Έπεσε η αυλαία της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην ζώνη της Ευρώπης και έγιναν γνωστές οι ομάδες που πήραν την απευθείας πρόκριση για το Κατάρ. Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Κροατία, Αγγλία μαζί με τις Δανία και Γερμανία που είχαν ήδη κλείσει θέση απο την προηγούμενη αγωνιστική, συμπλήρωσαν την δεκάδα. Παράλληλα έγιναν γνωστές και οι ομάδες που θα διεκδικήσουν τον Μάρτιο τις τρείς υπολειπόμενες θέσεις μέσω των πλει-οφ.
Αυτές είναι οι Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ουκρανία, Ουαλία, Σκωτία, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, η Αυστρία και η Τσεχία απο το Nations League
Στον 1ο όμιλο Πορτογαλία και Σερβία θα έλυναν τις διαφορές τους στο "Ντα Λούζ" της Λισαβόνας, με τους Ίβηρες να είχαν το πλεονέκτημα παρότι ισόβαθμοι αφού είχαν καλύτερη διαφορά τερμάτων στο +4 απο τους αντιπάλους τους.
Μάλιστα πήραν κεφάλι νωρίς στο σκορ με τον Ρενάτο Σάντσες στο 3', αλλά ο Τάντιτς στο 33' με την βοήθεια και του Ρούι Πατρίσιο έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Στο 90' ο Μίτροβιτς με κεφαλιά έκανε την ανατροπή και έστειλε τους "ορλόβι" στο Κατάρ.
Στον 2ο η Σουηδία "αυτοκτόνησε" στο Μπατούμι γνωρίζοντας την ήττα απο την Γεωργία, κάτι που δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο η Ισπανία που επικράτησε της Ελλάδας στην Αθήνα με 1-0 με το πέναλντι του Σαράμπια στο 26'.
Έτσι το συγκρότημα του Λουίς Ενρίκε θα υποδεχόταν τους Σκανδιναβούς με πλεονέκτημα ενός βαθμού στο "Λα Καρτούχα" της Σεβίλλης. Φόρσμπεργκ και Ίσακ έχασαν σημαντικές ευκαιρίες και στο 86' ο Μοράτα έστειλε τους "φούρια ρόχα" στο Κατάρ.
Στον 3ο Ιταλία και Ελβετία άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς αφού τα πάντα θα κρίνονταν την τελευταία αγωνιστική μιας και το μεταξύ τους παιχνίδι στην Ρώμη ήρθε ισόπαλο 1-1. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκόρ με τον Βίντμερ στο 11', για να ισοφαρίσει στο 36' ο Ντι Λορέντσο, ενώ στο 89' ο Ζορζίνιο έχασε πέναλντι όπως ακριβώς και στην Βασιλεία τον Σεπτέμβριο.
Την τελευταία αγωνιστική η "σκουάντρα ατζούρα" η οποία είχε ένα μικρό πλεονέκτημα αφού στην ισοβαθμία είχε +2 γκολ απο την αντίπαλό της στην συνολική διαφορά τερμάτων έμεινε στο 0-0 στο Μπέλφαστ, την ίδια ώρα που η Ελβετία στην Λουκέρνη δεν έχασε την ευκαιρία απέναντι στην Βουλγαρία και με το 4-0 πήρε την πρώτη θέση και την πρόκριση.
Στον 4ο η Γαλλία "διαλύοντας" το Καζακστάν με 8-0 στο "Παρκ Ντε Πρένς" στο Παρίσι με τον Μ'Μπαπέ να πετυχαίνει τέσσερα τέρματα κατέλαβε την πρώτη θέση και σε ένα χρόνο στα γήπεδα του Κατάρ, θα υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε στη Ρωσία.
Για την δεύτερη θέση η Φινλανδία πέτυχε μεγάλη νίκη στην Ζένιτσα με 3-1 και είχε την τύχη στα χέρια της αν και την τελευταία αγωνιστική θα αντιμετώπιζε την Γαλλία στο Ελσίνκι, την ίδια ώρα που η τρίτη Ουκρανία θα ταξίδευε στην Ζένιτσα.
Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές αν και αδιάφοροι πήραν την νίκη με τα γκολ των Μπενζεμά και Μ'Μπαπέ με 2-0, με τους Φινλανδούς να τερματίζουν τρίτοι, αφού η Ουκρανία πέρασε νικηφόρα απο την έδρα της Βοσνίας.
Στον 5ο το Βέλγιο επικράτησε της Εσθονίας στις Βρυξέλλες με 3-1, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση. Ουαλία και Τσεχία έτσι και αλλιώς είχαν εξασφαλίσει θέση στα πλει-οφ είτε μέσω της δεύτερης θέσης είτε απο το Nations League.
Στον 6ο η Σκωτία μετά την νίκη της επί της Μολδαβίας με 0-2 στο Κισινάου, χάρις στα γκολ των Πάτερσον και Άνταμς κατέλαβε την δεύτερη θέση πίσω απο την Δανία της οποίας "έσπασε" το αήττητο την τελευταία αγωνιστική και θα διεκδικήσει μέσω μπαράζ την πρόκριση της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1998.
Στον 7ο εξελίσσεται ένα πραγματικό θρίλερ αφού και οι δύο θέσεις για απευθείας πρόκριση και πλει-οφ παραμένουν ανοικτές. Όλα αυτά γιατί η μεν Νορβηγία "κόλλησε" στο Όσλο στο 0-0 απέναντι στην Λετονία, η δε Ολλανδία αν και προηγήθηκε στην Ποντγκόριτσα με 2-0(25' (πεν.) και 54' Ντεπάι), ισοφαρίστηκε σε 2-2 με τα γκολ των Βούκοτιτς στο 82' και Βουίνοβιτς στο 86'.
Έτσι η Τουρκία που είχε εύκολο έργο με το Γιβραλτάρ στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στην δεύτερη θέση ισόβαθμη με τους Νορβηγούς έχοντας όμως καλύτερη διαφορά τερμάτων και δύο βαθμούς πίσω απο την πρωτοπόρο Ολλανδία.
Ολλανδία και Νορβηγία θα έλυναν τις διαφορές τους στο Ρότερνταμ την ίδια ώρα που η Τουρκία ταξίδευε στο Μαυροβούνιο. Οι "οράνιε" χάρις στα τέρματα των Μπέργκβαιν στο 84' και Ντεπάι στο 90+1' πήραν την νίκη και την απευθείας πρόκριση με 2-0, η Τουρκία αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ κατάφερε να το γυρίσει και να πάρει την νίκη με 2-1 και να διεκδικήσει μέσω πλει-οφ την πρόκριση.
Στον 8ο όμιλο στο "Πολιούντ" στο Σπλίτ Κροατία και Ρωσία διασταύρωναν τα ξίφη τους για την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση. Οι φιλοξενούμενοι είχαν "αερα" δύο βαθμών απο τους αντιπάλους τους και τους βόλεύε και η ισοπαλία.
H "χρβάτσκα" είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και στο 81' ο Κουντριάσοφ σε μια προσπάθεια του να διώξει την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα του Σαφόνοφ κάνοντας το τελικό 1-0 για την φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα ταξιδέψει στο Κατάρ.
Στον 9ο όμιλο η Αγγλία δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Λονδίνο κόντρα στην Αλβανία με τον Κέιν να πετυχαίνει τα τρία απο τα πέντε τέρματα των "τριών λιονταριών" και εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την απευθείας πρόκριση αφού την τελευταία αγωνιστική είχε εύκολο έργο κόντρα στο Σαν Μαρίνο με το 10-0 που είναι η ευρύτερη νίκη που πέτυχε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι
Την θέση μέσω πλει-οφ θα διεκδικήσει η Πολωνία η οποία δεν αντιμετώπισε προβλήματα απέναντι στην Ανδόρα(1-4 με δύο γκολ του Λεβαντόφσκι), αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την νίκη του προηγούμενου μήνα επί της Αλβανίας στα Τίρανα.
Στον τελευταίο όμιλο η μάχη γινόταν για την δεύτερη θέση, όπου η Ρουμανία "κόλλησε" κόντρα στην Ισλανδία στο Βουκουρέστι στο 0-0, δίνοντας την ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία μετά το εμφατικό 0-5 στο Ερεβάν να την προσπεράσει ένα βαθμό.
Η κατάσταση δεν άλλαξε την τελευταία αγωνιστική αφού τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Ρουμανία επικράτησαν των αντιπάλων τους και έτσι το συγκρότημα του Μπλαγκόγια Μιλέφσκι θα διεκδικήσει την πρόκριση για το Κατάρ στα πλέι-οφ