Τον Ιούλιο του 2001 η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να ανατίθεται κυκλικά σε κάθε Συνομοσπονδία κάνοντας την αρχή απο την Αφρική που θα διοργάνωνε για πρώτη φορά την μεγάλη αυτή διοργάνωση.
Απο τις πρώτες που εκδήλωσαν την επιθυμία να αναλάβουν την διοργάνωση ήταν η Νιγηρία αλλά τον Σεπτέμβριο του 2003 αποσύρθηκε. Αιτία ήταν η πρόθεση της να το συνδιοργανώσει μαζί με το Μπενίν, την Γκάνα και το Τόγκο αλλά ήταν απόφαση της FIFA να μην δέχεται αιτήσεις συνδιοργάνωσης.
Για αυτό τον λόγο δεν προχώρησε και η υποψηφιότητα της Τυνησίας με την Λιβύη και έτσι απέμειναν οι Μαρόκο, Αίγυπτος και Νότιος Αφρική να διεκδικήσουν την διοργάνωση. Με ψήφους 14 έναντι 10 της Αιγύπτου και 0 του Μαρόκου, η Νότιος Αφρική τέσσερα χρόνια μετά την ήττα απο την Γερμανία αναλάμβανε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τον Μάιο του 2015 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ομοσπονδία αποκαλύφθηκε ότι υψηλόβαθμοι Νοτιοαφρικανοί "εξαγόρασαν"με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων τον αντιπρόεδρο Τζακ Γουόρνερ και άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για να δωσπυν την θετική τους ψήφο για την υποψηφιότητα της Νοτίου Αφρικής.
Μάλιστα ο Αμερικάνος Τσακ Μπλέιζερ στέλεχος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι τόσο αυτός και άλλα μέλη είχαν δωροδοκηθεί ούτως ώστε να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Νοτίου Αφρικής για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998 και του 2010. Μάλιστα η "Daily Telegraph" τον Ιούνιο του 2015 σε δημοσίευμα της αποκάλυψε ότι το Μαρόκο είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους και όχι η Νότιος Αφρική.
Σουηδία, Τσεχία, Κροατία, Πολωνία, Ουκρανία, Κόστα Ρίκα, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Εκουαδόρ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Τυνησία, Αγκόλα, Τόγκο σε σχέση με την διοργάνωση του 2006 έμειναν εκτός, ενώ η Σλοβακία έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε τελική φάση.
Γιοχάνεσμπουργκ(με δύο γήπεδα), Κειπ Τάουν, Ντέρμπαν, Πραιτόρια, Πόρτ Ελίζαμπεθ, Πολοκβάνε, Νέλσπρουιτ, Μπλομφοντάιν, Ρούστενμπουργκ απο τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου υποδέχτηκαν τους 32 φιναλίστ.
Στον 1ο όμιλο Ουρουγουάη και Μεξικό άφησαν εκτός συνέχειας την διοργανώτρια χώρα κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, στον 2ο Αργεντινή και Νότιος Κορέα, στον 3ο Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Αγγλία, στον 4ο Γερμανία και Γκάνα, στον 5ο Ολλανδία και Ιαπωνία, στον 6ο Παραγουάη και Σλοβακία άφησαν εκτός την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία η οποία μάλιστα τερμάτισε στην τελευταία θέση πίσω απο την Νέα Ζηλανδία.
Στον 7ο Βραζιλία και Πορτογαλία και στον 8ο Ισπανία και Χιλή ήταν οι 16 ομάδες που πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση. Ουρουγουάη(2-1 την Νότιο Κορέα), Γκάνα(2-1 τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παράταση), Ολλανδία(2-1 την Σλοβακία), Αργεντινή(3-1 το Μεξικό), Βραζιλία(3-0 την Χιλή), η Ισπανία 1-0 την Πορτογαλία στο ντέρμπι της Ιβηρικής και η Παραγουάη την Ιαπωνία 5-3 στα πέναλντι, 0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση.
Το παιχνίδι που ξεχώρισε απο τους "16" δεν ήταν άλλο απο αυτό ανάμεσα στην Γερμανία και την Αγγλία. Στο 20' ο Κλόζε και στο 32' ο Ποντόλσκι έβαλε μπροστά τα "πάντσερ" 2-0, ενώ στο 37' ο Άπσον μείωσε σε 2-1. Στο 39' το σουτ του Λάμπαρντ αφού βρήκε το οριζόντιο δοκάρι, η μπάλα φάνηκε ξεκάθαρα ότι πέρασε την γραμμή αλλά ούτε ο Ουρουγουανός διαιτητής Χόρχε Λαριόντα ούτε ο επόπτης όμως δεν κατακύρωσαν το γκολ.
Στο 67' και στο 70' ο Τόμας Μίλερ διαμόρφωσε το τελικό 4-1. Στον επόμενο γύρο η ομάδα του Γιόακιμ Λέβ αντιμετώπισε την Αργεντινή όπου ήταν "καταιγιστική" και με 4-0 χάρις στα γκολ του Μίλερ στο 3', Κλόζε στο 68' και στο 89' και Φρίντριχ στο 74' πέρασε στα ημιτελικά.
Ολλανδία και Βραζιλία αναμετρήθηκαν στο Πόρτ Ελίζαμπεθ με την "σελεσάο" να ανοίγει το σκόρ στο 10' με τον Ρομπίνιο, αλλά στο 53' και στο 68' ο Σνάιντερ ανέτρεψε την κατάσταση και με 2-1 έδωσε στους "οράνιε" την πρόκριση, με την Βραζιλία να παίζει με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Φελίπε Μέλο στο 73' με απευθείας κόκκινη κάρτα.
Η Ισπανία με το γκολ του Βίγια στο 83' απέκλεισε την Παραγουάη, και το παιχνίδι της Ουρουγουάης με την Γκάνα ήταν το μοναδικό των προημιτελικών που κρίθηκε στα πέναλντι. Στο 45+2' ο Μουντάρι έδωσε προβάδισμα στους Αφρικάνους, στο 55' ο Φορλάν ισοφάρισε, και στις καθυστερήσεις της παράτασης ο Σουάρες αποβλήθηκε αποκρούοντας πάνω στην γραμμή δίκην τερματοφύλακα.
Όμως ο Ασαμόα Γκίαν έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια, και η πρόκριση θα κρινόταν στην διαδικασία των πέναλντι. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μουσλέρα που απέκρουσε αυτά των Μενσά και Αντίγια, και ο Αμπρέου με πέναλντι αλα Πανένκα με 4-2 έστειλε την "σελέστε" στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1970.
Στα ημιτελικά η Ολλανδία με 3-2 νίκησε την Ουρουγουάη και προκρίθηκε για τρίτη φορά σε τελικό και πρώτη μετά το 1978, και στον έτερο ημιτελικό στο ζευγάρι του τελικού του Euro 2008 ανάμεσα στην Ισπανία και την Γερμανία, νικήτρια όπως και τότε ήταν η "φούρια ρόχα" με 1-0(σκόρερ ο Πουγιόλ στο 73'), παίρνοντας την παρθενική της πρόκριση σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η Γερμανία η οποία στον μικρό τελικό επικράτησε με 3-2 της Ουρουγουάης και στο "Soccer City" του Γιοχάνεσμπουργκ παρουσία 84.490 θεατών Ισπανία και Ολλανδία διεκδικούσαν το παρθενικό τους Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Σε ένα ματς όπου υπήρχαν πάρα πολλές κίτρινες κάρτες, 14 τον αριθμό, απο τις οποίες μία σε μαρκάρισμα του Ντε Γιόνγκ στον Τσάμπι Αλόνσο θα μπορούσε άνετα να δοθεί κόκκινη κάρτα, αλλά ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ αρκέστηκε στην κίτρινη.
Στο 62' ο Ρόμπεν έχασε ένα εκπληκτικό τετ α τετ με τον Κασίγιας να αποκρούει σε κόρνερ. Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε 0-0, στο 109' ο Χάιτινγκα αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, και στο 116' ο Ινιέστα "νίκησε" τον Στεκέλενμπουργκ διαμορφώνοντας το τελικό 1-0.
Το συγκρότημα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κέρδισε το τρόπαιο εκτός Ευρώπης, κατακτώντας μετά το Euro και το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που είχε καταφέρει και η Γαλλία το 1998 και το 2000. Παρότι ηττημένος ο Γούεσλι Σνάιντερ αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του τελικού.
Πρώτος σκόρερ ο Τόμας Μίλερ με 5 τέρματα αν και δύο ακόμα ποδοσφαιριστές οι Βίγια και Σνάιντερ είχαν τον ίδιο αριθμό τερμάτων, αλλά πήρε το "Χρυσό Παπούτσι" λόγω των περισσότερων ασίστ σε σχέση με τους άλλους δύο.
Ο Γερμανός αναδείχθηκε και καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά, η Ισπανία κατέκτησε και το βραβείο Fair Play και την καλύτερη ομάδα που ψηφίστηκε απο την ιστοσελίδα της FIFA αποτελούσαν οι Ίκερ Κασίγιας(Ισπανία), Φίλιπ Λαμ(Γερμανία), Σέρχιο Ράμος(Ισπανία), Κάρλες Πουγιόλ(Ισπανία), Μαικόν(Βραζιλία), Τσάβι(Ισπανία), Μπάστιαν Σβαινστάιγκερ(Γερμανία), Γουέσλι Σνάιντερ(Ολλανδία), Άντρες Ινιέστα(Ισπανία), Νταβίντ Βίγια(Ισπανία) και Ντιέγκο Φορλάν(Ουρουγουάη) με προπονητή τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.