Τον Οκτώβριο του 2013 ο πρόεδρος της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ίνγκβε Χάλεν έφερνε στο προσκήνιο τις συζητήσει που γίνονταν μέσα στους κόλπους της UEFA για την δημιουργία μιας νέα διοργάνωσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Το σχέδιο ανέφερε την συμμετοχή και των 55 ομοσπονδιών χωρισμένων σε κατηγορίες ανάλογα με την κατάταξη που είχαν στο ranking της UEFA βάση των τελευταίων αποτελεσμάτων τους. Μάλιστα θα υπήρχε προβιβασμός και υποβιβασμός απο γκρούπ σε γκρούπ.
Ουσιαστικά αυτή η νέα διοργάνωση θα αντικαθιστούσε τα καλοκαιρινά φιλικά και δεν θα επηρέαζαν την εκάστοτε προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Στις 27 Μαρτίου του 2014 στην Αστάνα του Καζακσταν στο πλαίσιο του Συνεδρίου πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση να πάρει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια.
Τέσσερις κατηγορίες, η πρώτη και η δεύτερη με 12 ομάδες, η τρίτη με 15 και η τέταρτη με 16, όπου στην κάθε κατηγορία θα δημιουργούνταν τέσσερα γκρούπ που θα αποτελούταν απο τρείς η τέσσερις ομάδες.
Οι τέσσερις πρώτες της πρώτης κατηγορίας θα πάρουν το εισιτήριο για τους ημιτελικούς και θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Οι χώρες που θα τερματίσουν πρώτες στις επόμενες κατηγορίες θα προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία, ενώ αυτές που θα μείνουν τελευταίες θα υποβιβαστούν στην κατώτερη.
Όμως το Nations League συνδέεται άμεσα και με το EURO 2020 αφού μέσω αυτής της διαδικασίας θα δώσει και τέσσερα εισιτήρια για την τελική φάση. Οι νικητές των κατηγοριών θα έχουν το δικαίωμα να προκριθούν στα τελικά της διοργάνωσης.
Στην περίπτωση πάντως που μία ομάδα απο αυτές έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο μέσω της προκριματικής φάσης τότε αυτόματα αντικαθίστανται απο την αμέσως επόμενη στην κατάταξη. Παράδειγμα εάν στην πρώτη κατηγορία οι τρείς απο τις τέσσερις δεν έχουν προκριθεί απο τα προκριματικά τότε η θέση θα καλυφθεί απο την καλύτερη της δεύτερης κατηγορίας και ούτω καθεξής.
Οι τέσσερις κατηγορίες έχουν ως εξής:
League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ουαλία
League B: Ρωσία, Β.Ιρλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βοσνία, Αυστρία, Τουρκία, Ιρλανδία, Δανία, Ουγγαρία
League C: Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκωτία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν
League D: Λιθουανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Σκόπια, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Μάλτα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ
Στη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στην Ελβετία ορίστηκαν τα εξής γκρούπ:
A1: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία
A2: Βέλγιο, Ελβετία, Ισλανδία
A3: Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία
A4: Ισπανία, Αγγλία, Κροατία
League B:
B1: Σλοβακία, Ουκρανία, Τσεχία
B2: Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία
B3: Αυστρία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία
B4: Ουαλία, Ιρλανδία, Δανία
League C:
C1: Σκωτία, Αλβανία, Ισραήλ
C2: Ουγγαρία, Ελλάδα, Φινλανδία, Εσθονία
C3: Σλοβενία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Κύπρος
C4: Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Λιθουανία
League D:
D1: Γεωργία, Λετονία, Καζακστάν, Ανδόρα
D2: Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο
D3: Αζερμπαϊτζάν, Νησιά Φερόε, Μάλτα, Κόσοβο
D4: ΠΓΔΜ, Αρμενία, Λίχτενσταϊν, Γιβραλτάρ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν απο τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2018 και η τελική φάση τον Ιούνιο του 2019. Η προκριματική φάση του EURO 2020 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2019 και θα έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο ενώ τα πλει-οφ θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2020.