Το περίφημο γκολ του Τζέφ Χάρστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 στο "Γουέμπλει", η ανατροπή στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 στο Μεξικό, το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στην "ρώσικη ρουλέτα" στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία και στο Euro του 1996 πάλι στο Λονδίνο είναι μερικά απο τα στοιχεία που συνθέτουν την κόντρα ανάμεσα στην Αγγλία και την Γερμανία, ίσως το πιο "all time classic" παιχνίδι εθνικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συναντήθηκαν έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο μιας και η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1900 ήταν τον Νοέμβριο του 1899 όταν οι Βρετανοί πραγματοποίησαν περιοδεία στην Γερμανία και στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν πήραν ισάριθμες νίκες(13-2 και 10-2 στο Βερολίνο, 6-0 στην Πράγα και 7-0 στην Καρλσρούη όπου στα δύο τελευταία συμμετείχαν και ποδοσφαιριστές απο την Αυστρία).
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι αν και φιλικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου του 1930 στο Βερολίνο με τις δύο ομάδες να μένουν στην ισοπαλία με 3-3, ενώ το 1935 στο "Γουάιτ Χάρτ Λέιν" έγινε το πρώτο παιχνίδι επί αγγλικού εδάφους και τους γηπεδούχους να επικρατούν με 3-0.
Το 1938 και ενώ τα σύννεφα του πολέμου πάνω απο την Ευρώπη πύκνωναν απειλητικά οι δύο χώρες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες σε ένα παιχνίδι όπου η Αγγλία νίκησε με 6-3 όμως ο ναζιστικός χαιρετισμός των παικτών των "λιονταριών" πριν την έναρξη του αγώνα, "σκέπασε" την μεγάλη αυτή νίκη αν και πολλά χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέρος του σχεδίου του τότε πρωθυπουργού της χώρας Νέβιλ Τσάμπερλειν για να να αποφευχθεί η επερχόμενη πολεμική σύρραξη.
Μεσολάβησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος με τους δύο "άσπονδους φίλους" να συναντώνται σε φιλικές αναμετρήσεις το 1954, το 1956, το 1965 και το 1966, και στις 30 Ιουλίου του 1966 το πρώτο επίσημο παιχνίδι έμελλε να είναι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ομάδα του Άλφ Ράμσει βρισκόταν μια ανάσα μακριά απο την κατάκτηση του τροπαίου αφού στο 89' προηγούνταν με 2-1, όμως ο Βέμπερ με προβολή έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί στο 101' έλαβε χώρα η πιο αμφιλεγόμενη φάση στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όταν ο Tζέφ Χάρστ με ωραία κίνηση μέσα απο την μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και στην συνέχεια αυτή να βρίσκει πάνω στην γραμμή.
Ο Ελβετός διαιτητής Γκόντφριντ Ντίνστ αμφιταλαντεύεται και στρέφεται προς τον Σοβιετικό επόπτη απο το Αζερμπαιτζάν Ρόφικ Μπαχράμοφ ζητώντας την άποψη του. Μετά απο μια μικρή συζήτηση καταλήγουν στο να κατακυρώσουν το γκολ προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των Γερμανών. Λίγο πριν την λήξη της παράτασης ο Χάρστ με δυνατό σουτ τραντάζει τα δίχτυα του Τιλκόφσκι, τον ίδιο να κάνει χατ-τρίκ και με 4-2 να στέλνει στον έβδομο ουρανό τους φίλους της Αγγλίας.
Μία απόφαση που ακόμα και σήμερα προκαλεί έντονες συζητήσεις ενώ έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες και με την βοήθεια της τεχνολογίας στο να ξεδιαλυθεί το τι ακριβώς έγινε στην συγκεκριμένη φάση με τις γνώμες ακόμα και τώρα να διίστανται.
Τέσσερα χρόνια αργότερα στην πόλη Λεόν του Μεξικού οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, με τους Άγγλους να προηγούνται με 2-0 χάρις στα γκολ των Μιούλερι και Πίτερς.
Όμως οι Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω αφού με τα τέρματα των Ζέελερ και Μπεκενμπάουερ οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση όπου ο Γκέρντ Μίλερ στο 108' έστειλε τα "πάντσερ" στην ημιτελική φάση.
Για τα προκριματικά του Euro 1972 οι Γερμανοί πήραν την πρόκριση για την τελική φάση επικρατώντας με 3-1 στο Γουέμπλει χάρις στα γκολ των Χένες, Νέτσερ με πέναλντι και Μίλερ, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Λί, με την ρεβάνς στο Βερολίνο να λήγει ισόπαλος 0-0
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία για να ξανασυναντηθούν σε επίσημο παιχνίδι. Στις 4 Ιουλίου του 1990 στο "Ντελε Άλπι" του Τορίνο με φόντο τον τελικό της Ρώμης Αγγλία και Γερμανία ύστερα απο 120 λεπτά έμειναν στο 1-1 με τα γκολ των Μπρέμε και Λίνεκερ και τα πάντα θα κρίνονταν στην "ρώσικη ρουλέτα".
Εκεί όπου Πίρς(απέκρουσε ο Ίλιγκνερ) και Γουόντλ(έστειλε την μπάλα πάνω απο το οριζόντιο δοκάρι) αστόχησαν και έτσι η ομάδα του Φράντς Μπεκενμπάουερ πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Έξι χρόνια αργότερα στο Euro του 1996 στα αγγλικά γήπεδα και πάλι οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον ημιτελικό στο "Γουέμπλει".
Ο Σίρερ στο 3' έδωσε το προβάδισμα, στο 16' ο Κούντς έφερε το ματς στα ίσια με το αποτέλεσμα να μην αλλάζει ούτε στην κανονική διάρκεια ούτε στην παράταση και η πρόκριση θα κρινόταν και πάλι στην διαδικασία των πέναλντι.
Με το αποτέλεσμα να είναι στο 5-5, ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ ανέλαβε την εκτέλεση του έκτου πέναλντι με τον άσο της Άστον Βίλα να νικιέται απο τον Κέπκε, με τον Αντρέας Μέλερ να μην χάνει την ευκαιρία να νικάει τον Σίμαν και με 6-5 έστειλε τους Γερμανούς στον τελικό όπου και κατέκτησαν το τρόπαιο κόντρα στην Τσεχία.
Για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 Αγγλία και Γερμανία βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 2000 να παίρνουν την νίκη με 1-0 χάρις στο γκολ του Χάμαν στο τελευταίο παιχνίδι του Κέβιν Κίγκαν στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας αλλά και του "Γουέμπλει" αφού είχε δρομολογηθεί η ανακαίνιση του
Τον Σεπτέμβριο του 2001 στο Μόναχο τα "λιοντάρια" έδωσαν ηχηρή απάντηση αφού παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκόρ με τον Γιάνκερ, κατάφεραν με τα τρία τέρματα του Όουεν και απο ένα του Τζέραρντ και του Χέσκει να πετύχουν την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του ζευγαριού με 5-1.
Tον Ιούνιο του 2010 στο Μπλομφοντέιν της Νοτίου Αφρικής όπου Κλόζε και Ποντόλσκι έδωσαν προβάδισμα με 2-0, για να μειώσει ο Άπσον στο 37' και στο 38' το σουτ του Λάμπαρντ βρίσκει το οριζόντιο δοκάρι με την μπάλα να σκάει μέσα απο την γραμμή με τον Ουρουγουανό διαιτητή Χόρχε Λαριόντα να δείχνει παίζεται. Δύο ακόμα γκολ απο τον Μίλερ στο 67' και στο 70' διαμόρφωσαν το τελικό 4-1 υπέρ των "πάντσερ" που πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά.
Έντεκα χρόνια αργότερα οι δύο τους συναντήθηκαν στην φάση των "16" του EURO 2020 στο Γουέμπλει με τους Άγγλους να ξορκίζουν τα "φαντάσματα" του παρελθόντος χάρις στα γκολ των Στέρλινγκ στο 75' και Κέιν στο 86' και να προκρίνονται στην προημιτελική φάση.
Συνολικά σε 33 παιχνίδια η Αγγλία έχει 14 νίκες, η Γερμανία 13 νίκες, 6 ματς έχουν λήξει ισόπαλα με τα τέρματα να είναι 53-42 υπέρ της Γηραιάς Αλβιώνας. Πρώτοι σκόρερς οι Ρίτσαρντ Χόφμαν, Τζέφ Χάρστ και Μάικλ Όουεν που έχουν πετύχει 3, ενώ ο Άλαν Μπόλ είναι πρώτος όσον αφορά τα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με 8, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Μπόμπι Μούρ και Φράντς Μπεκενμπάουερ με 7, και οι Γκόρντον Μπάνκς και Λόταρ Ματέους με 6.