www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/6/24

2008 Η "εκδίκηση" των Ισπανών


Η Ισπανία πάντα φημιζόταν για τις επιδόσεις της στις προκριματικές φάσεις είτε για Παγκόσμιο Κύπελλο είτε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όμως όταν έφτανε η κρίσιμη ώρα για να κάνει το βήμα παραπάνω αποτύγχανε και η εκάστοτε γενιά έμενε με την στάμπα των "αποτυχημένων".


Όμως στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας έφτασε η στιγμή για τους "φούριας ρόχας" να ανατρέψουν όλη αυτή την κατάσταση και με προπονητή τον Λουίς Αραγονιές έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου Ευρωπαϊκού της τροπαίου ύστερα απο 44 χρόνια.

Η UEFA ύστερα απο οκτώ χρόνια αποφάσισε να ξαναδώσει την διοργάνωση σε δύο χώρες αυτή την φορά στις Αυστρία και Ελβετία και αυτό είχε ως συνέπεια απο τους 7 ομίλους την πρόκριση για την τελική φάση να την πάρουν οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου χωρίς να μπουν στην διαδικασία των μπαράζ.

Απο τον 1ο όμιλο την πρόκριση πήραν οι Πολωνία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση και Πορτογαλία αφήνοντας εκτός τους Σέρβους και τους Φινλανδούς, ενώ στον 2ο όμιλο τέθηκαν αντιμέτωποι το ζευγάρι του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 Ιταλία και Γαλλία.

Οι Γάλλοι πήραν μια μικρή "ρεβάνς" απο τους "ατζούρι" στο Παρίσι με την νίκη τους με 3-1, ενώ οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στο Μιλάνο. Οι "τρικολόρ" οι οποίοι κινδύνευσαν απο τους  Σκοτσέζους οι οποίοι τους κέρδισαν και στα δύο παιχνίδια πήραν τελικά την πρόκριση αφού πήραν "δωράκι" τόσο απο την Γεωργία στην Τιφλίδα όσο και απο την Ιταλία στην Γλασκόβη που νίκησαν τους "χαιλάντερς" οι οποίοι και έμειναν τελικά "εκτός νυμφώνος".

Στον 3ο Ελλάδα και Τουρκία πήραν τις δύο πρώτες θέσεις, με τους Νορβηγούς να μένουν στην τρίτη θέση, στον 4ο όμιλο Τσέχοι και Γερμανοί πήραν την πρόκριση, με τους Γερμανούς να παίρνουν την νίκη με 1-2 στην Πράγα, οι δε Τσέχοι "απάντησαν" με νίκη 0-3 στο Μόναχο, ενώ στον 5ο είχαμε την μεγάλη έκπληξη με τον αποκλεισμό της Αγγλίας.

Στο τελευταίο παιχνίδι στο "Γουέμπλει" οι Κροάτες οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση επικράτησαν με 2-3 με τον Πέτριτς να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 77', δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Ρώσους με την νίκη τους επί της Ανδόρας εκτός έδρας να πάρουν την δεύτερη θέση και την πρόκριση στην τελική φάση.

Στον 6ο όμιλο η Ισπανία πάρα το κακό ξεκίνημα με ήττες απο Βόρειο Ιρλανδία και Σουηδία δεν είχε πρόβλημα να πάρει την πρόκριση, και στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Σουηδία. Τον συγκεκριμένο όμιλο τον στιγμάτισε η αναμέτρηση Δανίας-Σουηδίας στην Κοπεγχάγη στις 2 Ιουνίου του 2007. 

Στο 89' και ενώ οι γηπεδούχοι με αντεπίθεση διαρκείας κατάφεραν να γυρίσουν το σκόρ απο 0-3 σε 3-3, ο Γερμανός διαιτητής Χέρμπερτ Φέντελ έδειξε το σημείο του πέναλντι σε ανατροπή του Ρόζεμπεργκ απο τον Πόουλσεν.

Οι δύο παίκτες συνεπλάκησαν μεταξύ τους, όμως ο Γερμανός απέβαλλε μόνο τον Δανό και δευτερόλεπτα αργότερα ένας φίλαθλος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και έπιασε απο τον λαιμό τον διαιτητή. Αυτό είχε ως συνέπεια το ματς να διακοπεί και η UEFA κατακύρωσε το παιχνίδι υπέρ των Σουηδών επιβάλλοντας παράλληλα τιμωρία τεσσάρων αγωνιστικών μακριά απο το "Πάρκεν".

Τέλος στον 7ο όμιλο Ρουμανία και Ολλανδία πήραν την πρόκριση αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Βούλγαρους οι οποίοι "πλήρωσαν" τους χαμένους βαθμούς με την Αλβανία σε Σόφια και Τίρανα αντίστοιχα. 

Βασιλεία, Ζυρίχη, Γενεύη και Βέρνη, Βιέννη Σάλτσμπουργκ, Ίνσμπρουκ και Κλάγκενφουρτ είναι οι πόλεις που επιλέχθηκαν απο τις δύο χώρες για να φιλοξενήσουν τους 16 φιναλίστ. Στον 1ο όμιλο Πορτογαλία και Τουρκία πήραν την πρόκριση αφήνοντας εκτός τους διοργανωτές Ελβετούς, ενώ στον 2ο όμιλο η "χρβάτσκα" έκανε το απόλυτο 3 στα 3 επικρατώντας και των Γερμανών με 2-1 αφήνοντας τους στην δεύτερη θέση.

Στον 3ο όμιλο οι Ολλανδοί έκαναν και αυτοί το 3 στα 3,αφήνοντας τους Ιταλούς στην δεύτερη θέση οι οποίοι επικράτησαν των απογοητευτικών Γάλλων την τελευταία αγωνιστική με 2-0, αφήνοντας τους 'πετεινούς" στην τελευταία θέση με μόλις 1 βαθμό συγκομιδή.

Τέλος στον 4ο όμιλο η Ισπανία έκανε το 3 στα 3, με τους Ρώσους να παίρνουν το εισιτήριο για την προημιτελική φάση, ενώ η εθνική μας ομάδα απογοήτευσε τερματίζοντας στην τελευταία θέση χωρίς βαθμό και πετυχαίνοντας μόνο ένα τέρμα.

Στην Βασιλεία η Γερμανία αντιμετώπισε την Πορτογαλία και πήρε την πρόκριση με 2-3 αφού προηγήθηκε δύο φορές με 0-2 και 1-3, ενώ στην Βιέννη αναμετρήθηκαν Κροατία και Τουρκία όπου τα πάντα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.

Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού έληξε χωρίς τέρματα, στο 119' ο Κλάσνιτς έδωσε το προβάδισμα στους Κροάτες, όμως στις καθυστερήσεις στο 120+2' ο Σεντούρκ έστειλε το ματς στην διαδιακσία των πέναλντι. Εκεί Μόντριτς και Ράκιτις έστειλαν την μπάλα άουτ, το πέναλντι του Πέτριτς απέκρουσε ο Ρουστού και με 3-1 οι γείτονες πήγαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Στην Βασιλεία σε μια αναβίωση του τελικού του 1988 η Ρωσία προηγήθηκε με τον Παβλιουτσένκο στο 56' για να ισοφαρίσει στο 86' ο Φαν Νιστελρόι και να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί όμως η ομάδα του Γκούς Χιντινκ ήταν καλύτερη και με τα γκολ των Τορμπίνσκι στο 112' και Αρσάβιν στο 116' πήρε την νίκη και την πρόκριση με 3-1.

Τέλος στην πρωτεύουσα της Αυστρίας Ισπανία και Ιταλία χωρίς μεγάλες φάσεις έμειναν στο 0-0 και στα 120 λεπτά που παίχθηκαν ποδόσφαιρο και τα πάντα θα "λύνονταν" στην "ρώσικη ρουλέτα". Εκεί όπου ο Κασίγιας απέκρουσε αυτά του Ντε Ρόσι και του Ντι Νατάλε, ο Μπουφόν του Γκουίθα και με 4-2 η Ισπανία προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Στην Βασιλεία οι Τούρκοι "αιφνιδίασαν" τους Γερμανούς και προηγήθηκαν στο 22' με τον Μποράλ, τα "πάντσερ" προηγήθηκαν με τους Σβαινστάιγκερ και Κλόζε, όμως οι Τούρκοι δεν το έβαλαν κάτω ισοφάρισαν στο 86' με τον Σεντούρκ, αλλά στο 90' ο Λαμ έδωσε την λύση για την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ  και με 3-2 έστειλε τους Γερμανούς στον πέμπτο τελικό της ιστορίας της και πρώτο μετά το 1996.

Στην Βιέννη Ισπανία και Ρωσία είχαν βρεθεί αντίπαλοι και στην φάση των ομίλων, με τους Ίβηρες να παίρνουν την νίκη και την πρόκριση με 3-0 χάρις στα τέρματα των Τσάβι στο 50', Γκουίθα στο 73' και Σίλβα στο 82' για τον τρίτο τελικό της ιστορίας της και πρώτο μετά το 1984.

Στις 29 Ιουνίου στο "Έρνστ Χάπελ" και μπροστά σε 51.428 θεατές Γερμανία και Ισπανία για πρώτη φορά θα  αντιμέτωπες σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.  Στο 33' ο Τσάβι έβγαλε με κάθετη μπαλιά τον Τόρες που στο 29' είχε δοκάρι   και με ωραίο πλασέ νίκησε τον Λέμαν για το 1-0.

Η ομάδα του Λουίς Αραγονιές ήταν καλύτερη θα μπορούσε σε τρεις περιπτώσεις με τον Σέρχιο Ράμος, τον Ινιέστα και τον Σένα να πετύχει και ένα δεύτερο γκολ, το σκόρ δεν άλλαξε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του Ρομπέρτο Ροσέτι, και η Ισπανία ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης ύστερα απο 44 χρόνια.

Μάλιστα ο Αραγονιές έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κερδίζει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεπερνώντας τον Ότο Ρεχάγκελ που το είχε καταφέρει με την Ελλάδα στην προηγούμενη διοργάνωση.

Κορυφαίος παίκτης βγήκε ύστερα απο ψηφοφορία ο Τσάβι και στην καλύτερη ομάδα μαζί με τον μέσο της Μπαρτσελόνα συμπεριλήφθηκαν οι Τζιανλουίτζι Μπουφόν(Ιταλία), Ίκερ Κασίγιας(Ισπανία) και Έντβιν Φαν Ντε Σαρ(Ολλανδία) στους τερματοφύλακες, Ζοσέ Μποσίνγκουα(Πορτογαλία), Φίλιπ Λαμ(Γερμανία), Κάρλος Μαρτσένα(Ισπανία), Πέπε(Πορτογαλία), Κάρλες Πουγιόλ(Ισπανία) και Γιούρι Ζιρκόφ(Ρωσία) στους αμυντικούς.

Χαμίτ Άλτιντoπ(Τουρκία), Μίκαελ Μπάλακ(Γερμανία), Σέσκ Φάμπρεγκας(Ισπανία), Άντρες Ινιέστα(Ισπανία), Λούκα Μόντριτς(Κροατία), Λούκας Ποντόλσκι(Γερμανία), Μάρκος Σένα(Ισπανία), Γουέσλει Σνάιντερ(Ολλανδία), Κονσταντίν Ζιριανόφ(Ρωσία) στους μέσους και Αντρέι Αρσάβιν(Ρωσία), Ρομάν Παβλιουτσένκο(Ρωσία), Φερνάντο Τόρες(Ισπανία) και Νταβίντ Βίγια(Ισπανία) o οποίος ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 τέρματα στους επιθετικούς.       

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...