Στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις το 2008 και το 2012 οι Ισπανοί ήταν αυτοί που είχαν γελάσει τελευταίοι κόντρα στους Ιταλούς περνώντας στην πρώτη περίπτωση στα ημιτελικά, την δε δεύτερη κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο και τρίτο συνολικά στην ιστορία της.
Αυτή την φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά και η ομάδα του Αντόνιο Κόντε κατάφερε με το πολύ ωραίο στήσιμο μέσα στον αγωνιστικό χώρο όχι μόνο να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μπροστά απο την εστία του Μπουφόν και να βγαίνει στην αντεπίθεση ειδικά μετά το γκολ του Κιελίνι στο 33'.
Κάπως έτσι στις καθυστερήσεις ο Γκρατσιάνο Πέλε διαμόρφωσε το τελικό 2-0 στέλνοντας τους "ατζούρι"στην προημιτελική φάση και τους "φούριας ρόχας" να σκέφτονται ήδη το μέλλον για το ποιος θα διαδεχθεί τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε με τις ισπανικές εφημερίδες να αναφέρονται στο τέλος εποχής για την φουρνιά αυτή που κατέκτησε 1 Παγκόσμιο Κύπελλο και 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Στους "8" η Ιταλία θα βρει απέναντι της την Γερμανία η οποία δεν αντιμετώπισε προβλήματα κόντρα στην Σλοβακία την οποία και κέρδισε άνετα με 3-0, με την ομάδα του Γιόακιμ Λέβ να επιζητάει την "εκδίκηση" για τον προ τετραετίας χαμένο ημιτελικό αλλά και να βάλει τέλος στην πολύ καλή παράδοση που διατηρεί η Ιταλία.
Στην έκπληξη της φάσης των "16" συγκαταλέγεται αναμφίβολα η πρόκριση της Ισλανδίας έναντι της Αγγλίας, ειδικά απο την στιγμή που βρέθηκε πίσω στο σκόρ απο εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Ρούνει, πέναλντι που κέρδισε ο Στέρλινγκ απο τον Χάλντορσον.
Ένα προβάδισμα που τα "λιοντάρια" δεν μπόρεσαν να το χαρούν αφού ένα λεπτό αργότερα ισοφαρίστηκαν απο τον Ράγκναρ Σίγκουρντσον και στο 18' ο Σίγκθορσον έβαλε τους "ψαράδες" μπροστά στο σκόρ.
Παρότι οι Άγγλοι είχαν την κατοχή υπέρ τους εντούτοις οι Ισλανδοί ήταν αυτοί που έδειχναν πιο απειλητικοί για να πετύχουν ένα τρίτο τέρμα, το 2-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος με την ομάδα του Ρόι Χόνγκτσον να μένει εκτός διοργάνωσης λίγες ημέρες μετά το Brexit.
Ο Χόνγκτσον ο οποίος μετά τον αγώνα ανακοίνωσε την παραίτηση του απο την τεχνική ηγεσία και πλέον οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας θα πρέπει να βρουν εκείνον ο οποίος θα τους οδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας μέσω των προκριματικών που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.
Απέναντι στην "σταχτοπούτα" της διοργάνωσης θα βρεθούν οι οικοδεσπότες Γάλλοι οι οποίοι τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους αξιόμαχους και δυσκολοκατάβλητους Ιρλανδούς που μάλιστα προηγήθηκαν με εύστοχη εκτέλεση πέναλνι του Μπρέιντι, πέναλντι που κέρδισε ο Λόνγκ απο τον Πογκμπά.
Στην επανάληψη οι αλλαγές του Ντεσάν έκαναν πιο επιθετικούς τους "τρικολόρ" και μέσα σε τρία λεπτά ο Αντουάν Γκριεζμάν έφερε τα πάνω κάτω και με δύο δικά του γκολ με κεφαλιά στο 58' και σουτ ύστερα απο πάσα του Ζιρού στο 61' ανέτρεψε το αποτέλεσμα στο τελικό 2-1.
Στο πρώτο ματς που άνοιξε την πρεμιέρα Πολωνία και Ελβετία έλυσαν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι, με τους Πολωνούς να ανοίγουν το σκόρ με τον Μπλαστσικόφσκι και τους Ελβετούς να ισοφαρίζουν με το καλύτερο μέχρι τώρα γκολ της διοργάνωσης του Σακίρι σε 1-1.
Το σκόρ δεν άλλαξε τόσο στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου όσο και στην παράταση και έτσι φτάσαμε στην διαδικασία των πέναλντι, εκεί όπου τα 9 απο τα 10 πέναλντι που εκτελέστηκαν ήταν εύστοχα με εξαίρεση αυτό του Τσάκα που έφυγε άουτ, στέλνοντας την ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε προημιτελική φάση.
Εκεί όπου θα βρει απέναντι της Πορτογαλία η οποία σε ένα μέτριο έως κακό παιχνίδι κατάφερε να ρίξει στο καναβάτσο την Κροατία χάρις στο γκολ του Ρικάρντο Κουαρέσμα στο 117'. Μία Κροατία η οποία απο εδώ και πέρα δεν θα μπορεί να υπολογίζει στον αρχηγό της Ντάριο Σρνά ο οποίος ύστερα απο 134 παιχνίδια και 22 γκολ αποφάσισε να αποχαιρετήσει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα όντας ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της "χρβάτσκα".
Τέλος το τέταρτο ζευγάρι αποτελούν οι Ουαλία που χάρις στο αυτογκόλ του Μακ Ώλει κατάφερε να κερδίσει με 1-0 την Βόρεια Ιρλανδία, και να είναι οι μοναδικοί που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο, απέναντι στους Βέλγους οι οποίοι επικράτησαν με 4-0 της Ουγγαρίας με τα τρία τελευταία γκολ να μπαίνουν στο τελευταίο δεκάλεπτο