www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

19/5/24

Τα ντέρμπι της Βουδαπέστης





Οι ομάδες της Βουδαπέστης(Φερεντσβάρος, Ουίπεστ, ΜΤΚ, Χόνβεντ κατά κύριο λόγο) κυριάρχησαν στο ουγγρικό ποδόσφαιρο τις προηγούμενες δεκαετίες και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1963 για να κατακτήσει μια ομάδα εκτός Βουδαπέστης το πρωτάθλημα η Ράμπα ΕΤΟ Γκιόρ. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ομάδες όπως η Ντουνάφερ, η Ζαλαεγκερζέγκι και η Βιντεότον που " έσπασαν" αυτή την παράδοση με κυριότερη όλων την Ντέμπρετσεν που την τελευταία δεκαετία έχει κατακτήσει εφτά Πρωταθλήματα. 

Ρόμα εναντίον Τζένοα


Την περίοδο 1936-1937 Ρόμα και Τζένοα βρέθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας που διεξήχθη στην Φλωρεντία με τους "γκριφόνι" να παίρνουν την νίκη με 1-0 με το γκολ του Τόρτι στο 79'. Ένας τίτλος που έμελλε να είναι και ο τελευταίος μέχρι τώρα για την ομάδα απο την Γένοβα.

Βάσκοι εναντίον Ανδαλουσιάνων


H πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας την περίοδο 1920-1921 ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή. Παρά το γεγονός ότι οι Ανδαλουσιάνοι πήραν την πρόκριση με νίκη 4-2 και ισοπαλία 1-1, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό για αντικανονική συμμετοχή τεσσάρων ποδοσφαιριστών της στην αρχική ενδεκάδα. 

De Topper


Απο το 1954 έως και το 1972 το βελγικό Πρωτάθλημα ήταν υπόθεση δύο ομάδων της Άντερλεχτ και της Σταντάρ Λιέγης οι οποίες και εναλλάσσονταν στην κορυφή με εξαίρεση τις σεζόν 1956-1957 και 1959-1960 όταν το "δίπολο" "έσπασαν" οι Αντβέρπ και Λίρς αντίστοιχα. Αντίθετα η Κλάμπ Μπρίζ απο το 1959 που επανήρθε στην μεγάλη κατηγορία βρισκόταν μακριά απο την κορυφή.

Kitalar Arasi Derbi


Kitalar Arasi Derbi η αλλιώς το διηπειρωτικό ντέρμπι, αφού η Γαλατασαράι εδρεύει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η δε Φενερμπαχτσέ στην ασιατική. Μαζί με την Μπεσίκτας αποτελούν τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας.

"Νερατζούρι" εναντίον "λατσιάλι"


Ίντερ και Λάτσιο πρωταγωνίστησαν στο "θρίλερ" της τελευταίας αγωνιστικής του καμπιονάτο την περίοδο 2001-2002. Η Ίντερ κατέβαινε στο "Ολίμπικο" κρατώντας την τύχη στα χέρια της αφού με νίκη κατακτούσε το πρωτάθλημα οτιδήποτε και εάν έκαναν οι Γιουβέντους και Ρόμα που ακολουθούσαν.

"Ζαχαρωτά" εναντίον "κανονιέρηδων"

Την περίοδο 1931-1932 Άρσεναλ και Έβερτον διεκδίκησαν το Πρωτάθλημα, με την ομάδα απο το Λίβερπουλ να φτάνει στην κατάκτηση του με δύο βαθμούς διαφορά με 56 έναντι 54 των Λονδρέζων, ενώ το 1933 η Άρσεναλ κατέκτησε το Σούπερ Καπ επικρατώντας με 3-0 των "ζαχαρωτών" με δύο γκολ του Μπίρκετ και ένα του Μπόουντεν.