Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση και τρίτη συνολικά η UEFA υιοθέτησε το μοντέλο της συνδιοργάνωσης με τις Πολωνία και Ουκρανία επικρατώντας των συμμετοχών της κοινής Κροατίας-Ουγγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας. 51 ομάδες μπήκαν στην διαδικασία των προκριματικών για τις 14 θέσεις σε 9 ομίλους, με τις 9 πρώτες και την καλύτερη δεύτερη να παίρνουν απευθείας την πρόκριση και τις υπόλοιπες οκτώ να παλεύουν για τέσσερις θέσεις.
Στον 1ο όμιλο η Γερμανία δεν είχε κανέναν αντίπαλο με συνέπεια να κάνει το απόλυτο 10 στα 10. Για την δεύτερη θέση τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική με τους Τούρκους να επικρατούν των Αζέρων με 1-0 στην Κωνσταντινούπολη και να τερματίζουν δεύτεροι αφού την ίδια ώρα το Βέλγιο έχανε στο Ντίσελντορφ απο την Γερμανία με 3-1.
Στον 2ο όμιλο η Ρωσία πήρε την πρώτη θέση παίρνοντας σημαντικές εκτός έδρας νίκες σε Δουβλίνο και Ζίλινα αντίστοιχα, ενώ η δεύτερη θέση κρίθηκε ανάμεσα σε Ιρλανδία και Αρμενία με τους "πράσινους" να επικρατούν στο Δουβλίνο με 2-1.
Στον 3ο όμιλο η Ιταλία δεν είχε πρόβλημα έχοντας 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, ενώ την δεύτερη θέση η Εσθονία έκανε την έκπληξη και κατετάγη δεύτερη μπροστά απο την Σερβία και την Σλοβενία. Οι Σέρβοι "πλήρωσαν" την διακοπή του παιχνιδιού στην Γένοβα τον Οκτώβριο του 2010 με το παιχνίδι να κατοκυρώνεται στους "ατζούρι" αλλά και την εντός έδρας ήττα απο την ομάδα της Βαλτικής στο Βελιγράδι.
Στον 4ο όμιλο Γαλλία και Βοσνία ξεχώρισαν απο νωρίς και διεκδίκησαν μέχρι τέλους την πρωτιά η οποία κρίθηκε στο Παρίσι. Στο "Σεντ Ντενί" ο Τζέκο έδωσε προβάδιμα στους Βόσνιους, όμως ο Νασρί με πέναλντι στο 78' έδωσε τον "χρυσό" βαθμό στους "τρικολόρ" και με 21 έναντι 20 πήρε την πρώτη θέση.
Στον 5ο όμιλο οι Ολλανδοί έκαναν "πάρτι" έχοντας 9 νίκες και μόνο 1 ήττα στο αδιάφορο για αυτήν παιχνίδι στην Στοκχόλμη απέναντι στην Σουηδία πετυχαίνοντας 37 τέρματα έχοντας την καλύτερη επίθεση των προκριματικών. Οι Σουηδοί πήραν την δεύτερη θέση αφού την τελευταία αγωνιστική επικράτησαν των Ολλανδών, την ίδια ώρα που οι Ούγγρους "κολλούσαν" στο μηδέν στην Βουδαπέστη με την Φινλανδία.
Στον 6ο όμιλο Ελλάδα και Κροατία έδωσαν σκληρή μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ουσιαστικά τα πάντα κρίθηκαν στο "Γεώργιος Καραισκάκης" όπου με τα γκολ των Σαμαρά και Γκέκα επικράτησε με 2-0 της "χρβάτσκα" και στην Τιφλίδα παρότι βρέθηκε πίσω στο σκόρ απο τον Ταργκαμάντζε κατάφερε με τους Φωτάκη και Χαριστέα να γυρίσει το παιχνίδι να πάρει την νίκη και παράλληλα την πρώτη θέση.
Στον 7ο όμιλο η Αγγλία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στο να καταλάβει την πρώτη θέση, με το Μαυροβούνιο στην πρώτη του εμφάνιση σε προκριματική φάση υπερκέρασε την Ελβετία και πήρε την δεύτερη θέση και θα διεκδικούσε στα μπαράζ την είσοδό του στην τελική φάση.
Στον 8ο όμιλο Δανία, Πορτογαλία και Νορβηγία πάλεψαν για τις δύο πρώτες θέσεις με την ομάδα του Μόρτεν Όλσεν να παίρνει την πρώτη θέση, ενώ οι Ίβηρες με τους "βίκινγκς" ισοβάθμησαν στην δεύτερη θέση με την ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο να παίρνει τελικά την δεύτερη θέση λόγω καλύτερου συνολικού συντελεστή τερμάτων.
Τέλος στον 9ο όμιλο η Ισπανία έκανε το απόλυτο 8 στα 8, με την Τσεχία που τερμάτισε στην δεύτερη θέση αφού την τελευταία αγωνιστική επικρατούσε στο Βίλνιους της Λιθουανίας με 4-1, την ίδια ώρα που η Σκοτία που διεκδικούσε την δεύτερη θέση ηττήθηκε απο την Ισπανία στο Αλικάντε.
Η Σουηδία ήταν η "τυχερή" της υπόθεσης και ως καλύτερη δεύτερη εξασφάλισε το εισιτήριο για την τελική φάση. Στα υπόλοιπα ζευγάρια η Κροατία πέρασε σαν "σίφουνας" απο την Κωνσταντινούπολη με 3-0 εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση αφού το παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ έληξε 0-0.
Στην Ζένιτσα Βοσνία και Πορτογαλία έμειναν στο 0-0 και στην ρεβάνς στην Λισαβόνα σε ένα χορταστικό παιχνίδι η ομάδα του Πάολο Μπέντο επικράτησε με 6-2 και πήρε το εισιτήριο για τα τελικά. Η Τσεχία με δύο νίκες 2-1 και 1-0 ξεπέρασε το εμπόδιο του Μαυροβουνίου όπως και η Ιρλανδία που "διέλυσε" την Εσθονία με 4-0 στο Ταλίν και στον επαναληπτικό ανεδείχθη ισόπαλη με 1-1.
Βαρσοβία, Γκντάνσκ, Βρότσλαβ και Πόζναν απο την Πολωνία και Κίεβο, Χάρκιβ, Λβίβ και Ντόνετσκ απο την Ουκρανία ορίστηκαν οι πόλεις που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες του Euro 2012.
Στον 1ο όμιλο Τσεχία, Ρωσία και Ελλάδα πάλεψαν για τις δύο θέσεις με τους Τσέχους να επικρατούν των Ελλήνων και των Πολωνών αλλά να ηττώνται απο την Ρωσία η οποία είχε έρθει ισόπαλη με την Πολωνία.
Η Ελλάδα απο την πλευρά της με την ισοπαλία της πρεμιέρας κόντρα στην Πολωνία, γνώριζε ότι ήθελε την νίκη και μόνο την νίκη για να περάσει αντίθετα με τους Ρώσους που ήθελαν μόνο ένα βαθμό για να περάσουν. Στις καθυστερήσεις στο 45+2' ο Καραγκούνης "νίκησε" τον Μαλαφέεφ κάνοντας το 1-0, στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι και οι Έλληνες ύστερα απο οκτώ χρόνια πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Στον 2ο όμιλο τον "όμιλο του θανάτου" όπως είχε χαρακτηριστεί μετά την κλήρωση αφού συμμετείχαν σε αυτόν οι Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και ο αστάθμητος παράγοντας Δανία. Οι "οράνιε" απογοήτευσαν αφού τερμάτισαν στην τελευταία θέση χωρίς βαθμό, ενώ οι Γερμανοί έκαναν το 3 στα 3 'καπαρώνοντας" την πρώτη θέση. Ουσιαστικά η δεύτερη θέση κρίθηκε στο μεταξύ τους παιχνίδι όπου οι Πορτογάλοι επικράτησαν των Σκανδιναβών με 3-2 και πέρασαν στα προημιτελικά.
Στον 3ο όμιλο Ισπανία και Ιταλία τέσσερα χρόνια μετά την κόντρα τους ξαναβρέθηκαν με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1. Οι Ιταλοί έμειναν στο 1-1 και με την Κροατία η οποία είχε επικρατήσει των Ιρλανδων με 1-3, Ιρλανδοί οι οποίοι ηττήθηκαν και απο τους Ισπανούς με 4-0.
Την τελευταία αγωνιστική θα κρίνονταν τα πάντα με την Ισπανία να επικρατεί των Κροατών με 1-0 με γκολ του Νάβας στο 88' και να παίρνει την πρώτη θέση με 7 βαθμούς και στην δεύτερη θέση οι "ατζούρι" που νίκησαν τους Ιρλανδούς με 2-0 με τα γκολ των Κασάνο στο 35' και Μπαλοτέλι στο 90'.
Τέλος στον 4ο όμιλο η Αγγλία πήρε την πρώτη θέση, με την Γαλλία να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση μπροστά απο Ουκρανία και Σουηδία παρότι οι Σκανδιναβοί επικράτησαν των "τρικολόρ" στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων.
Στα προημιτελικά η Πορτογαλία με το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο ξεπέρασε το εμπόδιο της Τσεχίας, η Γερμανία επικράτησε της Ελλάδας με 4-2 και η Ισπανία της Γαλλίας με 2-0 με τον Τσάμπι Αλόνσο να πετυχαίνει και τα δύο τέρματα της ομάδας του στο 19' και στο 90+1' με πέναλντι.
Στο Κίεβο έγινε το ντέρμπι αυτής της φάσης όπου Αγγλία και Ιταλία αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα και στα 120 λεπτά του αγώνα(κανονική διάρκεια και παράταση) και τα πάντα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλντι.
Μπαλοτέλι και Τζέραρντ ευστόχησαν, ο Μοντολίβο αστόχησε για να ακολουθήσουν τα εύστοχα πέναλντι των Ρούνει και Πίρλο. Ο Άσλει Γιάνγκ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Νοτσερίνο έκανε το 3-2, ο Μπουφόν απέκρουσε αυτό του Άσλει Κόουλ και ο Ντιαμάντι δεν εχασε την ευκαιρία και εμ 4-2 έστειλε την "σκουάντρα ατζούρα" στα ημιτελικά.
Στο Ντόνετσκ είχαμε το ιβηρικό ντέρμπι Πορτογαλία εναντίον Ισπανίας με τις δύο ομάδες να προσέχουν περισσότερο τα νώτα τους και φυσικό επακόλουθο ήταν το 0-0 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση.
Στην "ρώσικη ρουλέτα" ο Τσάμπι Αλόνσο "νικήθηκε" απο τον Ρούι Πατρίσιο, κάτι ανάλογο έκανε και ο Κασίγιας με τον Μουτίνιο, για να ακολουθήσουν τρία εύστοχα απο τους Ινιέστα, Πέπε, Πικέ, Νάνι και Σέρχιο Ράμος. Το πέναλντι του Μπρούνο Άλβες "σταμάτησε" στο δοκάρι και ο Φάμπρεγκας με το εύστοχο χτύπημα πέναλντι έκανε το 4-2 και έστειλε την "φούρια ρόχα" για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Στην Βαρσοβία είχαμε το ευρωπαϊκό "κλάσικο" μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας με τον "σούπερ Μάριο" Μπαλοτέλι να πραγματοποιεί ίσως μια απο τις καλύτερες εμφανίσεις του αφού με δικά του τέρματα στο 20' και στο 36' έστειλε τους Ιταλούς σε τελικό ύστερα απο το 1968, με την "νάτσιοναλ μάντσαφτ" να καταφέρνει μόνο να μειώνει με πέναλντι του Οζίλ στις καθυστερήσεις στο 90+2'.
Την 1η Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου Ισπανία και Ιταλία τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε τελικό Euro. Η "ρόχα" μπήκε δυνατά και προηγήθηκε στο 14' με τον Σίλβα ενώ στο 41' ο Άλμπα έκανε το 2-0. Ο τραυματισμός του Μότα στο 62' ανάγκασε την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι να παίξει με δέκα παίκτες αφού είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές.
Στο 84' ο Τόρες που είχε περάσει ως αλλαγή στο 75' έκανε το 3-0 και στο 88' ο Μάτα διαμόρφωσε το τελικό 4-0 που ήταν η ευρύτερη νίκη σε τελικό. Η Ισπανία έφτασε τις τρεις κατακτήσεις ισοφαρίζοντας την Γερμανία, έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτάει δύο συνεχόμενα Ευρωπαϊκά και η πρώτη που κερδίζει τρείς συνεχόμενες διοργανώσεις.
Μάλιστα ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε που είχε αντικαταστήσει τον Λουίς Αραγονιές μετά το Ευρωπαϊκό του 2008 είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να κατακτήσει το Champions League, το Διηπειρωτικό Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Άντρες Ινιέστα ανακηρύχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του τουρνουά και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία 23αδα του τουρνουά μαζί με τους Μάνουελ Νόιερ(Γερμανία), Τζιανλουίτζι Μπουφόν(Ιταλία), Ίκερ Κασίγιας(Ισπανία) στους τερματοφύλακες, Φίλιπ Λαμ(Γερμανία), Φάμπιο Κοεντράο(Πορτογαλία), Πέπε(Πορτογαλία), Ζόρντι Άλμπα(Ισπανία), Ζεράρ Πικέ(Ισπανία) και Σέρχιο Ράμος(Ισπανία) στους αμυντικούς, Στίβεν Τζέραρντ(Αγγλία), Σάμι Κεντίρα(Γερμανία), Μεσούτ Οζίλ(Γερμανία), Αντρέα Πίρλο(Ιταλία), Ντανιέλε Ντε Ρόσι(Ιταλία), Τσάμπι Αλόνσο(Ισπανία), Σέρχιο Μπούσκετς(Ισπανία), Τσάβι(Ισπανία) στους μέσους, Μάριο Μπαλοτέλι(Ιταλία), Κριστιάνο Ρονάλντο(Πορτογαλία), Σέσκ Φάμπρεγκας(Ισπανία), Νταβίντ Σίλβα(Ισπανία) και Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς(Σουηδία) στους επιθετικούς.