Η διοργάνωση του 2001 πέρασε απο σαράντα κύματα για να πραγματοποιηθεί, αφού είχαμε απόφαση για αναβολή, επαναφορά της πρώτης απόφασης για κανονική διεξαγωγή, αποχώρηση και πρόσκληση άλλων ομάδων, μέχρι να πραγματοποιηθεί τελικά απο τις 11 έως τις 29 Ιουλίου στα γήπεδα της Κολομβίας to 40o Copa America.
Πριν την έναρξη του τουρνουά η Conmebol η οποία είχε αναθέσει την διοργάνωση στην Κολομβία, ανησυχούσε για το κατά πόσο η χώρα διέθετε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να μην δημιουργηθούν ζητήματα κατά την διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Για αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις των υπευθύνων με τους διοργανωτές και η αρχική απόφαση στην οποία είχαν καταλήξει ήταν να αναβληθεί. Η Βενεζουέλα προθυμοποιήθηκε να την αναλάβει, όμως την τελευταία στιγμή η ομοσπονδία άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην πραγματοποίηση του τουρνουά στην Κολομβία.
Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις με την ομοσπονδία της Αργεντινής να ισχυρίζεται ότι οι παίκτες της δέχτηκαν απειλές απο τρομοκρατικές ομάδες αποφασίζοντας να αποσυρθεί απο τους αγώνες. Ακολούθησαν αρκετές ημέρες συζητήσεων, με τους διοργανωτές να προτείνουν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, με την αργεντίνικη ομοσπονδία όμως να εμμένει στην απόφαση της για αποχή απο τους αγώνες.
Μία ακόμα ομάδα η οποία αποφάσισε να μην κατέβει ήταν ο Καναδάς που είχε προσκληθεί μαζί με το Μεξικό απο την CONCACAF. Όταν ανακοινώθηκε η αναβολή της διοργάνωσης η ομοσπονδία προχώρησε στην "διάλυση" της προετοιμασίας, με τους διεθνείς να επιστρέφουν στις ομάδες τους. Έτσι όταν αποφασίστηκε η εκ νέου απόφαση για πραγματοποίηση κανονικά της διοργάνωσης η καναδική ομοσπονδία ανακοίνωσε την αδυναμία της να συμμετάσχει.
Η απόσυρση της Αργεντινής και του Καναδά στις 6 Ιουλίου ανάγκασε την ομοσπονδία να καλέσει στις 10 Ιουλίου, τις Κόστα Ρίκα και Ονδούρα αντίστοιχα για να λάβουν μέρος. Μάλιστα η Ονδούρα δεν είχε καλά-καλά καταφέρει να σχηματίσει αποστολή όταν έφτασε στην χώρα λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της στον όμιλο.
Παρόλα αυτά στον 3ο όμιλο που διεξήχθη στο Μεντεγίν πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση πίσω απο την Κόστα Ρίκα και μπροστά απο την Ουρουγουάη που και αυτή πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Απο τον 1ο όμιλο που διεξήχθη στην Μπαρανκίγια την πρόκριση πήραν οι Κολομβία και η Χιλή, ενώ απο τον 2ο που διεξήχθη στο Κάλι Βραζιλία, Μεξικό και Περού σχημάτισαν το παζλ της προημιτελικής φάσης.
Στην πόλη Περέιρα το Μεξικό επικράτησε της Χιλής με 2-0(17' Αρεγιάνο,78' Οσόρνο), στην Αρμένια η Ουρουγουάη της Κόστα Ρίκα με 2-1(52' Γουαντσόπε,61' (πεν.) Λέμος,87' Λίμα), ενώ η Κολομβία δεν είχε κανένα πρόβλημα κόντρα στο Περού νικώντας το με 3-0(50',69' Αριστισάμπαλ,66' Ερνάντεζ).
Η μεγάλη όμως έκπληξη σημειώθηκε στο Μανισάλες όπου η "μικρούλα" Ονδούρα με τα δύο τέρματα του Σαούλ Μαρτίνες στο 57' και στο 90+4' άφηνε εκτός την κάτοχο των δύο προηγούμενων διοργανώσεων Βραζιλία.
Στους ημιτελικούς το Μεξικό με τα τέρματα των Μποργκέτι στο 14' και με πέναλντι του Γκαρσία Άσπε στο 67' έριξε στο καναβάτσο την Ουρουγουάη η οποία είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 32' με τον Μοράλες, ενώ στον έτερο ημιτελικό η Κολομβία με τα τέρματα των Μπεντόγια στο 6' και Αριστισάμπαλ στο 63' απέκλειε την έκπληξη της διοργάνωσης Ονδούρα.
Στον μικρό τελικό Ουρουγουάη και Ονδούρα έμειναν στο 2-2(14' Σαούλ Μαρτίνες,22' Μπιζέρα, 42' Ιζαγκίρε,45' Άντρες Μαρτίνες) και στο έξτρα μισάωρο, και στα πέναλντι η ομάδα απο την Κεντρική Αμερική πήρε την νικη με 5-3 με τον Εναμοράδο να αποκρούει το πέναλντι του Γκουτιέρες.
Ο τελικός μεταξύ Κολομβίας και Μεξικού, για πρώτη φορά μετά το 1979 δεν είχε την παρουσία μία εκ των Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη, όπου είχαμε τρείς αποβολές του προπονητή του Μεξικού Χαβιέ Αγκίρε στο 36', στο 79' ο Χουαν Πάμπλο Ροντρίγκες και στο 90+1' ο Χεράρδο Τοράδο με δεύτερη κίτρινη κάρτα.
Οι "καφετέρος" "έσπασαν" το ρόδι χάρις στο "χρυσό" γκολ του Ιβάν Κόρντομπα στο 65' δίνοντας στους συμπατριώτες του την χαρά για την κατάκτηση του πρώτου Copa America της ιστορίας τους. Πρώτος σκόρερ ο Βίκτορ Αριστισάμπαλ με 6 τέρματα και τον Αμάντο Γκεβάρα απο την Ονδούρα να αναδεικνύεται κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης.