Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο άνθρωπος που τράβηξε τα βλέμματα όλης της
υφηλίου με την ανυπέρβλητη τεχνική του στις στημένες φάσεις, έκανε το «ωραίο»
φύλο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και έδωσε μια τελείως διαφορετική διάσταση
στην έννοια αθλητής-σταρ.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όσοι φίλαθλοι δεν
ασχολούνταν με τη «στρογγυλή θεά» ήξεραν ελάχιστους ποδοσφαιριστές. Μάλιστα,
ορισμένους εξ’ αυτών τους μάθαιναν λόγω της άστατης ζωής τους, όπως οι Ντιέγκο
Αρμάντο Μαραντόνα και Τζορτζ Μπεστ. Όμως, τότε ήρθε ένας νεαρός Άγγλος να
αλλάξει τα δεδομένα μια για πάντα.
Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόσεφ Μπέκαμ -όπως είναι το πλήρες όνομά
του- έγινε η αιτία να δημιουργηθεί ο όρος «athlebrity» (αθλητής-σελέμπριτι) και δεν ήταν μόνο
για τα «πιπεράτα» περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Γεννήθηκε στις 2 Μάϊου του 1975 στο Λέιτονστοουν στο ανατολικό Λονδίνο και απο πολύ μικρός ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Οι γονείς του φανατικοί οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκαναν 320 χιλιόμετρα για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και αυτό κληρονομήθηκε και στον μικρό Ντέιβιντ.
Παρακολούθησε την σχολή του Μπόμπι Τσάρλτον στο Μάντσεστερ όπου εκεί πήρε το εισιτήριο για έναν διαγωνισμό ταλέντων για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Συν τοις άλλοις δοκιμάστηκε στην Λέιτον Όριεντ, την Νόριτς και στην Τότεναμ και στις 8 Ιουλίου του 1991 υπέγραψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Μαζί με τα αδέρφια Νέβιλ, τον Γκίγκς, τον Σκόουλς και τον Μπατ κατέκτησαν το FA Youth Cup to 1992 κόντρα στην Κρύσταλ Πάλας με τον ίδιο να σκοράρει. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1992 θα κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα κόντρα στην Μπράιτον για το Λιγκ Καπ μπαίνοντας ως αλλαγή και τον Ιανουα΄ριο του 1993 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο.
Θα κάνει τις πρώτες συμμετοχές του 11 για την ακρίβεια και θα δοθεί δανεικός στην Πρέστον που τότε αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία και θα αγωνιστεί σε πέντε παιχνίδια πετυχαίνοντας και 2 τέρματα. Με την ολοκλήρωση της σεζόν 1994-1995 ο Φέργκιουσον θα αποφασίσει να ανανεώσει την ομάδα και να εμπιστευθεί τα παιδιά της "τάξης του 1992".
Το
ταλέντο του εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν αδιαμφισβήτητο. Ανά πάσα στιγμή με
το καταπληκτικό δεξί πόδι του μοίραζε πάσες μισό-γκολ στους συμπαίκτες του.
Βέβαια με τέτοια τεχνική συχνά-πυκνά άφηνε άφωνο το κοινό και εκτελεστικά, όπως με το
τέρμα που σημείωσε από το κέντρο κόντρα στη Γουίμπλεντον το 1996.
Οι απευθείας εκτελέσεις φάουλ και τα
κόρνερ του έμειναν στην ιστορία. Ήταν παράλληλα από τους βασικούς συντελεστές της
κυριαρχίας των «μπέμπηδων» στην Premier League
για παραπάνω από μια δεκαετία.
Θα πανηγυρίσει μαζί τους 6 Πρωταθλήματα(1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003), 2 Κύπελλα το 1996 και το 1999, 2 Σούπερ Καπ το 1996 και το 1997, το ανέλπιστο -όπως ήρθε- Champions League του 1999 κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου στο "Καμπ Νου" της Βαρκελώνης και το Διηπειρωτικό κόντρα στην Παλμέιρας.
Κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να διαφοροποιούνται άρδην όταν παντρεύτηκε τη
Βικτόρια από τις Spice Girls.
Μέχρι τότε ήταν ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με ωραία εμφάνιση, έπειτα ένας
σταρ που έπαιζε και μπάλα.
Ομολογουμένως η γυναίκα του τον άλλαξε ως
προσωπικότητα, από τις ιστορίες με τα στρίνγκ με αποτέλεσμα να του κάνουν
φάρσα ερχόμενος στην Ελλάδα, από τις κοσμικές συγκεντρώσεις που δεν έχανε,
μέχρι τα διάφορα σκετς όπου πρωταγωνιστούσε εν γνώση του ή μη και τις τακτικές αλλαγές στην κόμμωσή του.
Ο μέντοράς του και πλέον τέως προπονητής των «κόκκινων διαβόλων»,
Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έζησε αυτή την αλλαγή του χαρακτήρα και απογοητεύτηκε
μαζί του. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να του ρίξει το παπούτσι στο κεφάλι -έστω
και άθελα- την τελευταία χρονιά του δεξιού χαφ στο κλαμπ.
Τον είχε σα παιδί του και
είχε μετατραπεί σε άσωτος υιός. Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος που δυσανασχέτησε με
τα καμώματά του. Από αγαπημένο παιδί της κερκίδας των τρεις φορές πρωταθλητών
Ευρώπης έγινε στόχος αρνητικών κριτικών κατά καιρούς.
394 συμμετοχές και 85 τέρματα μέχρι το καλοκαίρι το 2003 όταν θα πάρει μετεγγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης που ταίριαζε απόλυτα με το στυλ του συλλόγου, τον οποίο πήρε στο «παρά πέντε» από την Μπαρτσελόνα.
Η «βασίλισσα» βρήκε στο πρόσωπό του μια φυσιογνωμία που άρμοζε στο φανταχτερό στυλ της και ταυτόχρονα έφερνε αρκετά έσοδα στα ταμεία της. Ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής και δη στην υπερκαταναλωτική Ιαπωνία ότι είχε σχέση με τον Μπέκαμ γίνονταν ανάρπαστο.
Ωστόσο, ενώ αρκετοί τον θεωρούσαν περισσότερο ως ένα διαφημιστικό κράχτη, εκείνος με τη σειρά του αποδείκνυε πως παρέμενε ένας ικανός ποδοσφαιριστής και μια ηγετική φυσιογνωμία. Μεγαλωμένος με σωστά ιδανικά στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ, δεν απαίτησε το νούμερο «7» στους «μερέγχες», αναγνωρίζοντας την αξία που είχε στους Μαδριλένους ο Ραούλ.
Ταυτόχρονα έδειξε στους φιλάθλους πως και αυτός έχει ινδάλματα και μάλιστα εκτός ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το μπάσκετ που για Άγγλο είναι τουλάχιστον παράξενο, φέροντας το «23» στην πλάτη του ως θαυμαστής του Μάικλ Τζόρνταν!
Στην Μαδρίτη θα παραμείνει τέσσερα χρόνια μέχρι το 2007 κατακτώντας το Σούπερ Καπ στην Ισπανία το 2003 και το Πρωτάθλημα το 2007, έχοντας 155 συμμετοχές και 20 τέρματα. Στις αρχές του 2007 υπέγραψε συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι των ΗΠΑ, με το αστρονομικό ποσό και ρεκόρ για την εποχή των 25 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια.
Εκείνη την εποχή προπονητής της Ρεάλ ήταν ο Φάμπιο Καπέλο. Τον άφηνε μεταξύ πάγκου και εξέδρας και θεωρούνταν «ξένο σώμα». Όταν όμως δυσκόλεψε η υπόθεση-τίτλος τον επανέφερε στην ομάδα. Ο «Μπεκς» με τη σειρά του χωρίς να δείξει κανένα ίχνος βεντετισμού και με τον κίνδυνο να τραυματιστεί χάνοντας όλα τα προαναφερόμενα χρήματα, ηγήθηκε των «γκαλάκτικος» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Σε αυτά αν προστεθούν και τα διαφημιστικά έσοδα το ποσό πλησίαζε περίπου τα 193 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα οι καταπληκτικές εμφανίσεις σημειώθηκαν αγωνιζόμενος κατ’ ανάγκη ως αμυντικός χαφ, αποχωρώντας από την ισπανική πρωτεύουσα με ψηλά το κεφάλι.
Η άφιξή του στις ΗΠΑ ανέβασε το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το ποδόσφαιρο έστω και λίγο, ενώ ο ίδιος οδήγησε τους Καλιφορνέζους σε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Εξυπακούεται πως σε μια πόλη φανταχτερή όπως είναι το Λ.Α., η εξωγηπεδική ζωή του αποτελούσε καθημερινό θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ της χώρας, ελέω της γυναίκας του.
Αυτό μαζί με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο του απέφερε ακόμη περισσότερες προτάσεις ως βασικό υποστηρικτή σε διαφημιστικές καμπάνιες. Πάντως, όσο λαμπερή και να ήταν η διαμονή του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2012, δεν έπαυε να νιώθει νοσταλγία για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Έτσι ήρθαν και οι ενδιάμεσοι δανεισμοί του στη Μίλαν στο 2009 και το 2010. Η επιλογή τελικά δεν αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένη, καθώς στο «Σαν Σίρο» δεν προσέθεσε κάποιον τίτλο στην τροπαιοθήκη του, έχοντας 33 συμμετοχές και 2 γκολ.
Μετά την αμερικανοϊταλική περιπέτεια όπου στους Γκάλαξι είχε 118 συμμετοχές και 20 γκολ, αγωνίστηκε για έξι μήνες στην Παρί Σεντ Ζερμέν την περίοδο 2012-2013. Ο χρόνος όντας αμείλικτος άφησε τον 38χρονο άσο σε υποστηρικτικό ρόλο, σε μια νεόπλουτη ομάδα με αρκετούς αστέρες, παίρνοντας μέρος σε 14 αγώνες.
Παρά ταύτα έγινε αγαπητός στους φίλους της και συνέβαλε στον ελάχιστο χρόνο που αγωνίστηκε στο πρώτο πρωτάθλημα των Παριζιάνων έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια. Αυτό έμελλε να είναι το «κύκνειο άσμα» του εντός του χλοοτάπητα.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 1996 στο Κισινάου κόντρα στην Μολδαβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 έκανε ντεμπούτο με τα "λιοντάρια". Στα γήπεδα της Γαλλίας θα αγωνιστεί σε τρία παιχνίδια κόντρα στην Κολομβία θα σκοράρει, αλλά θα μείνει σε όλους χαραγμένη η αποβολή στην αναμέτρηση με αντίπαλο την Αργεντινή στο πλαίσιο των «16» όπου αντιμετώπισε την αρνητική αντίδραση του κόσμου.
Θα πάρει μέρος στο EURO 2000, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα σε πέντε παιχνίδια, όπου κόντρα στους Αργεντίνους θα πάρει την "εκδίκηση" του αφού με δική του εκτέλεση πέναλντι η Αγγλία θα επικρατήσει των Λατινοαμερικάνων.
EURO 2004 στην Πορτογαλία όπου κόντρα στην Πορτογαλία στα προημιτελικά θα χάσει πέναλντι στην "ρώσικη ρουλέτα" και θα ανταποδώσει τους άσχημους χαρακτηρισμούς υψώνοντας το μεσαίο του δάχτυλο. Θα ακολουθήσει τρίτη τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006 στην Γερμανία όπου θα αγωνιστεί σε πέντε παιχνίδια και θα σκοράρει κόντρα στο Εκουαδόρ.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2009 στο Λονδίνο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει την 115η και τελευταία του εμφάνιση με την εθνική πετυχαίνοντας 17 τέρματα αφού λόγω ενός προβλήματος στον αχίλλειο τένοντα θα τον αφήσει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το ζευγάρι των Μπέκαμ πάντοτε μονοπωλούσε την δημοσιότητα, τόσο λόγω της Βικτόρια και των αποτυχημένων προσπαθειών σε μουσική και μόδα, αλλά και στον σκανδαλοθηρικό τύπο με τους πάμπολλους πειρασμούς για τον ίδιο τον Μπέκαμ, που τον
έριξαν στην αμαρτία και η εντολή «ού μοιχεύσεις» πήγε… περίπατο αρκετές φορές, πότε με καμιά νταντά των παιδιών του, πότε με καμιά αεροσυνοδό.
Κανείς δεν αμφισβητεί όμως ότι η αναγνωρισιμότητα του πάντως ήταν εκείνη που διαφοροποίησε
τα οικονομικά δεδομένα στον «βασιλιά των σπορ». Τα παχυλά συμβόλαια διαφόρων εταιρειών του απέφεραν τόσα πολλά
χρήματα, με συνέπεια στο τέλος ο μισθός του από τις εκάστοτε ομάδες φάνταζε…
χαρτζιλίκι.
Εκτόξευσε τους μισθούς των
ποδοσφαιριστών, αλλά ταυτόχρονα άρχισαν οι ομάδες να εκμεταλλεύονται τους
παίκτες τους και στο χώρο της διαφήμισης. Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που ο
κάθε σύλλογος για τον οποίο έπαιζε, αποκόμιζε κέρδη και από τις διαφημίσεις του.
Οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και οι υπόλοιποι αστέρες του παρόντος ίσως
να μην πληρώνονταν τόσο αδρά και ούτε να μην είχαν τραβήξει την προσοχή των
τμημάτων μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών σε τέτοιο σημείο, αν δεν ήταν αυτός.
Η πραγματικότητα είναι πως ο τρόπος ζωής επισκίασε κατά πολύ τις αθλητικές διακρίσεις του. Αν τις είχε άλλος με λιγότερο λαμπερό χαρακτήρα, ο κόσμος θα τον αναπολούσε μόνο για εκείνες και θα τον είχε πιο ψηλά στην εκτίμησή του. Είναι ο μοναδικός Άγγλος ποδοσφαιριστής που έχει πάρει πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες που φτάνουν
Όσο για τις προσωπικές του διακρίσεις; Αμέτρητες με εξέχουσες εκείνη ως ο
πρώτος παίκτης της πατρίδας του που συμπλήρωσε τις 100 εμφανίσεις στο Τσάμπιονς
Λιγκ και ο κορυφαίος αθλητής του 2003 στη Γηραιά Αλβιώνα.
Τιμήθηκε
μέχρι και με τον τίτλο του Ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Παράλληλα,
προσέφερε και κοινωνικό έργο ως μέλος της UNICEF, ενώ τα χρήματα που έλαβε αγωνιζόμενος στην Παρί τα έδωσε όλα
σε κοινωφελή ιδρύματα για τα άπορα παιδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.
Στις 5 Φεβρουαρίου του 2014 ανακοίνωσε την πρόθεση του να αγοράσει μια ομάδα η οποία θα έπαιρνε μέρος στο MLS προσφέροντας το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε στο Μαϊάμι και είχε στόχο είτε το 2016 είτε το 2017 να ξεκινήσει να παίζει.
Εν τέλει λόγω καθυστερήσεων με το γήπεδο τον Ιανουάριο του 2018 εγκρίθηκε η αίτηση της Club Internacional de Futbol Miami η πιο γνωστή Ίντερ Μαϊάμι και τον Μάρτιο του 2020 έκανε ντεμπούτο στο Πρωτάθλημα.