκονζάλες(Αργεντινή), Πάβελ Πάρδο(Μεξικό), Ρενάτο(Βραζιλία), Άλεξ(Βραζιλία) και Κάρλος Τέβες(Αργεντινή) οι υπόλοιποι δέκα.